»

Na Kitajskem začelo obratovati omrežje 5G

Slo-Tech - Na Kitajskem imajo od danes možnost uporabe mobilnega omrežja nove generacije 5G. Vsi trije največji (in državni) operaterji v državi, China Mobile, China Telecom in China Unicom, so začeli ponujati številne ugodne pakete za uporabo 5G, medtem ko je infrastruktura postavljena v večjih kitajskih mestih. Najcenejši paketi se začnejo pri 16 evrih (128 juanov), za kar dobimo 30 GB prenosa podatkov z omejitvijo hitrosti prenosa na 300 Mb/s in 500 minut klicev. Dražji paketi pa bodo nudili hitrosti vse do 1 Gb/s.

Operaterji so pokrili okrog 50 večjih kitajskih mest, med katerimi sta tako Peking in Šanghaj kakor tudi regionalne prestolnice, denimo Nandžing, Šendžen in Vuhan. V predprodaji so prodali že več kot 10 milijonov naročniških paketov za 5G, so sporočili v začetku oktobra. Proizvajalci telefonov že dlje časa prodajajo modele, ki podpirajo 5G.

Preizkusno je omrežje 5G obratovalo že od začetka leta. Operaterji so do danes postavili več kot 85.000 baznih postaj, prihodnje leto pa...

58 komentarjev

Evropski mobilni promet spet dve uri potoval prek Kitajske

Slo-Tech - V četrtek je internetni promet, ki je bil namenjen do evropskih mobilnih operaterjev, približno dve uri potoval na Kitajsko v China Telecom. Ob 11.43 po slovenskem času je AS21217, ki pripada švicarskemu podjetju Safe Host, začel napačno oznanjati, da je najkrajša pot do več kot 70.000 usmerjevalnikov, ki skrbijo za 368 milijonov naslovov IP. China Telecom ima za svoj AS4134 dogovor o izmenjavi prometa s Safe Hostom, zato je začel nemudoma oglaševati te iste poti, namesto da bi jih (zaradi očitne napake) zavrgel.

V praksi to pomeni, da je promet na številne evropske IP-je potoval skozi Kitajsko, čeprav tam ni imel kaj početi. Podobni incidenti so se že dogajali, saj so posledica pomanjkljive zaščite sistema BGP, ki temelji na zaupanju. China Telecom ima zgodovino podobnih podvigov, saj vsakokrat z veseljem razglasijo vse...

6 komentarjev

Grand theft internet?

Vir: Pxhere

vir: Thousandeyes
Thousandeyes - Google oz. njegove storitve so bile minuli ponedeljek nedosegljive za precejšen del sveta, potem ko je bil njihov spletni promet preusmerjen skozi omrežja Rusije, Kitajske in Nigerije. Kot ugotavljajo pri raziskovalnem podjetju Thousandeyes, je incident zakrivil Nigerijski ponudnik MainOne, kjer so med posodabljanjem napačno speljali promet vseh Googlovih IP številk skozi svoj sistem. Sledila je verižna reakcija, saj sta kitajski in ruski telekom tako preusmeritev sprejela, kar pomeni, da je bil ves promet preusmerjen prek ruskega TransTelekoma (mskn17ra-lo1.transtelecom.net) na gateway kitajskega China Telecoma (ChinaTelecom-gw.transtelecom.net), kjer so podatki nato poniknili. Napaka...

12 komentarjev

Kitajska pogosto preusmerja internetni promet k sebi

Slo-Tech - Večkrat smo že pisali o namernih manipulacijah ali nenamernih pomotah, ki so del internetnega prometa preusmerile čez kakšno drugo državo. Pogosto je krivec Kitajska, včasih tudi Rusija ali kakšna tretja država. To je možno, ker ima protokol BGP precej naivno zasnovo, saj se zanaša na poštenost vseh sodelujočih v omrežju, da oznanjajo naslove omrežij, za katera so res zadolženi. V raziskavi, ki sta jo izvedla raziskovalca z United States Naval War College in Univerze Tel Aviv v Izraelu, ugotavljajo, da je Kitajska še vedno aktivna v preusmerjanju internetnega prometa in njegovi analizi.

V članku opisujeta več incidentov v zadnjih letih, ko je internetni promet zavil na Kitajsko, čeprav tam ni imel kaj iskati. Predlani je promet med Kanado in Južno Korejo tekel skozi Kitajsko, kar je trajalo šest mesecev. Včasih je Kitajska delovala tudi kot ponor, denimo ko je leta 2016 promet med neko banko v...

13 komentarjev

Kitajska blokira navidezna zasebna omrežja

Guardian - Kitajski veliki požarni zid, ki učinkovito skrbi za cenzuro interneta na Kitajskem, do letos ni blokiral navideznih zasebnih omrežij (VPN). To je bila tako ena izmed možnosti, da so tehnološko bolj vešči uporabniki lahko obšli požarni zid in dostopali do blokiranih strani. Marca je začela Kitajska postopno blokirati protokole za VPN, primež pa se je v zadnjih mesecih še utrdil. Raba VPN postaja nevarno početja, ki lahko podjetja in posameznike pripelje v težave.

Od 6. maja po izkušnjah ljudi največji kitajski internetni ponudnik China Telecom blokira VPN. Dostop do strani prek VPN v tujih državah je postal "nestabilen" in móten, kar priča o krepitvi cenzure. Prizadete so predvsem...

17 komentarjev

Na Kitajskem internetna telefonija ilegalna

Slo-Tech - Kitajsko Ministrstvo za industrijo in informacijsko tehnologijo je razglasilo internetno telefonijo (VoIP) na Kitajskem za nelegalno, razen če jo ponuja državno podjetje China Telecom ali China Unicom. S tem Kitajska ščiti monopol obeh paradržavnih podjetij in hkrati reže načine komunikacije, ki bi lahko ušli strogi cenzuri. Uradna razlaga je sicer zaščita tržnega deleža domačih podjetij.

S to odločitvijo bodo storitve, kot sta Skype in UUCall, na Kitajskem prepovedane. To bo tudi precej podražilo telefonijo v tujino, saj stane klic prek stacionarnega omrežja na Japonske iz Kitajske okoli pol evra, medtem ko je te klice Skype ponujal za manj kot deset centov.

26 komentarjev

Kitajska je za 18 minut na skrivaj čez svoje ozemlje preusmerila 15% svetovnega internetega prometa

Slo-Tech - Ta teden je ameriška kongresna komisija US-China Economic and Security Review Commission, katere namen je spremljanje in preiskovanje nacionalno-varnostnih posledic bilateralnega sodelovanja med ZDA in Kitajsko, izdala letno poročilo o Kitajski.

V njem so (stran 243 in 244) med drugim zapisali, da je kitajski China Telecom 8. aprila 2010 za 18 minut 15% svetovnega internetnega prometa preusmeril skozi svoje usmerjevalnike. Pri tem so po vsej verjetnosti uporabili napad na BGP protokol (o tem napadu smo sicer že poročali leta 2008), s pomočjo katerega so promet preusmerili na omrežne usmerjevalnike na Kitajskem.

Cilj napada so bili ameriški vladni (.gov) in vojaški (.mil) strežniki (med drugim tudi strežniki Senata, kopenske vojske in mornarice, marincev, zračnih sil, strežniki obrambnega ministrstva, NASE, trgovinskega ministrstva, ministrstva za okolje, itd.) pa tudi strežniki nekaterih zasebnih podjetij, kot npr. Dell, Yahoo!, Microsoft in IBM.

Na ArsTechnici so sicer razvili...

17 komentarjev