»

Amazon Prime Video dobiva oglase oziroma se draži

Slo-Tech - Amazon je potrdil, kar so napovedali že jeseni. Storitev Amazon Prime Video bo natanko čez mesec dni, torej 29. januarja prihodnje leto, dobila oglase. Spočetka je bilo samoumevno, da so plačljive pretočne storitve na voljo brez oglasov, a naraščajoči stroški so ponudnike prisilili v kreativno iskanje dodatnega zaslužka. Cene bi lahko preprosto povišali, a ker bi naročniki to lahko negativno sprejeli, so podražitev raje zakamuflirali v oglase. Amazon Prime Video dobiva v osnovni verziji oglase, kdor pa bo želel še naprej brez njih, bo moral doplačati tri dolarje ali evre mesečno.

Ob tem velja povedati, da Amazon še zdaleč ni edini, ki ima tovrstne zamisli. HBO Max, Peacock in Paramount+ so v minulih mesecih vsi uvedli najcenejšo naročnino z oglasi, medtem ko je Netflix to storil že lani. Drugi storitve preprosto dražijo, denimo Disney+ in Hulu, ki sta se podražila za tri oziroma štiri dolarje. Tudi Apple TV+ je ubral podobno taktiko podražitev.

Amazon bo torej od 29. januarja de...

25 komentarjev

Ponudniki pretočnih vsebin znižali ločljivost

Slo-Tech - Ponudniki pretočnih vsebin (streaming) so večinoma znižali ločljivost vsebin, ki jih ponujajo, da bi v teh časih visokega povpraševanja pomagali ohraniti obremenitve telekomunikacijskih povezav na obvladljivih ravneh. Minuli teden je to predlagala tudi Evropska komisija in veliko ponudnikov je to prostovoljno sprejelo.

Kot smo že pisali, je Netflix v Evropi izvedel ukrepe, ki za 25 odstotkov znižujejo prenos podatkov. To so storili tako, da so preprosto odstranili verzije, ki so najpožrešnejše. Vrnile se bodo čez 30 dni, če bodo razmere to dopuščale. Pri tem Netflix poudarja, da ne gre za ukinitev ločljivosti UHD, HD ali SD, ker te še vedno ostajajo, ampak so zgolj odstranili manj kompresirane verzije teh ločljivosti. Netflix jih ima namreč več in jih ponuja glede na hitrost povezave do uporabnika. Podobne ukrepe bodo uvedli tudi drugod, kjer bodo ponudniki internetnih povezav to potrebovali, denimo v delu Južne Amerike.

Ni pa Netflix edini. Tudi YouTube se je odločil za...

7 komentarjev

Naprodaj tisoči uporabniških računov za Disney+

vir: ZDNet

vir: ZDNet
ZDNet - Disney je kot kaže v svet pretočnih storitev vstopil nekoliko nepripravljen. Pustimo ob strani, da so zaradi navala uporabnikov imeli precejšnje težave na premierni večer, huje je, da so krekerji v njihovem primeru pokazali zares slikovito hitrost pri pridobivanju in unovčevanju tujih uporabniških računov. Ti so se samo nekaj ur po začetku oddajanja v velikih količinah znašli naprodaj na hekerskih forumih.

Številni uporabniki so tako poročali, da so nepridipravi vstopili v njihov račun, spremenili prijavni elektronski naslov in geslo, na ta način pa zakonite lastnike učinkovito zaklenili ven. V nekaj primerih gre pri tem za račune, kjer je bila naročnina poravnana za več let vnaprej. Cene za nakup variirajo med 3 in 11 ameriškimi dolarji, mesečna naročnina pa sicer regularno stane 6,99 USD na mesec. Pri tem za nameček kar dežujejo negativne pripombe uporabnikov na neodzivnost Disneyjeve podpore, saj so nekateri na prijavo kraje čakali tudi po več ur.

Prve ugotovitve so kazale, da...

3 komentarji

Disney+ v prvem dnevu zbral 10 milijonov naročnikov

Slo-Tech -
Nova pretočna TV storitev korporacije Disney je z oddajanjem začela včeraj po našem času. Z nekaj kolcanja, strežniki namreč niso dohajali navala uporabnikov, zato številni med njimi niso mogli vzpostaviti povezave s storitvijo, kljub temu, da je bil začetek oddajanja geografsko omejen na ZDA, Kanado in Nizozemsko. Predstavniki podjetja so zdaj z nemalo ponosa sporočili, da so v prvih 24 urah zbrali več kot 10 milijonov uporabnikov. Apptopia pa poroča, da je aplikacija Disney+ te dni najpogosteje prenesen app na spletnih tržnicah.

Da številke postavimo v kontekst povejmo, da je podjetje svojim vlagateljem v prvem letu obljubilo pridobiti med 10 in 18 milijonov uporabnikov, do leta 2024 pa med 60 in 90 milijonov, ergo, začetek je bil zares odličen.

Uporabnike je najprej privabila nizka cena - za slabih sedem dolarjev mesečno si je namreč mogoče ogledati malone kompletno Disneyjevo in Marvellovo dosedanjo produkcijo - posebej za Američane pa je mamljiva tudi paketna ponudba...

50 komentarjev

Disney+ utegne močno spremeniti trg pretočnih TV storitev

vir: Pixabay

CNet - Prejšnji teden se je končal Disneyjev D23 Expo, na katerem so razkrili nekaj več podrobnosti o svoji pretočni TV storitvi Disney+. Z delovanjem bo pričela 12. novembra, stala bo 6,99 dolarja mesečno (69,99 letno) in za ta razmeroma majhen denar ponujala možnost štirih vzporednih streamov, tudi v ločljivosti 4K in UHD ter sedem uporabniških profilov na enem samem računu.

Vse to bo seveda močno zamajalo položaj konkurence, zlasti Netflixa, ki je v začetku leta v ZDA podražil svoje naročnine, postopoma pa to počne tudi v drugih državah, nedavno denimo v Veliki Britaniji. Za boljšo primerjavo z Disneyem navajamo ameriške cene Netflixa: naročnina za standardno ločljivost znaša mesečno 8,99, za HD 12,99 in za 4K 15,99...

54 komentarjev

Netflixu bežijo ameriški gledalci, drugod počasnejša rast novih

vir: Max Pixel

vir: The Verge
The Verge - Popularni pretočni storitvi s TV vsebinami je v drugem četrtletju prvič v zgodovini upadlo število ameriških naročnikov. Še več, opaziti je tudi trend zaustavljanja rasti naročnikov drugod po svetu. Sicer je podjetje v tem času globalno pridobilo 2,83 milijona novih gledalcev, a v poročilu vlagateljem so se lahko pohvalili le s številko 2,7 milijona, 130.000 manjkajočih pa naj bi predstavljali Američani, ki so pogodbe prekinili. Takoj po objavi rezultatov je Netflixova delnica zdrsnila navzdol za približno desetino svoje vrednosti.

Ugibanja o razlogih za zdaj ostajajo ugibanja, a najverjetneje gre za posledico zadnje podražitve v ZDA, ki je ceno najbolj priljubljenega paketa dvignila z 10,99 na 12,99 dolarja. Kljub temu...

61 komentarjev

Netflix razočaral delničarje

TechCrunch -
Netflixove delnice so po včerajšnjem trgovanju zgrmele navzdol za 14 %, potem, ko je podjetje objavilo četrtletne rezultate. Vlagatelje je najbolj razočarala rast števila naročnikov, ki v trimesečju do konca junija ni dosegla obljubljenih 6,2 milijona novih plačnikov pretočne zabave, pač pa le 5,2 milijona, kar je izenačenje rasti v enakem lanskem obdobju. Podjetje ima sicer trenutno 130 milijonov naročnikov po vsem svetu in je doslej veljajo za ljubljenca vlagateljev; kljub včerajšnjemu zdrsu je se je vrednost delnice v letošnjem letu več kot podvojila.

Investitorji so nasploh zaskrbljeni glede Netflixovega bodočega potenciala za rast, saj se družba sooča z vse večjo konkurenco. V podobne storitve namreč velike denarje zadnje čase vlagajo tudi Apple, Amazon, HBO in Googlov YouTube, v kratkem pa se jim bo s svojo pretočno storitvijo pridružil še Disney, ki bo obenem prenehal licencirati nekatere svoje izdelke Netflixu.

So pa nekoliko boljše Netflixove finančne številke:...

36 komentarjev

Hekerji iz HBO-ja odnesli posnetke in scenarije

Slo-Tech - HBO je potrdil, da so bili žrtve hekerskega napada, v katerem so jim neznani napadalci odnesli za 1,5 TB materiala. O vdoru je prvi poročal Entertainment Weekly, HBO pa se je kasneje odzval z izjavo za javnost. Hekerji so odnesli še nepredvajane dele številnih nadaljevank, med njimi Ballers in Room 104, ki so že ušli na internet. Odnesli so tudi scenarij za (že posneto) četrto nadaljevanje aktualne sezone Game of Thrones, ki bo na sporedu prihodnjo nedeljo.

To ni prvi tovrsten primer, ne glede na vatle, ki jih uporabimo. Spomnimo, da so leta 2015 pred uradnim predvajanjem na internet ušli štirje deli Game of Thrones. Tedaj ni šlo za klasičen hekerski vdor, temveč so podatki pricurljali od insajderjev, ki so imeli predhodni dostop. HBO je zatem ukinil to...

12 komentarjev

YouTube uvaja naročnino za premium kanale

Google - YouTube je danes zagnal preizkusno storitev, o kateri se je na internetu špekuliralo že cel teden. Gre za naročnino na kanale na YouTube, ki uporabnikom omogoča dostop do tako imenovanih premium vsebin. Trenutno je program še v pilotni fazi. Kot pojasnjujejo v Googlu, je danes na YouTubu že več kot milijon kanalov, kjer se redno objavlja najrazličnejša avtorska vsebina. Upravljavci teh kanalov so že večkrat izrazili željo, da jim Google omogoči monetizacijo tega početja.

Odslej bo to mogoče. Naročnine bodo stale od 99 centov na mesec, vsak kanal pa bo imel 14 dni brezplačnega testiranja in popuste za celoletno naročnino. Gre za kanale, ki objavljajo vsebino, ki sicer ni prosto dostopna,...

28 komentarjev

Paramount dovolil posodo filmov

Los Angeles Times - Hollywoodski studii se počasi le privajajo na možnosti interneta in nove načine služenja denarja, ki jim jih ta ponuja. Warner Bros., Universal Pictures in 20th Century Fox so že pred časom uvideli uporabnost, a so dobro idejo realizirali slabo. Z Netflixom in Redboxom so podpisali dogovore o izposoji novih filmov, a so postavili nerazumno omejitev, da je ta dovoljena šele 28 dni po izidu filma na DVD-ju. Četrti studijski velikan Paramount se je odločil za drugačno taktiko in te omejitve niso zahtevali.

Podpisali so pogodbo z Redboxom, po kateri bodo njihovi filmi takoj po izidu na DVD-ju na posodo. Kot pravijo, so izvedli analize in ugotovili, da 28-dnevno okno ne bi povečalo prodaje filmov. Nasprotno, posojanje filmov na Redboxu pravzaprav povečuje njihov zaslužek, so ugotovili.

Pogodba velja do konca leta 2014, v tem času pa bo Paramount dobil odstotke od vsakega izposojenega naslova in zagotovljen prodajni prostor v Redboxovih kioskih. V štirih letih naj bi s tem zaslužili...

8 komentarjev