»

Izšel Tizen 1.0

engadget - Intelova in Samsungova mobilna platforma Tizen, kot se nekdanji MeeGo imenuje od umika Nokie naprej, je dosegel različico 1.0 ("Larkspur", poimenovan po priljubljeni vrtni roži). Za uporabnike ni kaj dosti za videti (zaslonske slike so še z januarja), bodo pa zato toliko bolj veseli potencialni razvijalci.

Izvorna koda je na voljo preko gita, skupaj s pripadajočim wikijem, izčrpno dokumentacijo in robustnim razvijalskim kompletom (SDK) (temeljujočim na okolju Eclipse). Veliko ur so zapravili tudi za emulator, ki bo lahko oponašal več različnih kategorij mobilne opreme in to strojno pospešeno. Kar se tiče internalij platforme, gre za GNU/Linux sistem z zelo zanimivim naborov knjižnic z vseh vetrov. Grafiko zagotavlja X11 in ne Wayland, kot je zadnje čase moderno, izris pa grafične...

8 komentarjev

Rimova prihodnost odvisna predvsem od navdušenja razvijalcev za prihajajoči BB10

Network World - Medtem ko se bomo na torkov prvomajski večer Slovenci spraševali, kaj nam je še ostalo od obljub iz drugega člena ustave, bo kanadski RIM v Floridi ravno odpiral vrata svoje redne letne konference Blackberry World. Vzdušje bo tokrat malo bolj resno kot na februarski razvijalski konferenci v Amsterdamu. Novi operacijski sistem BB 10 in telefoni zanj ne bodo na voljo še vsaj do konca leta, bržkone šele po izdaji naslednjega iPhona in sveže dišečih Android 5.0 Jelly Bean telefonov. Lansko zimsko četrtletje je že tako šlo že zelo slabo, z 25 odstotki manj prihodkov glede na leto prej.

Ključna naloga RIMa bo prepričati razvijalce, da je platforma še živa, torej da se jim splača čez poletje in jesen usesti za mizo in pripraviti dostojen komplet aplikacij za BB 10. Kompatibilnosti za nazaj namreč ne bo, ker sistem temelji na povsem novem operacijskem sistemu, obenem pa so ta mesec z ne najlepšimi besedami odstranili možnost prepakiranja obstoječih Android aplikacij, bojda zaradi njihove...

5 komentarjev

Firefox Web Push

Važne in točne informacije, as they happen.

Slo-Tech - Push obvestila (notifications) so že lep čas vsakdan na Android, iOS in BlackBerry napravah, Mozilla pa trenutno dela na rani različici enotnega standarda za namizne in mobilne spletne aplikacije. Notifications/Push API bo spletnim stranem omogočil, da uporabnika obvestijo o neki važni spremembi in to ne glede na to, ali bo uporabnik imel zadevno spletno stran v danem trenutku odprto. Dalje,...

7 komentarjev

Mozilla pripravlja mobilni OS

Slashdot - Na tržišču mobilnih operacijskih sistemov je očitno še prostor, oz. vsaj tako meni Mozilla, ki je ta mesec začela s prvimi testiranji poleti najavljenega operacijskega sistema B2G oz. Boot-to-Gecko.

Kot gre sklepati iz imena, gre za OS, ki takoj po zagonu naloži Mozillin brskalnik (točneje Gecko, ki je render engine); uporabniški vmesnik in vsi programi pa so izvedeni kot spletne aplikacije po načelu HTML5+CSS3+Javascript. Prve špekulacije so bile, da gre za odgovor na Googlov Chrome OS in na njem temeljujoče poceni študentske laptope, a Mozilla se...

15 komentarjev

Fenneca ne bo na iPhone in Symbian

Iskanje po spletu, zaznamkih in zgodovini hkrati

vir: Mozilla.org
Mozilla.org - S predstavitvijo Opere za iPhone so mnogi verjetno popolnoma smiselno predvidevali, da bi kaj podobnega lahko storila tudi Mozilla s svojim mobilnim Firefoxom, Fennecom. Slednji je že na voljo za Maemo, Windows Mobile in v alpha različici za Android. Pri Mozilli so za iPhone že predstavili Firefox Home, orodje za sinhronizacijo zaznamkov, zavihkov in zgodovine na osebnem računalniku, kjer teče Firefox, ter na iPhonu, a bo pri tem tudi ostalo.

V sporočilu na uradnem blogu so člani ekipe Mozilla namreč najavili, da bi bil Fennec za iPhone morda mogoč, a izjemno zahteven. Zato se bodo raje posvetili razvoju in dodajanju funkcij v Firefox Home, ki se bo tudi nekoliko razširil. V prihodnosti...

1 komentar

Mozilla pripravlja Fennec za Androide in nekaj za iPhone

Slo-Tech - Medtem ko nas do sočasne izdaje Firefoxa 3.6 in mobilnega Firefoxa (Fenneca) 1.0 za Nokiino mobilno platformo Maemo loči le še kak mesec, Mozilla aktivno razvija tudi podporo za preostale mobilne platforme. Fennec 1.0 za Windows Mobile bo tako izšel kmalu po izdaji za Maemo, skupaj s Firefoxom 3.7 pa utegne biti že v prvi polovici leta 2010 na voljo tudi mobilni Firefox za Android. Po besedah Jayja Sullivana, podpredsednika Mozillinega mobilnega oddelka, je bil Android do nedavnega omejen na Javo, kasneje izdani Android NDK pa uporablja C/C++, kar uporablja tudi Mozilla za ravoj Firefoxa.

Neznan izdelek, ki pa z veliko verjetnostjo ni mobilni brskalnik, pa bo Mozilla po besedah svojega prvega moža Johna Lillyja čez nekaj tednov poslala v iPhononov App Store. Program naj bi "presenetil ljudi" in nekateri ugibajo, da gre za Weave.

4 komentarji

Mozilla razvija mobilni Firefox

Slashdot - Iz Mozillinih logov so oznanili razvoj Firefox-a za mobilnike, z mobilno različico bodo poizkusili osvojiti tržišče, katero se jim je do sedaj izmikalo. Napovedujejo popolnoma delujočo mobilno različico Firefox-a, ki bo brez težav poganjala nam dobro znane razširitve za obstoječo ognjeno lisičko.

Minimo, neuspeli poizkus prodora na mobilno tržišče je bil odličen prikaz kako deluje Gecko na mobilnih napravah, ki pa je sedaj na žalost mrtev projekt a bo služil kot osnova za nove projekte na področju.

Končni produkt pričakujemo v sklopu Mozille 2, ki je napovedana po izidu Gecko 1.9 in Firefoxu 3.

Vir

Opera bo dobila novega konkurenta na področju mobilnikov...

22 komentarjev

Mozilla v svetu Qt/KDE

KDE - Eden najvidnejših prispevkov konference razvijalcev namiznega okolja KDE, aKademy, je prenos Mozille v okolje gradnikov Qt. V pičlih štirih dneh je peščici razvijalcev uspelo preobleči Mozillin izrisovalnik Gecko v barve okolja KDE. Gecko bo na voljo tudi kot KPart, tako da bo lahko eden izmed izbirnih prikazovalnikov v brskalniku Konqueror, ki ga razvija prav KDE. Več o tem.

Na novico nas je opozoril Kostko.

4 komentarji