»

Jutri poslovilni žur Kiberpipe

Slo-Tech - Kiberpipa se poslavlja. A le za to sezono in le od trenutnega prostora na Kersnikovi 6. Zgodbo verjetno poznate iz medijev. Za kratko osvežitev: Študentska organizacija želi na obstoječi lokaciji na Kersnikovi 4 oz. 6 odpreti hostel, pod njim restavracijo oz. menzo, v kleti, kjer je zdaj Kiberpipa, pa kuhinjo. Zraven se bo gradila še garažna hiša. Prostora za nas oz. za tak program kot smo ga izvajali doslej, tam žal več ni.

Dobro desetletje je bila Kiberpipa na Kersnikovi 6 valilnica idej in soustvarjalka slovenske informacijske tehnologije. In prav to tudi ostaja. Menjamo le prostor, a ne tudi energije in entuziazma.

Da se dokončno poslovimo od letošnje sezone in trenutnega prostora na Kersnikovi kot se spodobi,...

16 komentarjev

GNOME ponuja štipendije za punce

GNOME - GNOME je skupaj z Mozillo, Wikimedio, Fedoro in še nekaterimi dobro znanimi odprtokodnimi organizacijami najavil sveži, že peti krog štipendij za punce programerke. Skupaj je na voljo 20 razpisanih mest z 5.000 dolarjev štipendije, za obdobje od 2. januarja do 2. aprila prihodnje leto.

Outreach Program for Women, kot se shema imenuje, želi povečati delež programerk v odprokodnem programju, ki je izjemno nizek, to kljub temu, da na lastniškem (zaprtokodnem) programju dela že več kot debela četrtina žensk. Podobne programe (gender diversity grants) ponujajo še številne druge organizacije, ter v zadnjem času skoraj vse večje odprtokodne konference (zastonj kotizacija, potni stroški, podobne dobrote). Veliko se dela tudi na odnosu med sodelavci, ki naj bi bil v...

113 komentarjev

Ta teden v Kiberpipi: telefončkarji, spletno iskanje

Poganjanje Krakena v živo. Na sredini je trdi disk z A5/1 mavričnimi tabelami.

Kiberpipa - Prvi polni novembrski teden se v Kiberpipi začenja z rednim ponedeljkovim srečanjem Coursera Python skupine. Uvodno predavanje tokrat prevzema Domen Kožar (iElectric), vodja slovenske Python meetup skupnosti, ki bo predstavil Kiberpipin interni CMS "Intranet", spisan v razvijalskem ogrodju Django.

V torek pride zgodba, o kateri smo na Slo-Techu že precej pisali: varnostna raziskovalca Matej Kovačič in Jaka Hudoklin bosta spregovorila o o njuni analizi varnosti GSM telefonije v Sloveniji. Še do letošnjega poletja je bilo namreč zaradi rabe starejših šifrirnih algoritmov mogoče nepooblaščeno prestrezati SMS sporočila, oz. celo prevzeti mobilno identiteto uporabnika in v njegovem imenu...

0 komentarjev

V Kiberpipi ta teden: iščemo nove sodelavce + veliko stvari

Kiberpipa vabi nove sodelavce in sodelavke

vir: Kiberpipa
Kiberpipa - Ta teden malo drugače; za začetek s povabilom k sodelovanju. Kiberpipa trenutno aktivno išče nove sodelavce - programerje z ljubeznijo do odprte kode, intermedijske umetnike vseh vrst, DIY entuziaste. Če se najdete v kateri od teh vlog, oziroma vas vsaj malo zanima, vas prosimo za prijavo na e-poštni naslov maja@kiberpipa.org, do konca meseca.


Od torka do četrtka bomo čez dan (od 12h do 19h) na 13. Študentski areni na Gospodarskem razstavišču v Ljubljani. Najdeš nas na Eko otoku, kjer bomo skupaj z društvom Duh Časa izvajali servisiranje in reciklažo odsluženih računalnikov. Iz zbranih računalniških komponent bomo sestavljali računalnike, jih opremljali z brezplačnim odprtokodnim sistemom Ubuntu GNU/Linux, ter jih na koncu predali Zavodu Študentska svetovalnica, ki bo računalnike podaril socialno ogroženim dijakom in...

14 komentarjev

V Kiberpipi ta teden: Coursera Python meetup, Ada Lovelace, Slovenski startupi, o delu v digitalnem PR

Kiberpipa - Nocoj, v ponedeljek 15.10. ob 18h, ter vsak ponedeljek v naslednjih dveh mesecih vas vabimo na Coursera Python meetupe, kjer bomo skupaj spremljali spletni tečaj učenja programskega jezika Python An Introduction to Interactive Programming in Python pri ameriški univerzi Rice v Houstonu. Tečaj se začenja ta teden, traja 8 tednov in vključuje tedenske domače naloge. Naš načrt je imeti 8-9 meetupov, kjer bomo reševali domače naloge, razpravljali o njih, tu pa tam pa vključili še krajše predavanje o uporabi Python-a. Nocoj sta na vrsti orientacijsko predavanje, ter že tudi prvi teden nalog. Tečaj je primeren predvsem za začetnike, prijava pa je še mogoča. Pripravljajo Andrej Pangerčič, Andraž Brodnik in Matej Cotman.

V torek 16.10. ob 19h, bomo ob praznovanju ob dnevu Ade Lovelace, samouke matematičarke in proto-programerke, gostili več predavateljic, ki so v svojem življenju in delu tako ali drugače povezane z znanostjo: intermedijsko umetnico Ano Čigon; Elizabeto A. Baretić Kolar,...

5 komentarjev

V Kiberpipi ta teden: Windows Azure, Hrvaški dizajn, M:Windows Phone 7, Petkov Django hackday

POT: Enhanced Mitigation Experience Toolkit, Edi Strosar, 18. Okt 2011

vir: Kiberpipa
Kiberpipa - V torek 25.10. ob 19h, bo na Pipinih odprtih terminih Anže Vodovnik, arhitekt in svetovalec pokazal kako lahko že danes načrtujemo spletne aplikacije, da so primerne za uporabo v "oblaku". Začeli bomo s kratkim uvodom in predstavitvijo konceptov ter arhitekture Windows Azure tehnologije, nadaljevali pa z izdelavo enostavne aplikacije, ki jo bomo ob koncu objavili v oblaku. Dotaknili se bomo tudi tehnik in dobrih praks, ki nam med drugim omogočajo, da z...

1 komentar

Pipice v Kiberpipi odprte

Kiberpipa - S katerim odprtim dogodkom si lahko postregli v tem tednu? Na Pipinem odprtem terminu v torek, 16.10., boste lahko pobliže spoznali zanimivosti virtualnega sveta Second Life, ki jih bo predstavila Alja Sulčič, vodja projektov na zavodu Artesia, ki v Second Life pisarni zavoda ponuja pomoč in nasvete novim slovenskim uporabnikom.
Na Spletnih uricah v sredo bomo preleteli nekaj najbolj zanimivih predavanj nedavne konference Future of Web Apps in si ogledali poglavitne...

3 komentarji

Predavanji na temo superračunalnikov

Kiberpipa - O superračunalnikih je ponavadi največ govora junija in novembra, ko se izda seznam trenutno najmočnejših (širši javnosti poznanih) računalniških sistemov - top 500 list.

Tokrat bomo o tem poslušali malce prej. V prvem tednu aprila namreč Kiberpipin računalniški muzej gosti profesorja Dr. John G. Zabolitzkyja, ki je ustanovil Družbo za historične računske naprave (Gesellschaft für historische Rechenanlagen e.V), ki tvori institucionalno podlago računalniškega muzeja v Münchnu. V okviru tega muzeja deluje tudi Cray-cyber.org, o čemer smo pisali že v članku o zgodovini računalništva na Slo-Techu.

V naslovu novice ne gre za...

5 komentarjev