»

Odpravili 20 let starega hrošča

vir: Heise
Heise - Implementacija algoritma za stiskanje podatkov LZO (Lempel-Ziv-Oberhumer), ki jo najdemo v Linuxovem jedru in številnih projektih, recimo OpenVPN, MPlayer2, Libav, FFmpeg in drugih, je kar 20 let vsebovala hrošča, ki je omogočal ranljivost. Luknja je bila sicer precej specifična in je terjala natančno poznavanje implementacije, a kdor jo je poznal, bi lahko v teoriji pripravil niz podatkov, ki bi povzročil prekoračitev obsega celih števil (integer overflow).

Ker je implementacija algoritma iz leta 1994, ki jo je napisal Markus Oberhumer, veljala za robustno, učinkovito in varno, so jo uporabljali v številnih programih. To je med drugim povzročilo, da jo najdemo celo v roverjih, ki vozita po Marsu, čeprav tam ni nikogar, ki bi jo zmogel zlorabiti. A...

15 komentarjev

Pregled kode TrueCrypta za zdaj ni našel stranskih vrat

threatpost - Živimo v časih, ko sta prisluškovanje in prestrezanje informacija postali nekaj vsakdanjega, varnostne ranljivosti v programski opremi pa se kar množijo. Zaupati je postalo sila nevarno, zato že dlje časa poteka pregled kode popularnega programa za šifriranje TrueCrypt. Prva faza pregleda ni odkrila resnejših varnostnih lukenj ali stranskih vrat, a kar precej manjših nedoslednosti in ranljivosti.

Kot so pokazali nedavni primeri v GnuTLS in OpenSSL odprta koda ne pomeni nič varnejše programske opreme, če kode nihče temeljito ne pregleda. Pretekli mesec smo pisali o dokazu, da objavljena koda programa TrueCrypt ustreza prevedeni različici, a je bilo...

53 komentarjev

Odkrita ranljivost v usmerjevalnikih Linksys, Netgear in nekaj drugih

Del kode skripte, ki jo je uporabil Vanderbeken

Slo-Tech - V nekaterih usmerjevalnikih znamke Linksys in Netgear so odkrili ranljivost, ki napadalcu omogoča ponastavitev nastavitev usmerjevalnika in prevzem nadzora z administratorskim računom. Ranljivost je odkril Eloi Vanderbeken na usmerjevalniku Linksys WAG200G, kmalu pa so jo prek interneta potrdili še uporabniki številnih drugih modelov.

Podrobnosti o luknji je Vanderbeken objavil v skopi predstavitvi na Githubu, ki je tako polna internetnih memov, da ji je včasih kar težko slediti. Vanderbeken je namreč poizkušal dobiti dostop do svojega usmerjevalnika, do katerega ni imel fizičnega dostopa niti administratorskega gesla. Ugotovil je, da usmerjevalnik na vratih 32764 posluša promet in se odziva nanj, a v...

37 komentarjev

RSA zanika očitke

Slo-Tech - RSA se je odzvala na očitke, ki so jih bili deležni prejšnji teden, da so namenoma oslabili šifrirni algoritem, ki izkorišča EC DRBG (eliptične krivulje), za kar naj bi od NSA prejeli 10 milijonov dolarjev. V izjavi za javnost so odločno zavrnili tovrstno manpiulacijo.

Spomnimo, da smo že septembra pisali o ranljivosti v algoritmu za tvorjenje psevdonaključnih števil EC DRBG, ki ga uporabljajo RSA-jeva orodja Bsafe kot privzeti algoritem. Ko je ta informacija septembra prišla na plano, je RSA odsvetovala uporabo tega algoritma v svojih izdelkih, potem pa se je prejšnji teden na spletu razvedelo, da je RSA za ranljivost že vseskozi vedela.

Sedaj trdijo, da to ne drži. RSA naj ne bi nikoli skrivala sodelovanja z NSA, ampak je to celo javno promovirala. Seveda so bili to časi, ko smo verjeli, da je sodelovanja z NSA garant za močnejše in ne šibkejše algoritme. Eliptične krivulje...

20 komentarjev

Microsoft zakrpal 22 lukenj

Do torka ogrejte svoj Windows Update!

vir: CNet
Slo-Tech - Microsoft je kot vsak drugi torek v mesecu včeraj izdal nov komplet popravkov, ki odpravljajo ranljivost, luknje in hrošče v programski opremi iz Redmonda. Izdali so 13 posodobitev, ki skupno odpravljajo 22 ranljivosti v Internet Explorerju, Windows, Officeu in še nekaterih drugih programih.

Izmed teh tri nosijo oznako kritično. Ena (MS11-057) popravlja vse verzije Internet Explorerja, vključno z zadnjo, in v njih naslavlja sedem ranljivosti. Preostali kritični posodobitvi zakrpata vse verzije Windows z ozirom na DNS-strežnik (MS11-058) oziroma SMB-zahtevke (MS11-043). Naslednjih 15...

25 komentarjev

Nate Lawson o varnosti kriptografije

Slo-Tech - Nate Lawson je imel 5. avgusta letos na Google Tech Talk predavanje na temo varnosti kriptografije z naslovom Crypto Strikes Back!.

Številne kriptografske metode so danes dobro preizkušene in so postale kar nekako standardne, navadno pa se zaplete pri njihovi implementaciji. Lawson tako na predavanju predstavi nekaj glavnih težav pri implementaciji kriptografije, od tim. side-channel napadov, do napak pri implementaciji algoritmov za izračun kontrolnih vsot. Dotakne se tudi slavne Debian PRNG ranljivosti ter posledic za DSA digitalne podpise.

Ob hitri menjavi ključev se je namreč kar nekako spregledalo, da so ranljivi tudi vsi DSA ključi, ki so bili zgolj uporabljeni v sistemih z okvarjenim generatorjem naključnih števil.

Lawson namreč na svojem blogu ugotavlja, da je varnost DSA zelo odvisna od varnosti tim. naključnega izziva (ang. random challenge) k. Če je ta parameter znan, je namreč mogoče izračunati celoten zasebni ključ uporabnika. To pa pomeni, da napadalec lahko v...

4 komentarji