»

Facebook pridno sledi tudi tistim uporabnikom, ki imajo izklopljeno deljenje lokacije

Good guy Mark poskrbi, da vam bodo vedno prikazani najbolj relevantni oglasi

vir: Reuters
Reuters - Facebook se je ta mesec dopisoval z dvema ameriškima senatorjema, ki ju je skrbelo, pod kakšnimi pogoji podjetje zbira podatke o lokaciji svojih mobilnih uporabnikov. Facebook je mirno priznal da zbirajo lokacije tudi v primeru, da uporabnik izklopi to možnost v nastavitvi svojega mobilnega telefona (location services).

Kot so povedali, vedno najprej skušajo dobiti uporabnikovo privolitev za dostop do telefonove dejanske lokacije preko storitve location services. V tem primeru zvedo za lokacijo iz GPS senzorja oz. iz naslova okoliških wifi in bluetooth naprav, čemur pravijo tudi precizna lokacija, saj je praviloma natančna na vsega nekaj metrov.

Vendar pa tudi v primeru, da uporabnik te privolitve ne da (oz. še bolj pogosto, jo vmes umakne), ne sedijo križanih nog. Lokacijo tako še vedno skušajo dognati iz njegovega IP naslova, morebitnih lokacijskih oznak na objavah ali v naloženih slikah, skozi lokacije prijateljev, ipd. Ta lokacija sicer ne bo tako zelo precizna, a bo še...

22 komentarjev

Ne glede na nastavitve iPhone 11 pozna lokacijo

Krebs On Security - Na pametnih telefonih sicer lahko izklopimo lokacijske storitve, a to telefonu ne prepreči, da nam ne bi vseeno sledil. Brian Krebs je ugotovil, da četudi na iPhonu 11 (z vsemi najnovejšimi posodobitvami, torej iOS 13.2.3) izključimo funkcijo Location Services in vsem aplikacijami odvzamemo privilegije za dostop do podatka o lokaciji, telefon še vedno pridno beleži lokacijo.

Sprva se je zdelo, da gre za hrošča, a je odgovor iz Cupertina to spremenil. Apple je potrdil, da gre za pričakovano in želeno obnašanje, zato ni pričakovati nobenih popravkov. To je tudi v nasprotju z navedbami o politiki zasebnosti, kjer jasno piše, da bo iPhone periodično pošiljal lokacijo bližnjih omrežij Wi-Fi in baznih postaj Applu, če imamo vključeno funkcijo Location Services. Če tega ne želimo, lahko funkcijo izključimo, še piše v navodilih.

Toda na novem iOS 13 je iPhone ne glede na nastavitve radoveden. Zanimivo je, da na starejšem telefonu iPhone 8, ki je imel prav tako najnovejšo verzijo iOS, tega hrošča Krebs ni uspel poustvariti. Kaže torej, da je Apple spremembo uvedel v najnovejšem iPhonu, čeprav se rad ponaša s svojim spoštovanjem zasebnosti uporabnikov.

44 komentarjev

Množica iOS aplikacij zbira in prodaja podatke o uporabnikih

TechCrunch - Ekipa raziskovalcev podjetja GuardianApp je odkrila, da številne iOS aplikacije skrivaj zbirajo lokacijske podatke svojih uporabnikov. Gre večinoma za storitve, ki bi slabo ali pa sploh ne delovale brez teh podatkov, denimo aplikacije za vreme ali rekreacijo. Zbiranje izvajajo s pomočjo podjetij za monetizacijo podatkov, kot so Reveal, Huq, AreaMetrics in drugi, ki razvijalcem tudi priskrbijo potrebno kodo, da jo vstavijo v svoje izdelke. Razkrilo se je, da aplikacije v nekaterih primerih neprestano pošiljajo podatke o uporabnikovi GPS lokaciji in še čem, ob tem pa običajno pozabijo obveščati, da bodo podatki deljeni s še tretjimi osebami.

Pri GuardianApp so razsiskavo izepljali s pmočjo nadzora omrežnega prometa na...

26 komentarjev

Carrier IQ je zlata jama za FBI

Napredne analize in dostop do podatkov v realnem času zelo privlačita policiste.

vir: Information Week
Information Week - Na prelomu meseca je precej odmevala varnostna analiza Trevorja Eckharta, ki si je podrobneje pogledal "diagnostični" program Carrier IQ na svojem HTC mobilnem telefonu. Kot danes vemo, je Carrier IQ prednameščen na ~150 milijonih droidih, robidah (oboje predvsem ameriških modelov) ter iPhonih. Uradno je namenjen mobilnim operaterjem, ki naj bi s prejemom periodične diagnostike in podatkov o uporabi, npr. statistike prekinjenih klicev, porabe baterije, sesutih aplikacij, lahko dosegli boljšo kvaliteto storitve za svoje stranke. Neuradno pa program, kot se izkaže, zbira vse živo -- od klicanih številk in vsebine SMSov, pa do GPS in celičnih koordinat telefona, celo pritiske po tipkovnici (glej video). Vse to brez uporabnikove...

8 komentarjev

ACLU sprožil obsežno raziskavo policijske uporabe lokacijskih podatkov mobitelov

Lokalni odbori ACLU so poslali zahtevke v 34 državah; preostale sledijo še kmalu.

vir: ACLU
ACLU - Ameriška organizacija za civilne svoboščin ACLU je minili ponedeljek policijskim organom v 34 zveznih državah poslala obsežen zahtevek za dostop do informacije javnega značaja (primer po FOIA, primer po ZDIJZ), in sicer za to, kdaj, kako in zakaj uporabljajo lokacijske podatke uporabnikov mobilne telefonije za sledenje osumljencev kaznivih dejanj. Gre za eno prvih resnih raziskav pogojev, pod katerimi lahko policija od mobilnega operaterja pride do podatkov, kje se je oziroma se trenutno nahaja določen mobilec. To so izrazito podrobni podatki o gibanju posameznika, vendar ameriška administracija v odsotnosti ustrezne zakonske/sodne regulacije ostaja na stališču, da dostop do njih ne predstavlja posega v zasebnost in zato sodni nalog ni potreben.

Po...

4 komentarji