»

Google in Apple za nekatere države preveč spoštujeta zasebnost

vir: Pixabay

Slo-Tech - Programska oprema, za spremljanje okuženih s COVID-19, ki jo bosta sredi maja skupaj izdala Google in Apple, za nekatere države ponuja preveč zasebnosti. Aplikacija naj bi delovala tako, da bi svojo okužbo posameznik v njej prostovoljno označil, sistem pa bi nato prek vmesnika Bluetooth spremljal vse naprave, ki so se znašle v bližini, podatek pa šifriran posredoval Googlu in Applu. Ko bo okužbo posameznika potrdil še zdravstveni organ, bo sistem vsem, ki so se znašli v bližini okuženega, razposlal ustrezna opozorila. Sama programska oprema je zastavljena tako, da bodo vsi podatki anonimizirani, baza srečanj z drugimi napravami pa bo decentralizirana, shranjena na napravah samih.

Francija je zdaj prva javno pozvala obe podjetji, naj njihovim zdravstvenim organom omogočita dostop do več podrobnosti o posamezniku. Kot je v intervjuju za Bloomberg povedal francoski minister za digitalno družbo, Cédric O, želijo, da podjetji sprostita tehnološke prepreke in državam dovolita, da...

20 komentarjev

Microsoft priznal prisluškovanje uporabnikom, s prakso nadaljujejo

vir: Pixabay

vir: Vice
Vice - Pred dnevi smo poročali, da Microsoftovi zaposleni poslušajo pogovore opravljene prek prevajalske funkcije Skypa. Sporno pri tem je bilo dejstvo, da so v politiki zasebnosti navajali le analiziranje posnetkov, ne pa tudi, da to počno ljudje iz krvi in mesa. Podobno so mediji letos pri poslušanju zvočnih zapisov uporabnikov zalotili Google in Apple. Obe podjetji sta se po razkritju zavezali, da bosta s tako prakso prenehali oziroma ponudili možnost odklonitve, t. i. opt-out. .

Pri Microsoftu so ubrali drugo pot, kot so opazili pri Vice Motherboard, so popravili svojo politiko zasebnosti, v kateri je po novem omenjeno tudi človeško procesiranje posnetkov, poleg Skypa tudi za glasovne iskalne poizvedbe, ki jih uporabniki...

64 komentarjev

AVG zbira in prodaja podatke o zgodovini brskanja

Wired News - Proizvajalec priljubljenega brezplačnega protivirusnega programa AVG je najavil spremembo politike zasebnosti, ki bo stopila v veljavo 15. oktobra. V njej je jasneje in izrecno zapisano, katere podatke bo AVG delil s svojimi partnerji in katere bo prodajal dalje. Kot so zapisali, je to nujno za nadaljnje zagotavljanje možnosti brezplačne uporabe njihovega osnovnega paketa.

AVG bo skupaj z enoličnim identifikatorjem uporabnikove naprave prodajal podatke o zgodovini brskanja po spletu, podatke o ponudniku dostopa do interneta oziroma mobilnem operaterju, informacije o ostalih aplikacijah, ki so nameščene, jeziku itd. AVG pojasnjuje, da so že v prejšnji verziji politike...

13 komentarjev

Google dobil evropski seznam zahtev glede zasebnosti

BBC - Google je prejel seznam zahtev, ki jih mora izpolniti, če se želi izogniti dodatnim preiskavam in globam v EU zaradi sporne politike zasebnosti, ki so jo uvedli marca leta 2012.

Tedaj so združili več kot 60 različnih dokumentov o politiki zasebnosti v različnih Googlovih storitvah in pripravil en sam dokument. Glavni problem je povezovanje podatkov, saj je Google združil podatke iz vseh svojih storitev (recimo YouTuba, iskanja, Gmaila ipd.), ki so bili poprej v ločenih bazah. Evropski regulatorji zasebnosti so takoj skočili v zrak in Google kritizirali zaradi kršitev evropske zakonodaje, kjer je bil eden izmed glavnih očitkov nezmožnost izstopa iz nove politike (uporabniki niso imeli opt-outa). To Googlu ni prineslo le...

5 komentarjev

ZEKom-1 po dveh tednih

Slo-Tech - Kot smo že pisali pred dvema tednoma, se je v Sloveniji pred kratkim izteklo petmesečno prehodno obdobje za zagotovitev skladnosti z novo ureditvijo piškotkov, ki ga je ob decembrski noveli Zakona o elektronskih komunikacijah predvidel zakonodajalec.

Zadnjič smo si ogledali (ne)skladnost spletnih strani najbolj eminentnih institucij slovenske države. Po dveh tednih je čas, da si ogledamo napredek.

Državni zbor nam še vedno takoj ob obisku postreže s štirimi piškotki, katerih namen ni pojasnjen, niti nismo o njih obveščeni, kaj šele, da bi za njihovo namestitev podali soglasje (na strani ni najti niti osnovne politike zasebnosti). V zadnjih štirinajstih dnevih niso naredili popolnoma nič.

Državni svet ima še vedno težave z izklopom privzetih sejnih piškotkov osnovne namestitve PHPja. Tudi v tem primeru namen ni pojasnjen, obvestila ni, soglasja ni, spremembe (oz. napredka) prav tako ne.

Tretje v vrsti je ustavno sodišče, ki spremembe zakona ravno tako ne priznava. Stran...

93 komentarjev

Kdo vse ne priznava novega ZEKom

Slo-Tech - V soboto se je izteklo petmesečno prehodno obdobje za zagotovitev skladnosti z novo ureditvijo piškotkov, ki ga je ob decembrski noveli Zakona o elektronskih komunikacijah predvidel zakonodajalec.

Ker gre za relativno slabo domišljeno spremembo, ki je dobesedni prevod evropske direktive, in zato v svojem bistvu odpira več vprašanj kot jih rešuje (saj naj bi direktive predstavljale osnovo na podlagi katere se ustvarja nacionalno zakonodajo in niso mišljene za neposredno uporabo), si poglejmo, kako so se na spremembo pripravile institucije slovenske državne uprave, ki so nam vsem v zgled.


Državni zbor nam takoj ob obisku postreže s štirimi piškotki, katerih namen ni pojasnjen, niti nismo o njih obveščeni, kaj šele, da bi za njihovo namestitev podali soglasje (na strani ni najti niti osnovne politike zasebnosti).


Državni svet ima težave z izklopom privzetih sejnih piškotkov osnovne namestitve PHPja. Tudi v tem primeru namen ni pojasnjen, obvestila ni, soglasja prav tako ne.


...

131 komentarjev

EU okrcala Google zaradi nove politike zbiranja osebnih podatkov

Reuters - Evropski informacijski pooblaščenci, ki opravljajo tudi nalogo varovanja zasebnosti in osebnih podatkov državljanov, so Googlu poslali skupno pismo, v katerem izražajo svoje pomisleke glede Googlove nove politike zasebnosti. V nos jim gre seveda sprememba, ki jo je Google najavil januarja in udejanjil marca ter mu dovoljuje združevanje podatkov o uporabnikih, ki jih zberejo na različnih svojih straneh oziroma storitvah (Google Search, Gmail, YouTube, Google Docs itd.).

Pismo je podpisalo 24 pooblaščencev iz držav EU (vsi razen grškega, romunskega in litovskega). V njem od Googla zahtevajo natančna pojasnila, kaj bodo z zbranimi in združenimi podatki počeli, po kakšnih metodologiji jih bodo zbirali in...

6 komentarjev