»

Facebook dodal timeline za vaša prijateljstva

The Verge - Priljubljeno družbeno omrežje Facebook je pravkar predstavilo izboljšan izgled posebne podstrani o vašem odnosu z izbranim prijateljem. Po novem bo vizualno precej bogatejša; pravzaprav precej podobna vaši lastni časovnici (timeline, glej prvo sliko).

Nova stran še ni vidna vsem uporabnikom (recimo Slovencem), preverite pa lahko tako, da odjadrate na profil izbranega prijatelja, ter kliknete na meni "Nastavitve" - "Pokaži Prijateljstvo", ki je takoj pod veliko profilno sliko. Prikazana vam bo nova skupna stran z naslovom https://www.facebook.com/VI?and=ON/A, na kateri bodo zbrane vajine skupne slike, prijatelji, lajki, ter seveda vsi družni timeline posti.

Nova stran je prvenstveno namenjena družinskim članom in...

1 komentar

Facebook Timeline na voljo za vse

Facebook timeline. Na desni so letnice - od zdaj pa za 20+ let nazaj. Obveščevalne službe širom oble verjetno že hladijo šampanjec.

vir: engadget
engadget - Facebook Timeline (nova profilna stran), je zdaj dokončno zunaj bete in na voljo za vse uporabnike. Vklopite jo tukaj, a previdno, ker poti nazaj na stari profil za zdaj ni (triki z developer aplikacijo ne delujejo več).

Po vklopu bo časovnica za teden dni (do naslednje srede, 22.12.) vidna samo vam, potem pa za vse vaše prijatelje. To da uporabnikom teden dni časa, da si uredijo profil, nastavijo sličico, pobrišejo ("skrijejo") manj laskave fotografije z zadnje novoletne zabave in, vsaj tako upa podjetje, čimbolj napolnijo s podatki. Te je mogoče vpisati za nazaj, vse do rojstva, še preden ste sploh imeli facebook profil.

Oblikovalci so se že pozabavali s kreativnimi profilnimi sličicami, poskrbljeno pa je tudi za razvijalce, ki bodo lahko spisali posebne widgete...

59 komentarjev

Facebook s piškotki sledi tudi po odjavi

ReadWriteWeb - Nad Facebook se zopet zgrinja sveta jeza javnosti oziroma vsaj borcev za zasebnost, saj nove funkcionalnosti še povečujejo možnost, da uporabnik nehote deli svoje brskalne navade z javnostjo.

Z uvedbo Facebook Announcements in novim Timelinom je namreč mogoče takoj deliti s prijatelji, znanci in tudi neznanci (če vključimo Subscriptions), kaj beremo, gledamo, počnemo itd. V praksi to pomeni, da pri prebiranju časnikov prek namenskih aplikacij (primera The Guardian in Washington Post) na svoj zid avtomatično posredujemo povezave in naslove obiskanih člankov, ne da bi sploh kliknili kateri gumb (Všeč mi je, Berem ali kaj podobnega).

Ena izmed elegantnih rešitev je seveda odjava iz Facebooka, tako da ni treba ves čas razmišljati, kako do posamezne vsebine pridemo in...

43 komentarjev

Zukerberg predstavil Facebook Timeline, Media platformo

Prvi partnerji, ki bodo omogočili hipno deljenje in pridruževanje aktivnosti.

CNet - Facebook je da včerajšnji F8 razvijalski konferenci po pričakovanjih predstavil še več novih načinov za zapravljanje časa na belo-modri strani. Glavna novost bo nova podstran, imenovana "Timeline", ki bo na enem mestu zbrala vse pomembnejše dogodke o posamezniku, in to od rojstva pa do zdaj (glej prvi video). S tem naj bi uredili nepreglednost profila in news feeda, ki prikazujeta zgolj osnovne oz. najnovejše informacije.

Drug štos bo možnost hipnih updejtov za veliko serijo medijskih in drugih aplikacij, ki bodo prijateljem takoj sporočili, kaj poslušamo / gledamo / beremo / jemo / kuhamo / kje tečemo / smo na obisku / gledamo / koga obiskujemo / ipd (glej drugi video). S klikom na update bo mogoče takoj dobiti hitri predogled, kar bo zanimivo zlasti za...

14 komentarjev

Nezaželeno odtekanje podatkov s Facebooka tretjim stranem

Symantec - Raziskovalci iz Symanteca so ugotovili, da so imele tretje osebe, še zlasti oglaševalci, ne glede na nastavitve zasebnosti dostop do osebnih podatkov na profilih uporabnikov Facebooka, vključivši fotografije, profilne podatke in zgodovino pomenkov. Facebook so o ranljivosti obvestili in ta jo je hitro zakrpal, a to ne spremeni dejstva, da je bila aktivna od leta 2007. K sreči zanjo oglaševalci večinoma niso vedeli.

Problem so zakuhale aplikacije za Facebook, ki se jih vsak dan namesti v 20 milijonih kopij. Aplikacije IFRAME do profila dostopijo s pomočjo žetonov (access token), ki delujejo kot 'rezervni ključi' z omejenimi privilegiji. Obstoji več vrst žetonov, uporabnik pa aplikaciji s klikom na gumb Dovoli omogoči njihovo pridobitev. Ko ima aplikacije žeton, lahko v imenu uporabnika brska po Facebooku, odgovarja na vabila, piše na...

14 komentarjev

Izšel Chrome 7

Google - Google kot po tekočem traku izdaja nove verzije svojega brskalnika Chrome in dober mesec po izidu šeste inačice je pred nami že sedma. Chrome 7 je uradno izšel v torek, s čimer se Google drži predpisane časovnice, da naj bi nova stabilna verzija izšla vsakih šest tednov. V Chrome 7 je odpravljenih vrsta hroščev, posodobljen je interpreter za HTML5 (HTML5 parser), dodan File API in prenos imenika prek vnosne oznake (Directory upload via input tag). Na voljo je za Windows, Mac in Linux. Prenos je mogoč z domače strani in neposredno s funkcijo Posodobi v brskalniku.

63 komentarjev

Aplikacije s Facebooka zbirajo osebne podatke

The Wall Street Journal - Pri Wall Street Jorunalu so raziskali početje najpopularnejših aplikacij na Facebooku in ugotovili, da velika večina zbira in avtorjem posreduje več osebnih informacij uporabnikov, kot bi smele. Med prvimi desetimi najbolj priljubljenimi so grešnice prav vse, saj posredujejo vsaj informacijo o profilni številki (profile ID), s katero je mogoč dostop do javnega dela profila. Pri nekateri pa ne pomaga niti nastavitev zasebnosti profila na najstrožjo, saj jo nekatere (med prvimi desetimi so take tri tri) aplikacije gladko ignorirajo in delijo še več.

Aplikacije so majhni vtičniki, ki jim uporabniki Facebooka lahko dovolijo dostop do svojega profila, da lahko igrajo igre, delijo svoje interese z drugimi in počno še tisoč in eno drugo (ne)pomembno stvar. Navadno jih pišejo neodvisni razvijalci in niso del uradnega kánona Facebooka, čeprav so po besedah Marka...

20 komentarjev