»

Dotcom podal svojo verzijo dogodkov med aretacijo

Dotcom z ženo, na poti na sodišče.

vir: NZ Herald News
NZ Herald News - Po prvotnih načrtih bi se moral pravkar začeti dvotedenski sodni narok glede tega, ali bo Nova Zelandija Kima Dotcoma izročila Združenim državam, a zavoljo nebroja postopkovnih in vsebinskih napak ter zamenjave glavnega sodnika je vse skupaj prestavljeno na naslednjo pomlad, vsaj. Namesto tega sodišče trenutno razpravlja o vrnitvi zaseženega premoženja, pri tem pa je Kim spregovoril o njegovem doživljanju januarske aretacije.

Kot je znano, je 20. januarja okoli 6:30 zjutraj protiteroristična enota...

52 komentarjev

Primer Megaupload: Dotcom podpira izročitev, novozelandski sodnik se umika

Kim Dotcom (levo) bi v zameno za odmrznitev premoženja šel v ZDA.

TorrentFreak - V primeru Megaupload, ki se je začel pred pol leta z racijo novozelandske in ameriške policije, se je primerilo nekaj zanimivih zasukov. Spomnimo, da Kim Dotcom še vedno čaka v novozelandskem priporu na odločitev sodišča, ali ga bodo izročili ameriškim oblastem (kaznivo dejanje spada tudi pod ameriško jurisdikcijo, saj so bili nekateri strežniki na njihovem ozemlju, čeprav je tudi to pod vprašajem), medtem pa njegovo premoženje ostaja zamrznjeno. In tega ima Dotcom sedaj dovolj, zato je podal zanimiv predlog.

Medtem ko je sodišče v Aucklandu spet odložilo zaslišanje v postopku o izročitvi, je Dotcom predlagal, da bi sam prostovoljno odpotoval v ZDA, če mu seveda te naredijo uslugo in odmrznejo premoženje. Primer je na Novi Zelandiji na trhlih temeljih, ker sodišče razsoja, ali so...

17 komentarjev

ZDA uradno zaprosile za izročitev Kima Dotcoma

Kim Dotcom

vir: Guardian
TorrentFreak - Kot pričakovano, so ameriške oblasti zaprosile za izročitev Kima Dotcoma in še treh soobtoženih v ZDA, da jim bodo lahko sodili za kršitve avtorskih pravic (za pol miljarde dolarjev in več), pranje denarja in hudodelsko združevanje v ta namen.

ZDA so imele z zahtevkom kar nekaj težav, saj novozelandsko-ameriški sporazum o izročanju osumljencev kaznivih dejanj kot pogoj določa očitek kaznivega dejanja, za katerega je zagrožene vsaj 4 leta kazni zapora. Po novozelandski zakonodaji je za kršitve materialnih avtorskih pravic mogoče dobiti do 5 let, vendar je to zgornja meja, zato so na seznam očitkov dodali še pranje denarja in organiziranje kriminalne združbe, kjer je medsebojna pravna asistenca posebej zagotovljena po Konvenciji...

17 komentarjev

Ustanovitelj Megauploada po plačilu varščine na prostosti

Kim Dotcom

vir: Guardian
Guardian - Novozelandske oblasti so včeraj proti plačilu varščine na prostost izpustile Kima Schmitza, bolj znanega kot Kima Dotcoma, ki je bil ustanovitelj zaprte strani Megaupload in glavni obtoženec v ameriški obtožnici, v kateri upravljavcem strani očitajo masovno kršenje avtorskih pravic in pomoč pri razpečevanju nelegalnih vsebin. S svojim početjem so si pridobili vsaj 175 milijonov dolarjev premoženjske koristi, ki so ga oblasti na Novi Zelandiji, v Hong Kongu in ZDA že zasegle.

Novozelandski sodnik je ocenil, da Dotcom ni več begosumen, saj so mu zasegli vso premoženje, ki bi ga lahko uporabil, da bi pobegnil iz države. Spomnimo, da je bil varščina sprva zavrnjena, a si je sodnik po zadnjih zasegih premoženja in pisni izjavi Megauploadova...

30 komentarjev

Ustanovitelju Megauploada zasegli vilo, tožilstvo razširilo obtožnico

Slo-Tech - Konec prejšnjega meseca so ameriški organi pregona zaprli priljubljeno spletno stran za deljenje datotek Megaupload in s pomočjo agencij v drugih državah tudi aretirali upravljavce strani. Glavni med njimi je ustanovitelj strani Kim Schmitz, ki naj bi si skupaj s šestimi preostalimi upravljavci s stranjo nabral vsaj 175 milijonov dolarjev protipravne premoženjske koristi. Že tedaj so mu zasegli za več kot 16 milijonov dolarjev premoženja. Novozelandske oblasti pa so mu sedaj zasegle še športni avtomobil, zlatnino, vodnega skuterja in dobre štiri milijone dolarjev vredno vilo. Tisk je slednjo že poimenoval Dotcom Mansion (graščina Dotcom) po Kimovem vzdevku Dotcom. Skupno je zaseženega za približno 50 milijonov dolarjev premoženja.

...

30 komentarjev

Megaupload ne plačuje več gostovanja, podatki izbrisani še ta teden?

TorrentFreak - Okoli Megauploada je slišati vse več nenavadnih novic; zadnja med njimi pravi, da bodo zaradi neplačila stroškov gostovanja že ta četrtek pobrisani vsi uporabniški podatki.

Tako je za TorrentFreak potrdil Megauploadov odvetnik, ki se sklicuje na petkov dopis iz pisarne ameriškega državnega tožilstva. Megaupload naj bi del svojih strežnikov najemal pri gostiteljih Cogent Communications oz. Carpathia Hosting, česar več ne more plačevati, odkar so minuli teden ameriške in novozelandske oblasti zamrznile vsa sredstva podjetja in njegovih ustanoviteljev. Odvetnik je zato prosil tožilstvo, naj jim v najkrajšem možnem času vrne domeno in vsaj del...

6 komentarjev

Primer Megaupload: pristojnost ZDA in varovanje intelektualne lastnine

Slo-Tech - Pred kratkim izvedena policijska racija nad Megaupload in Megačloveka Kima Dotcoma je obudila razpravo do kje dejansko sega moč ZDA. Zelo jasno je namreč, da ZDA svoje poslanstvo pri izvajanju ukrepov proti piratstvu (oz. za zaščito intelektualne lastnine) razumejo zelo na široko.

Pred kratkim, 13. januarja, je namreč angleško sodišče dosodilo, da bo 23-letnik Richard O'Dwyer, sicer državljan Združenega kraljestva, izročen v sojenje ZDA, četudi skoraj gotovo ni kršil nobenega britanskega zakona.

Podobno se je zgodilo z Megauploadom, ki sicer lastnih strežnikov ni imel v ZDA, sta pa imela pogodbena partnerja Carpathia Hosting in Cogent Communications Group strežnike v Virginiji, zaradi česar ZDA trdijo, da imajo pristojnost. Policija...

50 komentarjev

Megaupload nedosegljiv, operaterji aretirani

The Wall Street Journal - Ameriški zvezni preiskovalni urad (FBI) je pravkar potrdil zaprtje priljubljene spletne strani za gostovanje datotek MegaUpload in aretacijo večine vodilnih članov. Obtoženi so načrtnega in obsežnega "spletnega piratstva", povečini piratskih kopij filmov in tv serij, ki se na veliko gostujejo na tem omrežju. Skupaj naj bi sedem članov ti. "Mega zarote" s kršitvami avtorskih pravic in pranjem denarja povzročilo za pol milijarde dolarjev škode in pri tem zaslužilo 175 milijonov dolarjev. Seznam premoženja, ki jim ga mislijo zaseči, obsega 110 točk, med njimi številne bančne račune, račune pri spletnih bankah, avtomobile in umetniška dela.

Domena megaupload.com je sodeč po whois.com še vedno vpisana na honkonško družbo Megaupload Limited,...

159 komentarjev