»

Tajvanski minister okregan zaradi podpore Appla

Ministrov poziv k trošenju.

vir: The Verge
The Verge - Tajvanski minister za informacijsko družbo, Hu Yu-wei je bil nedavno okregan zaradi izražanja podpore tujemu podjetju, namesto da bi bil podprl nacionalnega šampiona. Na svojem facebook profilu je namreč pozval ljudi, da naj "pomagajo ekonomiji s povečanjem svoje potrošnje", ter dal za zgled sebe - z nakupom sveže Applove igračke (na sliki).

Tovrstni medklici v teh težkih časih niti niso tako redki. Yu-weiju je bilo sicer kar hitro žal, saj so se nad njega družno spravili tako domači mediji kot kolegi iz vlade (ter seveda lokalna twittosfera), ki so vsi izpostavili težavni položaj domačega proizvajalca HTC, ter zato še toliko večjo nujo, da ga lokalni veljaki podprejo. Kot je slikovito dodal en časopis, bi bilo skrajno...

9 komentarjev

Via toži Apple

The Wall Street Journal - Tajvansko podjetje Via je včeraj vložilo tožbo zoper Apple, v kateri mu očitajo kršenje treh patentov. Poleg tega so vložili tudi pritožbi pri ameriški Komisiji za mednarodno trgovino (US ITC).

Kot so zapisali v izjavi za javnost, ima Via v lasti 5000 patentov, do katerih so prišli z vlaganji v raziskave in razvoj (ter seveda tudi z nakupi). Odkrili so, da Applovi izdelki iPhone, iPad, iPod in TV kršijo patent, ki pokriva nalaganje dveh operandov (double operand load), in patenta za zbirko ukazov za dvosmerno pretvorbo in prenos celoštevilskih podatkov in tistih s plavajočo vejico. Gre za precej osnovne patente, kakršnih ima Via cel kup in s katerimi je bila prisilila Intel v licenciranje arhitekture x86,...

16 komentarjev

HTC pretekli teden kupil patente od Googla, z njimi vložil tožbo zoper Apple

Bloomberg - S poletnih dopustov so se vrnili odvetniki, s čimer je konec zatišja med brezkončnimi patentnimi tožbami. Novo sezono je otvoril je HTC, ki je pretekli teden kupil devet patentov od Googla in jih je sedaj že izkoristil za vložitev tožbe zoper Apple.

Gre za devet patentov, ki jih je Google pred manj kot letom dni kupil od Motorole (štiri), Openwava (tri) in Palma (dva). Prejšnji teden so jih prodali HTC-ju, a podjetji prodaje nista podrobneje komentirali ali razkrili finančnega ozadja.

Nova tožba je nadaljevanje že poldrugo leto starega spora med Applom in HTC-jem. Prvi je lanskega marca vložil tožbo zoper HTC zaradi Androida, na kar je HTC odgovoril lanskega maja. Apple je nato pri Mednarodni trgovinski komisiji (ITC)

64 komentarjev

Lodsys razširil tožbo še na pet podjetij

BBC - Lodsys je razširil svojo tožbo zaradi kršitve patentov 7.620.565 in 7.222.078 še na pet podjetij. Gre za znamenita patenta, ki pokrivata nakup dobrin znotraj aplikacij (In-App Purchasing) in zaradi katerih je Lodsys že vložil tožbo zoper sedem razvijalcev aplikacij za iOS in Android. Apple se jim je kot lastnik App Stora postavil v bran kot stranski intervenient.

Sedaj je Lodsys vložil dopolnilo k tožbi, v katerem so dodali pet novih toženih strank. Po novem očitajo kršenje patentov tudi podjetjem Rovio, Square Enix, Electronic Arts (EA) in Take-Two Interactive Software ter Atariju. Rovio je poznan kot razvijalec znane mobilne igre Angry Birds, ki je bila prodana že v več kot 300 milijonih izvodov in ki domnevno tudi krši patente. Take-Two je poznan kot...

4 komentarji

Apple še enkrat nad HTC zaradi patentov

Problematični so HTC Droid Incredible, HTC Droid Incredible 2, HTC Wildfire, HTC T-Mobile mytouch 3G, HTC T-Mobile myTouch 3G Slide, HTC T-Mobile G1, HTC T-Mobile G2, HTC Evo 4G, HTC Aria, HTC Desire, HtC Hero, HTC Merge, HTC Inspire 4G, HTC Evo 4G, HTC Thunderbolt, HTC Thunderbolt 4G in tablični računalnik HTC Flyer.

vir: CNet
CNet - Lani marca smo poročali, da je Apple vložil tožbo zoper HTC na sodišču v Delaware in tudi pritožbo zoper tajvanskega proizvajalca telefonov HTC pri Mednarodni trgovinski komisiji (US ITC). Slednja je priljubljen organ zato, ker dasi ne more naložiti plačila odškodnine, lahko prepove uvoz izdelkov v ZDA, za nameček pa postopke zaključuje bistveno hitreje od sodišč. Postopek pred ITC sicer še ni končan, a je aprila letos ITC...

25 komentarjev

H-W Technology toži 32 podjetij

Slika v prijavi patenta.

CNet - Podjetje H-W Technology je vložilo tožbo zoper Apple, RIM, Google, Amazon, HTC, LG, Ebay, Microsoft, Nokio in še kopico drugih podjetij zaradi domnevnih kršitev enega samega patenta. V tožbi, ki so jo vložili na teksaškem sodišču, 32 podjetjem očitajo kršitve patenta št. 7.525.955, katerega so prijavili marca 2005. V njem je opisana raba IP-telefona z možnostjo iskanja in oglaševanja.

H-W Technology pojasnjuje ta ohlapen opis kot patent, ki pokriva pametne telefone, ki se morejo vključiti v...

3 komentarji

Microsoft in HTC sklenila patentni dogovor

PC World - Microsoft in HTC sta sklenila dogovor, ki pokriva kopico Microsoftovih patentov in dovoljuje njihovo uporabo HTC. Ta bo v zameno Microsoftu plačal licenčnino.

Patenti se nanašajo HTC-jeve mobilne telefone, na katerih teče Android. Podrobnosti podjetji nista želeli razkriti, tako da je višina licenčnine za zdaj neznana. Spomnimo, da je Apple pred dvema mesecema vložil tožbo zoper HTC, v kateri mu očita kršitve 20 patentov za Android. Microsoft nima v lasti patentov za operacijski sistem Android, ki ga je zasnoval Google, a so prepričali HTC, da bi platforma Android lahko kršila druge Microsoftove patente. To pomeni, da bi lahko Microsoft v kratkem podobno pritisnil tudi na ostale proizvajalce Androidnih naprav.

19 komentarjev