»

Qualcomm: zbogom eSIM, prihaja iSIM

Slo-Tech - Šele dobro smo se navadili, da v prihodnosti mobilni telefoni ne bodo več potrebovali fizičnih kartic SIM, saj bo vsa pamet za identifikacijo in povezavo z omrežjem v elektronski obliki (eSIM), pa Qualcomm že stopa korak naprej. Njihov novi SoC Snapdragon 8 Gen 2 ima vgrajeno podporo za iSIM (integrated SIM), ki naj bi v prihodnosti nadomestil eSIM.

Večina telefonov dandanes uporablja še SIM, ki v najmanjši izvedenki (nanoSIM) meri 12 x 9 milimetrov in vsebuje čip ter zelo malo prostora za shranjevanje podatkov. V starih časih je to zadoščalo za imenik in nekaj kratkih sporočil, dandanes pa je vse to na siliciju v telefonu in seveda v oblaku. A še vedno ostaja 12 x 9 milimetrov plastike, ki ima 265 kB prostora, kar je strašna potrata, saj so primerljivo velike kartice microSD sposobne shraniti tudi do 1 TB podatkov. Zato ni presenetljivo, da si proizvajalci telefonov na vse kriplje prizadevajo, da bi se fizične kartice SIM poslovile.

Prvi korak v to smer je eSIM, ki je prispel...

13 komentarjev

Nekaj utrinkov z letošnjega sejma IFA

TCL NXTPAPER

Slo-Tech - Da se je prejšnji teden zvrstilo toliko najav, ni naključje, kajti začetek septembra je običajno čas za berlinski sejem IFA, vodilni evropski dogodek za uporabniško elektroniko. Kot malone vse letošnje tehnološke sejme, je tudi Ifo koronavirus močno prizadel, toda Nemci so del prireditve vseeno uspeli izpeljati tudi v živo, le v znatno okrnjeni obliki. Neposredno prisotnih je bilo tako le okoli dvesto razstavljalcev, kar je desetina običajne številke, obiskovalcev pa še manj - 5000 namesto 200.000. Večina podjetij se je zatekla s spletnim prezentacijam, kamor so padla največja že popisana razkritja. Z nekaj brskanja pa se da najti še kakšno zanimivost.

Kitajski TCL, ki ga v glavnem poznamo kot proizvajalca televizorjev in tistega, ki je do nedavna za Zahod delal blackberryje, je predstavil križanca med e-papirjem in LCD zaslonom, s konceptnim nazivom NXTPAPER. Posredi je uporaba inovativnega materiala z visoko odbojnostjo v sami prikazni matrici, medtem ko mat prevleka zmanjša...

6 komentarjev

Lenovo izdal prvi ARM-prenosnik z Windows in 5G

The Verge - Sejem CES 2020 se uradno začenja šele jutri, a razstavljavci že na predvečer hitijo predstavljat novosti. Lenovo je pokazal svoj novi prenosnik Yoga 5G, katerega glavno novost izdaja že ime. Na prvi pogled vsakdanji prenosnik ima v notranjosti Qualcommov procesor Snapdragon 8cx in Qualcommov modem za 5G X55, torej podpira omrežja 5G v frekvencah pod 6 GHz in seveda tudi starejše (LTE).

S tem je to prvi prenosnik, ki ima procesor z arhitekturo ARM in podporo za 5G. Ne z eno ali drugo tehnologijo jih še ni veliko, zato je s kombinacijo seveda prvi. Sicer pa ima prenosnik 14-palčni zaslon (FHD IPS), 8 GB pomnilnika, 256 ali 512 GB prostora (SSD), dva vhoda USB-C, priključek za zvočnike oziroma slušalke, ležišče za nano SIM in podporo za eSIM. Prenosnik ima še kamero IR za prepoznavanje obrazov.

Novinec bo tako zanimiv preizkus, kako se obnesejo procesorji ARM pri mobilnem prenosu podatkov, zlasti ko gre za hitrost in avtonomijo. Naprave s Snapdragonom 8cx namreč na trgu še ni....

36 komentarjev

Qualcomm predstavil nov čip za 5G

Slo-Tech - Omrežij 5G še ni, a opreme zanje je čedalje več. Qualcomm je danes predstavil novi modem za 5G z imenom Snapdragon X55, ki je naslednik sploh prvega modema 5G Snapdragon X50 izpred dveh let. Novinec omogoča hitrosti prenosa do 7 Gb/s, kar je 40 odstotkov več od predhodnika. Seveda bi za dosego takšne hitrosti potrebovali tudi ustrezno infrastrukturo in zunanje pogoje, čemur se v realnosti bržkone ne bomo približali. Jasno podpira tudi omrežja 2G, 3G in 4G.

Snapdragon X55 ne nudi zgolj višje hitrosti, temveč tudi druge izboljšave. Ker podpira adaptivno nastavljanje antene v rangu pod 6 GHz, omogoča varčnejšo komunikacijo, kar blagodejno vpliva na avtonomijo naprav. Združljiv je tudi z novimi manjšimi Qualcommovimi...

25 komentarjev

Meizu predstavil telefon brez gumbov, rež in priključkov

Slo-Tech - V zadnjem času telefoni sramežljivo odmetavajo nekatere svoje klasične priključke, denimo tistega za priklop slušalk ali z brezžičnim polnjenjem tistega za polnilnik. Meizu pa je šel še korak dlje in je predstavil telefon, ki nima prav nobene luknje - nima rež, gumbov, priključkov itd. Temu primerno se imenuje Meizu Zero.

Meizu Zero nima priključka za slušalke, česar smo že vajeni. Prav tako nima klasičnega zvočnika, temveč uporablja tehnologijo, kjer kot zvočnik deluje celoten zaslon (in-screen sound). Polnimo ga brezžično. Namesto gumbov za vklop, nastavljanje jakosti in podobno ima posebne na pritisk občutljive senzorje, ki se obnašajo kot gumbi, a nimajo nobenih premičnih delov....

32 komentarjev

Motorola izdala prvi pametni telefon s 5G

BGR - Čeprav omembe vrednih mobilnih omrežij 5G še ni, smo te dni dobili prvi pametni telefon za 5G. Motorola je predstavila telefon Moto Z3, ki je "prvi nadgradljivi 5G-telefon na svetu". Čez dva tedna ga bodo začeli ponujati v ZDA, kjer bo Verizon prihodnje leto ponujal dostop do omrežja prek 5G. A telefon ima cel kup opomb pod črto.

Glavna je to, da Moto Z3 ne danes ne ob izidu ne bo dejansko podpiral 5G. V začetku prihodnjega leta bo dobil fizični dodatek MotoMod, ki bo šele dejansko prinesel podporo za 5G. Načeloma so dodatki MotoMod prenosljivi med vsemi Motorolinimi napravami, ki jih...

1 komentar

Lenovo predstavil hibridni prenosni računalnik z dvema procesorskima arhitekturama

ThinkPad X1 Hybrid

Daily Tech - Lenovo je predstavil nov prenosni računalnik z imenom ThinkPad X1 Hybrid, ki je soroden lanskega maja predstavljenemu ThinkPadu X1. Osnovne karakteristike so enake, torej Intelov procesor serije Core i3, i5 ali i7, zaslon Gorilla Glass, podpora prostorskemu zvoku Dolby Home Theater 4, priključek HDMI in brezžični Intel Wireless Display ter sistem za hitro polnjenje baterije Rapid Charge, ki jo napolni do 80 odstotkov v vsega pol ure, kar je skoraj trikrat hitreje od običajnih prenosnikov. Zaslon meri 13,3 palca (podprta ločljivost 1366 x 768), celoten računalnik pa tehta poldrugi kilogram.

Novi model s pristavkom Hybrid pa domiselno...

34 komentarjev

Dokončan dvojedrni Snapdragon

Obilica zmogljivosti v majhnem paketu. Na sliki je QSD8650, gigahertčni Snapdragon, poznan iz HTC Desire, Evo 4G, HD2, Google Nexus One, itd.

vir: bit-tech.net
bit-tech.net - Qualcomm je na področju mobilnih telefonov v bližnji preteklosti eden izmed pomembnejših oz. vsaj popularnejših igralcev. Njihovi čipi se nahajajo v obilici mobilnih telefonov, najbolj znan pa je nedvomno gigahertčni Snapdragon. Poleg slednjega imajo v repertoarju še nekaj počasnejših sistemskih čipov ter čipe, odgovorne za brezžično komunikacijo z mobilnimi omrežji. A gigahertčni Snapdragon kmalu ne bo več na vrhu njihove ponudbe, saj ga bo tam nadomestil mnogo zmogljivejši čip iz iste družine.

Snapdragon QSD8672 bo namreč vseboval dve jedri, osnovani na arhitekturi ARM, ki bosta tekli pri kar 1,5 GHz. Masovna proizvodnja in...

63 komentarjev