»

Zaradi enournega izpada električne energije se obeta dvig cen pomnilnika

Slo-Tech - Minuli teden, v četrtek 3. decembra, je v eni izmed Micronovih tovarn na Tajvanu za eno uro zmanjkalo električne energije. Novica ne bi bila niti omembe vredna, če ne bi šlo za eno najpomembnejših tovarn v proizvodnji pomnilnika DRAM. Zaradi težave bi se lahko cene pomnilnika dvignile.

Proizvodnja polprevodnikov je eden najtežjih poslov, saj so vložki visoki, konkurenca ostra, marže pa ne prav visoke, zato lahko propadejo tudi državna podjetja. V postopku so vsi koraki izjemno natančno določeni, surovine ultra čiste, proizvodnja pa mikroskopsko natančna, zato nenačrtovani izpadi povzročijo veliko škodo. V tovarni, ki je ostala brez napajanja, proizvedejo 10 odstotkov vseh čipov DRAM, kar je že toliko, da se vsako trepetanje pozna na trgu.

V letu 2020 se je povpraševanje po računalnikih in sestavnih delih povečalo tudi zaradi epidemije koronavirusa, ki je prinesla delanje in šolanje od doma za velik del sveta. Že zaradi tega je v letu 2021 pričakovati rast cen pomnilnika, vsake...

50 komentarjev

Analitiki napovedujejo izdatno znižanje cen pomnilnika

ComputerBase - Medtem ko so cene SSD-jev in ostalih izdelkov iz flasha letos pribite na dno, je pomnilnik sorazmerno drag in se le počasi ceni. Če gre verjeti napovedim analitikov, se ima to v prvem četrtletju prihodnjega leta spremeniti. Proizvodnja pomnilnika se je v tretjem kvartalu še nekoliko povečala, trend pa se še nadaljuje.

Čeprav je Samsung kot največji proizvajalec pomnilnika že v tretjem četrtletju proizvedel več pomnilnika kot pred tem, so se cene začele nižati šele v začetku aktualnega kvartala. Oktobra so se cene pomnilnika v povprečju znižale za deset odstotkov. Na borzi DRAMeXchange so se do srede novembra cene za dobavo pomnilnika še dodatno znižale na dobrih šest dolarjev za gigabajt oziroma za...

68 komentarjev

Cene SSD-jem še naprej padajo

ComputerWorld - Medtem ko so cene klasičnih trdih diskov zaradi lanskoletnih poplav še vedno višje, kot bi pričakovali in želeli, se SSD-ji cenijo. Leta 2010 so stali več kot tri dolarje na gigabajt in merili največ 128 GB (razen ekstremno dragih inačic), danes so se spustili precej pod mejo dolarja za gigabajt in se precej razširili. Nazadnje smo o cenah pisali oktobra in že tedaj je večina modela padla pod to mejo, situacija pa se je do danes le še izboljšala. V povprečju stanejo SSD-jev okoli 80-90 (evro)centov na gigabajt.

Številke analitikov se med seboj nekoliko razlikujejo, trendi pa ne. IHS iSupply ugotavlja, da so se v prvem polletju tega leta cene SSD-jev znižale za 20...

46 komentarjev

Cene pomnilnika dosegle enoletno dno

ComputerWorld - Ko se je gospodarstvo začelo pobirati iz brezna, kamor je zgrmelo na začetku finančne krize, se je začela povečevati tudi proizvodnja pomnilnika. Ta je sedaj dosegla takšne količine, da povpraševanje ponudbe ne dohaja. Posledica so najnižje cene v zadnjih 12 mesecih.

Povprečna cena, ki ji sledi DRAMeXchange, je dosegla vrednost 84 dolarskih centov za gigabiten DDR3 DRAM čip, medtem ko je lani aprila in maja znašala 2,80 dolarja. S tem manjka še čisto malo do absolutnega minimuma iz marca 2009, ki je bil pri 81 centih.

Proizvajalci pravijo, da je znižanje do določene mere v prvem četrtletju, takoj po koncu božične nakupovalne sezone, običajno in pričakovano. Proizvajalci računalnikov za pomnilnik običajno zapravijo okoli 10 odstotkov cene, tako da lahko spričo zadnjih znižanj pričakujemo za odtenek nižje...

45 komentarjev

Bliskovni pomnilnik se ceni

ComputerWorld - Podatki za tretje letošnje četrtletje kažejo, da se prodaja NAND-bliskovnega pomnilnika povečuje, njegove cene pa padajo. Manjšemu povpraševanju po USB-ključih, spominskih karticah in podobnem navzlic se je spričo dobre prodaje pametnih telefonov in tabličnih računalnikov prodaja bliskovnega pomnilnika povečala za 19 odstotkov, medtem ko so cene nižje za devet odstotkov, ugotavlja DRAMexchange. Skupno so proizvajalci zaslužili 5,1 milijarde dolarjev oz. 6,9 odstotka več kot v četrtletju poprej.

Vodili proizvajalec je še vedno Samsung, ki trdno obvladuje bliskovni pomnilnik za pametne telefone. Drži 40-odstotni tržni delež na trgu (prihodki dve milijardi dolarjev), medtem ko mu je za petami Toshiba s 36 odstotki. Tretji je Micron z 10 odstotki, sledita pa še Hynix in Intel.

Za četrto četrtletje Samsung...

33 komentarjev

Samsung še vedno prvi proizvajalec pomnilnika

X-Bit Labs - Analitiki iz podjetja DRAMeXchange so objavili podatke o dogajanju na pomnilniškem trgu v zadnjem četrtletju preteklega leta, iz katerih je videti, da je prvi še vedno Samsung kljub krčenju tržnega deleža.

Rast trga je v tem obdobju dosegla 42 odstotkov, tako da so prodali za 8,7 milijarde dolarjev čipov. Največ povpraševanja je še vedno po DDR2, medtem ko se DDR3 nekako ne uspe uveljaviti. Ker si je povpraševanje po recesijskem hudem udarcu v zadnjem kvartalu vendarle opomoglo, se je cena pomnilnika povišala za več kot 60 odstotkov.

Prvi med proizvajalci je Samsung, ki je imel 2,8 milijarde dolarjev prometa in s tem 31,7-odstotni tržni delež (v enakem obdobju leto prej pa...

5 komentarjev

Pomanjkanje pomnilnika v 2010

X-Bit Labs - Pri DRAMeXchange napovedujejo, da bo v drugi polovici leta 2010 prišlo do pomanjkanja pomnilnika na trgu, kar bo seveda pomenilo dvig cen. Do tega za potrošnike neljubega pojava bo prišlo zaradi zapoznelih učinkov recesije. Med recesijo se je prodalo mnogo manj računalnikov, z nekaj zaloge pa so proizvajalci pomnilnika morali spustiti cene, da so le-tega še vedno prodajali, ter so obenem jasno upočasnili proizvodnjo. To jih bo zdaj seveda udarilo po prstih (oz. nas, potrošnike zaradi višjih cen), saj bodo proizvodne zmogljivosti nekoliko manjše, poleg večjega povpraševanja.

Po napovedih DRAMeXchange bo trg za namizne računalnike sicer zrasel za le 0,6% in bo znašal 120 milijonov enot, medtem ko bo trg prenosnikov z 22,5% rastjo v primerjavi z letošnjim letom narasel na 160 milijonov prodanih računalnikov. Za 22% se bo dvignila tudi prodaja netbookov (zrasla bo na 35 milijonov enot), a le-ti ne bodo imeli tolikšnega vpliva na pomnilnik, tako zaradi nekoliko manjših številk kot...

31 komentarjev