»

Which?: Apple in HTC precenjujeta baterije v svojih telefonih

vir: Pexels

Slo-Tech - Britanska potrošniška organizacija Which? je izpeljala test vzdržljivosti baterij nekaterih najbolj popularnih pametnih telefonov in izkazalo se je, da pri navajanju podatkov pretiravata Apple in HTC. Nasprotno pa na drugi strani Samsung, Nokia in Sony včasih kar močno podcenjujejo baterije, ki jih vgrajujejo v svoje izdelke.

Pri Which? so aprila sami nabavili 50 telefonov petih ponudnikov, pri čemer je vsako znamko zastopalo najmanj šest telefonov. Rezultati so zanimivi: Apple pri svojih izdelkih navaja od 18 do 51 % daljši čas baterije, kot se je potem izkazalo na testu. Najhuje je pri iPhonu XR, kjer uradni podatki govorijo o do 25 urah pogovorov, na preizkusu pa je zdržal le 16 ur in 32 minut. HTC je denimo največ...

27 komentarjev

Samsung ostaja glavni dobavitelj procesorjev za Apple

Reuters - Po pričakovanjih bosta Samsung in Apple vztrajala v grenko-sladkem zavezništvu, ki navkljub občasno drugačnim predstavam v javnosti obema podjetjema izdatno koristi. Samsung bo ostal glavni proizvajalec čipov za prihajajoč Applov pametni telefon iPhone, kar smo napovedovali že decembra.

Samsung naj bi bil odgovoren za proizvodnjo približno treh četrtin vseh dobavljenih čipov, piše Reuters, sklicujoč se na južnokorejske časnike. Samsung bo čipe za Apple proizvajal v tovarni v Austinu v Texasu, ki je ena izmed dveh, ki so ju opremili za proizvodnjo v 14 nm-FinFET tehnologiji. Apple bo tako dobil čipe, na katerih se bo svetil dragocen napis Izdelano v ZDA.

Podatkov o teži pogodbe ni, a zagotovo ne gre za malo denarja. V letu 2013 naj bi Apple za...

47 komentarjev

Apple hoče za pet patentov 40 dolarjev na telefon

Slo-Tech - Nadaljuje se sodna bitka med Applom in Samsungom zaradi domnevnih kršitev patentov. Leta 2012 je kalifornijsko sodišče razsodilo, da mora Samsung Applu plačati 1,05 milijarde dolarjev odškodnine zaradi uporabe njegovih patentov v svojih telefonih, a je bil potem del sodbe razveljavljen, v ponovitvi pa se je znesek nekoliko znižal na 929 milijonov dolarjev. Konec meseca pa se bo začel nov postopek, kjer bo Apple dokazoval, da mora Samsung zaradi uporabe patentov v Galaxyju S III plačati pravično odškodnino.

Tokratna Applova zahteva je na meji razumnega, saj za pet patentov, ki se nanašajo na (a ne v celoti pokrivajo!) funkcije tapping,...

17 komentarjev

Sveže z Apple-Samsungove fronte

Forbes - Tožarjenje med Applom in Samsungom, poletni vročini in sodnim dopustom navkljub, žal ne kaže nekih vidnih znakov popuščanja. Sveži dogodki sicer godijo predvsem Korejcem. Ameriški regulator trga (ITC) je prejšnji mesec ugotovil, da Apple krši en Samsungov patent za uporabo CDMA modulacije, ter temu primerno izdala prepoved uvoza nekaterih Applovih naprav, in sicer starejših: iPhone 3GS in 4 (ne 4S) ter vseh iPadov pred lani jeseni predstavljeno retino. Novejše naprave naj bi omenjeno tehnologijo izrabljale mimo načina, ki ga opisuje Samsungov patent.

Prepoved se tako ne zdi pretirano huda, a povsem nedolžna pa spet ni. CDMA omrežje v ZDA uporabljata operaterja Verizon in Sprint, za katera je Apple pred leti izdal tudi

2 komentarja

Samsung spet kopira

Tanjši robovi na novem Galaxy Tabu 3 ..

Daring Fireball - Te dni se je v ZDA začela prodaja Samsung Galaxy Tab 3, in Apple fan boyi so seveda že vsi živčni glede podobnosti z Applovim iPadom Mini. Manjši različici - 7 oz. 8 palčni - imata namreč po novem znatno ožji rob na levi in desni strani, tako kot iPad mini (glej sliko), medtem ko so prejšnje različice vse imele enako široke robove okoli vseh strani (tako kot veliki iPad, seveda, glej drugo sliko).

Kot nadaljuje applovski portal Obama Pacman, je Johny Ive je te tanjše robove posebej izpostavil v predstavitvenem videu za Mini, to v okviru narative, da je Mini resnično razvit iz ničle ("potreb po dizajnu lepe manjše tablice"), ne zgolj pomanjšana verzija običajnega iPada. Debelejši robovi so pač smiselni pri večjem iPadu, ker je ta težji in ga bo uporabnik želel z enim prstom prijeti še prednji stranici, pri čemer noče, da bi...

64 komentarjev

Pirova zmaga za Motorolo proti Microsoftu

Bloomberg - Sodišče v Seattlu je v primeru Microsoft proti Motoroli (ki je sedaj Googlova podružnica) odločilo, koliko znaša primerna licenčnina za uporabo Motorolinih patentov v Microsoftovih izdelkih. Spomnimo, da je Motorola zaradi uporabe tehnologij, ki jih pokrivajo patenti za video (H.264) in Wi-Fi, od Microsofta terjala 2,55 odstotka od prodajne cene izdelkov. Gre za tako imenovane standardne patente (essential patents), ki opisujejo tehnologije, ki so standardizirane in nujno potrebne v vseh izdelkih, zato zanje veljajo strožja določila. Tako jih morajo lastniki po poštenih in nediskriminatornih pogojih omogočiti uporabljati vsem, licenčnina pa ne sme biti nerazumno visoka (FRAND terms).

Prav to je Microsoft očital...

4 komentarji

Apple in Google skupaj odkupujeta Kodakove patente

Forbes - Redko beremo, da Apple in Google sodelujeta, a ko gre za velike denarje, to ni nič čudnega. Patenti so posebej zanimiva kategorija, kjer se obračajo stotine milijonov, zato najdemo tam tudi precej neobičajna zavezništva. Eno izmed takšnih je skupen nastop Appla in Googla v pogajanjih za odkup Kodakovih 1100 patentov.

Spomnimo, da je Kodak januarja letos začel postopek prisilne poravnave, ker so obveznosti podjetja presegle njegov kapital. Podjetje pred propadom rešilo 950-milijonsko posojilo Citigroupa, ki so ga dali z ostrimi pogoji. Kodak je moral prodati oddelek za proizvodnjo digitalnih fotoaparatov in kamer (kar malce ironično za izumitelja digitalne fotografije), prav tako pa so...

16 komentarjev

Samsung ne bo več proizvajal LCD-panelov za Apple

Korea Times - Čeprav sta Apple in Samsung konkurenta na trgu pametnih telefonov in tabličnih računalnikov ter zapletena v množico postopkov zaradi kršitev patentov in modelov, sta imeli podjetji doslej tudi plodno sodelovanje. Samsung je namreč eden Applovih največjih dobaviteljev, saj dobavlja LCD-panele za uporabo v jabolčnih napravah. Nič več.

Korea Times namreč poroča, da bo Samsung z letom 2013 odpovedal pogodbo, ki jo ima z Applom. Glavni vzrok za odpoved so težave v verigi dobaviteljev in finance, saj Samsung Applu ne more več dobavljati LCD-panelov tako poceni, kot Apple to pričakuje. Z drugimi besedami, Samsung s prodajo Applu zasluži premalo, da bi se mu to splačalo. Koliko je odločitev finančna koliko...

40 komentarjev

Google, HTC o zadevi Apple proti Samsung

Jobs je med pripravo svoje biografije povedal, da smatra Android za "ukradeni izdelek", zato bo treba glede tega nujno nekaj narediti. Sprva so se igrali z idejo neposredne tožbe zoper Google, a se potem odločili, da bo izplen bržkone večji skozi ločene procese zoper OEM-e, ki dejansko prodajajo 'ponarejene izdelke'. Z lanskim nakupom Motorole Mobility se je v tem krogu znašel tudi Google. Kaj in kako bo zdaj Apple, bo še izjemno zanimivo vprašanje.

Wired News - Učinek sodbe v zadevi Apple proti Samsungu zgleda ne bo tako velik, kot so si ga želeli v Cupertinu. Google je v svojem kratkem komentarju že poudaril, da sporni patentni ne zadevajo tudi "jedra Androida"; še en Android OEM, HTC, pa se kljub porazu Samsunga ne misli poravnati v svojem sporu z Applom.

Kot rečeno, je Google mnenja, da patenti na pinch-to-zoom, tap-to-zoom in bounce-back ob robu zaslona ne zadevajo samega jedra Androida, ampak kvečjemu Samsungove lastne spremembe. To za začetek. Obenem dodajajo, da ameriški patentni urad že pregleduje pogoje za veljavnost omenjenih patentov, posebej bounce back patenta, ki je prispeval največ k milijardni odškodnini, in za katerega (po njihovo) obstajata vsaj dve konkurenčni predhodni rešitvi (prior art). Ker se patenti lahko podelijo zgolj za...

23 komentarjev

Korejsko sodišče Apple in Samsung poslalo v kot

BBC - Seulsko sodišče je v primeru Apple proti Samsungu, v katerem sta obe podjetji drug drugega obtoževali kršitev patentov v izdelkih, sprejelo salomonsko rešitev. Kriva sta oba, saj sta oba kršila vsaj en patent v lasti konkurenta, zato morata oba plačati globo. Hkrati je prepovedalo uvoz (za Apple) in prodajo (za oba) nekaterih popularnih izdelkov v Južni Koreji.

Sodišče v južnokorejski prestolnici je razsodilo, da je Apple kršil dva Samsungova patenta, ki se nanašata na brezžično povezovanje. Zaradi tega mora Apple Samsungu plačati 40 milijonov vonov (28.000 evrov), prav tako pa ga je doletela prepoved prodaje starejših izdelkov iPhone 3GS, iPhone 4, iPad in iPad2. Prepoved za iPhone 4S ne velja.

Nič kaj zglednejše pa ni bilo Samsungovo ravnanje. Sodišče je...

8 komentarjev

Samsung kriv naklepnega kopiranja, Applu mora plačati 1.05 milijarde dolarjev

Apple je poroti pokazal nazorne 'before and after' slike, s katerih naj bi neodvoumno izhajalo, da je Samsung preprosto skopiral njihove izdelke.

vir: CNet
CNet - Sinoči je porota v kalifornijskem sporu med Applom in Samsungom presenetila z rano razsodbo: Samsung so spoznali krivega kopiranja 6 patentov oziroma modelov (design patenta na izgled izdelka), od tega petih naklepno (kar prinaša trojno odškodnino), razvrednotenja blagovne znamke in za nameček še, da so nazakonito izkoriščali obvladujoči položaj na trgu UMTS tehnologij. Za ugotovljeno so Cupertinu dodelili dobro milijardo odškodnine (eno milijardo, 51 milijonov in 855 tisoč dolarjev), od. skupaj zahtevane poltretje milijarde. Nasprotno so zavrnili prav vse Samsungove zahtevke, za skupaj po milijarde, in jim dodelili točno 0 dolarjev.

Odločitev porote že odmeva, seveda na celem spektru od veselja...

340 komentarjev

Q2: Android telefoni obvladujejo 2/3 svetovnega trga

IDG Worldwide Mobile Phone Tracker, podatki z 8. avgusta.

vir: ReadWriteWeb
ReadWriteWeb - Medtem ko se Apple in Samsung v Kaliforniji tožarita okoli izvirnosti in distinktivnosti dizajna iPhona, oziroma Samsungovega paničnega kopiranje slednjega (sodnica ima že poln kufer njunih trikov), so ven prišle prodajne številke na trgu pametnih telefonov v 2. četrtletju letošnjega leta. Kot pravi IDG, so Android telefoni pobrali kar 68.1% prodaje na globalni ravni, ali 104 od 154 milijonov v tem četrtletju proizvedenih naprav. Apple je tačas izdelal 26 milijonov iPhonov, ali 16.9%.

Če se še malo bolj poglobimo v številke (glej sliko), gre najbolje Samsungu z 46.1 milijona odposlanimi telefoni (44% Android ekosistema), blizu dvakrat toliko kot Apple, pri čemer so si glede na isto četrtletje lani prisvojili še za 2% Applovega tržnega deleža (lani 18.8%). Del tega zmanjšanja je...

108 komentarjev

Ostre besede v kalifornijskem sporu med Applom in Samsungom

BGR - Po bolj ali manj uspešnih skirmiših v Veliki Britaniji, Nemčiji (večkrat), Avstraliji, Hong-Kongu, doma pred ameriškimi sodišči in še pred zvezno komisijo za mednarodno trgovino (ITC), se ta teden začenja tudi sojenje med Samsungom in Applom v Kaliforniji. In pripravljalni material razkriva marsikaj zanimivega.

Za začetek je Apple raztrgal svojo marčevsko ponudbo za poravnavo in dal na mizo strožje pogoje. Zdaj bi radi 2 milijardi dolarjev odškodnine zaradi kopiranja izgleda njihovih izdelkov, 500 milijonov izgubljenega dobička, ter tam 25 milijonov licenčnin za vse kršene patente. To vse za nazaj, seveda. Za naprej bi moral Samsung plačati 2.02 dolarja na napravo za patent '318 (on prijetni over-scroll bounce ob scrollanju čez mejo roba), 3.10 dolarja za patent '915 (splošno scrollanje), 2.02 dolarja za '163 (tap to zoom), in še 24 dolarjev na napravo za kopiranje njihovega distrinktivnega izgleda. To je tam 31 dolarjev na vsako prodano Samsung tablico ali telefon. Istočasno so...

226 komentarjev

Applov dobiček nekoliko upadel, investitorji razočarani

Apple - Apple je objavil poslovne rezultate za tretje četrtletje fiskalnega leta, v katerem so v primerjavi z lanskim letom ponovno povečali prihodke in dobičke. Prihodki od prodaje so se v primerjavi z enakim obdobjem lani povečali za 22 odstotkov na 35 milijard dolarjev (-11 odstotkov glede na pretekli kvartal), medtem ko je dobiček zrasel za petino na 8,8 milijarde dolarjev (-24 odstotkov glede na pretekli kvartal). Prodaja iphonov se je v primerjavi z enakim obdobjem lani povečala za 28 odstotkov, saj so jih prodali 26 milijonov, medtem ko je bila rast prodaje ipadov kar 84-odstotna; prodali so jih 17 milijonov, kar je absolutni rekord. Padla je le prodaja ipodov, in sicer za 10 odstotkov na 6,8 milijona enot. Apple bo iz...

13 komentarjev

Apple izgubil na Otoku, mora v časopisju oglaševati, da so Samsung po krivem obtožili kopiranja

Techdirt - Tožarjenje med Applom in Samsungom že meji na burlesko, z le malo uspehi in najbrž že zelo zelo visokimi stroški. Zadnja dobra novica za Cupertino je bila prepoved uvoza Galaxy Taba in Nexusa v ZDA v začetku meseca, za Samsung pa (recimo) razmeroma široka sodba sodnika Posnerja, ki je podjetjema prepovedal nadaljnje kreganje okoli določenih patentov.

Nekaj podobnega se je pravkar zgodilo na Otoku. Tam je bil Samsung obtožen kopiranja izgleda iPada (registriranega modela Skupnosti), vendar je sodnik Birss salomonsko zaključil, da Samsungov izdelek "preprosto nima enako dodelane preprosti uporabe kot Applov dizajn", oz, kot nadaljuje v obrazložitvi, "ni tako zelo kul", "celostna uporabniška izkušnja [pa da] je pač različna".

Apple je torej dokončno izgubil...

23 komentarjev

Samsung terja prepoved prodaje iPhona 4S na Japonskem in v Avstraliji

iPhone 4S, novo jabolko spora

vir: engadget
The Wall Street Journal - Spor med Applom in Samsungom, v katerem je prvi dosegel prepoved prodaje Galaxy Taba 10.1 v Avstraliji, Nemčiji in še večji del Samsungovega asortimana na Nizozemskem, se še razplamteva. Samsung je takoj po predstavitvi novega Applovega iPhona 4S vložil zahtevo za prepoved prodaje v Franciji in Italiji, sedaj pa želijo isto doseči še v Avstraliji in na Japonskem. Nizozemsko sodišče pa je zahtevo za prepoved prodaje Applovih izdelkov zavrglo.

Danes so namreč na sodiščih v Tokiu in v Novem južnem Walesu vložili zahtevi za začasno odredbo, ki bi prepovedala prodajo iPhona 4S do končne odločitve sodišča v obeh državah, na Japonskem pa še...

41 komentarjev

Apple z dokazi nekoliko po svoje tudi v Haagu

ComputerWorld - Kmalu po vložitvi zahtevka za sodno odredbo o prepovedi prodaje Samsungovega Galaxy Taba 10.1 v Nemčiji se je izkazalo, da je Apple sodišču v Düsseldorfu predložil prirejene dokaze. Problematična je bila fotografija Galaxy Taba in Applovega iPada, saj so bile dimenzije prvega nekoliko popačene (razmerje med dolžino in širino je bilo zmanjšano), da je bil videti bolj podoben iPadu). Takrat smo se spraševali, ali je to Apple storil namenoma ali po pomoti, sedaj pa dvomov ni več. Istovrstno malverzacijo so si privoščili tudi v postopku pred nizozemskim sodiščem v Haagu.

V tem primeru je namreč Apple trdil, da sta pametna telefona iPhone 3G in Samsung Galaxy S preveč podobna. Samsungu očitajo kopiranje dizajna, za nameček pa so dodali še par točk kršitev patentov. Da bi laže dokazali prvi očitek, so med dokazno...

107 komentarjev

Motorola toži Apple

TG Daily - Napad je najboljša obramba, zato je Motorola po prejemu tožbe od Microsoftovih odvetnikov hitro spisala svojo tožbo zaradi kršitve patentov, in jo uperila zoper - Apple. Vložili so jo dveh okrožnih sodiščih in še pritožbo pri ameriški Komisiji za mednarodno trgovino (US ITC), v njej pa Applu očitajo kršenje Motorolinih patentov Mobility v različnih izdelkih, med njimi MobileMe, App Store, iPhone, iPad, iTouch in računalnikih Macintosh. Gre za 18 patentov, ki se nanašajo na rabo tehnologiji za brezžično povezovanje, kot so WCDMA (3G), GPRS, 802.11 in dizajn antene, je povedal Motorolin podpredsednik Kirk Dailey. Poleg tega patenti pokrivajo še področje pametnih telefonov, in sicer brezžično elektronsko pošto, zaznavo bližine, od lokacije odvisne storitve, sinhronizacijo na več napravah ipd.

Motorola od ITC terja klasiko - preiskavo in izdajo odločbe, ki bi prepovedala uvoz in prodajo Applovih izdelkov, ki kršijo patente. V tožbah pred sodiščema pa Motorola zahteva prenehanje...

12 komentarjev