»

Epson bo leta 2026 nehal proizvajati laserske tiskalnike, domnevno zaradi okolja

Slo-Tech - O Epsonovih tiskalnikih smo že večkrat pisali, vsakokrat zelo kritično, saj njegovi brizgalniki zavržejo tudi petino črnila, ko pa natisnemo določeno število strani, preprosto neha delovati celoten tiskalnik. Pregovorna muhavost tiskalnikov, ki se pritožujejo nad neoriginalnimi kartušami, je značilnost brizgalnih tiskalnikov, zato niti ne preseneča dejstvo, da se je Epson odločil, da so ti edina pot. Leta 2026 bodo prenehali prodajati laserske tiskalnike. Bodo pa še vedno zagotavljali podporo in rezervne dele, so obljubili.

V podjetju pravijo, da imajo brizgalni tiskalniki večji potencial od laserskih tiskalnikov pri nadaljnjem razvoju, še zlasti v smislu varovanja okolja. Zato so ponekod že ustavili prodajo laserskih tiskalnikov, v Aziji in Evropi pa bodo kot zadnji ukinjeni čez dobra tri leta. Glavna težava naj bi bilo več sestavnih delov in višja poraba električne energije pri laserskih tiskalnikih. Pred leti so ocenili, da brizgalni tiskalniki porabijo kar 85 odstotkov manj...

54 komentarjev

IBM in HP zaradi epidemije odpuščata

Slo-Tech - Zaradi upočasnitve svetovnega gospodarstva, ki ga je povzročila epidemija covida-19, imajo tehnološki velikani velike probleme. IBM bo odpustil več tisoč zaposlenih, Hewlett-Packard pa bo odpuščal, zniževal plače in uvajal delo od doma. Prizadeta so tudi ostala podjetja, denimo Uber in Lyft.

IBM uradno ne razkriva, koliko ljudi bo poslal na cesto, neuradno pa gre za nekaj tisoč zaposlenih iz pisarn v Kaliforniji, New Yorku, Severni Karolini, Misuriju in Pensilvaniji. Bloomberg piše, da gre v nekaterih primerih za cele oddelke. Podjetje je v uradni izjavi zapisalo, da morajo zaradi zelo konkurenčnega trga zasledovati prožnost in konstantno premešati spretnosti in znanja z visoko dodano vrednostjo. Z drugimi besedami: preveč predragih zaposlenih imajo za trenutno tržno situacijo, zato bodo odpuščali.

Odpušča tudi Hewlett-Packard (HPE). Do konca oktobra bodo znižali plače, največ menedžerjem, in sicer za 20-25 odstotkov. Odpustili naj bi več tisoč zaposlenih, s čimer želijo...

52 komentarjev

HP se pripravlja na veliko odpuščanje

U.S. Securities and Exchange Commission - Hewlett-Packard načrtuje 16-odstotno znižanje števila zaposlenih, kar pomeni 7.000-9.000 delovnih mest. V podjetju, ki ima po zadnjih javno dostopnih podatkih 55.000 zaposlenih, bodo z večjim prestrukturiranjem do leta 2022 privarčevali milijardo dolarjev. Število zaposlenih bodo znižali tako z mehkimi prijemi, torej upokojevanjem in nepodaljševanjem pogodb, kakor tudi z odpuščanjem. Samo prestrukturiranje bo sicer stalo milijardo dolarjev, od tega polovico v letu 2020, preostanek pa v letih 2021 in 2022. Največ bodo privarčevali v menedžmentu in podpornih službah, kjer načrtujejo največ odpuščanj. Delnica podjetja je takoj po objavi teh napovedi izgubila skoraj deset odstotkov vrednosti.

Novi izvršni direktor Enrique Lores je dejal, da bo prestrukturiranje podjetju omogočilo, da se pripravo na novo poglavje. Lores bo funkcijo prevzel 1. novembra, ko bo nasledil Diona Weislerja, ki je odstopil iz osebnih razlogov. Njegova glavna naloga bo dvig dobičkonosnosti podjetja, ki ga...

23 komentarjev

Lexmark ne bo več izdeloval brizgalnih tiskalnikov

Reuters - Poznani ameriški proizvajalec tiskalnikov, skenerjev in opreme zanje Lexmark je napovedal korenito prestrukturiranje, v okviru katerega bodo ukinili proizvodnjo brizgalnih tiskalnikov (ink-jet). Ti že sedaj niso blesteli ne po kakovosti ne po ceni, zato je imel Lexmark obilico težav konkurirati Canonu, Hewlett-Packardu in Epsonu, ki so na tem področju vodilni igralci z več kot 90-odstotnim tržnim deležem. Zato se je Lexmark odločil, da se tega posla ne gre več in je že v začetku leta začel počasi krčiti svoj inventar ter umikati tiskalnike iz prodajaln. Sedaj je prestrukturiranje začelo teči s polno paro, saj druge izbire niti niso imeli. Samo v zadnjem letu so namreč prihodki od prodaje brizgalnikov upadli za dve...

17 komentarjev

Yahoo začenja masovna odpuščanja

Reuters - Kot smo napovedali včeraj, je Yahoo resnično objavil načrt velikih odpuščanj, s katerimi želi novi izvršni direktor podjetja rešiti, kar se rešiti da. Brez dela bo ostala skoraj šestina zaposlenih.

Izvršni direktor Scott Thompson je zaposlenim včeraj poslal obvestilo (besedilo okrožnice), da bodo zaradi prestrukturiranja odpustili 2000 zaposlenih, kar predstavlja 14 odstotkov vseh zaposlenih. Yahoo naj bi s tem poslal vitkejše podjetje, ki se bo laže posvetilo svojemu glavnemu poslanstvu (to je oglaševanje in spletno iskanje). Yahoo ima namreč 14.000 zaposlenih in je lani zbral pet...

28 komentarjev

Kodak ukinja proizvodnjo digitalnih fotoaparatov in kamer

Ustanovitelj Kodaka George Eastman, levo, in Thomas Edison

The New York Times - Pretekli mesec smo pisali, da je podjetje Kodak na robu propada. Podjetje je imelo v zadnjih letih vedno več težav, saj so prihodki upadali in v največji meri prihajali le še iz naslova licenčnin. Od leta 2005 so poslovali z izgubo, obratna sredstva pa so si zagotavljali s posojili. Zato so januarja napovedali začetek postopka prisilne poravnave, s katero bodo rešili vsaj del podjetja.

Ta teden so napovedali, da bodo v prestrukturiranju ukinili proizvodnjo digitalnih fotoaparatov, videokamer in digitalnih okvirjev za slike. Odločitev je ironično-simbolična, saj je prav Kodak izumil digitalni fotoaparat in tako zakoličil novo dobo fotografije, ki pa je sami niso dobro razumeli. Prvi črnobeli digitalni fotoaparat z 0,1...

8 komentarjev

AMD napovedal odpuščanje

AMD - AMD je včeraj napovedal, da bodo do konca leta in v prihodnjem letu izvedli prestrukturiranje podjetja, v sklopu katerega bodo odpuščali, prekinjali pogodbe in združevali oddelke ter tako "povečali produktivnost, skrajšali čas med pripravo prototipa izdelka in končno prodajo ter se bolj prilagoditi trendom, ki bodo najverjetneje gonilo rasti".

Skupno bodo odpustili 1400 zaposlenih, kar je približno 13 odstotkov vseh zaposlenih v AMD-ju po svetu. S tem bodo v zadnjem letošnjem četrtletju privarčevali le 10 milijonov dolarjev, saj bodo dodatni stroški zaradi prestrukturiranja znašali 100 milijonov dolarjev, celotni stroški poslovanja pa se bodo potemtakem povzpeli 610 milijonov dolarjev....

32 komentarjev

Philips bo zaradi manjšega dobička odpuščal

Guardian - Največji evropski proizvajalec zabavne elektronike in največji svetovni proizvajalec svetil, nizozemski Philips je objavil poslovne rezultate za tretje letošnje četrtletje. Zaradi hudega padca dobička, ki se je skrčil za 85 odstotkov, so napovedali množična odpuščanja.

V zadnjih treh mesecih se je v primerjavi z enakim obdobjem lani prodaja povečala za šest odstotkov, a so skupni prihodki zaradi negativnih tečajnih razlik upadli za en odstotek na 5,4 milijarde evrov. Čisti dobiček se je z lanskih 448 milijonov evrov zmanjšal na 76 milijonov evrov, predvsem zaradi višjih stroškov materialov, tečajnih razlik, izgube iz nekaterih dejavnosti v ukinjanju in stroškov prestrukturiranja.

Philips je zato že napovedal, da bodo odpustili 4500 zaposlenih,...

44 komentarjev

Western Digital z dobičkom, SSD-ji mogoče 2011.

X-Bit Labs - Western Digital je objavil poslovne rezultate za drugo fiskalno četrtletje, ki se je izteklo 1. januarja, v katerih je videti, da podjetje posluje in da prodaja SSD-jev še vedno šepa. Lepo po vrsti.

Prihodki od prodaje so v tem četrtletju znašali 2,6 milijarde dolarjev, čisti dobiček pa 429 milijonov dolarjev. V tem času so prodali 49,5 milijona trdih diskov, kar je za 40 odstotkov več kot v enakem obdobju leto prej. Prihodke so povečali za 44 odstotkov, medtem ko je dobiček poskočil za skoraj 30-krat. To je razumljivo, saj so leta 2008 vknjižili za 113 milijonov stroškov prestrukturiranja, ki očitno daje rezultate. Povprečna cena prodanega diska je znašala 52 dolarjev oz. en dolar več kot lani.

Glavni del še vedno predstavljajo prihodki od prodaje diskov, saj so vsi ostali programi skupaj prinesli le 47 milijonov dolarjev. So pa vedno pomembnejši, saj so še leto prej znašali le 12 milijonov dolarjev.

Področje, ki nas najbolj zanima, so SSD-ji. Tu domači uporabniki nad Western...

6 komentarjev