»

Naslednica pametnega telefona naj bi bila ... pametna priponka

Slo-Tech - Kalifornijsko podjetje Humane je po mesecih ugibanj predstavilo AI Pin, pametnega pomočnika v obliki nekakšne broške, ki naj bi bil po njihovem naslednja stopnja v tehnologiji gadgetov.

Kaj bo naslednja potrošna elektronska naprava, ki bo zamenjala pametne telefone, je vprašanje za milijarde evrov, s katerim si belijo glave v Silicijevi dolini in širše. Videli smo že več kandidatov, od pametnih očal do slušalk, ki pa se jim še ni uspelo preriniti v ospredje. Zagonsko podjetje Humane iz San Francisca meni, da bomo v prihodnosti vsi kolovratili naokrog s pametnimi priponkami, s katerimi se bomo pogovarjali kot možje in žene iz Zvezdnih stez. Po tem ko so letos skušali na različne načine že vzbuditi pozornost z dražilci, so AI Pin sedaj tudi uradno naznanili; napravica s ceno 700 dolarjev (ZDA, brez davka) bo na voljo zgodaj prihodnje leto, medtem ko prednaročila poženejo 16. novembra.

AI Pin ima velikost škatlice za brezžične slušalke in naj bi nam nenehno sedel pripet na prsi, in...

40 komentarjev

Pametni pomočniki shekani na daljavo s pomočjo laserja

Slo-Tech - Raziskovalci z univerz v Michiganu in Tokiu so uspešno demonstrirali napad na pametne pomočnike večih znanih proizvajalcev, in to s pomočjo laserskega žarka. Ranljive so pravzaprav vse naprave, ki zvočne ukaze uporabnikov sprejemajo prek mikrofonov z mikro-elektromehaničnim sistemom (MEMS), te se namreč na svetlobo odzovejo enako kot na zvok. V njih je drobna membrana, ki se zatrese, ko jo zvok doseže, nato pa vse to pretvori v električni signal in ga pošlje sistemu. Raziskovalci so preizkusili Siri, Alexo, Google Assistanta, Facebook Portal in še peščico telefonov in tablic, pri čemer so skoraj z gotovostjo prepričani, da se ranljivosti ne da odpraviti drugače, kot z vgradnjo drugače zasnovanega mikrofona.

Vse skupaj je zanimivo zato, ker se na ta način da na daljavo in tudi skozi okenska stekla prižigati luči, odpirati garažna vrata, opraviti spletni nakup na tuj račun, pa tudi odkleniti in celo zagnati motorno vozilo. Vse to z nizkoenergijskim laserjem (raziskovalci so...

8 komentarjev

Tudi Facebook želi svojega pametnega pomočnika

vir: Pxhere

vir: CNBC
CNBC - Facebook že od začetka leta 2018 razvija asistenta, ki se odziva na zvočne ukaze, so od dobro obveščenih virov izvedeli pri CNBC. Zadevo naj bi razvijali v okviru njihove divizije za navidezno in nadgrajeno resničnost, kjer se pod vodstvom Ire Snyderja pretežno ukvarjajo z razvojem strojne opreme, denimo očali Oculus. Za sicer skrivnosten projekt se je namreč izvedelo potem, ko so člani njihove ekipe stopali v stik s ponudniki pametnih zvočnikov.

Predstavniki Facebooka so novico potrdili in sicer, da delajo na razvoju take tehnologije, z namenom, da bi nekoč služila na njihovi paleti...

9 komentarjev

Amazon nekemu Nemcu poslal posnetke Echa drugega človeka

Slo-Tech - Ko je nek nemški uporabnik Amazonovih storitev podjetje zaprosil za podatke, ki jih o njem hranijo, so mu poslali 1700 zvočnih posnetkov nekoga povsem drugega.

Pametne zvočnike uporablja že okrog četrtina ameriških gospodinjstev in strašljivih zgodbic o nevarnostih govorečih asistentov za našo zasebnost smo se že kar navadili. Toda najnovejša ne prihaja iz Čezlužja, temveč iz Nemčije. Neimenovani Nemec je na osnovi pravic, ki jih ima(mo) po GDPRju, od Amazona zahteval osebne podatke, ki jih družba hrani o njem. Po dveh mesecih so mu poslali za sto megabajtov datotek, med katerimi je resda bila zgodovina njegovih poizvedb v spletni trgovini, a obenem tudi 1700 zvočnih posnetkov in...

63 komentarjev

Prihaja samostojen Oculus Go

Slo-Tech - Facebookov odsek za Oculus je predstavil nov samostojni komplet za navidezno resničnost Oculus Go, ki sodi nekam med Oculus Rift in Gear VR. Za 200 dolarjev dobimo brezžično, samostojno napravo, ki ne potrebuje računalnika ali mobilnega telefona. Prodaja se bo pričela prihodnje leto, so pojasnili na razvijalski konferenci OC4. Oculus Go bo imel vgrajene lastne zvočnike, bo pa možno uporabiti tudi zunanje. Zaslon, ki ne bo več OLED, temveč LED z zelo nizkim odzivnim časom, bo sliko prikazoval z ločljivostjo 2560 x 1440 točk. Bo pa Oculus Go, sicer samostojna naprava, tudi združljiv s celotnim ekosistemom GearVR, kar pomeni, da bo vgrajena strojna oprema nekje na nivoju pametnih telefonov, ki že danes poganjajo Gear VR.

Hkrati je Mark Zuckerberg sporočil, da je...

2 komentarja

Facebook z Oculus Riftom ima prihodnost VR-ja še vedno v svojih rokah

TechCrunch - Oculus Rift praznuje prvo leto, odkar je na voljo tudi končnim uporabnikom in ne le razvijalcem. Očala za virtualno resničnost so bila, po napovedih vseh gurujev in analitkov, eden izmed najpomebnejših gadetov lanskega leta. Vendar, podobno kot pametne ure, je danes že jasno, da VR tehnologija še vedno ni niti blizu svojemu polnemu potencialu. Oziroma, kaj ta potencial sploh je.

Vse se je začelo z Riftom

Facebookov Oculus Rift je bil - in bo verjetno do nadaljnega - najbolj viden in znan obraz sveta VR tehnologije. Podjetje, ki je svoj produkt lansiralo s pomočjo Kickstarter kampanije, se je pojavilo na prvih straneh najpmembnejših svetovnih medijev leta 2014, ko so naznanili, da jih bo za dve milijardi dolarjev prevzel Facebook. Od takrat pa ni šlo vse po načrtih. Zalomilo se je že na samem začetku, ko so datum izdaje Rifta...

39 komentarjev

Oculus pokazal nov prototip Crescent Bay

Gizmodo - Oculus, ki razvija tehnologijo za navidezno resničnost in ga je nedavno kupil Facebook, je v soboto na svoji prvi konferenci v Los Angelesu pokazal nov prototip z imenom Crescent Bay. Gre za naslednji korak pri razvoju naglavnega sistema za navidezno resničnost Oculus Rift, ki ga bo moč kupiti kmalu.

Crescent Bay prinaša precej novosti in po besedah proizvajalca predstavlja podoben preskok, kot je bil prehod od lanskoletnega prototipa DK1 do letošnjega DK2. Specifikacije Crescent Baya še niso razkrite, znano pa je, da bo imel višjo ločljivost in frekvenco osveževanja od DK2. Pomembna novost je integriran avdio z vgrajenimi slušalkami in prostorskim zvokom, ki ga zagotavlja programska oprema RealSpace3D, s čimer bo navidezna resničnost še bolj resnična. Podpira...

17 komentarjev

Facebook kupuje Oculus

Ekipa Oculusa

Slo-Tech - Facebook je napovedal, da bo prevzel ameriško podjetje Oculus, ki se ukvarja z razvojem tehnologije navidezne resničnosti. Za podjetje bodo odšteli dve milijardi dolarjev, od tega 400 milijonov dolarjev v denarju, preostanek pa v delnicah. Dodatno obljubljajo še 300 milijonov dolarjev nagrade, če bodo dosegli zastavljene cilje.

Podjetje Oculus poznamo predvsem kot razvijalca opreme in tehnologije za navidezno resničnost. Njihov paradni konj je Oculus Rift, ki se pritrdi na glavo in uporabnikom omogoča popolni vstop v navidezno resničnost. Za njegov razvoj so na Kickstarterju zbrali poltretji milijon dolarjev, skupno pa kar 91 milijonov. Izid izdelka je napovedan za konec tega leta. Oculus ima že 75.000 naročil za...

96 komentarjev