»

Facebook sklenil poravnavo in poravnal pol milijona funtov globe v Veliki Britaniji

vir: Pixabay

Slo-Tech - Spomnimo, podjetje je lani skupilo najvišjo možno kazen, ki jo lahko izreče britanski informacijski pooblaščenec (Information Commissioner’s Office oz. ICO) in sicer zaradi svoje vloge v aferi Cambridge Analytica. Facebook se je tedaj na odločbo pritožil in zdaj z ICO pred sodiščem sklenil poravnavo.

V okviru poravnave podjetju ni bilo potrebno priznati svoje krivde, so se pa zavezali, da bodo poravnali 500.000 funtov kazni. Kazen je mila, a tedaj najvišja možna, ker je bilo dejanje - torej zloraba osebnih podatkov uporabnikov - storjeno pred majem 2018, ko je začel veljati GDPR. Po tem mejniku bi namreč podjetje v najslabšem primeru moralo poravnati 4% svojih letnih prihodkov.

Je pa poravnavo zaznamoval čudno spravljiv diskurz. Facebookov pravni zastopnik Harry Kinmonth je ob tem povedal, da je podjetje v preteklosti že sprejelo pomembne ukrepe za bolj restriktiven dostop in uporabo podatkov s strani razvijalcev aplikacij. Ter da ICO za zdaj ni našel dokazov, da so bili podatki...

8 komentarjev

British Airways za vdor doletela zajetna globa

vir: Max Pixel

vir: The Verge
The Verge - Britanska informacijska pooblaščenka je otoškemu letalskemu prevozniku zaradi lanskoletnega vdora izrekla globo v višini 183 milijonov funtov. V incidentu so bili razgaljeni osebni podatki približno pol milijona njihovih strank, med drugim številke kreditnih kartic, naslovi, imena, uporabniška imena in gesla ter podrobnosti o posameznikovih potovanjih.

Pooblaščenka je ukrep pospremila s komentarjem, da izguba osebnih podatkov ni zgolj neprijetnost, pač pa je naloga podjetij vzpostavitev potrebnih ukrepov, da bi zaščitili pravice svojih uporabnikov do zasebnosti. Globa še ni pravnomočna, British Airways (BA) ima zdaj 28 dni časa za pritožbo, v podjetju pa so nad odločitvijo regulatorja obenem presenečeni in razočarani.

...

4 komentarji

Italija oglobila Facebook zaradi afere Cambridge Analytica

Slo-Tech - Italijanski informacijski pooblaščenec je Facebooku izrekel globo v višini enega milijona evrov. Gre za novo kazen zaradi afere Cambridge Analytica, ki je izbruhnila lani aprila. Tedaj se je izkazalo, da so imeli v podjetju Cambridge Analytica več let dostop do podatkov vsaj 87 milijonov uporabnikov Facebooka, ki so namestili določene aplikacije (zlasti igre). Ker se kršitve nanašajo na obdobje pred sprejemom evropske direktive o varstvu osebnih podatkov (GDPR), so globe sorazmerno nizke.

Lani je Velika Britanija zaradi istega prekrška Facebook kaznovala s pol milijona funtov, italijanska globa pa ni dosti višja. Kot so zapisali v utemeljitvi, je Italija kaznovala Facebook, ker je vsaj 57 Italijanov preneslo...

4 komentarji

Vdor v British Airways odplaknil 380.000 številk kreditnih kartic

Slo-Tech - V letalskem prevozniku British Airways se ukvarjajo s težavami, ki jih je podjetju in njegovim strankam povzročil hekerski vdor, ki se je dogodil med 21. avgustom (od 22.58 po lokalnem času) in 5. septembrom (do 21.45) letos. Neznani napadalci so uspeli odnesti osebne in finančne informacije 380.000 ljudi, ki so v obdobju dveh tednov kupili letalske vozovnice neposredno pri podjetju (prek spletne strani ba.com in aplikacije British Airways). Vdora ni odkril prevoznik, temveč tretje podjetje (najbrž kakšna banka, kjer mnogokrat te...

1 komentar

Sony zaradi predlanskega vdora oglobljen v Veliki Britaniji

BBC - Britanski informacijski pooblaščenec je Sonyju izrekel 250.000 funtov globe zaradi napada na Sonyjevo omrežje PSN (PlayStation Network) leta 2011. V napadu, ki se je izkazal za precej resnejšega od prvotnih ocen, je bilo odtujenih ogromno osebnih podatkov naročnikov, kar je tudi razlog za izrek globe.

Informacijski pooblaščenec David Smith pojasnjuje, da je Sony nepotrebnemu tveganju izpostavil imena, naslove, elektronske naslove, gesla, številke kreditnih kartic, rojstne podatke in druge osebne podatke, ki so mu jih v dobri veri zaupali uporabniki. Sony je z malomarno zaščito prekršil Data Protection Act. Preiskava je namreč odkrila, da se bil Sony napadu mogel izogniti, če bi uporabljal svežo programsko opremo in če bi svoje omrežje...

4 komentarji

Ustavno sodišče odločilo v zadevi SOVA

Slo-Tech - Na spletni strani Ustavnega sodišča je bila včeraj objavljena razsodba iz 8. januarja 2009 v katerem je Ustavno sodišče sprejelo odločitev o zahtevi za oceno ustavnosti 21. člena Zakona o Slovenski obveščevalno-varnostni agenciji.

Kot je znano je postopek za oceno ustavnosti pred približno letom dni sprožila Informacijska pooblaščenka in sicer zato, ker je v inšpekcijskem pregledu na SOVI ugotovila, da SOVA izvaja nadzor mednarodnih sistemov zvez tako, da prisluškovanje odobri direktor SOVE. Zakon o SOVI namreč določa, da lahko tako odredbo za prisluhe mednarodnim sistemom zvez izda direktor SOVE sam, po mnenju Pooblaščenke pa je to neustavno, saj 37. člen Ustave izrecno zahteva odredbo sodišča.

Ustavno sodišče si je za odločanje vzelo skoraj leto dni, nato pa odločilo, da zahtevo za oceno ustavnosti zavrže.

V obrazložitvi je Ustavno sodišče zapisalo, da je Pooblaščenka v okviru inšpekcijskega postopka ugotovila, da je SOVA v konkretnem primeru osredotočeno spremljala tuj...

17 komentarjev