»

Izšel Linux 3.8

Phoronix - Izšla je nova verzija Linuxovega jedra, ki nosi oznako verzije 3.8. Dva meseca po izidu prejšnje večje verzije (3.7) se je nabralo že toliko novosti, da je pred nami nova inačica. Najpomembnejše novosti in izboljšave so sledeče: podpora za shranjevanje zelo majhnih datotek v neizrabljenem delu inode (index node) v datotečnem sistemu Ext4, kar bo pospešilo delo s temi datotekami in privarčevalo prostor na disku; datotečni sistem Btrfs je dobil možnost hitre zamenjave oziroma odstranitve diska; F2FS je nov datotečni sistem, ki je namenjen za SSD-je, saj upošteva in poizkuša čim bolj izkoristiti obstoj Flash Translation Layerja med fizično površino in logično predstavitvijo nosilca.

Dodatne novosti so še podpora ničelnim stranem največje velikosti...

21 komentarjev

Izšel Linux 3.4

Slo-Tech - Včeraj je izšla nova verzija Linuxovega jedra, ki nosi številko 3.4. Predhodna večja stabilna verzija 3.2 je izšla pred skoraj pol meseca, tako da se je v tem času nabralo precej novosti.

Končna verzija 3.4 se bistveno ne razlikuje od sedmega kandidata za izid (-rc 7). Mnogo izboljšav tiči v datotečnem sistemu btrfs, ki je dobil novo orodje za reševanje podatkov (btrfs-restore) in nove funkcionalnosti v že poznanem fsck. Ponovno so omogočeni bloki metapodatkov, ki so večji od 4 KB. Tako je bil zamišljen že od začetka, a ker koda ni bila dokončana, so prejšnje verzije za velikost bloka uporabljale kar velikost pomnilniške strani (na arhitekturi x86 torej 4 KB). Odslej so podprte velikosti do 64 KB. Datotečni sistem je tudi hitrejši in robustnejši....

14 komentarjev

Izšlo jedro Linux 3.3

Android je končno del Linuxa 3.3

Phoronix - Včeraj zvečer je izšla nova verzija Linuxovega jedra, ki nosi oznako 3.3. Čeprav je podverzija liha, to ne pomeni, da gre za nestabilno verzijo, saj so razlikovanje po sodosti ukinili s preskokom na tretjo verzijo jedra. Poleg tega se v običajne tirnice vrača tudi hitrost razvoja, saj je pred tem Linux 3.2 zaradi vdorov v kernel.org in linux.com precej zamujal. Linux 3.3, ki zamuja le teden dni, pa še to zaradi nenadejane verzije rc-7, sedaj nosi ogromno novosti, med katerimi je glavna gotovo priključitev kode za Android.

Doslej namreč koda za projekt Android, ki poganja večino pametnih telefonov, ni našla svojega mesta v uradnih Linuxovih repozitorijih zaradi nesoglasij med pisci v...

56 komentarjev

Izšlo jedro Linux 3.2

Linux Weekly News - Ta teden je izšla nova verzija Linuxovega jedra, ki nosi že oznako 3.2. Iziti bi bila morala že nekoliko prej, a sta jo avgustovska vdora v strežnike kernel.org in linux.com nekoliko odmaknila, saj je bilo potrebno zagotoviti integriteto. Čakanje se je izplačalo, saj je novosti bistveno več kot po navadi.

Med njimi izstopata podpora za od 4 KB do 1 MB velike bloke v datotečnem sistemu ext4, izboljšano poročanje v napakah v datotečnem sistemu Btrfs, ki sedaj točno opišejo okvarjeni del. Gonilnik za Intelov GPU DRM/KMS sedaj podpira funkcijo RC6 za varčevanje z energijo, kar bo podaljšalo avtonomijo prenosnikov.

Izboljšani upravljalnik procesov razdeljuje pasovno širino procesorja pravičneje med vse delujoče procese (določiti je mogoče najvišjo mejo porabe za...

15 komentarjev

Izšla Fedora 16

Slo-Tech - Izšla je nova verzija Linuxove distribucije Fedora, ki nosi že oznako Fedora 16 oziroma Verne. Fedora še vedno izhaja vsakih šest mesecev, kot je navada že nekaj let, zadnja verzija pa je posvečena Dennisu Ritchieju, ki je umrl pred slabim mesecem dni. Znan je kot avtor programskega jezika C in soavtor operacijskega sistema UNIX (po zgledu katerega se je razvil Linux). Nova verzija Fedore 16 pa seveda prinaša zvrhano mero novosti.

Omenimo novo verzijo orodij autojump (enostavno premikanje po datotečnem sistemu), autokey (avtomatizacija opravil z okrajšavami in bližnjicami na tipkovnici), calcurse (tekstovna aplikacija za urejanje koledarja), cuneiform (optično prepoznavanje), routino (podpora za OpenStreetMap). Posodobljena so tudi orodja za delo v omrežjih (Kermit, odjemalec za...

59 komentarjev

Debian 6.0 izšel

Slo-Tech - Danes, dve leti po izidu prejšnje, je izšla nova verzija Linuxove distribucije Debian 6.0 s kodnim imenom Squeeze. Poleg že znanega Debian GNU/Linuxa je sedaj izšla tudi tehnološka predogledna verzija (technical preview) Debian GNU/kFreeBSD, ki ni osnovana na Linuxu ampak BSD-ju. Problematične datoteke s firmwari, ki niso proste, so iz glavnega arhiva umaknjene v neprosto verzijo, tako da je sedaj moč namestiti resnično prost Debian.

Debian 6.0 ima okolja KDE Plasma Desktop in Applications, GNOME, Xfce in LXDE. Podpira devet arhitektur (i386, amd64, powerpc, sparc, mips, mipsel, ia64, s390 in armel).

Glavne izboljšave so izboljšan način zaganjanja za nižji zagonski čas, nove verzije...

46 komentarjev

Novosti v Linux jedru

Slo-Tech - V nedeljo je izšlo Linux jedro 2.6.34, ki prinaša kar nekaj novosti. Med drugim podporo distribuiranemu datotečnemu sistemu Ceph, ki podpira podatkovne skupine ki vsebujejo petabajt in več podatkov, zdrži pa hkraten dostop več tisoč odjemalcev do ene datoteke ali mape, asinhron prehod v stanje pripravljenosti in zbujanje (gonilnikom PCI, USB in SCSI naprav omogoča vzporeden prehod v stanje pripravljenosti in zbujanje), preklop med grafičnimi karticami (če jih ima računalnik več), začetno podporo Evergreen (Radeon HD 5xxx), itd.

Precej izboljšav je doživel tudi datotečni sistem Btrfs (B-tree file system), ki naj bi ga pričel podpirati tudi Ubuntu 10.10 (Maverick Meerkatu) oziroma bo po nekaterih napovedih to celo privzeti datotečni sistem v tej različici Ubuntuja, ki izide konec letošnjega leta.

Z jedrom 2.6.35 (ki bo privzeto za Ubuntu Maverick) bo Btrfs končal eksperimentalno fazo, trenutno pa še manjka podpora Btrfs-ju s strani GRUB2.

Očitno se nam obeta kar nekaj novosti, med...

27 komentarjev

Microsoft konkurira Googlovemu BigTable datotečnemu sistemu

CNET News - BigTable je Googlova rešitev datotečnega sistema na velikih omrežjih, po katerih je znan iskalni gigant (njihov iskalnik namreč teče na ogromno strežnikih, podatki pa se delijo med njimi), uporabljajo pa ga v mnogih projektih, med drugim tudi za YouTube, Google Maps, Google Earth, itd. Microsoft se je datotečnemu sistemu odločil konkurirati, čeprav BigTable načeloma ni dosegljiv izven Googla. Kljub močni propagandi Microsofta proti odprti kodi pred časom so se razvijalci novega iskalnika, Kumo, odločili slednjega močno oreti prav na odprto kodo, med drugim pa odpreti tudi datotečni sistem, ki ga bodo uporabljala omrežja strežnikov. Za potezo so se odločili, ker bi datotečni sistem, ki bo zgrajen na Hadoop Distributed File System, morali razviti v vsakem primeru, z njegovo odprtostjo pa bodo skupnosti ne le dali, temveč morda tudi dobili nazaj s popravki varnostnih lukenj oz. hroščev.

14 komentarjev

HP bo Advanced File System izdal pod GPL 2 licenco

Beta News - HP se je odločil, da bo izvorno kodo svojega datotečnega sistema Tru64 Unix Advanced File System (AdvFS) objavil pod GPL 2 licenco, kar bo omogočilo vključitev AdvFS v Linux jedro.

AdvFS je visoko zmogljiv datotečni sistem, ki z uporabo dnevnika (ang. journal) omogoča hitro obnavljanje datotečnega sistema ob zrušenju, izdelavo posnetkov diska (ang. snapshot) med delovanjem, upravljanje z datotečnim sistemom med njegovih delovanjem ter defragmentacijo v času, ko je datotečni sistem v aktivni uporabi.

HP bo na ta način omogočil še večji prodor Linuxa na 64-bitno platformo, predvsem na področje mrežnega računalništva (ang. grid computing).

7 komentarjev