»

Vseameriška obtožnica zoper Google že poleti?

vir: Pixabay

vir: Reuters
Reuters - Skupina 49 generalnih tožilcev praktično vseh ameriških zveznih držav - manjkata le Kalifornija in Alabama - naj bi že letos poleti končala preiskavo in vložila obtožnico proti Googlu zaradi kršitev pravil konkurenčnosti. Preiskavo, ki so jo bučno najavili lani jeseni, vodi teksaški tožilec Ken Paxton.

Google je sicer ob Amazonu, Facebooku in Applu predmet številnih preiskovalnih komisij v tamkajšnjem predstavniškem telesu, ločene postopke zoper četverico pa vodi tudi pravosodno ministrstvo, medtem ko Zvezna komisija za trgovino (FTC) ob Googlu preiskuje še Amazon in Facebook.

Kot je povedal Paxton, tožilci sodelujejo s podjetji, ki so bila oškodovana s strani Googla, glede morebitnega kaznovanja pa ne izključujejo ničesar, med drugim bi lahko podjetje tudi prisilno razbili na manjše enote. Pod drobnogledom so zlasti spletno oglaševanje, nekatere države pa so preiskavo usmerile še v spletni iskalnik in upravljanje platforme Android. Paxton je še povedal, da jih je Google med...

43 komentarjev

Večina ameriških zveznih držav začela preiskavo Facebooka

Newyorška generalna državna tožilka Letitia James

Washington Post - Preiskavi zoper Facebook, ki jo je sprožil newyorški generalni državni tožilec, se je doslej pridružilo še 46 generalnih državnih tožilcev iz drugih zveznih držav ali teritorijev, so sporočili iz New Yorka. Preiskavo je začelo sedem zveznih držav (Kolorado, Florida, Iowa, Nebraska, Severna Karolina, Ohio, Tennessee) in okrožje Washington D.C., sedaj pa obsega skoraj vse zvezne države. Medtem ko nekatere aktivnih preiskav ne razkrivajo (šest je takšnih), je jasno, da Kalifornije na seznamu ni. Tam ima Facebook svoj sedež.

V preiskavi želijo dognati
, ali je Facebook kršil državne ali zvezne zakone na področju varstva konkurence, saj ima prevladujoč tržni delež. Generalna državna tožilka iz New Yorka je povedala, da ima preiskava sedaj podporo 47 generalnih državnih tožilcev iz cele države, ki bodo preverili, ali je Facebook ogrožal osebne podatke svojih uporabnikov, krnil pravico uporabnikov do izbire in zaradi monopolnega položaja na trgu umetno dvigoval cene oglaševanja. Preiskavo...

1 komentar

Skoraj vse ameriške zvezne države preiskujejo Google

vir: CNet
CNet - V ZDA se je začela velika preiskava Googla zaradi suma kršitve protimonopolne zakonodaje. Generalni državni tožilec v Teksasu Ken Paxton je sporočil, da se je začela usklajena preiskava, v kateri sodeluje 48 ameriških zveznih držav, zvezno okrožje Washington DC. in Portoriko. Le Kalifornija, kjer ima Google sedež, ter Alabama nista udeleženi v preiskavi. Preiskavo koordinirajo v Teksasu, kjer bodo potekali tedenski sestanki zainteresiranih sodelujočih. V prvi fazi so podjetju poslali zahtevek po dodatnih informacijah, kasneje pa bodo ugotavljali, ali Google krši protimonopolno zakonodajo.

Trenutno je pod drobnogledom digitalno oglaševanje, kjer ima Google primat. Google ima v ZDA 37-odstotni tržni delež na področju digitalnega oglaševanja, kar je precej več od Facebooka z...

8 komentarjev

Facebooku pet milijard dolarjev globe in 20 let nadzora

Slo-Tech - Facebook se je tudi uradno poravnal z ameriško Zvezno komisijo za trgovino (FTC), da bo plačal pet milijard dolarjev globe zaradi kršenja pravice uporabnikov do zasebnosti. Poravnavo so najavili že pred dvema tednoma, saj pa je tudi uradno potrjena. Poleg višine so znane tudi ostale podrobnosti. Med drugim to, da je FTC glasoval po strankarski liniji, torej 3-2, ali naj poravnavo sprejme. Demokratska člana sta želela Facebook tožiti, medtem ko so republikanci potrdili poravnavo.

Glavni problem je, da je Facebook kršil zaveze iz leta 2012 glede zasebnosti. Sodu je dno izbila afera Cambridge Analytica, ko so aplikacije na Facebooku dostopale tudi do podatkov o prijateljih uporabnikov (ki se tako sploh niso imeli možnosti zavarovati), podatke pa so potem prodajali tretjim podjetjem. FTC...

34 komentarjev

Google tudi v ZDA pod protimonopolnim drobnogledom

Slo-Tech - Google, ki ima zaradi protimonopolne zakonodaje in varovanja zasebnosti največ težav v EU, se je tudi v ZDA znašel pod drobnogledom oblasti. Generalni državni tožilec zvezne države Missouri je začel preiskovati Google zaradi suma več kršitev zakonodaje. Preverjal bo zlasti tri točke: in sicer zbiranje, obdelavo in uporabo osebnih podatkov Googlovih uporabnikov; Googlovo uporabo spletnih vsebin z drugih spletnih strani; in Googlovo domnevno manipulacijo spletnih iskalnih zadetkov, kjer naj bi svoje storitve prikazoval previsoko, konkurenčne pa prenizko.

Druga in tretja točka sta nam zelo znani, saj je Google zaradi teh kršitev na tnalu tudi v EU. Spomnimo, da je junija EU Googlu

3 komentarji

Google v preiskavi v Rusiji

Slo-Tech - Ruska agencija za varstvo konkurence je v petek sporočila, da so začeli uradno preiskavo Googla zaradi suma kršitve protimonopolne zakonodaje. Preiskavo so sprožili na podlagi prijave ruskega iskalnika Yandexa.

Problematične so aplikacije, ki jih Google vgrajuje v mobilni operacijski sistem Android, privzeta nastavitev iskalnika na Google Yandex in zahteve sestavljavcev telefonov, da nanje namestijo določeno Googlove aplikacije in da nanje ne namestijo nekaterih konkurenčnih aplikacij (recimo Yandexovih). Za uporabo Google Play morajo namestiti celoten paket Google Mobile Services. Yandex, izven Rusije malo znano podjetje, v Rusiji pa s kar 60-odstotnim deležem na trgu iskanja, trdi, da Google s tem krši zakonodajo, saj...

34 komentarjev

FTC začenja novo preiskavo Googla

Slo-Tech - Manj kot pol leta po zaključku zadnje preiskave zoper Google v ZDA se začenja nova. Zvezna komisija za trgovino (FTC) po neuradnih, a zelo zanesljivih informacijah začenja preiskavo domnevnih kršitev protimonopolne zakondaje, ki naj bi jih Google zakrivil s svojim oglaševalskim imperijem, pišejo New York Times, Forbes, Wall Street Journal in Bloomberg.

Preiskava je še v začetni fazi, zato sploh ni nujno, da bo dobila kakršenkoli epilog. Toda FTC načeloma ne začenja preiskav zoper velikane, kot je Google, brez utemeljenega suma. Tako je bilo tudi januarja, ko jo je Google sicer odnesel le z zelo blagimi ukrepi. To pot je jabolko spora oglaševalska platforma, ki jo je zgradil in kupil.

Google si je...

6 komentarjev