»

Prenovljen standard CompactFlash

Fotografom dobro poznane kartice.

vir: HotHardware
HotHardware - S 5. različico standarda CompactFlash, ki skrbi za enako-imenske pomnilniške kartice, bomo dobili skoraj nezapolnljive kapacitete. Kartice, ki so dandanes večinoma doma v profesionalnih digitalnih fotoaparatih, bodo namreč lahko (teoretično) podpirale do 144 petabajtov podatkov, vsaj dokler se standardu ne izteče čas in dobi naslednika. 144 petabajtov je, roko na srce, ogromna številka, saj to pomeni 147.456 terabajtov v času, ko nekaj običajnega postajajo eno- in dvo-terabajtni trdi diski.

Trenuten standard za CompactFlash kartice dovoljuje le do 137 GB prostora, kar s snemanjem v ločljivosti 1080p na novejših zrcalno-refleksnih fotoaparatih res komajda...

28 komentarjev

Minty MP3 player

Sensible Erection - Če vam iz kakega razloga (DRM morda?) komercialno dostopni predvajalniki niso všeč, si lahko z nekoliko napora naredite svojega. Prav to je naredila gospodična Limor iz Bostona.

Minty MP3 player* je predvajalnik z vgrajenim mikrokontrolerjem, MP3 dekodirnim čipom, DAC pretvornikom, CompactFlash pomnilnikškim prostorom, ki uporablja ATA protokol, kar pomeni, da bi lahko namesto CompactFlash uporabili tudi kak disk, vgrajen pa je tudi FM oddajnik, ki poskrbi, da ne potrebujete nobenega dodatnega pripomočka, ko želite svojo glasbo poslušati tudi v avtomobilu. Novejša različica pa ima vgrajen še USB vmesnik, ki...

42 komentarjev

Voice Control

ZDNet - Sicer je ukazovanje računalniku z glasom prijetna zadeva, ki pa se kljub poskusom proizvajalcev programske opreme ni prijela pri uporabnikih.

Vendar, kot kaže, ima tehnologija ekonomsko prihodnost, saj je je Microsoft odločil, da nadaljuje razvoj glasovnih ukazov. Tako lahko beta testerji že dobijo svo izvod .Net Speech Software Developer Kit (SDK) 1.0 beta 2, ki temelji predvsem na glasovnih ukazih v pisarniškem okolju Office (nekaj od tega je tudi že vključeno v Office XP). Tako naj bi oprema omogočala, da bomo besedila pisali glasovno, prav tako pa se bo še povečala uporabnost branja besedil. Ta je sicer že mogoča v Oknih XP, vendar pa je to le manjši del tega, kar nam bo ponudil .Net Speech. Naslednji korak je podpora v (Microsoftovih?) igrah.

Sicer pa Microsoft v tem poslu niti ni tako osamljen, saj sta svoj lonček kmalu pristavila še IBM in Sun, ki razvijata VoiceXML. Več najdete tukaj

Kot kaže, bo prihodnost glasna.....

0 komentarjev

Preskok

Scientific American - Se zavedate, da lahko s hojo po novi preprogi na suh zimski dan ustvarite napetost do 35.000 voltov? Si lahko prestavljate, kaj se lahko zgodi, če potem greste vgradit vašega novega Radeona 9700 in reakcijo, ko kartica ne dela?

Verjamem, da ni med vami nikogar, ki se pred šarjenjem po računalniku ne bi razelektril. Gleda na to, da je nastanek statične elektrike in njene spostitve ali ESD zelo pomemben dejavnik pri izdelavi električnih komponent, prav tako kot v vsakdanjem življenju, je tale članek zelo dobrodošel. V njem najdete tudi zanimivosti, kako se izdelovalci bojujejo proti nastanku statične elektrike in kaj nam lahko ob tem nudi nanotehnologija. Klik.

6 komentarjev

MP3 igrač na povelje

Tech Extreme - Podjetje e.Digital je izdelalo MP3 predvajalnik, ki ga lahko krmilimo z glasom. Tako lahko prestavljamo med skladbami z enostavnim glasovnim ukazom. MXP 100 kot se stvar imenuje je bila razvita s pomočjo IBMja in zato lahko glasbo zapisujemo na 340, 512 ali 1GB velik IBMjev Microdrive ali pa na razširitveno CompactFlash kartico. Cene raje nočem vedeti. Klik!

0 komentarjev

TRGPro - novi Palm klon

SystemLogic - Medtem ko nas PC Chips do nezavesti nategujejo s svojim cenenim Palm klonom, ki še vedno ni izšel, si lahko ogledamo najnovejši izdelek, ki prihaja iz podjetja HandEra. HandEra ni ravno novinec na področju Palm in z njimi združljivimi dlančniki, ampak kar poznano podjetje, ki se je do nedavnega ukvarjalo s proizvodnjo pomnilniških razširitev za Palme. Pred kratkim pa so se tudi sami preizkusili s svojim Palm klonom, ki se imenuje TRGPro. Ravno zaradi pretekle usmerjenosti podjetja, bi lahko pričakovali, da njihov dlančnik ne bo imel problemov s pomnilnikom. In res je tako. Dlančnik vsebuje 2 MB ROM pomnilnika, ki služi operacijskemu sistemu in 8 MB RAM pomnilnika, ki je namenjen hranjenju podatkov. V primeru, da bi vam pomnilnika zmanjkalo lahko še vedno uporabite razširitveno mesto Compact Flash +, v katerega priključite Compact Flash kartico ali IBM-ov Micro Drive (miniaturni disk). Compact Flash razširitveno mesto pa ni namenjeno samo priključitvam diskov ali pomnilniških...

0 komentarjev