»

Lani z izsiljevalskimi virusi iztržili manj

Slo-Tech - Izsiljevalski virusi se običajno uporabljajo, da tarče prisilijo v plačilo odkupnin, za kar jim obljubljajo odklep in vrnitev zašifriranih podatkov, a plačanih odkupnin je čedalje manj. Čeprav to ni zagotovilo, da bodo podatke res dobili nazaj, in čeprav strokovnjaki odsvetujejo plačila odkupnine že zaradi moralnega hazarda (je pa včasih to vendarle najbolj pragmatično), se letno za odkupnine porabi več sto milijonov dolarjev. A vendarle - lani manj kot leto pred tem.

Podjetje Chainalysis je v zadnji analizi ocenilo, da je bilo lani plačanih za 457 milijonov dolarjev odkupnin, večinoma v kriptovalutah, kar je 40 odstotkov manj kot leto pred tem. Ob tem je povedno, da se število napadov ne zmanjšuje, prav tako tudi višina zahtevanih odkupnin. Manj zbranega denarja je posledica večje zadržanosti podjetij in organizacij do plačevanja odkupnin. Trend je enak že nekaj let, dodajajo. Podjetje Coveware, ki se ukvarja s pomočjo prizadetim organizacijam, je opazilo, da so leta 2019 žrtve v...

4 komentarji

Ameriški tehnološki magnati skoraj ne plačujejo davkov

Slo-Tech - Ni skrivnost, da tehnološki (in drugi) giganti plačujejo zelo nizke davke na dobiček, saj ga večino prikažejo v davčnih oazah. ProPublica pa sedaj razkriva, da tudi njihovi lastniki in direktorji, ki sodijo med najbogatejše ljudi na svetu, niso nič bolj solidarni. Elon Musk leta 2018 ni plačal nič zvezne dohodnine, podobno velja tudi za Jeffa Bezosa v letih 2007 in 2011 ter številne druge. O tem pričajo davčne napovedi, ki jih je pridobila ProPublica za zadnjih 15 let. Na seznamu niso le tehnološki magnati, temveč tudi drugi bogataši, denimo Rupert Murdoch in Michael Bloomberg - skupno 25 najbogatejših Američanov. Vsi ti se povsem legalno izognejo plačilu dohodnine.

V zadnjih letih je povprečno ameriško gospodinjstvo zaslužilo 70.000 dolarjev, od česar je bilo treba plačati 14 odstotkov zveznega davka (davke lahko obračunajo zvezne države in lokalne oblasti). Bogati pa večino zaslužka ustvarijo s kapitalskimi dobički in apreciacijo njihovih naložb, ne z delom. Po ocenah ProPublice...

198 komentarjev

Direktor Colonial Pipelina priznal plačilo milijonske odkupnine, pri čemer še zdaleč ni edini

The Wall Street Journal - Po neuradnih poročilih, da je Colonial Pipeline plačal pet milijonov dolarjev odkupnine v bitcoinih, je to sedaj uradno potrdil izvršni direktor Joseph Blount. V intervjuju za The Wall Street Journal je povedal, da je odobril plačilo 4,4 milijona dolarjev odkupnine, ker ni bilo jasno, kako hud je incident in koliko časa bo trajalo, da naftovode spet odprejo.

Poudaril je, da se zaveda kontroverznosti odločitve - navsezadnje FBI svetuje ravno obratno, torej nikoli plačati odkupnine - ki ni bila lahka. Blount trdi, da se je posvetoval s strokovnjaki in da je imelo podjetje sklenjeno zavarovanje, ki je pokrivalo tudi incidente z izsiljevalsko programsko opremo in odkupnine. Tako je Colonial Pipeline plačal 75 bitcoinov, za kar so dobili orodje za dešifriranje sistemov. Žal se je to izkazalo kot prepočasno, da bi lahko takoj vzpostavili delovanje naftovodov. Na koncu je izpad trajal šest dni.

Čeprav nafta sedaj teče, težav še ni konec. Poleg izgube anonimnosti, saj je Colonial...

21 komentarjev

Od Acerja želijo izsiljevalci 50 milijonov dolarjev

Gizmodo - Zaradi okužbe z izsiljevalsko programsko opremo REvil, ki je že lani v Čilu onesposobila bančne poslovalnice, ima velike težave tajvanski proizvajalec računalnikov, prenosnikov in monitorjev Acer. Napadalci ob okužbi zahtevajo odkupnino v višini 50 milijonov dolarjev, kar je do sedaj znan znan rekord. Podjetje uradno napada ni potrdilo; dejali so, da imajo neobičajno situacijo in da poteka preiskava.

A vseeno so se podatki z Acerjevih strežnikov pojavili na spletni strani, kamor napadalci odlagajo ukradene dokumente žrtev REvila. V Bleeping Computer so kasneje uspeli potrditi, da je REvil napadel Acer in da terja 50 milijonov dolarjev odkupnine v kriptovaluti monero. Ob tem so napadalci posvarili Acer, naj ne stori podobne napake kot SolarWind. Za zdaj še ni jasno, kako so napadalci pridobili dostop do Acerjevih strežnikov, lahko pa bi šlo za zlorabo ranljivosti v Exchangeu.

Čeprav je številka 50 milijonov dolarjev astronomska, ima skupina REvil nekaj izkušenj z visokimi...

3 komentarji

Avstrijski A1 pol leta v primežu hekerjev

Heise - Heise razkriva, da je bil vsaj od lanskega novembra avstrijski mobilni operater A1 Telekom Austria žrtev hekerskega napada. Preiskovalci so bili napadu nekaj mesecev na sledi, a so sistemsko čiščenje zaradi epidemije koronavirusa prestavili z marca na maj. To namreč ni enostaven postopek, saj so morali sočasno zamenjati gesla vseh zaposlenih, odstraniti stranska vrata v webshellu, izdati nove golden tickets za Kerberos strežnike Active Directoryja itd. Le tako so lahko zagotovili, da se napadalci ne morejo vrniti.

V zadnjih mesecih so poskrbeli, da prek okuženih sistemov niso pretakali pomembnih podatkov, hkrati pa niso smeli vzbuditi pozornosti napadalcev, je dejal vodja računalniške varnosti pri A1 Wolfgang Schwabl. Napad se je zgodil že novembra lani, in sicer je - za zdaj prek neznanega vektorja, bržkone ukradenih prijavnih podatkov - najprej doletel eno običajno delovno postajo. Od tam so se potem počasi prebijali po omrežju, najprej do prvega neustrezno zaščitenega strežnika...

36 komentarjev

Največja bolnišnica v New Jerseyju plačala odkupnino zaradi hekerskega napada

Slo-Tech - Največji sistem bolnišnic v New Jerseyju je zaradi napada z izsiljevalsko programsko opremo plačal odkupnino hekerjem, so potrdili v Hackensack Meridian Health (HMH). HMH je neprofitni zdravstveni sistem s šestimi milijardami dolarjev letnega prometa, ki vključuje 17 bolnišnic, negovalnih bolnišnic in zdravstvenih domov. Hekerski napad jih je prizadel 2. decembra letos in za pet dni popolnoma ohromil delovanje bolnišnic. Odpovedovali so posege in operacije, tudi že sprejeti bolniki so imeli težave.

Sedaj se delovanje vrača v ustaljene tirnice, k čemur je pomagalo tudi plačilo odkupnine. Po zagotovilih pristojnih ni nobenih indicev, da bi hekerji prišli do podatkov o bolnikih ali zaposlenih. So pa hekerji onesposobili sisteme za naročanje in zaračunavanje storitev, zaradi česar so odpovedali približno 100 nenujnih posegov. V bolnišnici so potrdili plačilo odkupnine, niso pa razkrili podrobnosti, torej zneska in koliko podatkov ter kako so jih obnovili. Pojasnili so, da zaradi...

30 komentarjev

Ko napade malware, se bolnišnice ustavijo

Slo-Tech - Moderne bolnišnice so že tako digitalizirane, da je njihovo delovanje brez delujočega informacijskega sistema močno moteno. V zadnjih letih to ponovno spoznavamo, kadar jih napade kakšen zlonamerni virus. Ta teden imajo težave v treh ameriških in sedmih avstralskih bolnišnicah, kjer morajo zaradi napada malwara zavračati vse bolnike razen tistih v kritičnem stanju.

Tri bolnišnice v Alabami je napadel izsiljevalski virus, katerega imena še niso razkrili. Zaradi tega so v DCH Health System, kamor sodijo bolnišnice, močno omejili obseg delovanja bolnišnic. Brez delujočega informacijskega sistema so prenehali sprejemati nove bolnike (razen tistih, ki jih ne smejo odkloniti). Prav tako odpadajo pregledi in ambulante.

Podobne težave imajo tudi v Avstraliji, kjer je prizadetih sedem bolnišnic v zvezni državi Viktorija. Zaradi okužbe z izsiljevalsko programsko opremo so morali izključiti del računalniških sistemov, ki se nanašajo na kartone pacientov, naročanje in upravljanje. Kjer je to...

25 komentarjev

Večina strokovnjakov za izsiljevalske viruse v resnici plača izsiljevalcem

Slo-Tech - Kakor se sta razširili količina izsiljevalske programske opreme in pogostost napadov z njo, tako so kot gobe po dežju zrasla tudi podjetja, ki se ukvarjajo z reševanjem in obnavljanjem zaklenjenih podatkov. Obljubljajo, da bodo dešifrirala zaklenjene podatke, da žrtvam ne bi bilo treba plačati odkupnine izsiljevalcem. A v praksi je resnica drugačna, razkriva ProPublica. Večina teh podjetij v resnici zgolj pobere provizijo in plača odkupnino. Praksa ni nezakonita, je pa zavajajoča.

V letih 2015-2018 je po svetu lomastil tudi izsiljevalski virus SamSam, ki je napadal različne organizacije, tudi bolnišnice in vodovodne sisteme. Napadalci so nabrali za vsaj šest milijonov dolarjev odkupnine, preden so lani novembra ameriški preiskovalci odkrili...

17 komentarjev

Samsam ransomware je svojim stvariteljem prinesel že slabih 6 milijonov dolarjev

vir: Wikipedia
bleepingcomputer.com - Britansko varnostno podjetje Sophos je objavilo poročilo o preteklem delovanju izsiljevalske kode, imenovane SamSam, ki se je pojavila konec leta 2015. Poročilo je nastalo s pomočjo zbiranja podatkov iz javnih in zasebnih virov, intervjuvanjem žrtev in podatki, ki so jih zbrali iz dosedanjih napadov. Prav tako so s pomočjo podjetja Neutrino, ki se ukvarja z nadzorom kriptovalut, analizirali transakcije med žrtvami in storilci, ki so potekale v bitcoinih.

Prek SamSama naj bi doslej izpeljali vsaj 230 uspešnih napadov, toliko žrtev so namreč preiskovalci identificirali. 86 od teh jih je bilo pripravljenih tudi spregovoriti o tem. Med njimi je bilo tri četrtine Američanov, ob tem pa še nekaj Kanadčanov, Britancev in Belgijcev. Storilcem je običajno...

0 komentarjev

Boeing in mesto Atlanta prizadel izsiljevalski virus

Slo-Tech - Izsiljevalski virus WannaCry, ki je lani pustošil po računalniških sistemih v podjetjih, bolnišnicah in podobnih ustanovah, še ni preteklost. Podobno kot je lani že po koncu prvega preplaha udaril Hondo, jo je sedaj zagodel Boeingu. V ameriškem podjetju se je WannaCry razširil v sredo.

Sledil je takojšnji preplah, saj bi lahko resna okužba lahko upočasnila ali celo ustavila proizvodnjo letal. Vodja inženirjev v Boeing Commercial Airplane Mike VanderWel je takoj vpoklical vse IT-jevce in sporočil, da se je okužba začela v tovarni v North Charlestonu in da grozi, da se bo razširila po širšem sistemu. Do večera so situacijo uspeli obvladati in tiskovna predstavnica Linda Mills je danes v...

5 komentarjev

O virusu NotPetya še manj jasnega

Slo-Tech - Pisci zadnjega virusa, ki je v Ukrajini in številnih ostalih državah povzročilo obilico škode in zmede, so ponovno premešali karte in sedaj zahtevajo odkupnino. Sprva je kazalo, da je virus še en v vrsti izsiljevalskih virusov, a je kasneje postalo jasno, da je to zgolj krinka in da virus v glavnem uničuje podatke - odtod tudi najnovejše poimenovanje NotPetya. Čeprav je virus zahteval odkupnino, plačilo žrtvam ni pomagalo. V Ukrajini se medtem klobčič odvija in kaže na veliko malomarnost piscev legitimnega računovodskega programa, ki so ga hekerji uporabili kot vektor za širjenje napada.

Nekaj denarja se je napadalcem vseeno nabralo, saj so pisci virusa iz denarnice, kamor so pričakovali vplačala, uspeli prestaviti za 10.000 dolarjev bitcoinov in manjši del

5 komentarjev

Univerza v Calgaryju izsiljevalcem plačala 14.000 evrov

Slo-Tech - Da izsiljevalski virusi postajajo čedalje resnejši problem priča tudi naraščajoče število organizacij, ki po okužbi raje plačajo odkupnino, kot da bi tvegale izgubo primarnih podatkov in obnavljanje iz - očitno nezanesljivih - varnostnih kopij. Univerza v Calgaryju je naslednja na seznamu žrtev.

Kot je sporočila njihov prodekanja za finančno poslovanje, so se v zadnjih 10 dneh ukvarjali z vdorom v informacijski sistem, ki so ga končali s plačilom 20.000 kanadskih dolarjev (14.000 evrov) odkupnine. Del napada je bila tudi izsiljevalska programska oprema, ki jim je zašifrirala pomembne podatke. S plačilom odkupnine so prejeli dešifrirne ključe, sedaj pa se njihov informacijski oddelek ukvarja z obnavljanjem podatkov in čiščenjem sistemov. Primer so prijavili...

21 komentarjev

Losangeleška bolnišnica plačala odkupnino zaradi hekerskega napada

Los Angeles Times - Losangeleško bolnišnico Hollywood Presbyterian Medical Center je presenetil novodobni hekerski napad, v katerem so napadalci naposled dosegli plačilo odkupnine. Napad se je zgodil že v začetku meseca, a ga do rešitve problema niso obešali na veliki zvon. Kljub podpori FBI, lokalne policije in računalniški strokovnjakov iz podjetij za računalniško forenziko je bolnica napadalcem plačala približno 17.000 dolarjev odkupnine v bitcoinih. Preiskava se seveda nadaljuje.

Sprva naj bi bili hekerji zahtevali nerealnih 9000 bitcoinov, ki so po trenutnih tržnih tečajih vredni okrog 3,6 milijona dolarjev. Uspeli so namreč okužiti informacijsko omrežje, zaradi česar je bila bolnišnica nekaj časa paralizirana. Oddelka za radiologijo in onkologijo sta bila nekaj dni zaprta,...

35 komentarjev