»

Prvi računalniki v Sloveniji, 5b.del - prvi večji elektronski center

Računalniški muzej -

V Iskri se je po fiasku z licenčno proizvodnjo računalnikov Zuse Z-23 in neuspešni nabavi elektronskega računskega stroja UNIVAC 1004 za lastne potrebe leta 1966 začelo znova premikati. Sklenili so kooperacijsko in zastopniško pogodbo s podjetjem CDC(Control Data Corporation). V Iskrini tovarni inštrumentov v Horjulu so začeli z izdelavo nekaterih sestavnih delov za njihove računalnike, prevzeli pa so tudi zastopništvo CDC za področje celotne Jugoslavije. Dogovarjali so se za licenčno proizvodnjo enega izmed njihovih manjših računalnikov, vendar projekt takrat ni bil realiziran. CDC je v šestdesetih izdelal vrsto zelo zmogljivih in cenovno ugodnih tranzistorskih računalnikov druge generacije. Računalnik CDC 3100 je imel zmogljivost približno 0.5 MIPS, to je 500.000 navodil v sekundi pri taktu dobrih 400 kHz, računalnik CDC 3300 pa kar 0.8 MIPS pri taktu 800 kHz. To je bilo za ta čas precej zmogljivosti, glede na to da je imel takrat najmočnejši računalnik na svetu CDC 6600...

4 komentarji

Yahoo bo recikliral e-poštne naslove

Yahoo News - Če imate pogosto kombinacijo imena in priimka, ste gotovo že naleteli na težave pri izbiri elektronskega naslova. Vse pametne permutacije so običajno že zasedene, tako da se je treba na koncu zadovoljiti s kakšnim neestetskim uporabniškim imenom janez.novak231. Situacija je čedalje slabša, saj se število uporabnikov spletnih ponudnikov e-pošte povečuje, kar zmanjšuje število prostih naslovov. Zato je nujno recikliranje, pravi Yahoo.

Če se v svoj račun niste prijavili že nekaj časa, ker ste ga ustvarili le za spam in mogoče sploh ne poznate več gesla zanj, potem nima smisla, da ta sploh še obstaja. Tako razmišlja Yahoo, ki začenja veliko reciklažo. Ko so to najavili, so sprožili burne polemike. Rok je bil 14....

16 komentarjev

Nov teden, novi hekerski vdori: tarča vojska

Sedež Booz Allen Hamiltona v Virginiji

vir: Slashdot
Slashdot - Pretekli vikend so imeli hekerji spet polne roke dela, saj so bili znova na udaru pogodbeni izvajalci za vojsko. Vdrli so v dve ameriški podjetji in iz njih pridobili cel kup elektronskih naslovov in nekaterih drugih podatkov zaposlenih v ameriški vojski.

Najprej so v petek iz skupine AntiSec sporočili, da so vdrli v strežnike podjetja IRC Federal, ki dela za ameriški Zvezni preiskovalni urad FBI, mornarico, pehoto, NASO, pravosodje itn. V sporočilu na Pastebinu so se pohvalili, da so izkoristili ranljivosti sistema Windows in odtujili nekaj podatkovnih baz, elektronskih naslovov in predrugačili njihovo spletno stran. Našli so tudi različne načrte, predloge in poročila, kopije pogodbe in biometričnih podatkov itd. Celotni paket ukradenih podatkov...

15 komentarjev

Connexion napada vladne in vojaške strani

Zeropaid - Hekerska skupina Connexion je objavila skoraj 17.000 elektronskih naslovov in ustreznih gesel, ki so jih domnevno ukradli s strani več organizacij. Od kod so jih dobili, skupina ni želela razkriti, a pregled po elektronskih naslovih pokaže, da gre v veliki meri tudi za ameriške vojaške in vladne službe.

Naslovi ljudi iz skupine "pomembni ljudje" obsegajo Agencijo za nacionalno varnost (NSA), Oddelek za domovinsko varnost (DHS), Center za nadzor bolezni (CDC), zvezne države in še nekaj drugih agencij ter različne veje vojske. Ostali elektronski naslovi so od vsepovsod - Yahoo, Gmail, MSN,...

25 komentarjev

Pošta Slovenije na spletu objavila seznam "varnih poštnih predalov"

Seznam varnih poštnih predalov

Slo-Tech - Pošta Slovenije že nekaj časa ponuja storitev moja.posta.si, ki omogoča prejemanje računov, položnic in drugih dokumentov po elektronski poti, mogoče pa je tudi plačevanje računov. Kljub temu da zagotavljajo visoko varnost in zaupnost podatkov, so na spletu objavili kar seznam trenutno odprtih predalov.

Seznam vsebuje elektronske naslove in imena ter priimke (oziroma imena pravnih oseb) imetnikov varnih poštnih predalov. Seveda gre za osebne podatke, katerih javna objava brez ustreznega soglasja posameznikov ni dovoljena.

Ob tem je zanimivo tudi to, da Pošta Slovenije v svojem pravnem obvestilu svojim strankam zagotavlja, da njihovih osebnih podatkov ne bodo uporabili ali komurkoli...

83 komentarjev

Kje spamerji dobijo elektronske naslove

Slashdot - Ker čedalje več spletnih strani blokira programe za nabiranje elektronskih naslovov, uporabniki interneta pa tudi čedalje previdneje vpisujejo svoje elektronske naslove na različne spletne strani, imajo pošiljatelji nezaželene elektronske pošte vedno več problemov pri pridobivanju elektronskih naslovov.

Zato ne preseneča dejstvo, da se zatekajo h klasičnemu kriminalu. Tiskovne agencije danes poročajo, da so aretirali uslužbenca AOL-a, ki je iz AOL-ovega sistema ukradel 92 milijonov elektronskih naslovov. Naslovi so bili kasneje prodani spamerjem za 52.000 USD oz. dobrih 10 milijonov SIT.

23 komentarjev

Telemach ne pozna štiričrkovnih domen?

Slo-Tech - Od 27. junija 2001 imamo v internetu poleg tročrkovnih domen na voljo tudi štiričrkovno .info. In kaj ima to zveze s Telemachom?

Na njihovi spletni strani se nahaja nagradna anketa, na koncu pa mora vsak sodelujoči vpisati tudi nekaj podatkov o sebi. Med drugim je obvezen tudi vpis elektronskega naslova. Tu pa se zaplete, saj uporabniki, ki vpišejo elektronski naslov, ki se nahaja na domeni .info, na zaslon dobijo tole obvestilo:


Ko namesto .info vpišemo .inf, pa gre zadeva lepo skozi ... Da bi pri Telemachu ne vedeli, da imamo štiričrkovne domene že vsaj dve leti, ni ravno verjetno. Bolj verjetno pa je, da so bili programerji preprosto malce malomarni pri pisanju (prepisovanju) javascript kode.

Sedaj lahko le počakamo, da kakšna skupina imetnikov e-naslovov na...

16 komentarjev

Prijava

Jaz - Vsi ki ste poslali email z pritožbo o nedelovanju prijave, ga prosim pošljite ŠE ENKRAT. Tokrat na naslov primoz@slo-tech.com. V e-mail OBVEZNO vpišite vaš elektronski naslov, kot ste ga vpisali v obrazec za prijavo ter vaše uporabniško ime. Gesla NI potrebno pošiljati, razen v primeru, da niste prepričani da ga veste[:D]

0 komentarjev