»

Katere nove iPade pripravlja Apple

Slo-Tech - Danes zjutraj po lokalnem času je Apple v New Yorku organiziral dogodek, posvečen novostim pri iPadih. Slišali in videli smo, katere nove modele so pripravili, kakšne dodatke so jim namenili in katere stare generacije so upokojujejo. Letos bodo nehali prodajati iPad 9. generacije, ki je v najcenejši inačici stal 330 dolarjev. Namesto njega bo sedaj vstopni model osnovna konfiguracija 10. generacije, ki bo 20 dolarjev dražja. S tem so pripravili prostor za štiri novince.

Cenejši tablici iPad Air s starejšim čipom M2 - predhodniki so sicer imeli M1 - sta na voljo kot 13-palčni model, kar je sploh prvikrat za serijo Air, ter 11-palčni model, ki so ga prenovili. Povečali so tudi količino prostora, ki ga je sedaj 128 GB, takšna najcenejša konfiguracija pa stane 600 dolarjev. Večji model je dvesto dolarjev dražji. Kdor želi več, lahko dobi 512 GB ali 1 TB prostora. Na voljo so v štirih barvnih odtenkih: modra, siva, vijolična in beige.

Zahtevnejšim uporabnikom je namenjen iPad Pro, ki...

4 komentarji

Programske novosti iz Appla: macOS 13, iOS 16, iPadOS 16

Slo-Tech - Na včerajšnjem WWDC 2022 je Apple predstavil kopico programskih in strojnih novosti, zato se bomo najprej osredotočili na prve. Applovi računalniki bodo v prihodnjih tednih dobili novo verzijo operacijskega sistema macOS 13, ki sicer ne prinaša fundamentalnih sprememb, bo pa osvežila uporabniški vmesnik in lastnike starejših računalnikov prisilila v strojno nadgradnjo. Namestiti ga bo namreč moč le na mace, ki so izšli po letu 2017. To so med drugim iMac in iMac Pro (2017), MacBook (2017), MacBook Pro (2017), MacBook Air (2018), Mac mini (2018), Mac Pro (2019) in Mac Studio (2022). V praksi to pomeni, da potrebujemo naprave s čipom Apple T2 ali Apple Silicon, medtem ko so starejši Intelovi maci odpisani. Prvi beta preizkuševalci so beta verzijo dobili v teh dneh.

Kaj se torej skriva pod pokrovom? Najprej bomo opazili nov grafični vmesnik za večopravilnost, ki se imenuje Stage Manager. Ko ga zaženemo, bo izbrano okno lebdelo na sredini zaslona, vsa ostala okna pa se bodo kot ikone...

55 komentarjev

Applova pomladna predstavitev: čip M1 v vsako stvar

vir: Apple
Apple - Za nami je Applov Spring Loaded Event 2021, na katerem je velikan predstavil nove iMace in iPade Pro s sistemskimi čipi M1, pa lokacijske obeske AirTags in prenovljen Apple TV 4K.

Sredi aprila je čas za pomladanske novice iz Cupertina in glede na to, da so bili lansko jesen na vrsti telefoni ter MacBooki, smo sedaj lahko pričakovali bolj tablične novosti (skrajšan video povzetek). Te so, povsem logično, osrediščene okoli udarnega sistemskega čipa M1, ki pomeni enega največjih pretresov v računalništvu v zadnjem času. Kombinacija zmogljivosti in kompaktnosti je inženirjem omogočila, da so novo generacijo iMaca skrčili na vsega 11,5 milimetrov debelo ... tablico, zato je ta računalnik sedaj videti kot iPad s stojalom. Kljub prepolovljeni prostornini glede na prejšnjo generacijo naj bi bil hladilnik povsem neslišen, v napravi pa je še sistem s šestimi zvočniki. Najvidnejša odlika pa je gotovo 24-palčni zaslon ločljivosti 4480×2520. Osnovna inačica vsebuje 8 GB pomnilnika in 256 GB...

79 komentarjev

Urbana prispela tudi na iOS

Slo-Tech - V Ljubljani je mestne storitve (parkirnine, vožnjo z mestnimi avtobusi, vzpenjačo in izposojo koles BicikeLJ) že leta možno plačati tudi z virtualno kartico Urbana, ki jo v obliki aplikacije namestimo na pametni telefon. A doslej je bila uporaba omejena na lastnike androidnih telefonov (verzija vsaj 5.0 za plačevanje avtobusov, sicer 4.4), medtem ko na iOS aplikacije ni bilo. Aplikacija je uporabljala tehnologijo NFC v telefonu. Sedaj je prispela tudi na iOS.

Polnjenje virtualne kartice je možno z VALU Moneto, na posebnih avtomatih (urbanomati) in na prodajnih mestih (kioski, bencinski servisi, nekatere trgovine). Polnjenje s kreditnih kartic neposredno ni možno, gre pa preko ovinka. Če si naložimo aplikacijo Valu, je račun Valu možno polniti s plačilnimi karticami, bančnim nakazilom, Moneto ali v Telekomovih prodajalnah. Potem je možno prenesti dobroimetje iz Valuja na virtualno Urbano.

Največja pomanjkljivost ostaja nepovezanost virtualne kartice Urbana s fizično kartico. Z...

101 komentar

Applove novosti, ki niso iPhone: Watch, iPad in storitve

Slo-Tech - Na današnji novinarski konferenci je Apple predstavil kopico novih naprav in storitev, le o prihajajočih novih verzijah telefona iPhone ni bilo niti besede. O teh več jeseni, danes pa si poglejmo ostale novosti z novinarske konference, ki se je začela ob 19. po slovenskem času na Applovem sedežu v Steve Jobs Theatru. Predstavili so novo verzijo pametne ure (Apple Watch), nova iPad in iPad Air ter novosti pri storitvah.

Začelo se je s pametno uro. Po začetnem kazanju, kaj vse lahko Apple Watch stori že sedaj, in nekaj hvaljenja, kako so med epidemijo ponekod po svetu zdravniki uporabljali tudi podatke s pametnih ur, smo vendarle prispeli do novosti. Apple Watch Series 6 ima poleg dizajnerskih novosti nov senzor za merjenje količine kisika v krvi (saturacija), medtem ko so ostale izboljšave programske ali pa nadgradnje obstoječe strojne opreme. Ura je na voljo v modri, zlati, grafitni in rdeči barvi in omogoča menjanje paščkov (Solo Loop). Poganja jo procesor A13 Bionic. S telefonom...

18 komentarjev

Nemčija želi Apple prisiliti v odprtje dostopa do NFC

Slo-Tech - Pristojni odbor nemškega parlamenta je ta teden sprejel novelo zakona o preprečevanju pranja denarja , ki bo imela pomembne posledice tudi za Apple, njegovo storitev Apple Pay in čipe NFC v iPhone. Doslej je Apple ljubosumno preprečeval dostop do čipov NFC v svojih telefonih, ki jih je lahko uporabljal le Apple Pay. Čeprav je sčasoma pripustil dostop tudi nekaterim drugim aplikacijam, ni bilo možno plačevati drugače kakor z Apple Payem. Sedaj se bo to moralo spremeniti.

Novi nemški zakon, ki bo začel veljati prihodnje leto, ko ga bo podprl tudi zgornji dom parlamenta, med drugim določa, da bodo morali proizvajalci telefonov dostop do čipov NFC dovoliti tudi drugim inštitucijam (bankam). Zakon sicer izrecno ne omenja Appla, a v ekosistemu Android teh problemov ni. Pri Applu pa je trenutno edini način plačevanje Apple Pay, kjer dobi Apple 0,15-odstotno provizijo. Konkurenca mora uporabljati bolj zamudne metode, denimo kode QR. Sedaj bo moral Apple tudi nemškim bankam dovoliti dostop...

13 komentarjev

Apple predstavil nove iPad, MacBook Air in Mac Mini

Slo-Tech - Apple je danes v New Yorku organiziral medijski dogodek, kjer so predstavili nekatere novosti iz svojega nabora izdelkov. V Brooklynu je izvršni direktor Tim Cook pokazal novi iPad, kjer gre po njegovih besedah za največjo konceptualno razliko od prve verzije pred osmimi leti. Prenovljen je tudi MacBook Air, ki je "najbolj zelen doslej".

Novi iPad Pro je za 15 odstotkov tanjši od predhodnikov in nima več gumba Home. Zaslon je enako velik kot pri predhodnikih, a je roba (bezel) manj, zato naprava deluje kompaktneje in manjše od predhodnikov. Podpira Face ID in USB-C (namesto Lightninga), tako da lahko z njim polnimo iPhone ali pa ga priključimo na monitorje z ločljivostjo vse do 5K. Priključka za slušalke - kot je postalo že navada - ni več....

516 komentarjev

Kmalu na voljo prvi zaslon ločljivosti 5120×1440

AnandTech - Pri Dellu so naznanili ukrivljen računalniški monitor U4919DW z velikostjo 49 palcev in ločljivostjo 5120×1440, se pravi v razmerju 32:9, ki bo na trgu že čez dober teden.

Zasloni v razmerju 32:9 so v prvi vrsti mišljeni kot nadomestek za par takšnih razmerja 16:9. Doslej so prihajali v ločljivosti 3840×1080, Dellov Ultrasharp U4919DW pa bo prvi v resoluciji 5120×1440, kar bo dalo ob diagonali dolžine 49 inčev gostoto 108 pik na palec. Hkrati bo šlo za prvi takšen zaslon z matriko vrste IPS (z osveževanjem 60 Hz), medtem ko imajo ostali tip VA. Zato to ne bo igričarski monitor, temveč bo namenjen predvsem poslovnim uporabnikom in pa manj oblikovalcem, saj barvni razpon ne bo zadoščal standardu AdobeRGB.

S tem je Dell po desni...

32 komentarjev

Apple onemogočil nepooblaščena popravila novih računalnikov

Slo-Tech - Interni Applovi dokumenti, ki so jih pridobili na Motherboardu in MacRumors, kažejo, da je Apple v novih računalnikih de facto onemogočil samostojno popravljanje ali menjanje komponent. Vsi računalniki, ki imajo varnostni čip T2, torej novi modeli iMac Pro in 2018 MacBook Pro, morajo po vsaki spremembi konfiguracije ali menjavi komponent pognati poseben diagnostičen program, ki ga imajo le Applovi pooblaščeni zastopniki.

Z drugimi besedami to pomeni, da bo po zamenjavi komponent treba pognati AST 2 System Configuration, sicer računalnik ne bo deloval. Za MacBook Pro bo to nujno pri zamenjavi zaslona, matične plošče, TouchID-ja ali zgornjega dela ohišja (vključno s tipkovnico in trackpadom). Za iMac Pro bo treba program pognati po menjavi matične plošče ali flasha.

Čip T2 zna marsikaj, saj prinaša Secure Enclave, hrani ključe za šifriranje vsebine na SSD, podatke za TouchID, omogoča varni zagon ter...

73 komentarjev

Apple dal Intel na čevelj

Slo-Tech - Apple bo leta 2020 začel v svojih izdelkih Mac uporabljati lastne polprevodniške čipe, poroča Bloomberg. Trenutno Apple večinoma uporablja Intelove procesorje. Da to ne bo trajalo večno, so strokovnjaki predvidevali že dlje časa. Navsezadnje mobilni telefoni že dlje časa uporabljajo Applove procesorje. Spomnimo, da je Apple prestopil k Intelu leta 2006, ko je v MacBookih Pro in iMacih začel uporabljati njegove procesorje. Pred tem je Mac OS X tekel na IBM-ovih PowerPC, na katere je Apple presedlal desetletje pred tem.

Eden izmed glavnih razlogov za prestop je gotovo čedalje počasnejši napredek Intelovih procesorjev, ki preprosto ne držijo več nekdanjega tempa izboljšav. Po drugi strani Applovi čipi postajajo čedalje hitrejši in novi SoC-i so že...

92 komentarjev

Samsungu ne bo uspel čitalnik prstnih odtisov pod zaslonom

Slo-Tech - Ena izmed vidnih odlik prihajajočega Samsungovega pametnega telefona Galaxy S8 bo ogromen zaslon, ki bo pokrival skoraj celotno sprednjo stran. Samsung je želel tja stlačiti tudi čitalnik prstnih odtisov, ki je v S7 še vedno pod spodnjim gumbom na sprednji strani. Tehnologijo za neopazno vgradnjo čitalnika pod zaslon je razvijal Synpatics, a je v končni verziji telefona ne bo.

Razvoj Samsungovega Galaxyja S8 je namreč že bolj ali manj končan, telefon pa prehaja v proizvodnjo fazo. Medtem pa kalifornijski Synaptics še vedno ni uspel dokončati razvoja čitalnika pod zaslonom, tako da bi ta deloval dovolj zanesljivo. To bi bila precejšnja prednost, saj takega telefona še ni, a ga žal tudi še nekaj časa ne bo. Niti izdatne Samsungove finančne injekcije v...

22 komentarjev

Intel v odgovor na Ryzen močno pocenil procesorje

HotHardware - AMD-jeva predstavitev procesorjev nove generacije Ryzen, ki sodeč po (resda AMD-jevih!) preizkusih pometejo tudi s precej dražjo Intelovo konkurenco, je že prinesla prve otipljive prednosti za potrošnike, pa čeprav se bodo začeli prodajati šele v četrtek. Intel je korenito znižal cene nekaterih svojih procesorjev, kar se že odraža pri prodajalcih. Zaradi agresivnega nižanja cene ga nekateri že obtožujejo, da želi AMD premagati z dampingom in drugimi sumljivimi praksami. Pojavljajo se poročila, da so Intelovi predstavniki začeli ponujati še občutne rabate in da navijajo za čim hitrejše nakupe, preden bi Ryzeni prišli na trg. Intel si je zaradi nezakonitih praks leta 2009 že prislužil globo Evropske komisije, leto pozneje pa se...

119 komentarjev

LG razvil čitalnik prstnih odtisov za pod zaslon

LG - Skorajda vsi pametni telefoni, ki imajo čitalnik prstnih odtisov, imajo podoben dizajn. Z redkimi izjemami, kot na primer LG G5 ali lanski nexusi, imajo čitalnik prstnih odtisov vgrajen v gumb Domov na sredi na prvi strani v bližini spodnjega roba. Druge možnosti so še gumb na zadnji strani ohišja ali ob robu v gumbu za vklop. A kakorkoli obrnemo, potrebujemo precej velik in vpadljiv gumb, pod katerega integriramo mehanizem za branje prstnih odtisov. LG-jeva podružnica Innotek meni, da to ni nujno, zato so razvili nov čitalnik prstnih odtisov, ki se integrira pod zaslon (v bezel).

Kot so se pohvalili, so uspeli izdelati čitalnik prstnih odtisov, ki sede v 0,3 milimetra debelo plast pod zaslonom. S tem odpade potreba po namenskih...

7 komentarjev

Applove novosti: iPad Pro, iPhone 6S, nove ure, WatchOS 2, iOS 9

Slo-Tech - Na današnji tiskovni konferenci v San Franciscu je Apple zbranim novinarjem predstavil kopico novosti, s katerimi so osvežili svoje prodajne linije. Družina iPad je dobila največjega člana, in sicer se pridružuje iPad Pro, ki s seboj prinaša še pisalo in pametno tipkovnico.

Novi iPad Pro je od prejšnjih modelov iPadov bistveno večji, saj ima 12,9-palčni zaslon in je širok toliko, kot je iPad Air 2 visok. V debelino meri 6,9 milimetra, tehta pa 712 gramov. Cenejša verzija bo imela 32 GB prostora in bo stala 800 dolarjev, dražja s 128 GB prostora pa 950 dolarjev. Verzija s podporo za mobilna omrežja LTE bo le tista z 128 GB in bo stala 1080 dolarjev. In kaj bomo še dobili za ta denar? Zaslon bo imel ločljivost 2732 x 2048 (torej 5,6 milijona točk), kjer bo nova možnost iOS 9 deljeni zaslon prišla zelo prav. Poganjal ga bo...

106 komentarjev

Pripravlja Apple iMace z ločljivostjo 8K?

HotHardware - LG-ju se je v izjavi za javnost nerodno zapisalo, da Apple pripravlja iMace z ločljivostjo zaslona 8K. Za prvoaprilsko potegavščino gotovo ne gre, treba je le ugotoviti, ali se je LG zmotil ali pa so pomoti razkrili prihajajoč Applov izdelek. V nobenem primeru v Cupertinu ne bodo zadovoljni.

V izjavi za javnost so zapisali, da se pripravljajo na izdajo zaslonov, ki bodo podpirali ločljivost 8K. Pri tem so zapisali, da Japonska že pripravlja testno oddajanje televizijskega signala v tej ločljivosti, Južna Koreja pa naj bi z olimpijskih iger v Pjongčangu leta 2018 že pošiljala takšno sliko. LG je na CES-u pokazal 98-inčni televizor, ki podpira 8K. Posebej pomenljiv pa je eksplicitni zapis, da je tudi Apple napovedal iMace s...

136 komentarjev

Težave s prevarami pri Apple Pay

Slo-Tech - Ko je Apple lani jeseni najavil storitev za opravljanje mobilnih plačil Apple Pay, so banke in prodajalci kar tekmovali, kdo bo hitreje zadostil vsem pogojem in se uspel vpisati v elitno druščino tistih, ki omogočajo uporabo Apple Paya. Pol let pozneje kaže, da ni vse zlato, kar se sveti, in da Apple ima tudi temno plat. Številne banke neuradno potožijo, da je stopnja goljufij na Apple Pay bistveno previsoka, varnostni standardi pa slabi, poroča The New York Times. Pomisleke naj bi banke imele že ob vpeljavi, a si vélikemu Applu nihče ni upal povedati, da v svetu finančnih transakcij vse vendarle ni tako preprosto, kot bi si v Cupertinu želeli.

Če ste se kdaj vprašali, zakaj vztrajamo pri nič kaj varnem sistemu plačevanja s kreditnimi kartici prek interneta, je...

39 komentarjev

Samsung z nakupom LoopPaya vstopa v tekmo za mobilna plačila

Slo-Tech - Apple ima svoj Apple Pay, Google ima svoj Google Wallet, Samsung pa doslej še ni pripravil svojega odgovora. Da ne bi zamudili, so kupili podjetje LoopPay, o čemer se je začelo šušljati konec minulega leta, in vstopili v dirko sredi polčasa. V ZDA se namreč letos in prihodnje leto obeta ogromen kos pogače, saj bodo izdajalci kreditnih kartic uvedli nove kartice s čipi, ki jih imamo v Evropi že nekaj let. Hkrati pa se obeta razmah tehnologije NFC.

LoopPay je začel kot mobilna denarnica za iPhone. Prek posebnega modula potegnemo vse kartice z magnetnim trakom, s čimer v LoopPay preberemo podatke s kartice. Ko podatke shranimo v telefon, lahko na klasičnih POS-terminalih plačujemo kar s telefonom, namesto da bi uporabljali kartice. Ima tudi odstranljiv...

3 komentarji

Seagate predstavil najtanjši zunanji disk

The Verge - Ob 35. obletnici proizvodnje prvih 5,25-palčnih diskov za osebne računalnike je Seagate pokazal, da diski še niso za staro šaro, čeprav jim SSD-ji močno dihajo za ovratnik. Pokazali so najtanjši zunanji disk na svetu, ki v debelino meri zgolj 7 milimetrov, zato se imenujem kar Seven. Uradno ga bodo predstavili na sejmu CES, ki se v Las Vegasu prične v torek.

Seagate je veliko pozornosti posvetil oblikovanju, kjer je Seven izstopajoče eleganten. V sivem jeklenem ohišju je pri debelini 7 milimetrov lahko samo ena plošča, zato ima disk kapaciteto 500 GB. Na računalnik se priključki prek vmesnika USB 3.0, kakšnih hitrostnih presežkov pa vseeno ne gre pričakovati. Na volj bo konec januarja za 100 dolarjev, so še povedali v...

35 komentarjev

Applov TouchId je mogoče prelisičiti tudi z odlitkom iz dobro narejene fotografije

vir: ccc.de
ccc.de - Te dni v Hamburgu poteka 31. redni kongres nemškega Chaos Computer cluba (31C3), zato seveda ne manjka vesti o novih hekerskih napadih na te ali one rešitve. Ena letos bolj odmevnih zadeva še en napad na Applov TouchID senzor, in sicer kar s pomočjo dovolj podrobne fotografije žrtvinega prsta.

Jan Krisller (znan pod psevdonimom Starbug) se je oktobra udeležil tiskovne konference nemške obrambne ministrice Ursule von der Leyen ter pri tem izdelal več fotografij njenih rok. Iz ene od njih (na sliki) je potem uspel izluščiti njen prstni odtis, ga natisniti na prozorno folijo, ter potem z tekočim lateksom ali z lepilom za les izdelati negativ, s katerim se da prelisičiti Applov senzor.

Seveda ga ni mogel stestirati na...

19 komentarjev

Apple zahteva 64-bitno prihodnost

Apple A7 je procesor iPhone 5S, iPad Mini 2 in 3 ter iPad Air

vir: Ars Technica
Ars Technica - Apple že več kot leto dni uporablaj 64-bitne procesorje v svojih mobilnih napravah, prvi je bil iPhone 5S s procesorjem A7, medtem ko sta z enakim procesorjem nekoliko kasneje sledila iPad Mini 2 in iPad Air (oba sta bila nedavno deležna nadgradnje, a Mini še vedno uporablja isti procesor). Enako seveda velja za procesorja v A8 in A8X, ki sta v uporabi v iPhone 6, 6 Plus in iPad Air 2. A razvijalci še vedno lahko v App Store naložijo aplikacijo, ki je razvita le s podporo za 32-bitne čipe (seveda deluje tudi na 64-bitnih čipih). Čas za to se kot kaže izteka.

S 1. februarjem 2015 bodo vse aplikacije, ki jih bodo razvijalci želeli naložiti na App Store, morale podpirati 64-bitne procesorje, torej bodo morali razvijalci do nadaljnjega (nekaj let) pripravljati 32-bitne...

40 komentarjev

A8X je najverjetneje trijedrnik

Primerjava sintetičnih testov - rezultati iPad Air 2 ob objavi še niso bili popolnoma potrjeni

Slo-Tech - Prvi neuradni testi novega iPad Air 2 so pokazali, da je nov procesor trijedrni. V to smer so kazale dosežene točke v testu Geekbench, a sprva niso bile najbolj zaupljive. Z dvigom omejitve deljenja infromacij smo lahko videli, da so številke prave, torej je najverjetneje res, da je A8X trijedrnik. To je zanimiva sprememba, saj je Apple že večkrat pripravil zmogljivejši čip za iPad, praksa se je začela z A5X in nadaljevala z A6X (močnejše izdaje A7 nismo dobili), a sta oba predhodnika imela ojačan le grafični in pomnilniški podsistem, medtem ko je procesorsko jedro (oz. par le-teh) ostalo enako. Rezultati sintetičnega testa, kakor tudi vključeni podatki, kažejo, da gre za 3 jedra, ki delujejo...

52 komentarjev

Applove novosti: iPad Air 2, iPad Mini 3, novi iMac z Retino, OS X 10.10, iOS 8.1

Slo-Tech - Sinoči je Apple na veliki tiskovni konferenci v Cupertinu predstavil še zadnje novosti, ki so jih čuvali za letos. Prvi kos smo dobili že septembra, o preostanku pa je, precej nenavadno, Applu že pred dogodkom ušlo precej informacij.

Prispeli sta novi tablici iPad Air 2 in iPad mini 3. Prva je najtanjša Applova tablica doslej, saj v debelino meri vsega 6,1 milimetra, kar je petino manj (to se sliši impresivneje kakor dober milimeter) od predhodnika. Zaslon ima 9,7 palca dolgo diagonalo, ločljivost ostaja 2048 x 1536. Ima novo drobovje, in sicer A8X, ki je 40 odstotkov hitrejši od predhodnega, medtem ko je grafična enota napredovala za 2,5-krat, pomnilnika pa je dvakrat več - 2 GB. Hkrati nov čip prinaša še nekaj...

174 komentarjev