»

Prvi telefoni s Firefox OS so tu

Mozilla.org - Dolgo napovedovani Firefox OS in telefoni, ki jih bo poganjal, so prispeli. Jutri bodo Mozilla, španski mobilni operater Telefónica in proizvajalec telefonov ZTE izdali telefon ZTE Open, ki bo prvi telefon s Firefox OS.

Imel bo 3,5-palčni zaslon z ločljivostjo 480 x 320, baterijo s kapaciteto 1200 mAh, enojedrni procesor, BlueTooth 2.1 in ostalimi pritiklinami. Stal bo 70 evrov (z davkom) in bo - tako ga oglašuje Mozilla - prvi pametni telefon, ki je v celoti odprt in prost, torej ga ne zavezujejo nobene omejitve, in hkrati zgrajen na spletnih standardih (torej HTML5 v prvi vrsti). Kljub nizki ceni pa je vprašanje, ali bo to dovolj.

Uporabniški vmesnik je sila podoben Androidu, a ima nekaj bonbončkov, ki jih slednji...

13 komentarjev

Telefoni s Firefox OS čedalje bliže

Mozilla.org - Mozilla je na novinarski konferenci pred začetkom Mobile World Congressa pokazala, da so pametni telefoni z operacijskim sistemom Firefox OS čedalje bliže. Pred mesecem dni so predstavili prva telefona, ki ju bo poganjal Firefox OS, sedaj pa so postregli z nekaj več podrobnostmi.

Pametna telefona bosta stala med 80 in 100 dolarjev brez subvencije operaterja, tako da bosta primerna za plitvejše trge. Zato tudi ni presenetljivo, da bosta naprej...

18 komentarjev

Nexus 4 končno ostal brez LTE-ja

AnandTech - Konec novembra, kmalu po začetku odpošiljanja prve omejene količine Nexus 4 iz Googlovih skladišč smo poročali, da ima LG-jev mobilnik pravzaprav omejeno podporo za omrežja 4. generacije. Vsebuje namreč modem s podporo prav vseh frekvenc oz. standardov, medtem ko se veriga takoj zatem konča za vse, razen enega izmed standardov, za t.i. Band 4 na frekvenci 1700 MHz. Ta namreč lahko koristi vgrajeno anteno za nekoliko starejša omrežja. V ZDA Band 4 sicer ni v uporabi, je pa v Kanadi, kjer so uporabniki lahko koristili hitrejše omrežje.

Le-to so vklopili tako, da so vtipkali *#*#4636#*#*, ki pokaže testni/info meni, tam pa pri omrežjih na silo vklopili LTE z izbiro LTE Only (delovale so tudi druge, mešane izbire). V primeru prisotnega...

10 komentarjev

Mozilla pokazala telefona s Firefox OS

Mozilla.org - Mozilla je najavila svoja prva telefona, ki ju bo poganjal lastni operacijski sistem Firefox OS. Trenutno gre za modela, ki sta namenjena razvijalcem aplikacij, da jih bodo lahko čim bolje prilagodili operacijskemu sistemu Firefox. Ko bodo izšli telefoni s tem sistemom za široke ljudske množice, bodo konkurenca androidnim telefonom v najcenejšem segmentu. Mozilla namreč pravi, da v razredu do 100 dolarjev telefoni z njihovim operacijskim sistemom delujejo precej bolje kakor tisti z Androidom.

Novinca nosita imeni Peak in Keon, Mozilla pa ju predstavlja v sodelovanju s španskima Geeksphonom in TelefA3nico. Peak je bolj oskubljen in ima enojedrni procesor Qualcomm Snapdragon S1 1 GHz, podporo za 3G HSPA, 2G EDGE, Wi-Fi, GPS (a...

45 komentarjev

Podpora za strojno pospešeno predvajanje h.264, aac in mp3 v mobilnem firefoxu skoraj nared

Ars Technica - Mozilla je marca meseca nekoliko prilagodila svoje prejšnje stališče, da bodo podpirali zgolj patentov proste audio in video kodeke v okviru HTML5 <video> oz. <audio> elementov. Izkazalo se je pač, da vsaj na mobilnih platformah to ne gre skozi, saj zaradi omejene baterije softwersko dekodiranje prepožrešno, strojno pospeševanje pa je na voljo zgolj za patentirani kodek h.264 oz. zvočna aac in mp3. Zato so najavili, da bodo omenjene kodeke vendarle podprli,...

112 komentarjev

Firefox za Android z domačim vmesnikom

Firefox Beta za Android ima prenovljeno domačo stran in celoten uporabniški vmesnik, ki je bistveno hitrejši

Slo-Tech - Na voljo je novi Firefox Beta za Android, ki ga lahko že namestite in preizkusite. Prinaša nov uporabniški vmesnik z Androidovimi domačimi gradniki namesto XUL, zato je bistveno hitrejši od prejšnjih različic, podpira Flash in prinaša novo domačo stran s priljubljenimi stranmi ter prenovljen

16 komentarjev

Motorola precej blizu prepovedi prodaje Oken in XBoxa v Nemčiji

Tožba je resno opozorilo Microsoftu, naj še enkrat razmisli o nadlegovanju Android dobaviteljev.

vir: droid-n.com
droid-n.com - Po Googlovem nakupu Motorole Mobility lani poleti se je na široko špekuliralo, da jih kupujejo bolj zaradi patentov kot zaradi strojne opreme. Kot kaže, upravičeno, saj je Motorola pravkar dosegla pomembno zmago proti Microsoftu v Nemčiji, najbrž v odgovor na roparske podvige slednjega v obziru do Android proizvajalcev in OEM-ov (denar, tam 5-10 dolarjev na telefon, dobivajo že domala od vseh z izjemo Motorole). Odločitev še ni dokončna in prej se mora zgoditi še nekaj stvari na mednarodni ravni, a če bo obstala, Microsoft v državi več ne bo mogel prodajati Windows 7, Xboxa ali katerega koli drugega izdelka z vgrajenim h.264 dekoderjem.

Kot ugotavlja okrožno sodišče v Mannheimu, je Motorola imetnik določenih ključnih...

102 komentarja

Firefox dodaja podporo za h.264

Mobilna izkušnja se zelo zanaša na video, zato brez podpore za standardni kodek h.264 pač ne gre več.

vir: Mozilla.org
Mozilla.org - Mozilla je danes presenetila z najavo podpore za lastniški kodek h.264, kar predstavlja pomemben odmik o dosedanje politike uporabe zgolj odprtih kodekov, kot sta theora (ogg) oz. vp8 (webm).

Podpora bo sprva na voljo za njihov mobilni operacijski sistem Boot 2 Gecko (v osnov linux firefoxom za grafično okolje, rani prototipi tukaj), takoj zatem pa za Firefox na Androidu. Obe platformi namreč vključujeta strojni čip za dekodiranje videa, konkretno za industrijski standard h.264 in ne VP8. Mozilla lahko na ta način uporabi že nameščen sistemski kodek za hitrejše in energijsko manj potratno dekodiranje videa, brez da bi kot organizacija morala plačati za h.264 licenco (h.264 je namreč patentiran kodek; ustvarjanje in gostovanje videov za...

43 komentarjev

Izbira Theore problematična za Mozillo?

Primerjava kakovosti enakih posnetkov v različnih formatih

vir: Dark Reading
Daring Fireball - Pri peterici najpomembnejših brskalnikov (Internet Explorer, Firefox, Chrome, Safari in Opera) za nativno prikazovanje video vsebin v sklopu standarda HTML5 pri podpori Theore vztrajata Mozilla za Firefox ter Opera. Ne dolgo nazaj je namreč tudi Microsoft naznanil, da bodo z Internet Explorer 9 podprli odprt, a patentiran in plačljiv format H.264, podobno kot Google s Chromeom in Apple s Safarijem (oba brskalnika sta osnovana na pogonu WebKit). Na blogu Daring Fireball se je tako John Gruber razpisal na to temo in predstavili svoje mnenje, kaj bi ta odločitev lahko prinesla v času, ko mobilne naprave postajajo vedno pomembnejše pri brskanju po spletu.

Odločitev proti podpori H.264 je presenetljiva iz treh razlogov. Prvi je brez dvoma...

77 komentarjev

Mozilla pripravlja Fennec za Androide in nekaj za iPhone

Slo-Tech - Medtem ko nas do sočasne izdaje Firefoxa 3.6 in mobilnega Firefoxa (Fenneca) 1.0 za Nokiino mobilno platformo Maemo loči le še kak mesec, Mozilla aktivno razvija tudi podporo za preostale mobilne platforme. Fennec 1.0 za Windows Mobile bo tako izšel kmalu po izdaji za Maemo, skupaj s Firefoxom 3.7 pa utegne biti že v prvi polovici leta 2010 na voljo tudi mobilni Firefox za Android. Po besedah Jayja Sullivana, podpredsednika Mozillinega mobilnega oddelka, je bil Android do nedavnega omejen na Javo, kasneje izdani Android NDK pa uporablja C/C++, kar uporablja tudi Mozilla za ravoj Firefoxa.

Neznan izdelek, ki pa z veliko verjetnostjo ni mobilni brskalnik, pa bo Mozilla po besedah svojega prvega moža Johna Lillyja čez nekaj tednov poslala v iPhononov App Store. Program naj bi "presenetil ljudi" in nekateri ugibajo, da gre za Weave.

4 komentarji