»

YotaPhone je tudi e-bralnik

BBC - Mobilni telefoni imajo LCD-zaslone, ki so lični in z visoko ločljivostjo, a energijsko potratni in naporni za oči pri daljšem branju. Bralniki e-knjig uporabljajo e-črnilo (E-Ink), ki je manj slikovit, varčen in očem prijazen. Toda zakaj mobilni telefoni ne bi imeli obojega? Za to ni prav nobenega razloga, trdijo v ruskem podjetju Yota Device. Danes so v Evropi začeli prodajati YotaPhone, ki ima oboje.

To je značilnost, ki ga odlikuje v primerjavi z vso konkurenco. Na eni strani ima telefon običajen barven LCD-zaslon, ki po diagonali meri 4,3 palca in zmore prikazati ločljivost 720p. Na drugi strani pa najdemo stalno vključen prikazovalnik iz e-črnila, kjer se izpisujejo obvestila, tekstovna sporočila in podobno, seveda pa lahko na njem beremo tudi knjigo....

24 komentarjev

Google predstavlja bralnik e-knjig

iriver Story HD

Ars Technica - Google je napovedal, da bodo konec tedna, predvidoma to nedeljo, predstavili bralnik e-knjig, ki bo optimiziran za Google eBooks in s tem tri milijone brezplačnih in več sto tisoč plačljivih e-knjig v Googlovi zbirki. Imenoval se bo iriver Story HD.

Šlo bo za drugo generacijo bralnika Story podjetja iriver, ki je bil predstavljen že leta 2009. Nova verzija bo zelo podobna, vsebovala bo vgrajeno fizično tipkovnico, listanje pa bo izvedeno s podolgovatim gumbom pod zaslonom. Zaslon, ki po diagonali meri šest palcev (1024 x 768), na dotik ne bo...

37 komentarjev

E-knjige na vrhu pri Amazonu

Z različico z oglasi se je Amazon močno približal meji stotaka za bralnik e-knjig

vir: TechCrunch
TechCrunch - Neizbežno je bilo, da bo prodaja e-knjig na Amazonovi trgovini nekoč višja od prodaje fizičnih knjig. Že lanskega julija je bila prodaja v digitalni obliki višja od prodaje knjig s trdo vezavo, v letošnjem januarju pa je padla še bolj popularna trdnjava, knjige z mehko vezavo. Skupaj so knjige v fizični obliki do nedavnega še vedno kljubovale digitalnim različicam, a ne več. Amazon je namreč objavil, da je prodaja njihovih e-knjig za lasten bralnik Kindle presegla prodajo knjig v fizični obliki. Pri TechCrunchu sicer menijo, da je popularnost povezana tudi z izredno ugodnim Kindlom (izdaja najcenejšega...

9 komentarjev

Nov rekord prodaje e-knjig

Guardian - Podatki o prodaji knjig različnih formatov, ki je objavilo Združenje ameriških založnikov (AAP), kažejo, da je februarska prodaja e-knjig v ZDA dosegla nove rekordne vrednosti. Prvikrat se je tako primerilo, da so e-knjige postale najbolje prodajana vrsta knjig, saj so jih prodali za 90,3 milijona dolarjev. Tiskane inačice sledijo na drugem mestu z 81,2 milijona dolarjev.

V primerjavi z lanskim februarjem predstavljajo te številke 202-odstotno rast prodaje e-knjig, medtem ko se je v enakem obdobju prodaja papirnatih (mehko in trdo vezanih) knjig skrčila za tretjino. Visoko rast, tudi v primerjavi z letošnjem januarjem, pripisujejo ponovoletnim nakupom, ko so prejemniki bralnikov e-knjig in tabličnih računalnikov nakupili e-knjige.

54 komentarjev

Amazon prodal več elektronskih knjig kakor tiskanih s trdimi platnicami

Wired News - Elektronske knjige so se dokončno uveljavile, ocenjuje Amazon, saj so jih prvikrat v daljšem časovnem obdobju prodali več kakor papirnatih. Pred lanskim božičem je bil tak en dan, sedaj pa je takšno celotno četrtletje. Prodali so 43 odstotkov več e-knjig od takih s trdimi platnicami.

V prvem letošnjem polletju so prodali šestkrat več e-knjig kakor v lanskem prvem polletju (Amazon ponuja 630.000 plačljivih e-knjig). Rast prodaje se povečuje iz meseca v mesec, tako da je v zadnjem mesecu prodaja e-knjig Gutenbergovo inačico prehitela že za 80 odstotkov. Toda velikim številkam navkljub klasične knjige spričo svoje cene še vedno prinesejo več v Amazonovo malho.

Ocena Publisher’s Weekly kaže, da je bilo lani prodanih za 4,4 milijarde dolarjev knjig s trdimi platnicami, za 5,1 milijarde dolarjev knjig z mehkimi platnicami (v teh dveh kategorijah niso šteli prodanih izvodov Svetega pisma, strokovnih knjig in učbenikov) ter zgolj za 81 milijonov dolarjev e-knjig. Letos bo ta številka...

193 komentarjev