»

Nekateri hladilniki ukrivljajo Intelove Skylake

Slo-Tech - Po aferi bendgate se s sorodnimi težavami ubada Intel, ki so mu jo zagodli proizvajalci hladilnikov za procesorjev. Nekateri lastniki novih Intelovih procesorjev iz družine Skylake, ki jih hladijo hladilniki proizvajalca Scythe, so namreč ugotovili, da so njihovi procesorji zviti, ležišča na matični plošči pa poškodovana. Razlog naj bi bili neprimerni, pretežki hladilniki.

Intel je dejal, da bodo incident preiskali, a da ne vidijo razlogov za pritožbe, saj imajo novi procesorji povsem enake specifikacije kot starejši - zdržijo 220 N statične obremenitve. Res pa je, da imajo tanjši substrat od predhodnikov, ki je posledica nove proizvodne tehnike. Očitno so bili starejši precej bolj žilavi, kot so navajale uradne specifikacije, zato so si tako proizvajalci hladilnikov kakor...

77 komentarjev

Intelova prva procesorja iz družine Skylake

Slo-Tech - Intel je predstavil prva procesorja iz šeste generacije, torej iz družine Skylake, ki bi bila sicer morala že iziti, a so jo zamaknili. Novinca prihajata iz zgornjega dela spektra in sta namenjena zahtevnejšim kupcem z globljim žepom.

Intel Core i7-6700K teče z osnovno frekvenco 4,0 GHz in ga je mogoče poganjati na 4,2 GHz (TurboBoost), medtem ko Core i5-6600K teče s 3,5 GHz in gre s TurboBoostom do 3,9 GHz. Potrebovali bomo plošče v veznim naborom Z170, torej bo za nadgradnjo treba zamenjati vsaj še matično ploščo (bo pa...

149 komentarjev

Intelovi procesorji Skylake bodo zamudili

DigiTimes - Nova generacija Intelovih procesorjev Skylake za namizne računalnike bo zamudila in bo izšla šele konec avgusta, so po neuradnih informacijah že sporočili svojim partnerjem. Procesorje in tudi pripadajoči vezni nabori serije 100 so bili napovedani za drugo četrtletje letos, a se pomikajo proti koncu tretjega, kar utegne vplivati tudi na prodajo računalnikov, ki se komajda pobira po več zaporednih četrtletjih pešanja.

V težavah so se znašli tudi sestavljavci računalnikov, ki so želeli novosti s procesorji Skylake pokazati že na tajvanskem Computexu, ki bo potekal prvi teden junija. Pričakuje se, da bo zaradi tega prodaja v drugem četrtletju slabša, saj bodo potencialni kupci raje počakali na prihod novih modelov avgusta.

Skylake bo sprva izdelan v 14 nm, kasnje pa v 10...

112 komentarjev

Intelov kartični računalnik Edison in delujoč prototip 14 nm

Intel - Intel je predstavil svoj kartični računalnik Edison, ki smo ga pričakovali že od najave v začetku leta. Pri tem niso povsem izpolnili pričakovanj, da bo v velikosti SD-kartice, a kaj dosti večji tudi ni, tako da je še vedno namenjen uporabi v majhnih, poceni in predvsem varčnih napravah.

Na kartici je celoten SoC (system-on-a-chip), ki obsega dve procesorski jedri v 22 nm-tehnologiji izdelave s taktom 500 MHz (Atom Z34XX), 4 GB eMMC-flasha, 1 GB pomnilnika DDR3 ter mikrokrmilnik Quark. Podprta je brezžična povezljivost 802.11 a/b/g/n in Bluetooth 4.0. Celoten sistem bo stal okrog 50 dolarjev oziroma le malo več od Raspberryja Pi. Ima pa pred njim eno veliko prednost (mogoče za koga tudi pomanjkljivost), da je procesor arhitekture x86. Dimenzije celotne kartice so 35,5 mm x 25,0 mm.

...

31 komentarjev

Zalman CNPS 5000 hladilnik

Mikhailtech - Zalman je poznan proizvajalec hladilnikov, saj se je marsikateremu uporabniku vtisnil v spomin s svojim načinom pritrjevanja na matično ploščo, značilno bakreno "rožico", s katero pritiska na procesor in skoraj pravljično tihostjo. Da, Zalman je res nekaj posebnega v svetu hladilnikov in model CNPS 5000, ki so ga testirali na Mikhailtechu niti malo ne odstopa od standardov. Hladilnik je zdizajniran za AMD Athlon/Duron procesorje in stare 423 pinske Pentium4 procesorje. Če ga hočemo pritrditi na procesor, moramo posedovati matično ploščo, ki vsebuje okrog socketa 4 luknjice, skozi katere hladilnik privijačimo na matično ploščo. Če plošča teh luknjic nima (moja QDI BrillianX 9 je že taka), ga na svojem procesorju ne bomo videli. Zalman je za svoj CNPS 5000 model ohranil bakreno "rožico" (posebej oblikovana hladilna rebra), s katero hladilnik pritiska na procesor, poleg tega pa se je poslužil še novega načina hlajenja, saj ventilator ne piha zraka na procesor, ampak ga od tam vleče....

0 komentarjev

Novi (Socket478) Pentiumi4 in hladilniki

X-Bit Labs - Novi Socket478 Pentiumi 4 ne bodo zahtevali le novih matičnih plošč, ampak tudi nove izboljšane hladilnike. Nove i845 plošče bodo namreč vsebovale nov pritrjevalni mehanizem (glej sliko). Od vseh proizvajalcev hladilnikov so se trenutno zganili le pri Thermaltaku, kjer so najavili P4 Volcano 478 hladilnik. Hladilnik bo podpiral Socket478 procesorje (logično) s frekvenco do 2 GHz. Ventilator na hladilniku bo zmogel 4800 obratov na minuto, proizvedel pa bo 37dBa hrupa. Prav lahko se zgodi, da bo ta hladilnik postal "Volcano 2" za Pentium 4 procesorje.

0 komentarjev