»

NSA manj prisluškuje Američanom, več pa tujim državljanom v tujini

The New York Times - Ameriška supervohunska agencija NSA je lani nadzorovala 151 milijonov telefonskih pogovorov Američanov, poroča The New York Times. Kar pa je v primerjavi z milijardami podatkov, ki jih je agencija v preteklosti zbirala na dnevni bazi, relativno malo. Očitno se je politični nadzor nad vohuni, ki so ga ameriški politiki uvedli dve leti po razkritjih Edwarda Snowdna leta 2013, vsaj delno obrestoval.

Ameriški kongres je namreč leta 2015 prepovedal NSA masovno zbiranje podatkov Ameriških državljanov, ni pa želel uničiti analitične zmožnosti vohunov. Zato od 2015 naprej ameriški telekomi uradno vohunom posredujejo le podatke oseb, ki so osumljene terorizma. Kljub temu pa je NSA lani nadzorovala 151 milijonov pogovorov,...

2 komentarja

NSA ste sumljivi, že če berete o Toru

Tagesschau - Nemški časnik Tagesschau in NDR sta uspela pridobiti delce izvorne kode programa XKeyscore, ki ga ameriška agencija NSA uporablja za prestrezanje komunikacije po internetu. Medtem ko smo doslej črpali zgolj iz opisnih virov, je to prvi primer, ko je znana tudi izvorna koda. Ta kaže, da so za NSA sumljivi in s tem upravičene tarče prisluškovanja vsi, ki že zgolj berejo o anonimizacijskem omrežju Tor ali pa Linux Journal.

Kdo je priskrbel dokumente in izvorno kodo, ni znano, je pa verjetno, da to ni bil Edward Snowden. Koda kaže, da NSA ne prestreza le prometnih podatkov, kot so trdili, ampak izvajajo analizo vsebine komunikacij.

Eno izmed pravil v XKeyscoru v elektronskih sporočilih analizira pošiljateljev in prejemnikov naslov, če sta...

37 komentarjev

Microsoft Neameričanom ponuja hranjenje podatkov izven ZDA

Financial Times - Microsoft se je odzval na razkritja, da NSA vohuni za prometom po internetu in da z odredbami sodišča FISA internetna podjetja prisiljuje v tajno izročanje podatkov. Da bi jim to vsaj nekoliko otežili, če že ne preprečili, uporabnikov pa ponudili privlačno storitev, odslej nudijo hranjenje podatkov izven ZDA.

Brad Smith, ki v Microsoftu vodi pravno službo, pojasnjuje, da je to postala nujnost, ko se je razvedelo, kako NSA vohuni za podatki tujih državljanov, od Evrope do Brazilije. Dodaja, da bi ljudje morali vedeti, kdaj in kako se njihovi podatki izročajo tujim vladam v neki tuji državi. Zato se bodo odslej neameriške stranke Microsofta lahko odločile, ali bodo podatke hranile v ameriških strežnikih ali drugod.

Odzivi zagovornikov...

98 komentarjev

NSA sledi lokaciji mobilnih telefonov po celem svetu

Washington Post - Nadaljujejo se razkritja o ogromnem obsegu prisluškovanja, vohunjenja in zbiranja lokacijskih informacij, ki jih izvaja NSA. Washington Post objavlja sveže informacije, ki jih je priskrbel Edward Snowden, in pričajo o sledenju mobilnim napravam več sto milijonom uporabnikov po vsem svetu.

Znano je, da NSA prisluškuje mobilnim pogovorom, sedaj pa je zelo jasno tudi, da poleg tega beleži še njihovo lokacijo. Dnevno naj bi zbrali kar pet milijard vnosov, dnevno pa nadzorujejo več sto...

48 komentarjev

Po Prismu je tu Muscular

Washington Post - Washington Post je pridobil tajne dokumente NSA, ki razkrivajo bistveno večji obseg prestrezanja internetnih komunikacij, kot je to veljalo v primeru Prism. Najnovejši dokumenti, ki jih je razkril Edward Snowden, kažejo, da je NSA prestrezala tudi interno komunikacijo med podatkovnimi centri internetnih velikanov brez vednosti udeleženih podjetij.

Afera Prism ima mnogo aspektov, vse od prisluškovanja svetovnim voditeljem do prečesavanja podatkov v oblačnih internetnih storitvah. Podjetja, kot so Facebook, Google in Microsoft, so naposled priznala, da ima NSA dostop do nekaterih informacij, a le do tistih, ki jim jih morajo posredovati na podlagi odredb sodišča po FISA. Najnovejša...

27 komentarjev

Ex AT&T-jevec, trije ex NSA analitiki bodo pričali o vladnih načrtih za nadzor vse internetne komunikacije

Utaški data center, kmalu.

vir: Wired News
Wired News - Ameriški EFF (zveza za spletne svoboščine) že štiri leta bije boj s ponudnikom interneta AT&T in zvezno vlado glede "skrivne" sobe 641A na Folsomovi ulici v San Franciscu, kjer zadevni ponudnik zagotavlja mirroring celotnega internetnega prometa za potrebe varnostno-obveščevalne službe NSA, vse na zelo dvomljivi, če sploh obstoječi pravni podlagi. O sobi, ki skoraj zagotovo ni edina, je leta 2008 prvi spregovoril zdaj upokojeni AT&T-jev tehnik Mark Klein (22 let pri podjetju), EFF pa je kmalu zatem vložila tožbo in od AT&T zahtevala, da naj preneha asistirati vladi pri nezakonitem prestrezanju telekomunikacij. Obenem so zahtevali še odgovornost vrhovnih vladnih uradnikov (takratnega predsednika Busha,...

51 komentarjev