»

Sodni postopek zoper Google bogat vir podatkov o njegovem delovanju

Slo-Tech - Sodni postopek, v katerem ameriško pravosodno ministrstvo toži Google zaradi domnevnega kršenja protimonopolne zakonodaje, še naprej ponuja zanimive informacije in vpogled v delovanje tehnološkega giganta. Na spletni strani ministrstva namreč sproti objavljajo izvedene dokaze, med katerimi so tudi interni dokumenti podjetja, za katere bi Google raje videl, da jih javnost ne prebere. Podatki pa niso le iz Googla, temveč tudi od konkurence.

Tak primer je na primer 126 strani dolga predstavitev o delovanju Googlovega oglasnega prostora. V njej je možno prebrati nekaj podrobnosti o delovanju algoritma, ki ga uporabljajo, in kako zagotavljajo kakovost oglasov, kar je povezano z njihovo ceno.

Zanimiv je tudi komplet Applovih dokumentov o Googlu, ki je posledica pričanja Applovega podpredsednika Eddyja Cueja septembra letos. Apple je Google oziroma ekosistem Android označil kot orodje za množično sledenje, kar pravzaprav ne bi smelo biti nič novega. Apple je svojo konkurenčno prednost...

16 komentarjev

Ameriški poslanci z zakonom nad tržnice aplikacij, beri Apple in Google

vir: Pixabay

Slo-Tech - Trojica ameriških senatorjev, republikanec in dva demokrata, med katerima je tudi nekdanja predsedniška pretendentka slovenskega rodu Amy Klobuchar, je predstavila predlog zakona Open App Markets Act, ki bi uredil razmerja v tržnicah aplikacij kot sta Googlov Play Store in Applov App Store. Kot so povedali senatorji, imajo velika tehnološka podjetja po njihovem mnenju prevelik tržni vpliv.

Predlog zakona bi upravljavcem tržnic prepovedal prav tisto, zaradi česar je vzniknil znani, zdaj tudi že sodni spor med Epicom in Applom, torej zahtevati, da razvijalci vedno uporabljajo interni plačilni sistem tržnice. Prav tako bi velikim podjetjem prepovedal kaznovati razvijalce, če svoj izdelek ponujajo še kje drugje, pa čeprav po drugačni ceni oz. prodajnih pogojih, o tem pa bi po novem lahko tudi obveščali uporabnike. Senatorji še ugotavljajo, da so predatorske zlorabe Googla in Appla tolikšne, da postajajo žaljive na več ravneh, obenem pa so dosegle točko, ko že vplivajo na gospodarstvo...

14 komentarjev

Kdo je uporabnikom v Massachusettsu namestil aplikacijo za sledenje stikom?

vir: Flickr

Slo-Tech - Ameriška zvezna država Massachusetts je pred natanko tednom dni splovila lastno aplikacijo MassNotify za sledenje stikom in preprečevanje okužb s COVID-19. Razen, da so se projekta lotili nekoliko pozno, to ne bi bilo nič čudnega, če se ne bi v naslednjih dneh pojavile številne pritožbe uporabnikov, da je bila aplikacija na njihove naprave naložena samodejno, na daljavo.

MassNotify uporablja že znani sistem Exposure Notifications Express, ki sta ga razvila Google in Apple in ki prek vmesnika Bluetooth nadzira naše stike ter nas opozori, če smo bili v bližini okužene osebe. Gre za API vmesnik, nekakšen programski template, ki državam omogoča preprost razvoj lastnih aplikacij za te potrebe. Upravni organ države, običajno zdravstveno ministrstvo, obema podjetjema posreduje konfiguracijsko datoteko, v kateri je opredeljen želen način proženja opozoril in kaj se zgodi po njih, pa tudi vse logotipe in potrebna besedila, v zameno pa dobijo svojo aplikacijo. Na platformi Android se taka...

19 komentarjev

Kratka sporočila (prek RCS) v Androidu dobila šifriranje

Slo-Tech - Google je v aplikacijo Google Messages, ki je privzeta aplikacija za pošiljanje in prejemanje kratkih sporočil (SMS) na androidnih telefonih, dodal možnost šifriranja sporočil od pošiljatelja do prejemnika (end-to-end). Funkcionalnost so preizkušali že nekaj mesecev, sedaj pa je na voljo vsem. Vseeno pa nekaj omejitev ostaja.

Šifriranje bo seveda delovala le, če oba sodelujoča v pogovoru uporabljata Google Messages, če imata vključen protokol RCS in če se pogovarjata sama (skupinski pogovori odpadejo). RCS je nadgradnja protokola za SMS iz leta 2008, ki prinaša deljenje lokacije, potrdilo o odprtju, vidnost tipkanja itd. Odkar prenos podatkov ni več omejitev, kratka sporočila pa so marsikod neomejena dobrina, sta tudi razvoj in implementacija RCS malo zastala. Google je praktično edini večji igralec, ki se še ukvarja z RCS in od leta 2019 uvajajo lasten sistem, ki ni odvisen od operaterja.

V Google Messages je šifriranje izvedeno po protokolu Signal, ki ga uporabljajo tudi...

11 komentarjev

Od leta 2023 tudi fordi z Androidom

Slo-Tech - Ford je sklenil novo partnerstvo z Googlom, v okviru katerega bodo od leta 2023 novi Fordovi avtomobili uporabljali Googlov sistem Android. Krmilil bo razvedrilno-informacijski sistem v avtomobili (infotainment), ki bo imel vključene Google Maps, Google Assistanta in prepoznavanje glasu, dostop do Google Clouda ter ostale Googlove aplikacije. Bo pa Ford še vedno obdržal tudi podporo za Apple CarPlay in Amazonovo Alexo, zato lastniki iOS-a težav ne bi smeli imeti. V šestletni pogodbi so Google Cloud izbrali kot glavnega ponudnika storitev v oblaku za svoja vozila. Samega računalnika, ki skrbi za pogon vozila in sistemske funkcije, se Android ne tiče.

Kateri modeli bodo sprva dobili Android, Ford še ni razkril. Dejali so le, da bo šlo za več milijonov vozil pod znamkama Ford in Lincoln, ki bodo naprodaj po celem svetu, ne le v ZDA (razen na Kitajskem). S tem se Ford pridružuje skupini proizvajalcev avtomobilov z Googlovimi storitvami, kjer so že Volvo, General Motors in...

25 komentarjev

Apple izdal iOS 14, razvijalci ogorčeni

Slo-Tech - Apple je po napovedih danes izdal novo verzijo svojega mobilnega operacijskega sistema iOS, kar pa je med razvijalci povzročilo nemalo negodovanja. Da se bo to zgodilo danes, je Apple napovedal šele včeraj. Čeprav so imeli predogledne verzije za testiranje svojih aplikacij na voljo že dlje časa, je vendarle v navadi, da Apple vsaj kakšen teden prej najavi končni datum izida, kar da razvijalcem čas dokončati še zadnje podrobnosti. Takrat namreč dobijo končno verzijo (golden master), ki je potem v roku 5-8 dni izdana. To ni tako nepomembno, saj se beta verzije dostikrat spreminjajo in včasih v njih tudi kaj zmanjka. Tokrat pa se je mudilo, za kar razlogi niso znani, posledice pač. Razvijalci v ZDA so imeli pol dneva časa, da pošljejo svoje aplikacije na tržnico, Evropejci pa so večinoma že spali. Naslednje vprašanje je, koliko časa bo potrjevanje novih verzij aplikacij trajalo; včasih gre v urah, drugič se čaka več dni.

Kakorkoli, medtem ko so razvijalci siveli, so uporabniki seveda...

25 komentarjev

Zakaj je ta teden klecnil Google

Slo-Tech - V začetku tega tedna je za več ur klecnil del Googlovega omrežja, kar se občutili tudi nekateri uporabniki pri nas. Mrk ni bil popoln, temveč je šlo predvsem za upočasnitev. Prav tako ni vplival enako na vse storitve, saj je iskanje delovalo sorazmerno normalno, elektronska pošta ali Shopify pa ne. Google je podrobneje pojasnil, kaj je šlo narobe, in predvsem kako svojih strežnikov niso mogli takoj popraviti, ker so bila nedosegljiva -- Googlova orodja.

Vzrok za težave ni bil nič presenetljivega. V ponedeljek zjutraj so začeli redna vzdrževalna dela na nekaj strežnikih v eni geografski regiji. V takih primerih Google preusmeri naloge teh strežnikov na druge, česar uporabniki običajno ne opazijo. V konkretnem primeru...

1 komentar

W3C bi spletnim stranem olajšal dostop do datotek na računalniku

Slo-Tech - Skupina W3C Web Incubator Community Group (WICG), ki jo vodijo predstavniki razvijalcev Chroma in Mozille, razvija nov API, ki bi spletnim aplikacijam v brskalnikih olajšal dostop do datotek na lokalnem računalniku. Googlov razvijalec Pete LePage pojasnjuje, da želijo izboljšati uporabniško izkušnjo, hkrati pa paziti na varnostni vidik.

Če dandanes spletna aplikacija želi spremeniti kakšno lokalno datoteko, mora od uporabnika izrecno zahtevati, da jo ta odpre oziroma naloži. Potem aplikacija oziroma spletna stran na njej naredi, kar pač naredi, nato pa jo lahko shranimo na disk v mapo za prenose. Postopek je zamuden, saj moramo pri shranjevanju sami poiskati ustrezno mapo ali pa datoteko ročno prekopirati iz mape prenosi. Novi API...

29 komentarjev

Koliko bodo stale Google mobilne aplikacije v EU

The Verge - Ta teden je veliko prahu dvignila Googlova najava, da bo začel proizvajalcem mobilnih telefonov zaračunavati prednamestitev mobilnih aplikacij, ker je EU od Googla zahtevala, da neha pogojevati njihovo namestitev kot komplet. Sedaj imamo več neuradnih informacij, o kolikšnih zneskih se pogovarjamo.

Najprej razjasnimo, da sta AOSP in Google Apps dva ločena pojma, ki pa skupaj tvorita ekosistem, ki ga poznamo kot Android. AOSP (Android Open Source Project) je operacijski sistem, ki ga Google ponuja pod licenco Apache 2.0. Čeprav ga razvija Google, ni nikakor priklenjen nanj ali povezan z Googlom in njegovimi storitvami. Zato imamo tudi čisto legalne alternativne ROM-e, kot na primer bivši CyanogenMOD ali novi LineageOS. AOSP je in bo ostal brezplačen.

Druga zgodba pa je paket aplikacij...

22 komentarjev

Google oddaljeno spreminjal nastavitve telefonov

Slo-Tech - V resnici ne bi smelo biti presenečenje, a vendarle je Googlov zadnji spodrsljaj dvignil nenavadno malo prahu. Uporabniki telefonov Google Pixel in nekaterih drugih telefonov (vsaj Essential Phone, Nokia 7+ (P beta) in OnePlus 6 (P beta)) z Androidom 9 Pie so minuli teden začudeni ugotovili, da se je funkcija Battery Saver vključila sama od sebe. To se običajno zgodi, ko je baterija skoraj prazna, v tem primeru pa se je to zgodilo vsem telefonom, tudi praznim. Kar je bilo sprva videti kot hrošč ali pomota uporabnikov, je bil v resnici Googlov ponesrečen preizkus.

Mimogrede, ko je telefon v tem načinu varčevanja z baterijo, se izključijo posodobitve, zmanjša se frekvenca klicanja lokacijskih...

24 komentarjev

Brez izhoda: Google sledi vsem uporabnikom

Poročilo ugotavlja, da Android pošilja bistveno več informacij kakor iOS

Slo-Tech - Nobena skrivnost ni, da Googlove storitve privzeto beležijo in Googlu pošiljajo kopico informacij o uporabniku, vključno z natančnimi in izčrpnimi lokacijskimi informacijami. V resnici pa je deljenje teh informacij praktično nemogoče izključiti, četudi se potrudimo, v 55 strani dolgem poročilu trdi Douglas C. Schmidt z Univerze Vanderbilt. Google se je na poročilo odzval z izjavo, da je hudo zavajajoče, ker da ga je raziskavo naročila lobistična skupina, napisal pa ga je izvedenec, ki v sporu med Oraclom in Googlom zastopa interesa prvega.

Google zbira podatke o uporabnikih aktivno in pasivno. Aktivno zbrani podatke so posledica zavestnega ravnanja uporabnikov, ki s prijavo v Googlove storitve razkrivajo določene podatke. Pri vsakem iskanju po Googlu, gledanjem...

160 komentarjev

Deveti izvedenki Androida je ime Pie

Slo-Tech - Google je izdal novo različico svojega mobilnega operacijskega sistema in kot smo vajeni, je tudi ta poimenovan po slaščici, ki se vsakič začne z novo, naslednjo črko abecede. Po Oreu je torej zdaj tukaj Pie.

In kaj nam pita prinaša novega? V prvi vrsti gre omeniti nadzor nad našo uporabo naprave, Google je funkcijo poimenoval digital wellbeing, torej naše digitalno počutje. S tem so zlasti želeli odgovoriti na vedno pogostejše kritike, da mobilne naprave povzročajo svojevrstno odvisnost in, da s pretirano uporabo vplivajo na naše počutje. Tako je uporabniku na voljo posebna nadzorna plošča, ki meri uporabo posameznih aplikacij in naprave nasploh, mogoče pa si je nastaviti tudi omejitve. Te v praksi delujejo tako, da nam naprava najprej posreduje opozorilo, ko se približamo...

42 komentarjev

Google ponudil bistveno strožjo zaščito računov

Slo-Tech - Zaradi naraščajočega števila vdorov v poštne predale Gmail in druge Google storitve, ki so posledica neprevidnega ravnanja uporabnikov in napadov z ribarjenjem, s katerimi napadalci pridobijo prijavne podatke uporabnika, je Google pripravil bistveno bolj zaščiteno verzijo svojih računov. Kot smo napovedovali že v začetku meseca, lahko sedaj svoj račun zaklenete tako, da bo dostopen le s fizičnim ključkom. Storitev se imenuje Advanced Protection in je namenjena strankam, ki potrebujejo najvišjo stopnjo zaščite, tudi kadar ta posega na področje enostavnosti uporabe - denimo novinarjem, direktorjem, aktivistom...

10 komentarjev

Odkritih več tisoč vohunskih aplikacij za Android

Slo-Tech - Da je nameščanje aplikacij na Android iz neuradnih virov tvegano početje, je precej jasno. Toda vedno znova se dokazuje, da se zlonamerne aplikacije znajdejo tudi v uradni spletni tržnici Google Play. Zadnji tak primer je družina aplikacij SonicSpy, ki obsega več kot štiri tisoč zlonamernih aplikacij, med njimi tudi so vsaj tri našle pot tudi v Google Play.

Ena izmed njih se je imenovala Soniac in je uradno ponujala okolje za varno sporočanje, ki ni bilo nič drugega kot predelan vmesnik za dostop do omrežja Telegram, v ozadju pa je vohunila. Aplikacija je snemala pogovore in imela možnost opravljanja klicev, pošiljanja sporočil in prebiranja drugih podatkov na telefonu. Poleg Soniaca sta bili na Google Play še aplikaciji Hulk Messenger in Troy Chat, a je Google vse tri...

41 komentarjev

Google optimiziral vašo zbirko androidnih aplikacij in iger

vir: The Verge
The Verge - Google je prenovil del spletne trgovine za androidne aplikacije Google Play. Največje spremembe so v delu Playa poimenovanem Moje aplikacije in igre. Tako lahko sedaj z enim klikom posodobimo naložene aplikacije in ponovno naložimo predhnodno naložene aplikacije. Nov izgled vseh aplikacij je veliko bolj pregleden in uporabniku prijazen. Z novostjo so tudi najbolj zagrizenim zbirateljem aplikacij vse naložene in izbrisane aplikacije organizirali v optimiziranem kotičku Trgovine Play.


Prejšnji način prikazovanja naloženih aplikacij je bil za uporabnike zelo neprijazen. Posodabljanje posameznih aplikacij je zahtevalo skoraj več iskanja in klikanja kot samo nalaganje aplikacije. Da ne govorimo o majhnih gumbih, ki so...

7 komentarjev

Prihaja novi Android O

Slo-Tech - Google je pokazal, kaj se nam v prihodnosti obeta v mobilnem svetu. Novo razvijalsko različico operacijskega sistema Android O za mobilne telefone so razvijalci že preizkusili, zato si poglejmo, kaj prinaša. Google jo je izdal nenavadno potihoma, zato je nekaj časa trajalo, da so se nakapljali prvi preizkusi in izkristalizirali vtisi. Pod črto: pot je prava, čeprav uradno sploh še ne vemo, kako se bo Android O imenoval. Nima niti kodnega imena niti končne številke verzije (verjetno 8.0). A to ta hip niti ni pomembno.

Glavne novosti so podaljšana avtonomija zavoljo manjše porabe električne energije, izboljšana obvestila oziroma opozorila ter kakovostnejši zvok. Baterijo najbolj najedajo demoni v ozadju, na katere sploh ne pomislimo. Google je ta...

40 komentarjev

Google zavrača evropske očitke o zlorabi prevladujočega položaja

Google - Google se je uradno odzval na očitke Evropske komisije, da zlorablja prevladujoč tržni položaj, in jih seveda pričakovano zavrnil. Glavni pravnik in podpredsednik Kent Walker je na blogu pojasnil uraden odziv, da je Google v resnici konkurenco povečal, ne pa omejeval. Google je že aprila prejel izjavo o nasprotovanju, ki mu jo je v imenu EU poslala evropska komisarka za konkurenco Margrethe Vestager. Glavni očitek leti na integracijo aplikacij v Android, s katero Google izriva konkurenco.

To je le ena izmed front (glej shemo), na katerih se Google bori z EU, zato ni presenetljivo, da želijo s spravljivimi toni doseči poravnavo. Minuli teden so v Bruselj poslali uradno izjavo glede obtožb o zlorabi prevladujočega položaja na...

15 komentarjev

Na Play Store tudi filmi

Ponudba v trgovini, cene predstavljajo SD vsebine, v primeru višjih cen najem ni mogoč

Slo-Tech - Včeraj je Google na svoji trgovini Play Slovencem omogočil nakup še česa poleg aplikacij za Android, saj smo dobili polno ponudbo Play Music, tako nakupovanje posameznih skladb in albumov kot pretočni servis All Access. V komentarjih novice pa je kot prvi uporabnik sheeshkar malo po 8. uri zvečer odkril, da so na voljo tudi filmi. Do spremembe je prišlo tekom dneva, sprva je bila na voljo samo glasba. Na novo podprte države za Play Music so na Google Plus računu trgovine Play zgodaj po polnoči 4. novembra (objavo so vmes odstranili in ponovno objavili), a so filme splavili bolj potihoma, brez podobne objave. Na Android Central in Android Police stvari spremljajo nekoliko bolj podrobno, s podporne strani in prek poročil uporabnikov so razbrali, da so filmi po...

6 komentarjev

Prvi dan Google I/O prinesel Android L

The Verge - V San Franciscu se je začela vsakoletna konferenca Google I/O, kjer Google predstavi novosti, ki bodo v prihodnosti krojile svet. Včeraj je Google že na prvem dnevu predstavil kopico novosti in pot v prihodnost, ki bo očitno poskrbela, da bo Android prisoten v vseh porah našega življenja.

Za začetek so postregli s statističnim podatkom, da Android poganja naprave več kot milijarde ljudi, ki dnevno pošljejo 20 milijard sporočilo in 93 milijonov fotografij. To je veliko, a še vedno pomeni, da je 86 odstotkov svetovnega prebivalstva brez androidnega telefona. Veliko večino predstavlja prebivalstvo v državah, kjer je ljudi veliko, denarja pa bolj malo, zato Google začenja projekt Android One, kjer bodo s partnerji razvili...

43 komentarjev

Nexus 5 v rdečem

Nexus 5 odet v rdečo

vir: Android Central
Android Central - Po obilici neuradnih napovedi in pobegov je zdaj uradno, Nexus 5 je na voljo v rdeči barvi. Prvotno sta bila na voljo popolnoma črna in bela izdaja, kjer je pri slednji bel le zadnji pokrov in mrežica na slušalki nad zaslonom, medtem ko je pri rdeči različici v rdečo barvo odet še celoten okvir okrog zaslona, poleg zadnjega pokrova in mrežice slušalke.

Ostale specifikacije ostajajo popolnoma nespremenjene, kakor tudi cena, 350 oz. 400 dolarjev v ZDA, 300 oz. 340 funtov v Veliki Britaniji ter 350 oz. 400 € po Evropi za 16 oz. 32 GB model. Vse cene veljajo za Googlovo...

25 komentarjev

Google pripravlja Android predstavitev

Nova generacija naprav Nexus 7

vir: The Verge
The Verge - Večina tistih, ki spremlja svet Androida, je že na konferenci I/O pričakovala, da bo Google predstavil Android 4.3, kot splavitveno napravo pa bi obenem predstavili novo generacijo Nexus 7.

Zgodovina je jasna, saj je bil Nexus One predstavljen skupaj z Androidom 2.1, Nexus S z 2.3, Galaxy Nexus s 4.0, lanskoletni Nexus 7 s 4.1 ter Nexus 4 in 10 skupaj z Androidom 4.2. Poleg očitnega trenda je bila razlog za takšna pričakovanja tudi obilica govoric. O lastnostih nove generacije naprave Nexus 7 se namreč govori že od aprila (podobna cena, podobno prostorni modeli in podobna velikost predhodniku, a zaslon s 1920×1200 pikami, Qualcommov Snapdragon 600 namesto Tegre 3, vsaj 2 GB pomnilnika ...), kakor tudi o Androidu 4.3. Obenem je bila konference polna neuradnih...

44 komentarjev

Začel se je Google I/O - Android

vir: The Verge
The Verge - Včeraj se je začela letošnja Googlova konferenca I/O, ki je največja prireditev te vrste za podjetje iz Mountain Viewa. Na začetni predstavitvi, t.i. keynotu, predstavijo glavne novosti, nato pa sledijo delavnice, saj je cela konferenca namenjena predvsem razvijalcem programja, povezanega z različnimi Googlovimi storitvami. Letos smo pričakovali lepo bero novosti, a smo bili, vsaj širša javnost, ki aplikacije zgolj uporablja, nekoliko razočarani. Govorilo se je namreč, da bomo dobili novo različico Androida, sprva se je govorilo o različici 5.0 (Key Lime Pie), kasneje pa o 4.3 (še vedno Jelly Bean), a dobili nismo ne ene, ne druge. Enaka je zgodba s prenovljenim Nexus 7 (novejši procesor, zaslon ločljivosti FullHD),...

29 komentarjev

Google Now je na voljo za iOS

Google - Kot se je napovedovalo že lep čas, je Google Now končno na voljo tudi za iOS. Napredno iskanje oz. podajanje informacij prek Googlovih strežnikov je za uporabnike iPhonov in iPadov na voljo z najnovejšo različico aplikacije Google Search, ki je že na voljo v App Store. Na prvi pogled je Google Now na iOS popolnoma enak, kot na Androidu, le da je nekoliko manj integriran v operacijski sistem - nima bližnjice za odpiranje prek gumba domov, kot na Androidu, slabše pa se poveže tudi s koledarjem na napravi. Ena izmed lastnosti Google Now je namreč prikazovanje prihajajočega opravila, kjer pa različica za iOS ne zna brati podatkov iz iOS-ovega koledarja, temveč zgolj z Googlovih strežnikov (iz Google Calendar).



Različica za iOS je...

11 komentarjev

Razkrite manjkajoče specifikacije Google Glass, pridobljen root

Ars Technica - Nekatere specifikacije Google Glass so znane že skoraj dva tedna, saj jih je podal kar Google približno teden dni po predstavitvi in omejeni dobavljivosti za razvijalce. Vemo tako, da ima vgrajenega 16 GB pomnilnika, da kamera zmore snemati s 720p in slikati s 5 Mpixli, ima zaslon z ločljivostjo 640 x 360 pik, zvok bo omogočen s prenašanjem prek kosti, itd. Zdaj vemo še nekoliko več, saj so se razvijalci dodobra zakopali v raziskovanje zmožnosti Googlovih očal Glass. Eden izmed razvijalcev, ki je prejel Google Glass, je Jay Lee. Na napravi je uporabil je Android Debug Bridge, orodje, ki omogoča komunikacijo z Android napravo in računalnikom, na katerem je nameščen razvojni paket za Android.

Odkril je, da Glass poganja Android 4.0.4 (to ni presenečenje, saj so...

34 komentarjev

Google ni navdušen nad kitajsko konkurenco

Alibaba in Acer sta se zmenila za različico CloudMobile A800 z Aliyunom.

vir: Slashdot
TheNextWeb - Pred dnevi smo pisali o kitajskem internetnem trgovcu konglomeratu Alibaba, ki utegne že letos po prodaji preseči Ebay in Amazon. Iste podjetne Kitajce zanima tudi vstop na trg mobilnih telefonov, kjer že imajo dva cenejša modela, ta petek pa naj bi splavili še svoj prvi "premium" telefon, CloudMobile A800 (na sliki), ki ga je pripravil njihov partner Acer. S ceno 2,999 yuanov (~350€) bi to bil najdražji telefon na trgu, poganjal pa bi Alibabin operacijski sistem Aliyun (tudi na sliki), ki podpira tako html5 kot tudi Android aplikacije. A kot kaže, je zaradi Googla vse to...

17 komentarjev

Google I/O - 1. dan

Nexus Q

Slo-Tech - Te dni v San Franciscu poteka Googlova vsakoletna prireditev I/O (kjer kratica pomeni inovacije v odprtem). Na tej razvijalski konferenci Google predstavi, kaj novega so pripravili in kaj se nam še obeta, zato je dogodek vreden pozornosti. Medtem ko danes popoldne po našem času poteka drugi dan konference (od treh), si poglejmo, kaj je Google pokazal na včerajšnjem uvodu. Ta je bil po pričakovanjih namenjen Androidu.

Prihaja namreč Android 4.1 s kodnim imenom Jelly Bean, ki sicer ne bo prinesel radikalnih novosti, bo pa dobrodošla nadgradnja. Verzija 4.0 (Ice Cream Sandwich) je namreč poenotila verziji za tablice in telefone (Gingerbread in Honeycomb), Jelly Bean pa bo sedaj vse novosti v združeni verziji izpilil. Nadgrajena obvestila (Notifications) ne bodo več...

44 komentarjev

Firefox za Android z domačim vmesnikom

Firefox Beta za Android ima prenovljeno domačo stran in celoten uporabniški vmesnik, ki je bistveno hitrejši

Slo-Tech - Na voljo je novi Firefox Beta za Android, ki ga lahko že namestite in preizkusite. Prinaša nov uporabniški vmesnik z Androidovimi domačimi gradniki namesto XUL, zato je bistveno hitrejši od prejšnjih različic, podpira Flash in prinaša novo domačo stran s priljubljenimi stranmi ter prenovljen

16 komentarjev