»

Prodaja diskov še naprej pada, medtem SSD-ji čedalje cenejši

vir: Heise
Heise - Na trgu diskov in sorodnih naprav se dogajajo korenite spremembe, ki ne bodo prizanesle klasičnim diskom. Njihova prodaja se je v minulem letu skrčila za dobrih 40 odstotkov v primerjavi z letom pred tem, kar predstavlja največji padec doslej. Že leta 2020 se je prvikrat zgodilo, da je prodaja SSD-jev presegla diske, trend pa se je odtlej še okrepil.

Leta 2021 se je zdelo, da se je padanje prodaje diskov ustalilo, saj je bil upad manj kot odstoten. Lani pa je prodaja padla za 41-43 odstotkov. Najbolj je to občutil Seagate s 44-odstotnim zmanjšanjem prodaje. Lani so prodali dobrih 15 milijonov diskov, s čimer so sicer obdržali vodilno mesto s 43-odstotnim tržnim deležem. Drugo mesto je zasedel WDC z 12,5 milijona prodanimi izvodi, tretja pa je Toshiba z osmimi milijoni. Padla je tudi prodaja diskov za poslovne odjemalce, zanimivo pa so beležili 15-odstotno rast pri prodaji 2,5-palčnih diskov.

Situacijo še dodatno pospešujejo pocenitve SSD-jev, ki so se začele v zadnjem četrtletju...

67 komentarjev

Milijarda manj prihodkov za Intel zaradi nedobavljivosti diskov, povpraševanje po SSD-jih pa ne raste

X-Bit Labs - Pomanjkanje trdih diskov, ki je posledica poplav na Tajskem in ustavitve večine tamkajšnjih tovarn, ki proizvajajo trde diske ali dele zanje (posebej problematičen je izpad proizvodnje v Nimecu, ki proizvaja večino motorčkov za trde diske vseh proizvajalcev), še vedno vpliva na celotno računalniško branžo, čeprav se situacija počasi izboljšuje. Ker pomanjkanje trdih diskov zavira sestavljanje in prodajo novih računalnikov, so prizadeti tudi proizvajalci ostale opreme.

Intel je ocenil, da bo imel v zadnjem letošnjem kvartalu za milijardo dolarjev manj prihodkov zaradi nižje prodaje računalnikov (13,7 milijard dolarjev namesto 14,7 milijard dolarjev). Prav tako Intel načrtuje za poldrugo odstotno točko nižjo bruto maržo. Podobno dinamiko prodaje...

142 komentarjev

Povpraševanje po SSD-jih se krepi

Napovedi za prihodnost.

vir: X-Bit Labs
X-Bit Labs - Povpraševanje po SSD-jih se povečuje, ugotavljajo proizvajalci. Micron pravi, da je v drugem kvartalu tega fiskalnega leta občutno močnejše kot v prvem, medtem ko v tretjem četrtletju povečujejo še njegovo povečanje. Gonilna sila povpraševanja so prenosni računalniki, kjer SSD-ji počasi postajajo standard, medtem ko namizni računalniki šele pričenjajo vstopati na ta trg.

Poslovni rezultati za drugo četrtletje, ki se je končalo 3. marca, so vzpodbudni. Prihodki so znašali 2,3 milijarde dolarjev, od tega je bilo čistega dobička 155 milijonov dolarjev. Prihodki iz prodaje DRAM-a so sicer za šest odstotkov manjši kot v enakem obdobju lani, a to je posledica 23 odstotkov nižje povprečne cene, ki pa jo je večje povpraševanj skoraj v celoti kompenziralo. Prihodki...

67 komentarjev

Intelov dobiček poskočil za polovico

Malo gor in malo dol, skupaj pa nikamor. Poslovanje podjetja in borzna cena delnic sta le šibko korelirana.

vir: Intel
Intel - Intel je včeraj objavil poslovne rezultate za preteklo četrtletje, zaključivši se 25. decembra, ki so bili nekoliko nad pričakovanji analitikov. Prihodki od prodaje so znašali 11,46 milijarde dolarjev, kar je osem odstotkov več kot v enakem obdobju leto poprej in odstotek nad pričakovanji analitikov. Iz tega so napravili 3,39 milijarde dolarjev dobička oziroma 0,59 dolarja na delnico, kar je 48 odstotkov več kot lani. Bruto marža je znašala 67,5 odstotka.

V celotnem lanskem letu je promet znašal 43,5 milijarde dolarjev, kar je za četrtino več kot leta 2009. Dobiček je poskočil za 167 odstotkov na 11,7 milijarde, kar postavlja vrednotenje podjetja P/E na 10.

Finančni direktor Stacy Smith pojasnjuje, da so za nadpovprečen rezultat odgovorno visoko povpraševanje...

4 komentarji

Western Digital prehitel Seagate

X-Bit Labs - Sodeč po poslovnih rezultatih za preteklo četrtletje, je Western Digital prehitel Seagate in prodal največ klasičnih trdih diskov. V tretjem kvartalu fiskalnega leta 2010, ki se je končal v začetku aprila, so prodali 51,1 milijona diskov, medtem ko jih je Seagate 50,3 milijona. To je tudi Western Digitalov osebni rekord.

WD je zaslužil 2,6 milijarde dolarjev, s čimer so zbrali 400 milijonov dolarjev dobička. V enakem obdobju lani so s prodajo 31,6 milijona trdih diskov zbrali 1,6 milijarde dolarjev in zabeležili dobiček v višini 50 milijonov dolarjev. Seagate je navkljub nižjemu številu prodanih enot ustvaril za 3,05 milijarde dolarjev prometa in ob bruto marži 29,6 odstotka zabeležil 518 milijonov dolarjev dobička.

34 komentarjev

Western Digital z dobičkom, SSD-ji mogoče 2011.

X-Bit Labs - Western Digital je objavil poslovne rezultate za drugo fiskalno četrtletje, ki se je izteklo 1. januarja, v katerih je videti, da podjetje posluje in da prodaja SSD-jev še vedno šepa. Lepo po vrsti.

Prihodki od prodaje so v tem četrtletju znašali 2,6 milijarde dolarjev, čisti dobiček pa 429 milijonov dolarjev. V tem času so prodali 49,5 milijona trdih diskov, kar je za 40 odstotkov več kot v enakem obdobju leto prej. Prihodke so povečali za 44 odstotkov, medtem ko je dobiček poskočil za skoraj 30-krat. To je razumljivo, saj so leta 2008 vknjižili za 113 milijonov stroškov prestrukturiranja, ki očitno daje rezultate. Povprečna cena prodanega diska je znašala 52 dolarjev oz. en dolar več kot lani.

Glavni del še vedno predstavljajo prihodki od prodaje diskov, saj so vsi ostali programi skupaj prinesli le 47 milijonov dolarjev. So pa vedno pomembnejši, saj so še leto prej znašali le 12 milijonov dolarjev.

Področje, ki nas najbolj zanima, so SSD-ji. Tu domači uporabniki nad Western...

6 komentarjev

IBM zapira madžarsko tovarno

X-Bit Labs - Še ena, že dolgo pričakovana stvar, se pričenja uresničevati. IBM je namreč danes napovedal zaprtje svoje lastne tovarne trdih diskov na Madžarskem. IBM pravi, da zaradi zmanjšanega globalnega povpraševanja po trdih diskih, seveda pa se takoj postavlja vprašanje, v kakšni povezavi je kvaliteta madžarskih diskov s to potezo.

Z zaprtjem bo svoje delo izgubilo približno 3.700 ljudi, prav tako pa bo tudi Madžarska izgubila velik del nacionalnega dohodka, saj je potrebno upoštevati 2.2 milijardi dolarjev prometa, ki ga je ustvarjala IBMova tovarna. Spomnimo se še samo dejstva, da je Hitachi že pred časom oznanil namero o prevzemu IBMovega sektorja za izdelavo trdih diskov za 2 milijardi dolarjev. Klik!

6 komentarjev