»

Uber bi vozil tudi tovor

Slo-Tech - Kalifornijsko podjetje Uber, ki je dvignilo ogromno prahu s svojimi storitvami za plačljiv prevoz potnikov, ki so zaradi nelojalne konkurence taksislužbam v mnogo mestih in državah prepovedane, si želi postati prevoznik, ki pokriva vse vrste prevozov ljudi in tovora. Zato so v Hongkongu začeli testiranje nove storitve UberCargo, ki uporabnikom omogoča najem kombijev za prevoz tovora.

Uber je začel svoje storitve ponujati kot UberBlack, kjer je šlo za najem limuzinskih avtomobilov, kar so kasneje dopolnili še z UberX oziroma UberPop (naročanje prevoza s kakršnim koli avtomobilom) in (deljenje prevoza in UberTaxi (naročanje klasičnega avtotaksija, ki ima pogodbo z Uberjem). V spor z oblastmi so prišli povsod, kjer so Uber...

24 komentarjev

Sony se s PlayStation Vue podaja v svet televizijskih storitev

Polygon - Sony se je odločil pomešati štrene velikim in je v četrtek napovedal novo storitev za predvajanje videovsebin (online streaming video) PlayStation Vue, ki bo v beta verziji na voljo še ta mesec. V glavnem bo šlo za možnost spremljanja televizijskih programov prek PlayStationa 3 in 4 (kasneje tudi na drugih napravah), za začetek kakopak omejeno na dele ZDA.

Ameriški trg so kar dobro pokrili, saj bodo vključevali Viacomove programe, Fox, NBC, Scripps, CBS in Discovery, čeprav manjkajo programi ESPN-Disney (ESPN, ABC ...) in Time Warnerja (Cartoon Network, CNN ...). Zaradi tega bo Vue ta hip težko postal prava zamenjava za kabelsko televizijo, čeprav bo ponujal okrog 75 kanalov, med njimi tudi sicer plačljive. Prav tako še ni jasno, kolikšna bo cena.

Sony je...

2 komentarja

Skupinska tožba zoper Sony zaradi malomarnosti pri vdoru v PSN

Reuters - Velike napake so prikladne priložnosti za različne tožbe in tako je tudi v primeru napada na Sonyjev PSN, ki se je zgodil aprila letos in še vedno ni v celoti saniran (na Japonskem še vedno ni vzpostavljen nazaj). Proti Sonyju so sedaj jezni uporabniki, katerih osebni podatki so bili med napadom odtujeni, vložili skupinsko tožbo.

Eden izmed očitkov Sonyju je, da so le 14 dni pred napadom odpustili večjo skupino zaposlenih iz divizije Sony Online Entertainment, izmed katerih jih je bilo mnogo iz Network Operations Centra. Tam skrbijo za varnost omrežja in se spopadajo z napadi, je dejala anonimna priča iz Sonyja. Zato naj bi bil Sony nepripravljen na vdor in hitro odpravo posledic.

...

10 komentarjev

Sonyjev PSN bo polno delujoč do konca tedna

Le kakšne bodo dolgoročne posledice napada za Sony?

vir: Ars Technica
ComputerWorld - Sony je napovedal, da bo do konca tedna popolnoma obnovil vse svoje storitve PlayStation Network, ki so bile zaradi napada in vdora v sistem PSN več kot mesec dni nedostopne. Počasi se obnavlja tudi Qriocity, saj se Music Unlimited na Qriocity prav tako vrača. Izvzete so zgolj storitve na Japonskem, v Južni Koreji in Hongkongu, kjer jih še nekaj časa ne bo.

Sony je PSN in ostale storitve izključil 20. aprila, dan po ugotovitvi, da so bili žrtev dovršenega napada. Situacija se je pričela normalizirati 15. maja, ko so PSN začeli ponovno vzpostavljati v Ameriki in Evropi, konec preteklega tedna pa še v večini azijskih držav. V prvi fazi so imeli uporabniki dostop le do nekaterih funkcionalnosti, in sicer igranja, upravljanja računov in klepeta s prijatelji. Sedaj bodo dodali še PlayStation Store in...

17 komentarjev

Danes pričetek vzpostavljanja Sony PSN

CNet - Potem ko je Sony objavil dodatne informacije o razlogih za vdor v PlayStation Network (PSN) in posledičnem izpadu, so začeli po skoraj mesec dni dolgi prekinitvi ponovno vzpostavljati storitev. Vračanje PSN med žive po potekalo po stopnjah, je pojasnil izvršni direktor skupine Sony Kazuo Hirai.

Vrnil se bo skoraj celoten paket z vsemi spletnimi igrami, forumi in stranmi. Za zdaj bodo še nekoliko počakali s PlayStation Store in nakupovanjem v Qriocity, ki bosta na voljo šele konec meseca. Uporabniki PS3 bodo seveda morali ponastaviti svoja gesla, kar bodo lahko storili le na napravi, s katere so prvikrat aktivirali svoj račun. Hirai je predstavil tudi nove varnostne zmogljivosti, med katerimi so dodatni...

14 komentarjev

Sony PSN nazaj ta teden, verjetno odtujene številke kreditnih kartic

Kaz Hirai na novinarski konferenci v Tokiu

Los Angeles Times - Sony še vedno kani storitev PlayStation Network (PSN), ki so jo pred slabima dvema tednoma napadli hekerji in podjetje prisilili v začasno ustavitev PSN, ponovno usposobiti ta teden. Hkrati bodo zagnali tudi prav tako ustavljen Qriocity.

Ko bo storitev ponovno zagnana, bodo morali vsi uporabniki najprej spremeniti geslo, kar bo Sony dosegel z obvezno posodobitvijo programske opreme. Pri tem bodo morali zamenjavo gesla opraviti na primarni napravi, tj. kjer so prvikrat aktivirali PSN. Da pa bi se uporabnikom odkupili za hude čase, bodo v okviru Welcome Back Appreciation Programa ponudili nekaj brezplačnih vsebin zanje, 30-dnevno naročnino na PlayStation Plus (za PSN) in Music Unlimited...

13 komentarjev

Sony PlayStation Network nazaj prihodnji teden, številke kreditnih kartic so bile šifrirane

Le kakšne bodo dolgoročne posledice napada za Sony?

vir: Ars Technica
Slo-Tech - Sonyjeva storitev PlayStation Network (PSN), ki je zaradi vdora v sistem nedosegljiva že od prejšnjega tedna, ostaja izključena, medtem ko na internet curljajo nove, to pot bolj pomirljive informacije o incidentu. Čeprav so na Ars Technici poročali o bralcih, ki so doživel zlorabo kreditne kartice in za to obtožili vdor v Sony PSN, ker sicer kreditne kartice niso bili nikjer uporabili, se to zdi manj verjeten razlog.

Sony je namreč zagotovil, da so bili vsi podatki o kreditnih karticah strank šifrirani, tako da si napadalci tudi z odtujenimi podatki ne bi mogli pomagati, če je bilo šifriranje seveda kakovostno (o tem Sony ni razkril podrobnosti). Poizvedba sicer kaže, da tabela s temi podatki sploh ni bila odtujena. Toda priznali so, da ostali podatki niso bili šifrirani, marveč shranjeni kot...

49 komentarjev

PlayStation Network še vedno nedostopen, kriv je vdor v sistem

vir: engadget
engadget - PlayStation Network in Qriocity, igričarska ter glasbena storitev Sonyja, sta od spleta odrezana ter za uporabnike tako nedosegljiva že od pretekle srede, torej več kot tri dni. V uradni izjavi so pri Sonyju zdaj povedali, da je za nedosegljivost kriv vdor v sistem, a ta sam po sebi ni bil kriv za nedostopnost. Sistema so pri Sonyju izključili sami, saj želijo preprečiti še večje težave. Krivci za napad so še neznani, saj te informacije Sony ni delil z javnostjo (ni jasno, če sploh poznajo krivce), kakor tudi ni nobena od spletnih skupnosti oz. hekerskih skupin prevzela odgovornosti. Mnogi s prstom sicer kažejo na Anonymous, skupino hekerjev, ki je podoben napad že izvedla v začetku meseca.

Do nadaljnjega bosta PlayStation Network in Qriocity nedosegljiva, saj...

39 komentarjev

Sony predstavil Music Unlimited Qriocity

X-Bit Labs - Sony je zagnal novo storitev Qriocity (da si ne zlomite jezika, prebere se kakor curiosity) s polnim imenom MUQ (Music Unlimited powered by Qriocity). Gre za oblačno storitev, ki uporabnikom omogoča dostop do glasbe prek spleta. Trenutno ponuja šest milijonov naslovov, v prihodnosti pa se bo še širila. Uporabniki lahko poleg osebnih računalnikov za dostop uporabijo tudi Sonyjeve naprave z internetno povezljivostjo: Bravia TV, predvajalnike Blu-ray, PlayStation 3, kasneje pa tudi androidne pametne telefone in druge naprave.

Za zdaj je MUQ na voljo v Veliki Britaniji in na Irskem, medtem ko bodo prihodnje leto dodali še Avstralijo, Francijo, Kanado,...

7 komentarjev