»

Ustavno sodišče zadržalo izvrševanje zakonske podlage za IMSI lovilce

Ustavno sodišče RS - Konec marca je Državni zbor sprejel novelo zakona o kazenskem postopku, s katero je poskusil v zakonske okvire spraviti dolgoletno prakso slovenske policije. Danes je Ustavno sodišče objavilo sklep o začasnem zadržanju izvrševanja pravne podlage za izvajanje prikritih preiskovalnih ukrepov s pomočjo IMSI lovilcev.

V enajsti točki izreka je US zapisalo:
Predlagatelji izpodbijajo 150.a člen ZKP (uporaba tehničnih sredstev za nadzor signala mobilne telefonije), ne da bi predlagali zadržanje njegovega izvrševanja. Ukrep je lahko podlaga za nadaljnje invazivne posege države v človekove pravice in temeljne svoboščine (med drugim omogoča tudi izvedbo drugih prikritih preiskovalnih ukrepov, ki jih sicer ne bi bilo mogoče izvesti ali katerih izvedba bi bila precej otežena). Ukrep omogoča izrazito neosredotočeno zbiranje in obdelovanje številnih osebnih podatkov iz zasebnega življenja širokega kroga posameznikov.[4] Prav v teh lastnostih, katerih posledica je poudarjena invazivnost...

54 komentarjev

Hekerji d.o.o. izven darkweba in forumov najraje komunicirajo prek Skypa

vir: ZDNet
ZDNet - Svet digitalnega kriminala vse bolj spominja na ustaljene prakse v legalnem poslovnem svetu. V večini primerov gre za skupine visoko usposobljenih ljudi z različnimi znanji (razvijalci zlonamerne kode, spammerji, specialisti za finančne transakcije… ), ki skupaj sodelujejo na veliko različnih projektih. In seveda morajo med seboj komunicirati.

»Forumi so srce in ožilje ekonomije digitalnega kriminala.« Tako so zapisali pri analitični hiši Flashpoint, ki je včeraj izdala analizo komunikacije digitalnih kriminalcev. Raziskava je sicer trajala štiri leta. V njej avtorji ugotavljajo, da so forumi, predvsem na temni strani interneta, še vedno steber komunikacije...

13 komentarjev

Policija zavaja glede pridobivanja podatkov o uporabnikih spletnih portalov

Zahteva z dne 31.3.2014

Slo-Tech - Po objavi prispevka o policijskem zavajanju glede uporabe pooblastil, ki so bila namenjena pridobivanju podatkov o uporabnikih telekomunikacijskih storitev, ki so prepovedali objavo svoje številke v telefonskem imeniku zoper upravljavce spletnih strani, se je danes odzvala tudi slovenska policija.

Spomnimo, šlo se je za preiskavo kaznivega dejanja razžalitve zoper župana, ki naj bi jo med septembrom in decembrom lani v šestih komentarjih komentarjih na...

43 komentarjev

Poletna novela zakona o varovanju državljanov v kazenskem postopku

Slo-Tech - Medtem ko se večina državljanov hladi na morju, ali si tega vsaj želi, so na Ministrstvu za pravosodje in javno upravo bolj pridni. Kot ugotavljajo, ravno te dni mineva dva meseca od začetka veljave prejšnje spremembe, zato je že primeren čas (da ne rečemo skrajni čas) za novo novelo Zakona o kazenskem postopku (ZKP-L). Trenutno je v medresorskem usklajevanju. Spremembe so manjše narave in pravzaprav si želimo, da bi bila še kakšna več.

Pa kar po vrsti. V imenu javnofinančne odgovornosti je zdaj jasneje določeno, da bodo stroški postopka bremenili oškodovanca, ki je podal predlog za pregon (potreben za en kup lažjih kaznivih dejanj) in ga kasneje, ko se je draga pravosodna mašinerija že zagnala umaknil, in s tem izsilil konec postopka brez obsodilne sodbe. Sprememba bo številnim oškodovancem dala misliti, zmanjšala število teh postopkov in spodbujala k zunajsodni ali civilni poravnavi s storilcem.

Dalje se dokončno odstranjuje dolgo trajajoča pravna fikcija, da v Sloveniji...

20 komentarjev

Twitter gre na sodišče izpodbijat zahtevke za uporabniške podatke s strani ameriške vlade

Malcolm Harris, lani aretiran med Occupy Wallstreet protesti zaradi 'motenja javnega reda in miru'. Oblasti bi zdaj rade njegove twitter podatke.

vir: Forbes
Forbes - Kot poroča Forbes, je Twitter zaostril spor z ameriško policijo oz. tožilstvom glede izročanja uporabniških podatkov brez predhodne pridobitve sodne odredbe.

Skrbi jih, da bi takšni policijski zahtevki (t.i. zaprosila) postali stalna praksa. Že lani so o prejemu začeli obveščati sodelavce WikiLeaksa, nakar je tožilstvo na naslednje zahtevke nalepilo oznako "tajno". Nato so tožili na pravico, da smejo zadevne uporabnike ne glede na to oznako obvestiti o obstoju zaprosila, da lahko ti sami podvzamejo obrambo in si tako zagotovijo pravico do kontradiktornosti v sodnem postopku. En uporabnik Twitterja, g. Malcolm Harris, je s pomočjo nevladnih organizacij to tudi storil, a ga je sodišče že malce arogantno zavrnilo, da sploh...

13 komentarjev

Hramba podatkov 2.0

MVZT - Skladno z izvirno tezo Petra Pavlina s sektorja za kaznovalno pravo in varstvo človekovih pravic pravosodnega ministrstva, da so pomisleki o zbiranju komunikacijskih podatkov nedolžnih državljanov padli že z evropsko direktivo, po kateri se v EU shranjujejo vse elektronske komunikacije, čeprav je več kot 99 odstotkov Evropejcev verjetno nedolžnih, naj bi bil dostop do podatkov baznih postaj – malenkost.

Kot kaže zadnja neuspela sprememba Zakona o kazenskem postopku ni bila osamljen poskus, temveč je bila del večjega načrta. Slab mesec po zadnjem neuspešnem poskusu, se je slovenska vlada odločila nadaljevati začrtano zgodbo. Tokrat poskuša z novelo Zakona o elektronskih komunikacijah uvesti trajno hranjenje podatkov o vaših dostopih do interneta, saj 8 mesecev ne zadostuje za uspešen pregon teroristov, vojnih zločincev in preprodajalcev rabljene opreme preko malih oglasov. Za razliko od uvedbe hrambe prometnih podatkov pred nekaj leti, kjer se je predlagatelj vsaj potrudil z...

116 komentarjev

Britanska policija poseduje opremo za tajni nadzor telefonov

Se v tem kombiju, ki je 15. oktobra (morda?) beležil obraze na Kongresnem trgu, poleg video nadzornih naprav skrivajo tudi mobi nadzorne naprave?

vir: Guardian
Guardian - Medtem ko si naša policija na vse kriplje prizadeva dobiti zakonsko podlago za nadzor "geografskih območij" (baznih postaj), ima Britanska drug problem - v javnost je namreč pricurljalo, da že dve do tri leta posedujejo in tudi uporabljajo visokozmogljivo opremo za prikrit nadzor komunikacij, katere uporabniki so praviloma vojaške varnostno-obveščevalne službe, režimi s predznakom totalitarnosti in občasni zasebni naročniki v proizvodnji in tihotapljenju prepovedanih drog.

Metropolitan police service, znana tudi kot The Met, je največja policijska služba v državi. Opremo je nabavila že pred časom od vojaškega dobavitelja Datong PLC iz Leedsa. Velja omeniti, da je podjetje svoje izdelke...

99 komentarjev

Ameriška policija testira program za predvidevanje lokacije kaznivih dejanj

Uspešna aretacija na eni od predvidenih 'vročih točk'.

vir: The New York Times
The New York Times - Policijske službe v Santa Cruzu, mestecu v osrednji Kaliforniji, so začele uporabljati posebno računalniško simulacijo za predvidevanje, v katerih delih mesta naj bi se na tekoči dan zgodilo največ kaznivih dejanj. V program, ki osnuje na modelih za predvidevanje lokacij popotresnih sunkov, vsako jutro vnesejo tekoče podatke o kriminaliteti, nakar izračuna 10 najbolj verjetnih žarišč kriminala za tekoči dan. Eno žarišče ustreza kocki s stranico 150 metrov (500 čevljev) in je lahko celo tako natančno kot "ta in ta parkirna hiša". Na najbolj vroče točke nato razpošljejo dodatne patrulje kot sredstvo za odkrivanje in preprečevanje kriminala. Prvi rezultati so vzpodbudni - število vlomov v stanovanja je julija upadel za 27% glede na isti...

38 komentarjev

Statistika nemške policije kaže, da je direktiva o hranjenju podatkov nepotrebna

Raziskanost kaznivih dejanj se v obdobju veljavnosti direktive v Nemčiji ni povečala, po njeni ukinitvi pa ne zmanjšala. Graf so pripravili pri nemški civilni iniciativi vorratsdatenspeicherung.de

Slo-Tech - Nemški zvezni preiskovalni urad (Bundeskriminalamt) je predstavil statistiko raziskanosti kaznivih dejanj zadnjih 6 let, ki dokazuje, da vseobsežno hranjenje prometnih podatkov o telefonski in internetni komunikaciji ne poveča raziskanosti kaznivih dejanj.

Direktiva o hranjenju podatkov, ki predpisuje blanketno, splošno, vseobsežno hranjenje teh skrajno občutljivih osebnih podatkov o vseh, tudi o tistih 98,5-odstotka prebivalcev, ki ne bodo nikoli storili resnega kaznivega dejanja, je s tem dokazano nepotrebna, nesorazmerna in s tem tudi neustavna, menijo. To je sicer že ugotovilo...

14 komentarjev

Ministrstvo za pravosodje: Komu boste verjeli? Nam ali svojim lažnivim očem?

Slo-Tech - Ministrstvo za pravosodje se je odzvalo na včerajšnjo kritiko predloga spremembe ZKP s strani Informacijske pooblaščenke.

Trdijo namreč:
Današnji kritičen odziv informacijske pooblaščenke, se nanaša namreč na besedilo, ki ga v predlogu zakona ni več, saj je bilo to besedilo prav na podlagi usklajevanja z informacijsko pooblaščenko in ministrstvom za visoko šolstvo, znanost in tehnologijo črtano.

Edina sprememba, ki jo vsebuje izpostavljeni 149.b člen Predloga Zakona o spremembah in dopolnitvah Zakona o kazenskem postopku je v tem, da je v členu dodana beseda "oprema", kar pomeni drugo vsebino in se vedno nanaša na konkretiziranega možnega osumljenca.

V nobenem primeru torej ni mogoče, da bi se zbirali podatki o nedoločenem krogu uporabnikov elektronskih komunikacij, kar je jasno razvidno iz prvega odstavka istega člena, pa tudi iz obrazložitve tega člena.


Kako se to sporočilo ujema z njihovo lastno obrazložitvijo spremembe, pa presodite sami:

Sprememba drugega odstavka je...

51 komentarjev

Orwell se je motil oz. Slovenija 2011

Slo-Tech - Slovenska vlada je bila ta teden precej aktivna na področju kazenske zakonodaje. Ker je lovljenje kriminalcev in kriminalcev precej kompleksna zadeva, pa je v paketu potrebno rahlo popraviti (beri: 124 strani popravkov skupaj z utemeljitvijo) tudi Zakon o kazenskem postopku. Ena izmed bolj norih sprememb uvaja možnost množičnih poizvedb o posameznikih, ki so se skupaj s svojim mobilnim telefonom v nekem času nahajali na nekem območju.

Tako se med drugim spreminja člen o prikritih preiskovalnih ukrepih (149.b):

V prvem odstavku 149.b člena se črtajo besede "elektronskega komunikacijskega omrežja", beseda "mu" pa nadomesti z besedama "pristojnemu organu".
V drugem odstavku, se za besedo "sredstva" dodata besedi "ali opreme".
V tretjem odstavku se za besedo "operaterja" se črtajo besede "elektronskega komunikacijskega omrežja".
V četrtem odstavku se črtajo besede "elektronskih komunikacij", besedi "preiskovalnemu sodniku" se nadomestita z besedama "pristojnemu organu".


...

76 komentarjev

Po Nemčiji, Cipru in Romuniji zdaj še češko ustavno sodišče razveljavilo zakon o hrambi prometnih podatkov

preozko definiran krog kaznivih dejanj, pri preiskovanju katerih se lahko uporabljajo prometni podatki, lahko vodi do ti. 'fishing ekspedicij'. Vir: lobbynomics.com

Slo-Tech -

Na zadnji marčevski dan je češko Ustavno sodišče odločilo, da njihov zakon o implementaciji retencijske direktive ni skladen z ustavo, in ga razveljavilo. S tem operaterji elektronskih komunikacij do nadaljnjega več niso zavezani k zbiranju prometnih podatkov o telefonskih klicih, sms-ih, prejetih e-poštnih sporočilih in obiskanih spletnih straneh, že zbrane podatke pa morajo izbrisati. Prav tako bodo sodišča enega po enega pregledala vse kazenske zadeve, v katerih so bili prometni podatki služili kot dokaz.

Postopek je stekel lani spomladi na podlagi ustavne pritožbe nevladne organizacije Iuridicum Remedium (IuRe), pridružilo pa se jim je še 51 poslancev nacionalnega parlamenta. Glavni očitek so bili nesorazmerno skopi...

27 komentarjev

Komentar določb Zakona o kazenskem postopku, ki opredeljujejo nekatere posege v komunikacijsko zasebnost

Slo-Tech - Državni zbor je pred kratkim sprejel novelo Zakona o kazenskem postopku, ki opredeljuje nekatere posege v komunikacijsko zasebnost, postopke forenzičnega zasega podatkov, roke za vračanje zaseženih nosilcev podatkov oz. elektronskih naprav ter določbe, ki opredeljujejo obveznost razkritja šifrirnih ključev.

O noveli zakona smo na kratko že poročali, sedaj pa je na spletnem mestu Pravokator objavljen še nekoliko obsežnejši komentar omenjenih določb, skupaj s primerjavo rešitev, ki so se uveljavile v tujini.

Obvezno branje za preiskovalce in storilce kaznivih dejanj iz področja računalniške kriminalitete!

4 komentarji

Objavljena Direktiva o hrambi prometnih podatkov

Slo-Tech - Včeraj je bila v uradnem listu Evropske Unije objavljena direktiva 2006/24/ES o hrambi podatkov, pridobljenih ali obdelanih v zvezi z zagotavljanjem javno dostopnih elektronskih komunikacijskih storitev ali javnih komunikacijskih omrežij, in spremembi Direktive 2002/58/ES, bolj znane kot Direktiva o hrambi prometnih podatkov.

Direktiva bo začela veljati 20. dan po objavi v uradnem listu, njeno polno izvajanje pa bo v Sloveniji odloženo za 18 mesecev. Slovenija je namreč izjavila, da bo za 18 mesecev odložila uporabo Direktive za hrambo komunikacijskih podatkov, ki se nanašajo na dostop do interneta, internetno telefonijo in internetno elektronsko pošto.

Izkoristimo torej še zadnje mesece svobode na internetu, ki nam je preostala ...

68 komentarjev

Stališče ministrstva za pravosodje glede hrambe prometnih podatkov

Slo-Tech - Objavljamo stališče slovenskega ministrstva za pravosodje glede predlagane direktive o obvezni hrambi prometnih podatkov ter komentar stališča.

Stališče ministrstva za pravosodje:

"Ministrstvo za pravosodje v skladu s svojo pristojnostjo dokument (predlagano direktivo o hrambi prometnih podatkov, op.p.) ocenjuje z vidika časovne koristnosti hrambe telekomunikacijskih podatkov za namene učinkovitega izvajanja predkazenskih in kazenskih postopkov ter ustreznosti določb o varstvu osebnih podatkov glede na sprejete standarde varstva osebnih podatkov v Republiki Sloveniji in Evropski uniji.

Ministrstvo za pravosodje meni, da so določbe v dokumentu, ki se nanašajo na varstvo osebnih podatkov (člen 5 - varovanje podatkov in 6 - dostop do podatkov), zaradi harmonizacije varstva osebnih podatkov v državah članicah, povsem zadovoljive in ustrezne z vidika varstva osebnih podatkov posameznikov. Sedanji predlog liste podatkov, ki naj jih telekomunikacijski operaterji hranijo, po mnenju...

67 komentarjev