»

Izšel Firefox 89, ki zopet nadleguje uporabnike

Hamburger meni. Levo Firefox 88, desno Firefox 89

vir: Mozilla.org
Mozilla.org - Mozilla je izdala 89. različico svojega brskalnika Firefox. Ta je bil vnovič deležen precejšnjih sprememb v uporabniškem vmesniku. Vmesnik z razvojim imenom Proton je zamenjal prejšnjega, ki se je imenoval Photon. Kakšne so torej spremembe?

Uporabniški vmesnik je, tako pravi Mozilla, poenostavljen. Zavihki so sedaj ločeni zgolj s subtilno večjim presledkom in ni več navpične razdelilne črte, zaradi česar jih je nekoliko težje razločiti. Hkrati je aktivni zavihek označen z "balončkom", kar naj bi nakazovalo, da ga je možno prosto odpenjati iz obstoječega okna.

Manj uporabljane stvari so bile odstranjene, tako da je manj "navlake". To se predvsem pozna na meniju, ki se skriva pod hamburgerjem desno zgoraj. Tam so sedaj povsem preuredili vnose, ki sedaj nimajo več ikon, ki bi vizualno pomagale razumeti posamezne izbire. Vnosi so prerazporejeni, nekateri so odstranjeni, očitno pa je bilo potrebno tudi kolobarjenje oziroma zamenjava "Preferences" s "Settings". Poenostavljena so tudi...

110 komentarjev

Firefoxova nova oblačila

Ars Technica - Nova verzija Firefoxa resda izide vsakih šest tednov, a njegove 29. inačico enostavno ne moremo spregledati. V Mozilli so se odločili za korenito prenovo videza, ki v tolikšni meri nismo videli vse od leta 2011. Firefox ni le občutno prilagodljivejši, elegantnejši in hitrejši, ampak tudi precej bolj - chromovski.

Nov uporabniški vmesnik se imenuje Australis je simpatičen in tistim k preizkušanju nagnjenim uporabnikom znan že od novembra, ko se je znašel v eksperimentalni veji Firefoxa. Sedaj je čas dozorel in tako smo vsi prejeli nov videz. Prva novost je prenovljena orodna vrstica oziroma uporabniški meni, ki ima gumb za hiter dostop do vseh možnosti za prilagoditev...

75 komentarjev

Firefox 5 konec junija, znanih devet napovednih novosti

Slashdot - Dasi je Firefox 4 naokoli šele od nedavnega, teče priprava naslednje inačice v Mozilli že s polno paro. V drugo izmed štirih stopenj razvoja bo prešel prihodnji teden, končni izid pa se za zdaj pričakuje 29. junija. Do tedaj kani Mozilla v Firefox 5 vgraditi devet večjih novosti.

Nadgradili bodo upravljanje z zavihki, tako da bo dodana možnost izbire več zavihkov hkrati (podobno kot v najnovejših testnih verzijah Chroma). Druga novost bo nova stran z zavihki, za katero še ni nobenih predoglednih slik. Dodatki (vtičniki) bodo dobili standardizirano podporo za orodno vrstico, posebej dobrodošel pa bo indikator prenosa za pošiljanje datotek (upload). Izginil pa bo gumb Domov, ki ga imajo brskalniki že od prvih začetkov, saj ga bo...

43 komentarjev

Firefox 4 izšel

Mozilla.org - Pravkar je izšla nova verzija odprtokodnega spletnega brskalnika Firefox 4, ki ga razvija Mozilla. Težko pričakovano verzijo so pilili dobro leto dni, vse od prvih alfa verzij februarja lani, ko se je verzija imenovala 3.7, kasnejših beta verzij (ko je bilo že jasno, da bo to inačica 4.0) in končno kandidatov za izid prejšnji teden. Končna verzija je na internet ušla že včeraj, uraden izid pa se je zgodil danes ob 15.00 po srednjeevropskem času.

Firefox 4 podpira vse operacijske sisteme Windows od verzije 2000 dalje, Mac OS X 10.5 ali novejši in Linux, s čimer ponuja nove funkcije najširšemu krogu uporabnikov. Internet Explorer 9 je denimo omejen na Windows Visto ali novejše.

Prva novost, ki jo opazimo, je prenovljen...

235 komentarjev

Mozillin brskalnik brez vmesnika

Prototipni vmesnik s predogledom strani namesto zavihkov

vir: Mozilla.org
Mozilla.org - Po popolnoma na novo zamišljenem vmesniku Tab Candy, ki omogoča združevanje zavihkov v ločene skupine, razdeljene znotraj brskalnikovega okna, pri Mozilli pripravljajo še eno, morda nekoliko manj revolucionarno novost v povezavi z vmesnikom brskalnika. Chromeless, kot je projekt poimenovan in je še v globoki alpha fazi, je Firefox, ki ne bo imel izdelanega vmesnika, saj bo to naloga uporabnikov. Po besedah Marcia Gallija, razvijalca pri Mozilli, bo tega mogoče izdelati z uporabo Javascripta, HTML-ja in CSS-ja ter bo izkušenim oblikovalcem in razvijalcem ustvarjanje vmesnika vzelo približno toliko časa, kolikor ga porabijo za izdelavo spletne strani. S tem upajo, da bodo sami...

36 komentarjev

V torek 24. oktobra 2006 izide Firefox 2.0

ComputerWorld - Končno smo ga dočakali! Mozilla Corporation, nam predstavlja končno različico priljubljenega spletnega brskalnika Firefox.
Očitno je, da je datum izdaje novega Mozillinega izdelka prišel na ušesa Micorsoftu. Le-ta je neverjetno hitro po objavi Internet Explorerja RC2, izdal njegovo končno verzijo. Kako bi si lahko drugače razlagali manj kot enotedensko razliko med datumoma izdaje obeh končnih različic?

Firefox 2.0 bo prinesel kar nekaj novosti, ki pa so na prvi pogled očem večinoma skrite. Program bo imel delno spremenjen uporabniški vmesnik. Vsak zavihek, ki 'zasveti', ko se nad njim nahaja kurzor, bo imel svoj gumb za zapiranje. Žal (zaenkrat ?) še nima možnosti predogleda vseh odprtih zavihkov v obliki sličic (thumbnails).

Uporabna novost je, da si bo program zapomnil zadnje odprte zavihke, ko se pojavi potreba po ponovnem zagonu programa (npr. inštalacija dodatkov - add-ons).

Dodan je enostaven upravljalnik z iskalniki, ki so vdelani v Firefox. Po novem pa se pri uporabi...

94 komentarjev