»

Windows XP 20 let pozneje

Slo-Tech - Dvajset let je že minilo, odkar je Microsoft poenotil liniji operacijskih sistemov NT in 9x ter izdal Windows XP. Prvi operacijski za domače uporabnike, ki ni bil več 16/32-bitni hibrid, temveč osnovan na jedru NT, je predstavljal tako veliko revolucijo, da še danes teče na več osebnih računalnikih kakor Linux. Privzeto ozadje na namizju pa je postala največkrat ogledana fotografija na svetu.

Windows XP je bil uradno nared 24. avgusta, ko se je redna prodaja začela 25. oktobra 2001. Kljub začetni skepsi, češ da Windows XP ne bo zmogel poganjati starejših iger in strojne opreme, ki je potrebovala jedro 9x, in pomislekom uporabnikov Windows 2000, da je XP preveč načičkan, je hitro osvojil srca uporabnikov. Prikupil se jim je tako močno, da kljub velikemu uspehu drugega naslednika Windows 7 še vedno ostaja zvest spremljevalec dobrega odstotka uporabnikov, čeprav je sedaj to že nevarno. Redne podpore za Windows XP je bilo konec 14. aprila 2009, razširjene plačljive še pet let...

25 komentarjev

Zbogom, Windows Vista

Slo-Tech - Danes se izteka podaljšana podpora za Microsoftov operacijski sistem Windows Vista, ki je izšel davnega leta 2006. Osnovna podpora se je zaključila že aprila 2012, sedaj pa je konec tudi podaljšane podpore. To pomeni, da ne bo mogoče dobiti nobenih novih varnostnih popravkov ali kakršnihkoli drugih posodobitev, niti ne bo več na voljo nobena oblika plačljive podpore. To je torej skrajni čas, da se Windows Vista poslovi z vseh računalnikov.

K sreči kakšni večjih pretresov to ne bo povzročilo, saj Vista sodi v skupino manj priljubljenih verzij Windows. Med uporabniki je bil slabše sprejet le še Windows ME, Windows 8 pa nekako deli usodo z Visto. Tržni delež Viste je trenutno manj kot enoodstoten, zato jo je lahko...

49 komentarjev

Leto dni po koncu podpore Windows XP še vedno brca

Slo-Tech - Bliža se 8. april, ki bo sicer povsem običajen dan, s to izjemo, da bo minilo leto dni od izteka podpore za Windows XP. Operacijski sistem iz leta 2001 je bil uradno upokojen šele lani. To je pomembno zato, ker je kljub izjemno dolgemu stažu in večmesečnim opozorilom o poteku podpore svoj konec dočakal kot izjemno razširjen sistem. Številni institucionalni uporabniki, med njimi britanski in nizozemski javni sektor, ameriška davkarija in berlinska mestna uprava, če naštejemo le največje, so namreč Microsoftu plačali za leto dni...

235 komentarjev

Windows 10 bo imel 'novo' jedro

Windows 10 povsod, na računalnikih, tablicah, mobilnih telefonih, konzolah in še kje, popolnoma poenoten v poimenovanju

vir: Neowin
Neowin - Pri Microsoftu so potrdili, da bo Windows 10 uporabljal novo verzijo jedra, jedro NT 10. Novo bo pravzaprav samo ime, kot poročajo pri Neowinu. Velikemu preskoku v številkah navkljub, bo jedro NT 10 praktično identično jedru NT 6.4, razen prihodnjih sprememb, ki jih jedro NT 6.4 ni bilo deležno do preimenovanja. Novo ime je zgolj poenotenje poimenovanja, saj se to v prejšnjih verzijah ime operacijskega sistema (Windows 7, Windows 8 in Windows 8.1) ni ujemalo z verzijo jedra.

Jedro NT (New Technology) se je začelo z verzijo 3.1 kot zamenjava jedra MS-DOS za zahtevnejše uporabnike, operacijski sistemi Windows, osnovani na jedru NT, naj bi sicer živeli ločeno življenje od širši potrošnji namenjenih Windows 1.x, 2.x in 3.x ter kasneje Windows 9x ter Windows...

49 komentarjev

Windows XP dopolnil 10 let

Slo-Tech - Microsoftov operacijski sistem Windows XP je danes dopolnil 10 let. Čeprav je bil dokončan in poslan proizvajalcem računalnikov (program RTM) že 24. avgusta, smemo za njegov rojstni dan šteti 25. oktober 2001, ko je prišel Windows XP tudi na prodajne police in s tem postal dostopen vsem kupcem (retail availability). V desetletju se je zgodilo marsikaj, a Windows XP je kljub dvema novima verzijama še vedno obdržal pomemben delež na osebnih računalnikih.

Windows XP je bil prva verzija operacijskega sistema Windows, ki je odpravila razlikovanje med linijama NT in 9x. To bi sicer sprva moral storiti že Windows 2000 (ki je v razvoju dolgo časa nosil oznako Windows NT 5), a je po njegovem izidu februarja 2000 Microsoft istega leta izdal še...

52 komentarjev

Windows 7 praznuje

Windows Vista Team Blog - Na današnji dan pred enim letom je bilo mogoče kupiti prve osebne računalnike s prednameščenim Windows 7 oz. namestitveni DVD najnovejše različice namiznega Microsoftovega operacijskega sistema. Seveda so ga mnogi zahvaljujoč beti in pobeglim končnim različicam, namenjenih velikim proizvajalcem, dodobra preizkusili že prej, a mnenje je bilo vseeno enako. Šlo je za odlično zamenjavo za Visto ter vrednega naslednika Windows XP z mnogimi izboljšavami.

Le leto kasneje je Microsoftu uspelo prodati že 240 milijonov licenc, s čimer je Windows 7 postal najhitreje prodajan operacijski sistem v zgodovini računalništva. Ena izmed različic Windows 7 je naloženih na kar 93 % vseh novih računalnikov, medtem ko njegov svetovni tržni delež znaša 17 %....

66 komentarjev

Prodaja Viste nad pričakovanji

CNet - V decembru, prvem mesecu, ko je novi Microsoftov operacijski sistem Windows Vista bil naprodaj podjetjem, so zabeležili prodajo nad pričakovanji.

Čeprav točnih številk ne izdajajo, je prihodek od prodaje Viste v Združenih državah Amerike za 62,5 odstotka višji kot je bil leta 2000 takoj po izdaji Windows 2000 in le slabe 4 odstotke nižji od prihodka pri Windows XP.

Za prodajo Viste ostalim uporabnikom, kar se bo zgodilo po 30. januarju, pa pričakujejo, da bo dosegla ali celo presegla prodajo operacijskega sistema Windows XP. Glede na to, da kar 80 odstotkov Microsoftovih prihodkov izvira iz prodaje novih računalnikov, bodo končne številke v veliki meri odvisne od števila prodanih osebnih računalnikov čez leto.

207 komentarjev

ATi Catalyst

več strani - ATi je izdal skupek gonilnikov za svoje grafične kartice, ki ga je poimenoval Catalyst. Ti gonilniki prinašajo vrsto novih nastavitev v zaslonskih nastavitvah Microsoftovih operacijskih sistemov ter nasplošno omogočajo večjo prilagodljivost. Več o gonilnikih lahko preberete na HardOCPju, The Tech Reportu ter Hot Hardwareu. Končna ocena? Da, vredno si jih je vunpotegniti ter namestiti, čeprav ne prinašajo omembe vrednih hitrostnih izboljšav. Dolveka tukaj za Windows 98, tukaj za Windows ME, tukaj za Windows 2000 ter tule za Windows XP.

4 komentarji

Windows Messenger

ComputerUser - V novi verziji operacijskega sistema Windows, Windows XP, bo tudi nova verzija t.i. "instant messaging" programčka, imenovanega Windows Messenger. Ta program bo med drugim omogočal tudi glasovno in video komunikacijo med uporabniki, izmenjavo datotek, omogočal pa bo tudi dostop do drugega računalnika.
Windows Messenger bo vključen v Windows XP predvsem zaradi Microsoftove konkurence na tem področju, AOL-a in Yahoo Messenger-ja.
Več informacij o tem si lahko ogledate tudi na Microsoftovi uradni strani.

13 komentarjev

MS Windows XP Beta 2

ActiveWin - Microsoft je končno po manjši zamudi včeraj izdal Beta 2 verzijo svojega operacijskega sistema windows XP, build 2462a. Beta 2 verzija bo zadnja beta verzija Windows XP, in ima vse glavne načrtovane funkcije že vgrajene. Od sedaj naprej se bodo posvetili popravljanju hroščkov in podrobnostim.
Windows XP bo na voljo v dveh izdajah - Home (za domače uporabnike) in Professional (za poslovno uporabo). Windows XP Home nima nekaterih orodij, ki so vključeni v Windows XP Professional; vseeno pa tudi Windows XP Home prinaša dobrodošlo večjo stabilnost sistema, saj temeljita obe izdaji na Windows 2000 tehnologiji.
Več informacij o tem težko pričakovanem novem operacijskem sistemu si lahko preberete tudi na uradni strani Microsoft Windows XP, ki je bila pred kratkim tudi temeljito prenovljena, tako da vsebuje več informacij.

7 komentarjev