»

Amazon znova pod drobnogledom Evropske komisije

vir: Flickr

vir: Bloomberg
Bloomberg - Evropska komisija (EK) je ameriški kongres zaprosila za dokumentacijo, v kateri eden od Amazonovih anonimnih poslovnih partnerjev podjetje obtožuje zlorabe prevladujočega položaja. Tako naj bi algoritem njihove spletne trgovine nagrajeval tiste trgovce, ki pri njih najemajo tudi logistične storitve, torej skladiščenje, pakiranje in odpošiljanje blaga. Dokumentacija, ki so jo videli novinarji Bloomberga, obsega 62 strani in je sestavljena na podlagi več tisoč transakcij na Amazon.com. Primer obravnava odbor kongresa za poslovanje malih podjetij, zdaj pa bi utegnil postati nova alineja tudi v preiskavi EK, ki tudi že nekaj časa preverja zakonitost dvojne vloge, ki jo igra Amazon.

Preiskava se bo zato osredotočila na način, kako algoritem določi ponudnika, ki kupcu na koncu dejansko proda izdelek in ali so pri tem ponudniki v enakopravnem položaju. Omenjeno podjetje, ki v strahu pred izgubo posla želi ostati anonimno, trdi, da je Amazon svoje partnerje silil k najemanju njihovih...

4 komentarji

Margrethe Vestager je v EU dobila novo priložnost

Margrethe Vestager

vir: Wikipedia
Guardian - Danska političarka Margrethe Vestager, donedavna evropska komisarka za konkurenco, bo ostala na svojem delovnem mestu, ki pa bo svojemu dosedanjemu delovnemu področju priključilo še dodatno področje, namreč vzpostavljanje "EU, pripravljene na digitalno dobo." Vestagerjeva bo obenem dobila položaj izvršne podpredsednice Evropske komisije (EK).

Novo-staro komisarko smo si zapomnili - zlasti pa jo pomnijo vodstva velikih tehnoloških podjetij iz ZDA - po tem, da je v njenem mandatu EU postala svetovni pionir v boju proti njihovemu rastočemu vplivu, zaradi česar nas zdaj posnemajo številne države, na določenih področjih tudi ZDA.

V preiskavi irskih davčnih ugodnosti je tako Applu izstavila račun za skoraj 13,6 milijarde...

16 komentarjev

V EU se pripravlja preiskava Amazona

Bloomberg - V naslednjih dneh lahko pričakujemo začetek uradne preiskave Amazona, ki jo bo uvedla evropska komisarka za konkurenco Margrethe Vestager, piše Bloomberg. Iz virov blizu Komisije je slišati, da Vestagerjeva ni zadovoljna z rezultati izsledkov preliminarnih preiskav, ki kažejo na sume nezakonitega delovanja Amazona. Naslednji korak bo zato začetek formalne preiskave.

Glavni očitek je seveda krnjenje konkurence. Amazon naj bi uporabljal podatke o nakupih, ki jih ima od svojih strank, da onemogoča manjše prodajalce na Marketplaceu. Amazon ima namreč podatke, kaj se kupuje tudi pri neodvisnih prodajalcih na njihovi platformi. Vestagerjeva mu očita, da Amazon uporablja in predeluje te podatke, da bi si zagotovil prednost, s čimer...

16 komentarjev

Potrjeno: EU Googlu prisolila še tretjo globo

vir: Wikipedia
Slo-Tech - Podjetje bo tako moralo poravnati 1,49 milijarde evrov kazni zaradi oviranja konkurentov pri oglaševanju na spletnih iskalnikih med letoma 2006 in 2016."Google je zacementiral svoj položaj na trgu oglaševanja v iskalnikih in svoj monopol pa zaščitil s protikonkurenčnimi pogodbenimi omejitvami na spletnih straneh tretjih ponudnikov. To je po predpisih za varovanje konkurence EU nezakonito," je odločitev pospremila evropska komisarka Margrethe Vestager.

Predstavniki Googla so se na odločbo že odzvali in sicer z nekoliko spravljivo izjavo, da so se od nekdaj strinjali, da so zdravi, cvetoči trgi v interesu vsakogar in da so že sprejeli nekaj ukrepov, s katerimi naj bi naslovili očitke...

21 komentarjev

Bo moral Google v EU poravnati še eno kazen?

vir: Flickr

vir: Financial Times
Financial Times - Evropska komisija (EK) kot kaže še ni opravila z Googlom. Financial Times (novica je plačljiva, alternativna povezava) se sklicuje na tri neimenovane vire, ki za prihodnji teden napovedujejo novo globo, povezano z oglaševalsko storitvijo AdSense. Postopek se je začel že leta 2016, EK pa Google obtožuje, da drugim uporabnikom AdSensa preprečuje prikazovanje oglasov Googlovih konkurentov in da podjetje v EU obvladuje 80 % trga za posredovanje oglaševalskega prostora v iskalnikih, tak položaj pa uspešno ohranja že celo desetletje. Google se je tedaj na obtožbe odzval s spremembo dogovorov z nekaterimi največjimi posredniki oglaševalskega prostora, s katero jim je omogočil prikazovanje nekoliko večje količine Googlu konkurenčnih oglasov.

Da se bo v kratkem nekaj zgodilo, nakazuje tudi nedavna izjava komisarke za...

12 komentarjev

Google zavrača evropske očitke o zlorabi prevladujočega položaja

Google - Google se je uradno odzval na očitke Evropske komisije, da zlorablja prevladujoč tržni položaj, in jih seveda pričakovano zavrnil. Glavni pravnik in podpredsednik Kent Walker je na blogu pojasnil uraden odziv, da je Google v resnici konkurenco povečal, ne pa omejeval. Google je že aprila prejel izjavo o nasprotovanju, ki mu jo je v imenu EU poslala evropska komisarka za konkurenco Margrethe Vestager. Glavni očitek leti na integracijo aplikacij v Android, s katero Google izriva konkurenco.

To je le ena izmed front (glej shemo), na katerih se Google bori z EU, zato ni presenetljivo, da želijo s spravljivimi toni doseči poravnavo. Minuli teden so v Bruselj poslali uradno izjavo glede obtožb o zlorabi prevladujočega položaja na...

15 komentarjev

Evropska komisija išče nove informacije, še vedno išče rešitve zapleta z Googlom

Bloomberg - Evropska komisija še vedno nadaljuje preiskavo o sumu Googlove zlorabe prevladujočega položaja, potem ko je februarja sprejeta poravnava propadla. Postopek, ki ga je začel prejšnji komisar Joaquín Almunia, sedaj nadaljuje danska komisarka za konkurenco Margrethe Vestager.

Preiskava že vleče že štiri leta, propadli so trije poskusi dogovora. Vestagerjeva je ugotovila, da za sprejem kakršnekoli odločitve potrebuje več informacij, zato je Komisija pritožnikom in drugim udeleženim strankam v zvezi z internetnimi zemljevidi, spletnimi nakupi in drugimi storitvami, kjer tekmujejo z Googlom, potovanji poslala vprašalnike, je komisarka povedala na novinarski konferenci. Vestagerjeva se bo v naslednjih tednih tudi sestala s pritožniki,...

22 komentarjev