»

Pixel Fold se prepogne

Slo-Tech - Google se je vendarle opogumil in izdal telefon, ki ga je možno prepogniti. Neizvirno poimenovan Pixel Fold je neposredna konkurenca Samsungovemu Galaxy Z Foldu, čeprav ju ne moremo zamenjati. Pixel Fold je že vizualen drugačen, ker so njegove dimenzije v raztegnjeni konfiguraciji 139,7 x 158,7 x 5,8 milimetra. To pomeni, da ima zaslon OLED z diagonalo 7,6 palca in ločljivostjo 2208 x 1840 pik (razmerje 6:5), ki se osvežuje s 120 Hz, ščiti pa ga Ultra Thin Glass. Na sredini je pregib opazen, a ne moteče. Ko pa ga zapremo, uporabljamo sekundarni zaslon z diagonalo 5,8 palca (1080 x 2092 oziroma 17.4:9). Telefon ima nekoliko večji rob (bezel) kakor običajni telefoni.

Ne moremo pa mu očitati debeline, ki je v zaprti obliki 12,1 milimetra. V notranjosti skriva Tensor G2 SoC in koprocesor Titan M2. Ima 12 GB pomnilnika LPDDR5 ter 256 ali pa 512 MB prostora za shranjevanje (UFS 3.1). Kamer ne manjka. Zadaj so tri: z 48 milijoni točk in f/1.7, širokokotna z 10,8 MP s f/2.2 in telefoto z...

30 komentarjev

Apple predstavil iPhone 14

Slo-Tech - Apple je na današnjem dogodku predstavil novo generacijo pametnih telefonov iPhone, ki nosi oznako 14. Kot je že v navadi, bosta spočetka na voljo iPhone 14 in iPhone 14 Plus. Umanjkal je iPhone mini, ki se v prejšnji generaciji ni prodajal prav dobro. Tako imamo običajni model, ki ima zaslon s 6,1-palčno diagonalo, ter Plus s 6,7 palci. Izvzemši večji zaslon sta oba telefona enaka. Razlik pa tudi v primerjavi s prejšnjo verzijo ni mnogo.

Procesor je še vedno Applov A15 Bionic, ki ima pet grafičnih jeder (GPU) in šesti procesorskih jeder (CPU), med katerimi so dve hitri in štiri počasna, ter 16-jedrna enota za umetno inteligenco. Dizajn je podoben kot pri trinajstici, spremembe pa so pod pokrovom, pravi Apple. Primer sta nova pospeškomer in žiroskop. Tako naj bi se telefon manj segreval zaradi pametnejše postavitve komponent. V ZDA na primer telefon sploh nima več ležišča za SIM - uporabljali bodo eSIM. Telefon je dobil tudi Emergency SOS, ki deluje prek satelitov. Glavna kamera...

113 komentarjev

Apple bi iPhone prodajal kot naročniško storitev

Bloomberg - Bloomberg razkriva, da se želi tudi Apple podati v svet izdelkov kot naročniških storitev, saj si tako zagotovijo stabilen denarni tok. Zato se pripravlja, da bi iPhone in druge izdelke strankam ponudil v zameno za mesečno naročnino. To bi bil prvi Applov poizkus naročnin za fizične izdelke, saj so doslej preizkušali le digitalne storitve. Zamisel je še vedno v razvoju, a naj bi se udejanjila prihodnje leto.

Da Apple najprej pogleduje proti iPhonu, je razumljivo. Prodaja iPhonov prinese skoraj 200 milijard dolarjev letno oziroma več kot polovico vseh prihodkov. Z razkosanjem stroška na mesečne obroke bi si stranke nakup dragih, tudi več kot tisoč dolarjev vrednih naprav laže privoščile, kar bi pozitivno vplivalo na Applov poslovni rezultat. Nakup bi bil mogoč prek istega profila Apple ID, ki že sedaj omogoča nakup v App Storu.

Za razliko od tega, kar ponujajo nekateri operaterji, Apple ne bi polne cene razkosal na 12 ali 24 obrokov, temveč bi bila to prava naročnina - dokler bi...

105 komentarjev

LG napovedal telefon z zaslonom, ki se spodvije

Slo-Tech - Sprva so bili podobni opekam, kasneje so dobili mehke robove. Prepogljivi mobilni telefoni so imeli ogromno porodnih krčev, a nekaj so jih proizvajalci uspeli narediti. Sedaj pa je LG napovedal telefon, ki se zvije. Na konferenci CES 2021, ki letos poteka virtualno, so pokazali delujoč prototip.

Kaj dosti podrobnosti niso razkrili. Telefon se bo imenoval LG Rollable in bo imel zaslon, ki mu bo možno spremeniti velikost, tako da bo naprava bodisi telefon bodisi tablica. Potrdili so, da bo LG Rollable na voljo še letos, kar ni zelo presenetljivo, saj so ga prvikrat omenjali že lani. To je potrdil tudi tiskovni predstavnika Ken Hong. Kot je razvidno s posnetka, se del zaslona z električnim mehanizmom pomakne v telefon. Telefon se torej ne zvije v dobesednem pomenu, temveč se podobno kot stransko steklo v avtomobilu premika gor in dol, le da v tem primeru govorimo o zaslonu.

Novinec je del Explorer Projecta, kamor LG zapakira novosti, za katere sprva še ni jasno, ali bodo ugledale...

11 komentarjev

Apple predstavil nov poceni iPhone SE

Slo-Tech - Apple je predstavil nov model telefona iPhone, ki sodi v srednji cenovni razred. Takšne telefone je Apple nekoč že imel, potem pa so izginili. Sedaj se vrača nova verzija iPhone SE (prvo smo dobili leta 2016), ki bo na voljo za 400 dolarjev. To je precej manj od sicer najcenejšega iPhona 11, ki stane 700 dolarjev, ali celo iPhona 11 Pro Max, ki presega tisočaka. Novinca so predstavili virtualno, ker veliki dogodki med pandemijo niso mogoči.

Novi telefon ima 4,7-palčni zaslon, ki podpira zaslon Retina HD (ki ni Liquid Retina), ločljivost 4K in v gumbu Home tudi fizični gumb TouchID. Prepoznavanja obraza za odklep nima, prav tako je gostota pikslov na zaslonu nižja kot pri dražjih bratcih, a nekje je pač bilo treba varčevati. Poganja ga čip A13 Bionic (enakega kot iPhone 11 in 11 Pro), ima eno zadnjo kamero z 12 milijoni točk in eno sprednjo s sedmimi miljoni. Ležišči za SIM sta dve (z eSIM), podpira WiFi 6, gigabitni LTE in brezžično polnjenje. Odpornost na prah in vodo je zmerna...

328 komentarjev

Bi imeli telefon brez priključkov? Apple meni, da

Slo-Tech - Ko je Apple iz telefonov nagnal priključek za slušalke, je sprožil burne odzive in žolčno razpravo o tem, ali ga uporabniki res ne potrebujejo. Na koncu se je izkazalo, da 3,5-milimetrski priključek ni tako nujen, saj so ga odstranili tudi številni drugi proizvajalci telefonov. Nasploh to ni bila prva Applova spočetka samovoljna poteza, ki se je potihoma uveljavila. Apple je tudi nekoč ugotovil, da so kartice SIM prevelike in si izmislil obrezan videz - ki je danes standard.

Za leto 2021 napovedujejo še en preskok. Najdražji model iPhona, po predvidevanjih iPhone 13, ne bo imel več Applovega lastnega priključka Lightning. Toda to ne pomeni, da bo dobil standardni USB-C, temveč ne bo imel nobenega več. Apple meni, da je brezžično polnjenje dovolj razvito in razširjeno, da postane edini polnjenja telefona. Podobno velja tudi za povezovanje z drugimi napravami, ki prav tako gre brez žic. To bo veljalo le za najdražji model, medtem ko v cenejših modelih tudi priključek ostaja. Apple...

93 komentarjev

Meizu predstavil telefon brez gumbov, rež in priključkov

Slo-Tech - V zadnjem času telefoni sramežljivo odmetavajo nekatere svoje klasične priključke, denimo tistega za priklop slušalk ali z brezžičnim polnjenjem tistega za polnilnik. Meizu pa je šel še korak dlje in je predstavil telefon, ki nima prav nobene luknje - nima rež, gumbov, priključkov itd. Temu primerno se imenuje Meizu Zero.

Meizu Zero nima priključka za slušalke, česar smo že vajeni. Prav tako nima klasičnega zvočnika, temveč uporablja tehnologijo, kjer kot zvočnik deluje celoten zaslon (in-screen sound). Polnimo ga brezžično. Namesto gumbov za vklop, nastavljanje jakosti in podobno ima posebne na pritisk občutljive senzorje, ki se obnašajo kot gumbi, a nimajo nobenih premičnih delov....

32 komentarjev

Apple predstavil nove iPhone, uro Watch 4 in iOS 4

Slo-Tech - Apple je na današnjem dogodku v kalifornijskem Cupertinu predstavil svoje novosti, med katerimi so razumljivo največ pozornosti poželi novi modeli pametnih telefonov iPhone. Prihajajo iPhone XR, XS in XS Max. Medtem ko sta XS in XS Max podobna, razlikujeta se le v velikosti in ceni, je XR Applov poizkus zakorakati tudi v (višji) srednji razred, pa čeprav ta stane 750 dolarjev. XS in XS Max pa se bosta prodajala po 1000 in 1100 dolarjev. Novi modeli bodo na voljo od 21. septembra (prihodnjega petka).

Da je Apple vešč marketinga, ni nobeno presenečenje. Tim Cook je tik pred začetkom dogodka na Twitterju objavil nenavadno sporočilo "Ne. Kdo ga lahko hitro prinese?" Ker je sporočilo kmalu izbrisal, so se začele širiti...

427 komentarjev

LG novi dobavitelj zaslonov za iPhone?

vir: Bloomberg
Bloomberg - Včeraj smo poročali, da sta mobilna konkurenta Apple in Samsung po dolgih letih sodnih sporov, vendarle sklenila poravnavo. A rivalstvo se, kot kaže, nadaljuje z drugimi sredstvi. Kot so iz neimenovanih virov izvedeli pri Bloombergu, bo namesto Samsunga vsaj del OLED zaslonov za naslednjo generacijo iPhonov dobavil prav tako južnokorejski LG Display. Sprva naj bi priskrbeli med dvema in štirimi milijoni zaslonov, kar pa predstavlja bolj pičel delež, glede na število telefonov, ki jih prodajo pod blagovno znamko odgriznjenega jabolka. Pogodba med Samsungom in Applom za dobavo zaslonov za Iphone X je namreč obsegala 100 milijonov kosov. Samsung naj bi tako od vsakega prodanega telefona zaslužil solidnih 110 dolarjev.

...

14 komentarjev

Qi postaja de facto standard brezžičnega polnjenja

Slo-Tech - Že ko je Apple za svoj iPhone X izbral Qi kot standard za brezžično polnjenje, je postalo jasno, da bo ta standard na koncu verjetno prevladal. Powermat, ki je bil glavni podpornik konkurenčnega standarda, je sedaj pristopil k WPC-ju (Wireless Power Consortium), ki podpira Qi, s čimer je vojna bolj ali manj končana. V prihodnosti bodo očitno vse mobilne naprave energijo brezžično odjemale v skladu s Qi, kar bo poenostavilo izdelavo polnilcev in izboljšalo združljivost. Pohvalno je, da so proizvajalci tu skupni jezik našli bistveno hitreje in predvsem brez zunanje prisile, ki so jo potrebovali za poenotenje priključkov za klasično polnjenje na USB (in kjer je Apple še vedno samosvoj).

Predsednik WPC-ja Menno Treffers je dejal, da bo Powermat v WPC-ju prispeval k...

18 komentarjev

Google predstavil telefona Pixel 2 in Pixel 2 XL

CNET - Google je predstavil svoja nova pametna telefona iz serije Pixel, s katerima kani konkurirati iPhonu X, Galaxy Noteu 8 in ostalim paradnim konjem konkurence. Družino Pixel razširjata Google Pixel 2 in Pixel 2 XL, ki je, razumljivo, večji. Poglejmo, kaj bomo dobili za 799 evrov, kolikor bo stal cenejši Pixel 2, oziroma 939 evrov, kolikor bo stal dražji Pixel 2 XL. Verziji z dvakrat večjo kapaciteto (128 GB namesto 64 GB) bosta v obeh primerih stotaka dražji. Prednaročila za oba telefona so na internetu že začeli pobirati.

Glavna razlika med modeloma je v velikosti. Manjši telefon je 5-palčni in ima zaslon z ločljivostjo 1920 x 1080 točk, kar znese 441 točk na palec. Večji šestpalčni model ima OLED-zaslon z ločljivostjo kar 2800 x 1440, kar znese 538 točk na...

94 komentarjev

Apple predstavil iPhone X, iPhone 8 in iPhone 8 Plus

Wired News - Apple je predstavil nov pametni telefon iPhone, ki se deseti obletnici prvega modela prikladno imenuje iPhone X (in X se tudi izgovori deset). Predstavlja precejšnje odstopanje od uveljavljenega dizajna iPhonov, še vedno pa z njim Apple cilja najviše. Telefon ima zaslon OLED ("Super Retina") z ločljivostjo 2436 x 1125 točk, kar znese z diagonalo 5,8 palca 458 točk na točk na palec. To je največ med vsemi iPhoni, Apple pa dodaja, da je uspel rešiti težave s svetlostjo in barvno kalibracijo, ki so jih imeli prvi zasloni OLED. Zaslon je napet čez celotno prvo stran, medtem ko je zadnja sive ali srebrne barve.

Zanimiva novost je odsotnost fizičnega gumba Home. Telefon zato sedaj zbudimo tako, da se dotaknemo zaslona in podrsamo navzgor. Z...

888 komentarjev

Applove novosti: iPhone SE, manjši iPad Pro, iOS 9.3, cenejša ura, CareKit

Slo-Tech - Dočakali smo težko pričakovan Applov dogodek, na katerem je gigant iz Cupertina predstavil nov iPhone, nov iPad, novo verzijo operacijskega sistema iOS, pocenitev pametne ure, platformo CareKit za aplikacije s področja zdravega življenjskega sloga in nekaj zagotovil, da Apple ne bo legel v posteljo s FBI. Pojdimo po vrsti.

Nova verzija operacijskega sistema za mobilne naprave iOS 9.3, ki je namenjena iPhonom, iPadom in iPodom, prinaša sedem večjih novosti, zaradi katerih boste laže spali in učinkoviteje delali. Na namiznih računalnikih številni uporabljajo f.lux, na Androidih pa Twilight, v iOS pa bo isto funkcijo opravljal vgrajeni Night Shift. Po sončnem zahodu bodo barve zaslona toplejše (torej bolj rdečkaste), kar...

90 komentarjev

Applove novosti: iPad Pro, iPhone 6S, nove ure, WatchOS 2, iOS 9

Slo-Tech - Na današnji tiskovni konferenci v San Franciscu je Apple zbranim novinarjem predstavil kopico novosti, s katerimi so osvežili svoje prodajne linije. Družina iPad je dobila največjega člana, in sicer se pridružuje iPad Pro, ki s seboj prinaša še pisalo in pametno tipkovnico.

Novi iPad Pro je od prejšnjih modelov iPadov bistveno večji, saj ima 12,9-palčni zaslon in je širok toliko, kot je iPad Air 2 visok. V debelino meri 6,9 milimetra, tehta pa 712 gramov. Cenejša verzija bo imela 32 GB prostora in bo stala 800 dolarjev, dražja s 128 GB prostora pa 950 dolarjev. Verzija s podporo za mobilna omrežja LTE bo le tista z 128 GB in bo stala 1080 dolarjev. In kaj bomo še dobili za ta denar? Zaslon bo imel ločljivost 2732 x 2048 (torej 5,6 milijona točk), kjer bo nova možnost iOS 9 deljeni zaslon prišla zelo prav. Poganjal ga bo...

106 komentarjev

iPhone 6 že pod drobnogledom

iPhone 6 Plus v kosih

vir: The Verge
The Verge - Člani dobro zanne spletne strani iFixIt, ki večino popularnih naprav radi razdrejo do najmanjših komponent takoj, ko morejo, seveda niso zatajili ob izidu novih iPhonov. Tokrat so v vrsti čakali v Avstraliji, a so bili sprva v primeru iPhone 6 Plus žal nekoliko prepozni, bili so 53. v vrsti, a je bilo na voljo le 40 telefonov. Na srečo je na pomoč priskočil eden izmed njihovih oboževalcev in jim prepustil svoj primerek.

Pregled razdiranja tako iPhone 6 kot iPhone 6 Plus ne kaže bistvenih razlik med modeloma, niti ne opazimo drastičnih oddaljevanj od filozofije konstruiranja v primerjavi s predhodniki. Tako kot iPhone 5, 5C in 5S se tudi tokrat zaslon odstrani s pomočjo dveh zdaj že...

31 komentarjev

Applove novosti: Smart Watch, iPhone 6 in iPhone 6 Plus, Apple Pay in iOS 8

Slo-Tech - Potem ko je bil Apple letos bolj skop s predstavitvami novih izdelkov kot v minulih letih, so zvečer včeraj v Flintovem centru za upodabljajoče umetnosti v kalifornijskem Cupertinu, nedaleč stran od sedeža podjetja, predstavili zvrhan koš novosti. Iz Appla prihajajo pametna ura, nova in večja iPhona ter nov način plačevanja.

Pametnih ur smo letos videli že precej (recimo Samsung Gear S in LG G Watch R), zato Apple ni imel druge izbire, kakor vključiti se v tekmo. In tako smo danes dočakali pametno uro, ki so jo precej neizvirno poimenovali Apple Watch. Najprej od daleč.

Zaslon je iz safirja, ki je zelo odporen na praske in ga razi le diamant. Zaslon je pravokotne oblike, uro pa na zapestje pričvrstimo s pasom, ki ga...

227 komentarjev

Prispel je iPhone 4

iPhone 4

vir: engadget
engadget - Špekulacij in napovedi o novem iPhonu je bilo ogromno, vključno z njegovim imenom. Najpogosteje smo slišali imena iPhone 4G in iPhone HD, a nobeno izmed teh dveh ni tisto pravo. Apple je namreč danes na WWDC-ju predstavil iPhone 4, kar je bilo po včerajšnji ukinitvi prodaje iPhone 3G neizbežno. Veliko novosti smo že pričakovali zahvaljujoč pobeglih naprav. Potrjeno je tako, da se v novem telefonu nahaja procesor A4 (ni še znana frekvenca delovanja), ki je bil zasnovan znotraj samega Appla, da je ločljivost zaslona štirikrat večja kot pri starem, poznana pa je bila tudi že oblika mobilnega telefona.

Ločljivost zaslona, t.i. Retina Display, tako znaša 960 x...

347 komentarjev