»

Google z nemškima zavarovalnicama orje ledino zavarovanja v oblaku

vir: Piqsels

Reuters - Google Cloud je z münchenskima zavarovalnicama Allianz Global Corporate and Specialty (AGCS) in Munich Re sklenil partnerstvo za pokrivanje informacijskih vdorov in drugih neljubih dogodkov, namenjeno strankam, ki uporabljajo njihove oblačne storitve. Gre za prvi primer, da je kateri od večjih ponudnikov za svoje uporabnike oblikoval tako storitev, seveda pa bi v primeru uspeha to lahko pomenilo razmah takih informacijskih zavarovanj tudi drugod, denimo pri ponudnikih programske opreme za velika podjetja, podjetjih, ki se ukvarjajo z varnostjo, spletnim gostovanjem in drugih.

Risk Protection Program meri na pojav, da se bolj občutljivi procesi danes pogosto izvajajo v javnem oblaku, kar pomeni, da je treba riziko porazdeliti med uporabnikom in ponudnikom in ga močneje integrirati v samo storitev. Program bo v praksi potekal prek Googlovega diagnostičnega orodja Risk Manager, ki ga stranka požene v svojem sistemu, rezultate pa posreduje obema zavarovalnicama, ki bosta na podlagi...

8 komentarjev

Zakaj je ta teden klecnil Google

Slo-Tech - V začetku tega tedna je za več ur klecnil del Googlovega omrežja, kar se občutili tudi nekateri uporabniki pri nas. Mrk ni bil popoln, temveč je šlo predvsem za upočasnitev. Prav tako ni vplival enako na vse storitve, saj je iskanje delovalo sorazmerno normalno, elektronska pošta ali Shopify pa ne. Google je podrobneje pojasnil, kaj je šlo narobe, in predvsem kako svojih strežnikov niso mogli takoj popraviti, ker so bila nedosegljiva -- Googlova orodja.

Vzrok za težave ni bil nič presenetljivega. V ponedeljek zjutraj so začeli redna vzdrževalna dela na nekaj strežnikih v eni geografski regiji. V takih primerih Google preusmeri naloge teh strežnikov na druge, česar uporabniki običajno ne opazijo. V konkretnem primeru...

1 komentar

Office 356

Business Insider - Office 365, tj. oblačna različica Microsoft Office-a, je štartala pred malo manj kot pet leti. Z njo je mogoče stvarjati dokumente, pisati elektronska sporočila, pripravljati predstavitve, urejati preglednice, spletne strani, sodelovati v IM-pomenkih itn. Seveda vse to deluje samo, če so Microsoftovi strežniki na voljo. Vsakršni izpadi tako ključne storitve predstavljajo vsaj neprijetnost, če že ne prav poslovno tveganje za njene uporabnike. Microsoft je zatorej ob splavitvi garantiral obljubil 99,9-odstotno dosegljivost, kar naj bi pomenilo "dobrih osem ur nedosegljivosti letno".

V praksi ni šlo tako gladko. Pisarna 365 po poročilih uporabnikov že ves čas ni dosegljiva vsaj nekaj dni na leto, zato ji nekateri pravijo tudi "Pisarna 364", "Pisarna 362", in tako dalje.

Letošnje leto se v tem obziru ni najbolje začelo. Prejšnji ponedeljek, 18., je...

35 komentarjev

Začel se je Google I/O - Android

vir: The Verge
The Verge - Včeraj se je začela letošnja Googlova konferenca I/O, ki je največja prireditev te vrste za podjetje iz Mountain Viewa. Na začetni predstavitvi, t.i. keynotu, predstavijo glavne novosti, nato pa sledijo delavnice, saj je cela konferenca namenjena predvsem razvijalcem programja, povezanega z različnimi Googlovimi storitvami. Letos smo pričakovali lepo bero novosti, a smo bili, vsaj širša javnost, ki aplikacije zgolj uporablja, nekoliko razočarani. Govorilo se je namreč, da bomo dobili novo različico Androida, sprva se je govorilo o različici 5.0 (Key Lime Pie), kasneje pa o 4.3 (še vedno Jelly Bean), a dobili nismo ne ene, ne druge. Enaka je zgodba s prenovljenim Nexus 7 (novejši procesor, zaslon ločljivosti FullHD),...

29 komentarjev

Krhkost interneta

Slo-Tech - Danes ponoči po slovenskem času (med 3.24 in 4.00 uro zjutraj) je bil v delu sveta Google nedosegljiv. Vsi Googlovi strežniki so bili nedostopni v Indoneziji, težave z dostopom pa so imeli tudi v Kaliforniji. Pri nas smo tačas večinoma spali, na drugih kontinentih pa ne. Izkazalo se je, da razlog za nedosegljivost ni imel nobene povezave z Googlom, ampak so težave nehote zakrivili 15.000 kilometrov stran v Indoneziji. Fantje pri CloudFare so raziskali vzrok težav in spisali odličen članek, ki jih pojasni tudi za laike.

Internet sestoji iz kopice omrežij, ki se imenujejo avtonomni sistemi (AS). Gre za skupine IP-naslovov, ki imajo skupnega skrbnika in enotno politiko routinga. Vsak AS ima svojo številko in seznam...

15 komentarjev

Google se opravičuje in pojasnjuje izpade

CNet - V zadnjih dneh so bili uporabniki Googlovih storitev, med katerimi so najbolj priljubljene gotovo iskanje, Gmail in Docs, nekajkrat nemalo presenečeni, ker do njih niso mogli dostopati ali pa so delovale skrajno počasi. Google pojasnjuje, kaj je šlo narobe.

V uradni izjavi so zapisali, da so po pomoti preusmerili veliko svojega prometa skozi azijske povezave, zaradi česar je nastal v tamkajšnjih vodih zastoj. To je vplivalo na dosegljivost storitev, tako da naj bi približno 14 odstotkov uporabnikov občasno otežkočeno dostopalo do njih.

Dmitri Alperovitch iz pa McAfeeja pravi, da je Google napako storil v sklopu migracije na IPv6, ki počasi poteka že dlje časa. Po njegovem mnenju so poskušali spremeniti nekatere številke AS, a jim to zaradi neznanega hrošča ni najbolje uspelo. Tako nekaj velikih ponudnikov dostopa do interneta ni več našlo Googlovih ASN-jev, zaradi česar so bile njegove strani nedosegljive približno eno uro. Google se je odzval na te izjave in zatrdil, da njihov...

6 komentarjev

Gmail si je vzel dve uri počitka

CNet - Pri znanem slovenskem ponudniku brezplačnih e-poštnih predalov smo sicer na občasne krajše in daljše prekinitve delovanja že navajeni, včeraj pa so jo tehniški škrati zagodli celo velikemu Googlu. Okrog 10.30 po srednjeevropskem času je postal nedosegljiv, med žive pa se je vrnil približno dve uri in pol kasneje. Točnega obsega izpada niso razkrili, a naj bi bilo prizadetih mnogo uporabnikov, so zapisali. Prav tako niso povedali, kaj je šlo narobe, pravijo pa, da njihovi inženirji raziskujejo zaplet.

Zadnji večji izpadi Googlovih storitev so se zgodili...

29 komentarjev