»

Organi pregona uničili RaidForums

Slo-Tech - Ameriški in evropski organi pregona so v usklajeni akciji, ki je trajala več kot leto dni, zasegli domeno ter infrastrukturo hekerskega foruma RaidForums in aretirali ključne administratorje.

Po večini odmevnejših kraj podatkov v zadnjih letih smo bili lahko sigurni, da se bodo v tej ali oni obliki znašli na enem mestu: spletnem forumu RaidForums, ki je postal ena poglavitnih oglasnih desk za malopridneže, ki so se želeli zbarantati za pridobljeno robo. Forum je nastal leta 2015 in kakor pove ime, je bil sprva namenjen organiziranju spletnega ter elektronskega nadlegovanja (raids), nato pa se je preobrazil v bazar za trgovanje z nelegalno pridobljenimi podatki. Struktura in delovanje sta do danes postala zelo dovršena; uporabniki so lahko v zameno za različne ravni naročnin dostopali do zaprtih delov foruma, ki so ponujali privilegiran dostop do oseb visoko v sferah kiberkriminala, administratorji pa so osebno posredovali pri največjih poslih.

Toda v letošnjem februarju je v...

10 komentarjev

Virtualni hekaton - 22.10

Slo-Tech - Hekatoni so postali zanimiv način brušenja svojih sposobnosti in dokazovanja znanja. Zato bodo v sklopu kariernisejem.com potekali kar 4-je hekatoni, ki poleg novih izkušenj in znanja lahko prinesejo tudi denarno nagrado. Skupni denarni sklad znaša 9.000 € neto. Hekatoni se bodo začeli 22. oktobra 2020.


Preizkusite se lahko v:
  1. HEKATON za študente in dijake na temo Kako bi mladim približal uporabo spletne platforme MojeDelo.com za iskanje zaposlitve in karierno svetovanje? - nagrada 1.500 evrov neto.
  2. IT HEKATON na temo informacijska varnost. V sklopu tega hekatona bo potekalo CTF tekmovanje pri katerem se boste lahko preizkusili v nalogah s področja informacijske varnosti; - nagrada 3.000 evrov neto.
  3. IT HEKATON na temo poslovna inteligenca. V kolikor ste vešči programiranja v programskem jeziku Python in vas veseli podatkovna analitika bo to pravi izziv za vas. - nagrada 3.000 evrov neto.
  4. HEKATON za elektrotehnike na temo elektronika - nagrada 1.500 evrov neto.

Več o samem...

3 komentarji

V Nemčiji aretirali slovenskega obsojenega hekerja Matjaža Škorjanca

Dnevnik - Nemška policija je minuli teden aretirala 33-letnega slovenskega hekerja Matjaža Škorjanca (nadimek Iserdo), za katerim so ZDA razpisale priporni nalog in mu čez Lužo grozi 50 let zapora. Novico o aretaciji je potrdil tudi Škorjančev oče. Škorjanca obtožujejo, da je v letih 2008-2013 sodeloval v hudodelski združbi, ki je z računalniškimi vdori ukradla več milijonov evrov. Nemška policija ga je ustavila pri rutinskem nadzoru prometa na avtocesti A8 na nemško-avstrijski meji.

Obtožnica, ki jo je ameriško tožilstvo vložilo zoper Škorjanca, je javno dostopna od septembra. V njem Škorjancu in še trem članom hudodelske združbe, med katerimi je tudi v Sloveniji živeči srbski državljan Mentor Leniqi iz Gorišnice, očitajo vodenje foruma Darkode. Škorjanc naj bi bil njegov ustanovitelj. Poleg Slovencev sta obtožena še Španec Florencio Carro Ruizu in Američan Thomas McCormick, ki je že aretiran. Žrtvam so med delovanjem foruma Darkoda, kjer so si delili zločinske prakse in metode,...

90 komentarjev

Našima hekerjema grozi ameriški zapor

vir: Pixabay

Slo-Tech - Zvezno sodišče v Washingtonu je sporočilo, da so vložili obtožnico proti četverici, osumljeni kriminalnega združevanja ter bančnih in drugih prevar, kraje identitet, vdiranja in izsiljevanja, vse to v povezavi s spletnim forumom Darkode. Med njimi sta tudi dva prebivalca naše države, in sicer Matjaž Škorjanc iz Maribora, znan tudi po vzdevku Iserdo, drugi pa je Mentor Leniqi iz Gorišnice, sicer srbski državljan. Poleg njiju sta med obtoženimi še Španec Florencio Carro Ruizu in Američan Thomas McCormick. Mccormicka je ameriška policija pridržala že lani, trojica tujcev pa je za zdaj še na svobodi, sodišče pa je izdalo nalog za njihovo aretacijo.

Obtožnica jih dolži, da so od leta 2008 pa vse do 2013 kradli osebne...

88 komentarjev

N26 globa zaradi GDPR in opomin zaradi slabega nadzora proti pranju denarja

Slo-Tech - Priljubljenemu nemškemu start-upu, ki ima tudi v Sloveniji več tisoč uporabnikov, je nemški informacijski pooblaščenec v Berlinu izrekel eno doslej najvišjih glob za kršitve evropske direktive o varstvu osebnih podatkov GDPR. Internetna banka N26, ki ima v 24 evropskih državah 2,5 milijona komitentov, bo morala plačati 50.000 evrov kazni. Razlog je nespoštovanje zakonskih določil o varovanju osebnih podatkov pri nadzoru sumov pranja denarja. Ključni problem je bilo nepooblaščeno obdelovanje osebnih podatkov nekdanjih strank.

N26 je ustvaril tako imenovano črno listo vseh nekdanjih strank. Takšne baze podatkov nekdanjih strank niso dovoljene, N26 pa bi lahko vodil le seznam nekdanjih strank, ki so osumljene pranja denarja, ne pa kar vseh. N26 je omenjene...

13 komentarjev

Pridržali skoraj sto prodajalcev in uporabnikov trojanskega konja

Slo-Tech - V usklajeni akciji v 16 večinoma evropskih državah so policisti preiskali 359 prostorov, pridržali 97 oseb in zasegli več kot 1100 kosov računalniške opreme, so sporočili iz Europola. Akcijo sta koordinirala Eurojust in European Cybercrime Centre.

Preiskovali so programsko opremo BlackShades RAT, ki omogoča prevzem nadzora nad oddaljenim računalnikom, kamor smo ga namestili. Tam lahko potem pridobimo dostop do datotek, beležimo pritiske na tipkovnici, zajemamo posnetke z vgrajeno kamero ali zašifriramo vsebino trdega diska. Program se prodaja za manj kot 200 dolarjev, nepridipravi pa so ga uporabili za številna izsiljevanja. V ZDA je znamenit primer 19-letne Miss Teen USA Cassidy Wolf,...

14 komentarjev

Avtor Maripose v Mariboru obsojen na skoraj pet let zapora

Foto: zurnal24.si

RTV Slovenija - V Mariboru je sodišče obsodilo Matjaža Škorjanca, ki je širši javnosti znan kot pisec programske opreme, ki je okuževala računalnike po vsem svetu in jih združila v botnet Mariposa. Zaradi izdelave zlonamernega programa in vdora v informacijske sisteme ter pranja denarja je bil Škorjanc obsojen na štiri leta in deset mesecev zapora, odvzem protipravno pridobljene premoženjske koristi, plačilo 3.000 evrov kazni in stroškov postopka. Njegova nekdanja partnerica Nuša Čoh je bila spoznana za krivo pranja denarja, za kar je dobila osem mesecev pogojne kazni.

To pomeni, da bo Škorjanc, nekdanji študent medicine in kasneje računalništva, izgubil stanovanje in osebni avtomobil, ki si ju je kupil iz nezakonito pridobljenega denarja. Koliko bodo znašali stroški...

28 komentarjev

Z vdorom v kartični procesni center ukradli 45 milijonov dolarjev

Dva izmed obtoženih

vir: The New York Times
The New York Times - Ameriško državno tožilstvo je javnosti razkrilo obtožnico zoper osmerico (vodja je bil sicer najden mrtev v Dominikanski republiki, tako da jih ostaja sedem), ki je decembra in februarja izvedla enega največjih bančnih ropov v zgodovini. Toda to pot niso uporabljali mask ali pištol, temveč se je vse dogajalo v računalnikih. V ropu so si pridobili 45 milijonov dolarjev protipravne premoženjske koristi.

Napad je bil načrtovan s kirurško natančnostjo. Decembra so vdrli v strežnike neimenovanega...

30 komentarjev

Programerju spletne strani Kino.to štiri leta zapora

Racija v Leipzigu ob izključitvi strani Kino.to

vir: Heise
Heise - Nemška policija je junija lani v sodelovanju z organi pregona na Nizozemskem, v Franciji in Španiji demontirala spletno stran Kino.to, kjer je bilo mogoče dobiti nelegalne kopije priljubljenih filmov in serij. Ker so upravljavci strani s svojim početjem zaslužili več milijonov evrov, se jih je tožilstvo lotilo s težkimi topovi. Enega izmed administratorjev so že lani obsodili na poltretje leto zaporne kazi, letos pa je glavni programer strani dobil skoraj štiri leta zapora.

Sodišče v Leipzigu je namreč 29-letnega programerja, ki je priznal, da je od samega začetka delovanja strani Kino.to poskrbel za celotno "tehnično infrastrukturo" spletne strani, obsodilo na tri leta in deset mesecev...

17 komentarjev

V Mariboru nadaljevanje hišnih preiskav in aretacij v primeru Mariposa

RTV Slovenija - Julija lani je slovenska policija v sodelovanju z ameriškim FBI-jem in špansko CNP aretirala (in kasneje izpustila) 23-letnega in 24-letnega Mariborčana ter izvedla več hišnih preiskav na območju Maribora, Celja in Kršega, ker so sumili, da je aretirani heker z vzdevkom Iserdo, po neuradnih podatkih študent mariborske FERI, glavni pisec programa Mariposa. Takrat so pridržali dve osebi in zasegli 75 kosov računalniške opreme.

Program, ki naj bi ga Mariborčan prodal španski hudodelski združbi, naj bi od leta 2008 po spletu okužil 13 milijonov računalnikov in vzpostavil tako imenovani botnet - omrežje kompromitiranih računalnikov, ki izvajajo ukaze upravljavca virusa. Delovanje botneta so...

86 komentarjev

Slovenska policija aretirala domnevnega pisca Maripose

Slo-Tech - Redko se zgodi, da je Slovenija v člankih na prvih straneh vseh računalniških medijev na svetu. Te dni si je nehoteno pozornost prislužila z akcijo slovenske Policije, ameriškega FBI-ja (Federal Bureau of Investigation) in španske CNP (Cuerpo Nacional de Policía), ki so skupaj razvozlavale ozadje za velikim botnetom Mariposa. Sledi so vodile do Maribora, kjer so aretirali domnevnega avtorja programske opreme za upravljanje zombijevskega omrežja.

Triindvajsetletni Mariborčan, ki ga za zdaj poznamo le pod vzdevkom Iserdo, naj bi namreč napisal programje za Mariposo, ki je od splavitve decembra 2008 okužila več kot 12 milijonov računalnikov po svetu. Klobčič se je začel odmotavati marca...

221 komentarjev

Kitajska obsodila pisce trojanskega konja

Yahoo News - Kitajsko sodišče je v sredo enajst članov hudodelske združbe, ki je spisala in razmnožila trojanskega konja, ki je kradel uporabniška imena in gesla za spletne igre, obsodila na zaporne kazni. Enajsterica naj bi si prisvojila več kot pet milijonov podatkov za krajo profilov online iger, za kar so bili kaznovani z globo v višini 830.000 juanov (83.000 evrov). To niti ni tako veliko, saj naj bi si s preprodajo ukradenih profilov, spletnih valut in ostalih igralskih pritiklin protipravno pridobili premoženjsko korist v vrednosti 950.000 juanov. Poleg globe bodo morali odsedeti tudi zaporne kazni do treh let zapora. Preostali člani združbe, ki si je skupno pridobila več kot 30 milijonov juanov (tri milijone evrov), bodo obsojeni kmalu.

0 komentarjev