»

V Zürichu zaradi računalniške napake izplačali dvojne plače v višini 175 milijonov frankov

Slo-Tech - Zaposleni v züriški mestni upravi so v ponedeljek prejeli plače za mesec februar, ki so bile dvakrat višje kot običajno. Delodajalec je zaposlene kmalu obvestil, da so zaradi računalniške napake pomotoma izplačali dvojne plače. Približno 30.000 zaposlenih je tako prejelo 175 milijonov frankov preveč (od koder is lahko izračunamo povprečno plačo), kar bodo morali seveda vrniti. Oblasti se trudijo vzpostaviti poenostavljen ali avtomatični postopek za vrnitev presežnega dela.

Napaka se je zgodila v Zuercher Kantonalbanki, ki izvaja izplačila plač za javne uslužbence v mestni upravi. Banka je potrdila, da se je napaka zgodila v programski opremi enega izmed podizvajalcev Swisscom AG, ki jo uporablja banka. Podjetje je takisto potrdilo, da se zavedajo resnosti incidenta, ki so ga že diagnosticirali.

A za zdaj je ZKB lahko prejemnike denarja le pozvala, naj denarja ne potrošijo, temveč počakajo na podrobna navodila, kako in kam ga vrniti. Mestna uprava je medtem zaposlenim sporočila,...

20 komentarjev

München bi šel spet na odprto kodo

Slo-Tech - Zgodba s prestopom münchenske mestne uprave na Linux in nazaj dobiva še eno iteracijo, potem ko je že naredila 360-stopinjski obrat. Leta 2003 so se odločili, da bodo računalnike zaposlenih in celoten informacijski sistem migrirali na odprto kodo (GNU/Linux kot operacijski sistem, tedaj še OpenOffice kot pisarniški paket, brskalnik Firefox). Sedem let pozneje so bili na pol poti.

Kot je pričakovati pri tako obsežnem projektu, ki vključuje še več kot 15 tisoč računalnikov in uporabnikov, težav in zapletov ni manjkalo. Čeprav so leta 2013 prestop končali in ga ocenili pozitivno, se je že leto pozneje začelo na glas govoriti, da se obeta povratek Windows. Po eni stari so se pritoževali uporabniki, ker grafični vmesnik ni bil več enak, po drugi strani pa je bil novi župan Dieter Reiter (SPD) velik Microsoftov zagovornik. In res, tri leta pozneje (torej leta 2017) je mestni svet izglasoval vrnitev v Microsoftov objem. K temu je bržkone pripomogla tudi selitev Microsoftovega nemškega...

52 komentarjev