»

Francosko sodišče Applovo milijardno globo znižalo za dve tretjini

Applova trgovina v Parizu

vir: Wikipedia
Reuters - Francosko sodišče je občutno znižalo predlani dosojeno globo Applu zaradi kršitev protimonopolne zakonodaje. Francoski varuh konkurence je Applu tedaj izrekel 1,1 milijarde evrov globe, ki pa jo je sodišče sedaj znižalo na 372 milijonov evrov. Dotlej najvišjo izrečeno globo je sodišče znižalo, ker je razsodilo, da je kršitev manj.

Sodišče je pritrdilo varuhu konkurence, da je Apple izrabljal prevladujoč položaj na trgu in odvisnost prodajalcev od Appla, ni pa potrdilo, da bi se Apple dogovarjal o cenah. Poleg tega je sodišče nižje ocenilo škodo, ki je ob tem nastala, ter obseg kršitev. Zaradi tega je izračunana globa za 728 milijonov evrov nižja in znaša le še tretjino prvotne. Kaznovana sta tudi veletrgovca Tech Data in Ingram Micro, ki morata plačati 76 in 63 milijonov evrov globe.

Apple se je na odločitev odzval pričakovano. Pozdravil je znižanje globe in ugotovitev, da ene kršitve ni bilo. Hkrati pa napoveduje pritožbo, v kateri želi dokazati še neutemeljenost drugega očitka.

0 komentarjev

Italija izdatno kaznovala Apple in Amazon

Slo-Tech - Italijanski varuh konkurence je izrekel visoko globo Amazonu in Applu zaradi kršitev protimonopolne zakonodaje. V srži problema tičijo slušalke znamke Beats, katerih znamko je Apple leta 2014 kupil za tri milijarde dolarjev. Oktobra 2018 sta se podjetji sporazumeli, da lahko na italijanskem Amazonu izdelke Beats prodajajo le določeni prodajalci. S tem sta podjetji po mnenju varuha kršili zakonodajo, zato bosta morali plačati 200 milijonov evrov globe.

Od tega bo Apple plačal 134,5 milijona evrov, Amazon pa 68,7 milijona evrov. Hkrati morata podjetji prekiniti nezakonito prakso, torej vse prodajalcem omogočiti prodajo teh izdelkov pod nediskriminatornimi pogoji. Apple in Amazon se z odločitvijo seveda ne strinjata in se bosta pritožila, sta že napovedala. Amazon dodaja, da je izrečena globa nesorazmerna in nepravična, saj da z izključitvijo določenih prodajalcev niso ničesar pridobili. Tudi Apple trdi, da niso storili nič nápak. Vztrajajo, da so z omejitvami zgolj preprečili...

5 komentarjev

Italija kaznovala Apple in Samsung zaradi upočasnjevanja telefonov

Slo-Tech - Italijanski varuh konkurence AGCM (Autorità Garante della Concorrenza e del Mercato) je Applu in Samsungu izrekel 10 in 5 milijonov evrov kazni, ker sta uporabljala nepoštene poslovne prakse. Srž problema je v načrtovanem zastarevanju naprav (planned obsolescence), ki sta ga podjetji dosegali s čedalje požrešnejšimi nadgradnjami programske opreme.

Apple je dobil prvih pet milijonov evrov globe, ker je pri namestitvi iOS 10 na iPhone 6 prišlo do številnih težav, ki so se odrazile tudi kot nepričakovani ponovni zagoni telefona. Težava je bila višja zahtevnost, zaradi česar je zmanjkovalo energije. Da je Apple napako odpravil, je izdal popravek, ki je brez vednosti uporabnikov upočasnil procesor. Drugih pet milijonov evrov je dobil zaradi...

60 komentarjev

Apple primoran nuditi dveletno garancijo

ZDNet - Potem, ko je po prejeti kazni 900 tisočih evrov moral lani Apple spremeniti svoje pogoje garancije v Italiji, so danes prenovili še pogoje garancije za Francijo, Nemčijo in Belgijo.

Spomnimo: Apple je za svoje naprave nudil zgolj eno leto garancije, Evropska zakonodaja pa predpisuje, da morajo prodajalci nuditi vsaj dve leti garancije. Ker je Apple svoje izdelke oglaševal zgolj z enoletno garancijo, dveletno pa je nudil kot plačljivo storitev AppleCare, je italijanska Agencija za varstvo konkurence dosodila (Googlov prevod), da mora Apple zaradi zavajanja skupno plačati malodane milijon evrov kazni.

Zaradi želje po ustrezanju evropski zakonodaji (oz. bolje rečeno zaradi strahu pred novimi kaznimi) je Apple tako spremenil garancijske pogoje za Francijo, Nemčijo in Belgijo. Nadejamo se, da se Apple v bližnji prihodnosti uskladi tudi s preostalimi članicami EU.

Če bi tako upoštevali še direktivo o baterijah, ki navaja, da mora biti uporabnikom iz naprav omogočeno enostavno...

41 komentarjev

Prodali Apple-I za pol milijona evrov

BBC - Ta konec tedna so v Nemčiji na dražbi prodali delujoč primer računalnika Apple-I iz zgodnjih Applovih let. Zanj je neznani prodajalec od neznanega kupca iztržil dobrega pol milijona evrov. A vse vendarle ni neznano; zanimiva je zlasti predzgodba.

Prazgodovine tukaj ne bomo na široko obnavljali. Apple je računalnik Apple-I izdal leta 1976, ki sta ga mukoma spravila skupaj Steve Jobs in Steve Wozniak. Takrat je moral Jobs prodati svoj avto, Wozniak pa svoj drag kalkulator, da sta sploh lahko sfinancirala razvoj in gradnjo. Apple-1 ni bil nič več kakor osnovna plošča, ki je dobila različna ohišja in zaslone.

Trenutno obstaja še kakšnih 40 primerkov Appla-I, zato je to zelo cenjen računalnik. Ne zaradi svoji sposobnosti, ki jih danes...

4 komentarji

EU žuga Applu zaradi zavajajočega oglaševanja

Viviane Reding žuga

Bloomberg - Evropska komisarka za pravosodje, temeljne pravice in državljanstvo Viviane Reding je pisala članicam Evropske unije, naj preverijo, ali Apple v posameznih državah zavaja pri oglaševanju svojih izdelkov. Gre za oglaševanje garancijskega jamstva, ki je po direktivi 1999/44/ES v EU predpisano minimalno na dve leti (pri nas zakonodaja to definira v 37.b in 37.c členu Zakona o varstvu potrošnikov). Pri tem ne gre za obvezno in popolno enoletno garancijo, ki jo dodatno predpisuje slovenska zakonodajo, ampak za osnovno dvoletno jamstvo, da izdelek v dveh letih po nakupu ne bo imel stvarnih napak.

Apple v svojih oglasih poudarja, da dobijo kupci z napravo še enoletno garancijo, omogoča pa tudi dokup triletne garancije. Ob tem...

15 komentarjev

Apple zavajal v Italiji, pritožba zavrnjena

ZDNet - Konec lanskega leta smo pisali o odločitvi italijanskega varuha konkurence in pravic potrošnikov AGCM, ki je Applu izrekel skoraj milijon evrov kazni zaradi zavajanja potrošnikov z garancijskimi pogoji. V EU je predpisana minimalno dvoletno jamstvo za stvarne napake (to ni isto kot enoletna garancija, ki je v Sloveniji obvezna poleg dvoletnega kritja). Apple je pri prodaji svojih izdelkov oglaševal enoletno razširjeno garancijo AppleCare, ki sicer nudi širše kritje od zakonsko predpisanega, in hkrati ponujal dokup dodatnega leta te razširjene garancije. Nikjer pa niso omenili, da v vsakem...

21 komentarjev

Kitajsko sodišče v provinci Guangdong prepovedalo prodajo ipadov

Kitajske oblasti so zaplenile nekaj ipadov.

MacRumors.com - Na Kitajskem ima Apple precej pravnih nevšečnosti s prodajo svojega iPada, saj je na Kitajskem omenjeno ime zaščitena blagovna znamka podjetja Proview. Od leta 2010 se vrstijo tožbe in protitožbe, v katerih Apple poizkuša dokazati, da je zakonito kupil pravico do uporabe imena, medtem ko Proview tega ne priznava.

Spor je izbruhnil leta 2010, ko je Proview vložil tožbo zoper Apple zaradi kršitev blagovne znamke. V njej so trdili, da je Proview od leta 2000 lastnik blagovne znamke iPad na Kitajskem, zato so od Appla zahtevali plačilo odškodnine v višini 800 milijonov dolarjev. Apple je ugovarjal s protitožbo, saj so leta 2009 od tajvanskega Proview International Holdings za piškavih...

25 komentarjev

Apple zaradi zavajanja oglobljen v Italiji

Slo-Tech - Italijanski AGCM (Autorità garante della concorrenza e del mercato), ki skrbi za varovanje konkurence in pravic potrošnikov, je Applu izrekel skoraj milijon evrov težko globo zaradi zavajanja potrošnikov.

Srž problema je tičala v oglaševanju osnovne in plačljive podpore in garancije. V Evropi je namreč že od leta 1999 v veljavi direktiva 1999/44/ES, ki eksplicitno zahteva najmanj dvoletno garancijo za stvarne napake na vsak izdelek, ki se proda v EU (pri nas je določba prenesena v 37.b in 37.c člen Zakona o varstvu potrošnikov). Medtem pa je Apple v Italiji na svojih...

46 komentarjev

Motorola v Nemčiji dosegla zmago proti Applu

ZDNet - Motorola je dosegla pomembno pravno zmago proti Applu, saj je nemško sodišče razsodilo, da Applove naprave z možnostjo mobilne telefonije kršijo evropski patent 1010336, ki je v Motorolini lasti. To pomeni, da patent kršijo tudi najbolj prodajani iPhone 3G, iPhone 3GS in iPhone 4 ter iPad in iPad 2 s podporo za 3G (iPhone 4S ni bil posebej izpostavljen, ker je Motorola proces začela že aprila pred njegovim izidom, a bržkone sodi mednje).

Patent velja v Nemčiji, Franciji, Veliki Britaniji, Italiji, na Finskem in Švedskem in je eden izmed dveh patentov, katerih kršitev Motorola očita Applu v postopku. Gre za patenta, ki sta nujno potrebna za implementacijo standarda...

46 komentarjev

iŠtudent - izposoja prenosnikov

Apple - Apple bo študentom poundil izposojo prenosnikov za osnovno ceno 7,58 funtov na teden, kar znese 2700 enot naše valute. V osnovno ceno je všteta cena za osnovni iBook z zavarovanjem in Apple Care programom tehnične podpore. V ponudbi naj bi bili še ostali iBooki in PowerBooki, vendar je o cenah za le-te Apple še skrivnosten. Po pretečenem obdobju izposojanja bo možno prenosnik kupiti samo za 50 funtov. Žalost vsega? Nedostopnost storitve v Sloveniji - kot vedno. Klik in uradni klik!

3 komentarji