»

Bilo je nekoč: HTC

Slo-Tech - Bil je čas, ko je bil HTC vzhajajoča zvezda na trgu pametnih telefonov. Pred devetimi leti je bil njegov tržni delež le za Applovim in Samsungovim. Kdor je želel imeti androidni telefon in ni želel odšteti celega premoženja za Samsunga, je posegel po HTC-ju. Tedaj je bil v ZDA vsak četrti pametni telefon HTC-jev. Danes je tržni delež HTC-ja premajhen, da bi ga na tortnem grafiku sploh videli. Propadanje podjetja se je v letu 2019 še nadaljevalo.

V letu 2019 je HTC ustvaril 10 milijard tajvanskih dolarjev prihodkov (297 milijonov evrov), kar je 58 odstotkov manj kot leto pred tem. Še leto prej, torej leta 2017, so njegovi prihodki znašali 1,8 milijarde evrov. Več kot 80-odstotni padec prihodkov v dveh letih pomeni, da več kot HTC s prodajo vsega v celem letu Apple zasluži s prodajo slušalk AirPod. V dveh tednih. Koliko je znašala izguba v minulem letu, še niso izračunali. V prvih devetih mesecih so ustvarili za 200 milijonov evrov izgube. Na vsak zaslužen evro so torej zapravili...

60 komentarjev

Microsoft podpisal še en patentni sporazum za Android

vir: The H
The H - Ameriški industrijski gigant Honeywell je očitno naslednji v seriji zdaj že 15 proizvajalcev strojne opreme, ki so bili pripravljeni skleniti patentni sporazum z Microsoftom zaradi rabe Googlovega operacijskega sistema Android.

Podrobnosti so, kot je zdaj že običajno, skope. Ve se samo, da je Honeywell podpisal zaradi uporabe Androida in Chrome OS-a v svojih industrijskih mobilnih računalnikih (npr. Dolphinu 7800, glej sliko), ne pa tudi, katere Microsoftove patente naj bi kršili, in tudi ne, koliko bodo zdaj plačal Microsoftu za vsako napravo. Tipična cena je sicer med 10 do 15 dolarji.
...

8 komentarjev

Zelo resna varnostna ranljivost v HTC-jevih telefonih

Android Police - Artem Russakovskii, Justin Case in Trevor Eckhart so odkrili, da je nova posodobitev, ki jo je HTC pretekli mesec izdal za svoje telefone, v njih odprla veliko varnostno luknjo, ki omogoča nepooblaščeno zbiranje osebnih podatkov v telefonu. O ranljivosti so HTC obvestili 24. septembra, a ker se v podjetju niso odzvali, so jo sedaj javno razkrili.

Problem je v vrsti orodij za zbiranje dnevniških podatkov (logging tools), ki jih je HTC z novo posodobitvijo namestil na telefone. Namenjeni so zbiranju kopice informacij in podatkov s telefona, ki bi v primeru težav omogočili lažjo identifikacijo in odpravo. Problem je, da zbranih podatkov niso primerno zaščitili.

Izkazalo se je, da lahko vsaka aplikacija, nameščena na HTC-jevem telefonu, z enostavnim zahtevkom...

10 komentarjev

Microsoft želi 15 dolarjev za vsak Samsungov pametni telefon

vir: Reuters
Reuters - Po poročanju Reutersa, sklicujoč se na informacije korejskega časnika Maeil Business Newspaper, Microsoft od Samsunga terja 15 dolarjev za vsak prodan pametni telefon, ki uporablja Android. Platforma je resda Googlova in odprtokodna, a Microsoft še vedno trdi, da krši nekaj patentov, ki jih imajo v lasti, zato zahtevajo plačilo licenčnine. Iz istega razloga je Microsoft marca letos vložil tožbo zoper Barnes & Noble, saj naj bi njihova Nook in Nook Color prav tako kršila isti patent z uporabo Androida.

To ni prva tovrstna zahteva, saj je Microsoft že sklenil tovrstne patentne dogovore z mnogo proizvajalci naprav, na katerih teče Android. S HTC-jem so se na primer sporazumeli, da Microsoft prejme pet dolarjev za vsak prodan pametni...

61 komentarjev

Zasluži Microsoft več z Androidom kot z WP7?

Pregled patentnih tožb, povezanih z Androidom

Slo-Tech - Vsakih par tednov slišimo o novih in novih patentnih tožbah proti Googlu in njihovemu mobilnemu operacijskemu sistemu Android. Apple, Oracle, Microsoft in druga podjetja z dosti patenti na področju pametnih telefonov jih uperjajo tudi proti samim proizvajalcem aparatov. Tako smo pred mesecem dni poročali o poravnavi med Microsoftom in HTC-jem, v okviru katere se je HTC zavezal, da bo od vsakega prodanega telefona poslal nekaj denarja v Redmond, tamkajšnji odvetniki pa ga bodo v zameno pustili pri miru.

Citijev finančni analitik Walter Pritchard je včeraj izdal poročilo, v katerem navaja, da Microsoft zaradi posledic poravnave od Tajvancev prejme po 5 dolarjev na mobilnik. Znesek, ki do sedaj ni bil razkrit, je bistveno večji od prvotnih ugibanj in s sabo prinaša tudi zanimive posledice. Ker se samo HTC-jevih telefonov z Androidom proda več kot vseh...

17 komentarjev

Microsoft tudi od Asusteka in Acerja terja plačilo licenčnin

iPhone OS je daleč najpopularnejši, sledi mu Android

vir: DigiTimes
DigiTimes - Tajvanski DigiTimes poroča, da je Microsoft tajvanskim proizvajalcem pametnih telefonov z Androidom napovedal pričetek zaračunavanja nadomestil za uporabo Microsoftovih patentov. Samo s HTC-jem imajo namreč podpisano pogodbo o licenciranju in uporabi Microsoftovih patentov, tako da bo napoved prizadela le Acer in Asustek Computers, ki trenutno ne plačujeta licenčnin za uporabo patentov.

Slednja imata zelo majhen delež na trgu pametnih telefonov, zato Microsoftova motivacija ni finančna, ampak želijo predvsem preprečiti, da bi se podjetji na trgu pametnih telefonov uveljavili z Androidom ali Chrome OS namesto z Windows Mobile. Licenčnina za uporabo Androida zaradi Microsoftovih patentov...

16 komentarjev

Googlov nov telefon za razvijalce

Nov razvijalski telefon

vir: engadget
engadget - Googlov Nexus One je bil prvi mobilni, ki je nosil ime Googla kot izdelovalca in je bil zasnovan z Googlovimi strogimi napotki, a je bil izdelan pri HTC-ju. A vseeno ni prvi mobilni telefon, ki ga je prodajal Google. Pred njim je bilo mogoče kupiti kar dva, HTC Dream oz. ADP1 (Android Dev Phone 1) in HTC Magic, poznan tudi kot ADP2 in Google Ion, ki sta mobilna telefona, namenjena za razvijalce. Prišla sta z določenimi spremembami v primerjavi z mobilniki za običajne uporabnike, ki so načeloma olajšale razvoj in testiranje aplikacij, a so obenem v nekaterih primerih otežile uporabo.

Dream v obliki ADP1 namreč ni omogočal namestitve plačljivih aplikacij, tudi...

14 komentarjev

Windows Phone 7 vseeno s preoblekami?

HTC Vision - Android in fizična tipkovnica

vir: engadget
engadget - Pri Microsoftu so ob predstavitvi Windows Phone 7 zatrdili, da operaterjem in proizvajalcem ne bodo dovolili preobleči svojega operacijskega sistema, kot je bilo to mogoče s preteklimi izdajami in je še mogoče z Androidom. Rezultat predelav so HTC-jev SenseUI, Samsungov TouchWiz ter na npr. na Androidu Motorlin MotoBlur. A pri HTC-ju se ne dajo, saj so povedali, da se bo SenseUI pojavil tudi na Windows Phone 7, čeprav ne v takšnem obsegu, kot ga poznamo sedaj. Očitno ne bo šlo za polno preobleko, temveč zgolj za dodatke k operacijskemu sistemu. Morda kopiranje teksta, ki ga ni v Windows Phone 7? Pri Googlu so za prihodnjo izdajo Androida, poznanega pod kodnim imenom Gingerbread in očitno različico 3.0, napovedali popolno...

5 komentarjev

HTC prevzel Abaixo

Slo-Tech - HTC je včeraj objavil, da prevzemajo francosko podjetje Abaixa, ki se specializira za ustvarjanje programske opreme po meri za operaterje in izdelovalce mobilnih telefonov. Abaixa trenutno ponuja kopico začetnih zaslonov (angl. home screen) za pakete uporabniških vmesnikov, ki imajo integrirane logotipe, identiteto in storitve operaterjev vanje. Abaixa deluje na vseh platformah, ki jih HTC-jevi telefoni uporabljajo, torej na Androidu, Windows Mobile in Javi (iPhone OS in webOS). HTC je za podjetje odštel 13,2 milijona dolarjev, prevzem pa naj bi bil dokončan do konca tega meseca.

1 komentar

Microsoft in HTC sklenila patentni dogovor

PC World - Microsoft in HTC sta sklenila dogovor, ki pokriva kopico Microsoftovih patentov in dovoljuje njihovo uporabo HTC. Ta bo v zameno Microsoftu plačal licenčnino.

Patenti se nanašajo HTC-jeve mobilne telefone, na katerih teče Android. Podrobnosti podjetji nista želeli razkriti, tako da je višina licenčnine za zdaj neznana. Spomnimo, da je Apple pred dvema mesecema vložil tožbo zoper HTC, v kateri mu očita kršitve 20 patentov za Android. Microsoft nima v lasti patentov za operacijski sistem Android, ki ga je zasnoval Google, a so prepričali HTC, da bi platforma Android lahko kršila druge Microsoftove patente. To pomeni, da bi lahko Microsoft v kratkem podobno pritisnil tudi na ostale proizvajalce Androidnih naprav.

19 komentarjev