»

Ericsson bo plačal milijardo dolarjev zaradi korupcije

Reuters - Švedski mobilni velikan Ericsson se je v ZDA poravnal z ministrstvom za pravosodje in bo plačal dobro milijardo dolarjev odškodnine zaradi obtožb o korupciji. Podjetje je priznalo, da je vsaj med leti 2000 in 2016 kršilo zakon FCPA (Foreign Corrupt Practices Act), ki prepoveduje podkupovanje tudi v tujini. Ericsson je v tem času podkupoval državne uradnike v Vietnamu, Džibutiju, Indoneziji, Kuvajtu in na Kitajskem. Ericsson je preko tretjih posrednikov podkupoval ljudi, ki se ukvarjajo z javnimi naročili, da si je zagotavljal posle. Uporabljali so podkupnine, darila, črne fonde in druge načine kupovanja naklonjenosti.

Izvršni direktor podjetja Borje Ekholm je potrdil, da so nekateri zaposleni na nekaterih trgih, med njimi tudi menedžerji, ravnali v slabi veri in namenoma opuščali dolžni nadzor. Kar se je zgodilo, je nesprejemljivo in velik črni madež v zgodovini podjetja, je še dodal. Zaradi tega so že prenovili svoj protikorupcijski program in izvedli ukrepe, ki bodo preprečili...

14 komentarjev

Motorola je Lenovova

vir: AnandTech
AnandTech - Lenovov prevzem Motorole Mobility je končan, ameriški proizvajalec mobilnih telefonov in pametnih ur je tako v kitajskih rokah. Motorola ima burno zgodovino, saj je po težavah v mobilni diviziji januarja 2011 končno prišlo do delitve podjetja na dva dela, Motorolo Mobility in poslovno bolje situirano Motorolo Solutions, ki se ukvarja z zahtevnejšimi komunikacijskimi problemi (radijske postaje za vladne organizacije in podobno). Motorolo Mobility je najprej kupil Google za 12,5 milijarde dolarjev, kar so najavili avgusta 2011, konec letošnjega januarja pa so napovedali, da bodo podjetje prodali Lenovu. S tem je postalo jasno, da je bila Motorola za Google le lep sveženj patentov (ki so jih, skupaj s skupino ATAP, ki razvija projekt...

30 komentarjev

Google uspešno zaključil prevzem Motorole Mobility

Sedež MM v Libertyville, Illinois, ZDA. Letno obrnejo 13 milijard dolarjev prometa, na podlagi dela 20.000 zaposlenih.

vir: suburbots2115 / Wordpress
suburbots2115 / Wordpress - Google je danes uspešno zaključil lani avgusta začet prevzem Motorole Mobility. Dvanajst in pol milijarde dolarjev vreden posel je čez vikend končno potrdil še kitajski regulator trga, po februarskem štemplju od ZDA in EU. Dosedanji predsednik uprave Sanjay Jha je že odstopil svoj sedež izkušenemu Googlovcu in vodju projekta Android, Dennisu Woodsidu.

Z nakupom so dobili svojega proizvajalca mobilnih naprav, morda še bolj pomembno pa je, da so tudi obsežen patentni sveženj na področju mobilnih tehnologij, ki jim bo omogočal obrambo zoper tožbe Microsofta in Appla. Prvi si želi 5-10 dolarjev na vsak proizveden telefon, drugi pa umika njihovih izdelkov s trga, ker naj bi bili nesramne kopije njihovih rešitev, znamk in...

16 komentarjev

Microsoft kupil za milijardo dolarjev patentov

Washington Post - V neizprosnih pravnih bojih med podjetji so najpomembnejše strelivo patenti, s katerimi je mogoče iztržiti različne licenčne dogovore, sodne odredbe ali jih le mastno prodati. Microsoft je tako danes objavil, da so od AOL-a odkupili 800 patentov, za katere so odšteli milijardo dolarjev.

Kot je AOL povedal v izjavi za javnost, sta se podjetji sporazumeli, da za 1,056 milijarde dolarjev Microsoft dobi lastništvo nad 800 patenti in neekskluzivno pravico do uporabe (licenčni dogovor) dodatnih 300 patentov v svojih izdelkih, ki jih AOL ne bo prodal. Dodatno bo AOL imel pravico do uporabe patentov, ki so jih prodali Microsoftu. Podjetji ne komentirata, za katere patente gre.

Microsoftov glavni pravnik Brad Smith pojasnjuje,...

7 komentarjev

EU in ZDA: Google sme prevzeti Motorolo

Slo-Tech - Evropski in ameriški regulatorji trga so Googlu prižgali zeleno luč za prevzem Motorole, za katero ponuja 12,5 milijarde dolarjev. Prevzem je Google napovedal lanskega avgust, a je ameriško pravosodno ministrstvo zahtevalo dodatna zagotovila in jamstva, da prevzem ne bo okrnil konkurence. Googlova pojasnila so bila očitno dovolj tehtna, da bodo prevzem smeli izvesti.

Evropska komisija je včeraj sporočila, da po njeni analizi prevzem ne bo občutno spremenil situacije na trgu operacijskih sistemov in patentov, ki pokrivajo mobilne naprave, zato se prevzem odobri. Komisija je preudarjala, ali bi Google lahko po prevzemu ostalim proizvajalcem pametnih telefonov omejeval rabo operacijskega sistema Android. Ugotovili so, da to...

23 komentarjev

Rumena luč za Googlov prevzem Motorole

BuisnessWeek Online - Ameriško ministrstvo za pravosodje je Googlovemu prevzemu Motorole Mobility prižgalo rumeno luč, ko je zahtevalo dodatna pojasnila in podrobnosti o načrtovanem prevzemu, preden bo eventualno izdalo pozitivno mnenje. S tem Googlov prevzem še ni v težavah, je pa to jasno sporočilo, da bodo morali zelo paziti na protimonopolno zakonodajo.

Google je prejšnji mesec za Motorolo Mobility ponudil 12,5 milijarde dolarjev, kar je bila občutna (več kot 60-odstotna) premija na tedanjo tržno ceno podjetja. Tedaj je Google navajal večjo konkurenčnost ekosistema Android kot enega glavnih razlogov za prevzem, čeprav je vsem zelo jasno, da se v ozadju skriva kopičenje patentov, saj jih bo kupčija v Mountain View prinesla več kot...

18 komentarjev

Google je prevzel Motorolo Mobility

TechCrunch - V samem začetku leta, 5. januarja letos, se je nekdaj združeno podjetje Motorola razdelilo na dva dela, na Motorolo Solutions (to skrbi za razvoj in izdelavo radijskih oddajnikov in drugih produktov, namenjenih predvsem profesionalni rabi) ter Motorolo Mobility, v katerem so pristali razvojni inženirji, marketingarji, vodstvo in drug kader, ki je bil odgovoren predvsem za razvoj mobilnih telefonov ter domačih zabavljaških sistemov (set-top-boxev). Zadnjih nekaj let je bil drugi del večinoma v rdečih številkah, a so se predvsem na račun Androida, na katerega so stavili svojo celotno vizijo bolj zmogljivih mobilnih telefonov ter tabličnih naprav, dokopali nazaj na zeleno vejo.

Kot kaže so bila resna razmišljanja o Windows...

60 komentarjev

Google prevzema AdMeld

CNet - Google je tik pred prevzemom podjetja AdMeld, ki se ukvarja s posredovanjem oglasov končnim naročnikom. Podjetja najamejo AdMeld, ta pa poišče najugodnejša in najbolj smiselna omrežja za oglaševanje njihovih ponudb, najcenejše pakete in podobno. Gre za eno redkih niš v oglaševanju, kjer Google svojega izdelka še nima, zato kupujejo AdMeld. Leta 2009 je Google kupil Teracent, ki sproti prilagaja prikazane oglase, lani so kupili Invite Media, ki omogoča kupovanje oglasov v realnem času, in ponovno zagnali DoubleClick, ki založnikom omogoča enostavno prodajo oglasnega prostora. Z AdMeldom zaokrožujejo svojo ponudbo, saj ponuja pristop z nasprotne perspektive - kupovanje oglasnega prostora.

...

7 komentarjev

Google prevzema Motorolo, pripravlja tablet??

Google Droid?

vir: bit-tech.net
bit-tech.net - Na jutro pred težko pričakovano Googlovo konferenco, kjer bo predvidoma javnosti uradno predstavljen telefon Nexus One, krožita dve nadvse zanimivi govorici o Googlu, njihovih izdelkih in konkurentih.

Glede na prvo govorico naj bi bil Nexus One pravzaprav postranskega pomena, saj naj bi Google danes zvečer pravzaprav predstavil tablet, povečan mobilni telefon oz. pomanjšan prenosni računalnik brez tipkovnice z upravljanjem prek zaslona na dotik. S tem naj bi za kar tri tedne prehitel Apple (in mu s tem vrgel težko rokavico), za katerega se govori, da podobno napravo (s 7 oz. 10 palčno diagonalo) po dolgih letih priprav namerava predstaviti 27. januarja. Govorice so...

20 komentarjev

Google prevzema On2

Heise - Google je včeraj pozno popoldne objavil novico, da prevzema podjetje On2 Technologies. Za podjetje, ki se specilizira za tehnologijo stiskanja videa, bo v obliki delnic odštel 106,5 milijona dolarjev. To pomeni, da bodo lastniki delnic On2 Technologies dobili Googlove delnice v protivrednosti 60 centov za vsako delnico On2, kamor je s prejšnjih 40 centov novica izstrelila tečaj delnice včeraj. Podjetje je sicer maja zabeležilo izgubo in v zadnjem četrtletju vknjižilo štiri milijone dolarjev prihodkov. Google se za podjetje zanima predvsem zaradi svojih apetitov pri YouTubu, kjer bo dober kompres videa prišel še kako prav. On2 je npr. lanskega septembra razvil kodek TrueMotion VP8, ki v primerjavi z MPEG-4 nudi enako kakovost slike pri polovico manjši velikosti.

39 komentarjev