»

TETRA popolnoma zanič

Informacijski pooblaščenec - V odločbi o zavrnitvi dostopa do informacije javnega značaja, ki jo je Informacijski pooblaščenenec objavil včeraj, IP med drugim ugotavlja, da je sistem tako zanič, da bi bilo:

Z razkritjem informacij [..] mogoče poseči v sam si[s]tem TETRA, kar bi lahko zmanjšalo oziroma izničilo njegovo operativno vrednost, s tem pa bi bila lahko ogrožena varnost življenja in premoženja ljudi, varnosti policistov, gasilcev, reševalcev in vseh drugih uporabnikov. Sistem TETRA namreč poleg policije uporabljajo tudi enote nujne medicinske pomoči, enote za izvrševanje kazenskih sankcij, finančna uprava, Dars, mestna redarstva, itd. Iz tega vidika je tudi v javnem interesu, da se zagotovi zaščita radijskega sistema, katerega lastnik je države (država je operater in upravljavec sistema) in na ta način doseže njegovo učinkovito delovanje.


Tako smo očitno v Sloveniji za nekaj milijonov evrov iz sistema, ki je bil načrtovan za varno komunikacijo med izvajalci nujnih storitev in med drugim omogoča...

75 komentarjev

Kaspersky razvija varen sistem za zaščito pred napadi na SCADA-infrastrukturo

PC World - Eden izmed razlogov, da se je Stuxnet tako razširil in tako uspešno sabotiral iranske centrifuge, je tudi Siemensova krivda. Njihovi sistemi SCADA, ki krmilijo centrifuge (in še celo vrsto industrijskih sistemov po svetu), niso bili nikoli napisani z varnostjo na prvem mestu pri načrtovanju. Večina sistemov je pač od interneta odklopljena, Siemens pa je šel celo tako daleč, da je priporočal, da operaterji ne spreminjajo privzetih gesel, da se ne bi sistemi čudno obnašali. Stuxnet pa je vseeno prilezel na sisteme, večinoma prek USB-ključev.

Varnostno podjetje Kaspersky, ki je bilo tudi ena izmed gonilnih sil odkrivanja in raziskav Stuxneta, je napovedalo korenite spremembe. Lotili so...

1 komentar

Siemens popravil del napak v sistemih SCADA

Siemens Simatic S7-1200

Slo-Tech - Na majski konferenci TakeDownCon 2011 bi bila morala raziskovalca Brian Meixell in Dillon Beresford iz NSS Labs pripraviti predavanje o ranljivosti v Siemensovih sistemih za krmiljenje industrijskih procesov SCADA. Takrat sta se v zadnjem trenutku premislila in predavanje preklicala, ko sta dobila prijazna namiga od Službe za domovinsko varnost (DHS) in Siemensa, da bi bilo modreje počakati, da Siemens napako zakrpa. Poudarila sta, da jima niso grozili ali nanju kako drugače prisilno vplivali.

Kakorkoli, Siemens se je podvizal in ranljivost odpravil. V petek so izdali popravke za krmilnik Simatic S7-1200, v katerem sta bili dve ranljivosti. Prva je omogočala prevzem nadzor nad sistemom s ponovitvenim napadom (replay attack), medtem ko je druga napaka tičala v spletnem strežniku...

5 komentarjev

Raziskovalca umaknila predavanje o ranljivosti sistemov SCADA

Slashdot - Od sobote do četrtka je v Dallasu potekala konferenca TakeDownCon 2011, kjer raziskovalci predstavljajo odkrite ranljivosti v sistemih ter razpravljajo o izboljšavah in pristopu k večji varnosti. Za sredo je bila napovedana tudi predstavitev varnostnih pomanjkljivosti v Siemensovih industrijskih kontrolnih procesih SCADA (ki se uporabljajo za nadzor in krmiljenje industrijskih procesov, recimo zloglasnih centrifug, ki jih je prizadel Stuxnet). Pripravljala sta jo Brian Meixell in Dillon Beresford iz NSS Labs, pa sta se v zadnjem trenutku odločila, da jo zaradi prevelike nevarnosti odpovesta.

Meixell in Beresford poudarjata, da jima ni nihče grozil ali na vrata pošiljal odvetnikov. O odkritih ranljivostih sta razpravljala s Siemensom in ameriško Službo za domovinsko varnost...

11 komentarjev

Ranljivost v Operi

Heise - Francoski VUPEN je odkril ranljivost v norveškem brskalniku Opera, ki omogoča prilagojenim spletnim stranem okužiti računalnike s sistemom Windows. Prizadeti sta zadnja verzija 11.00 kakor tudi prejšnje različice od 10.63 navzdol na Windows 7 in XP SP3.

Problem tiči v datoteki opera.dll, ki ima v delu za procesiranje datotek HTML z velikim številom podrejenih elementov (child elements) hrošča. Prvikrat je nanj opozoril Jordi Chancel v začetku januarja, a je uspel le zrušiti brskalnik. VUPEN pa je uspel hrošč zlorabiti tako, da vrine in izvede zlobno kodo na računalniku. Zato se ranljivost klasificira kot kritična. Popravka še ni.

24 komentarjev

Črv Stuxnet napadal iranski jedrski program?

ComputerWorld - V zadnjih tednih je na spletu moč več prebrati o računalniškem črvu Stuxnet, ki je bil prvič odkrit junija letos na iranskem sistemu. Črv se širi po okolju Windows, a je zanimiv, ker napada Simensove sisteme WinCC/PCS 7 SCADA, ki se uporabljajo za nadzor in krmiljenje industrijskih procesov. Črv ima tudi sposobnost reprogramiranja PLC-jev in maskiranja sprememb, s čimer lahko povzroči resno škodo. Črv se je razširil predvsem po Iranu, Indiji in Indoneziji, je pa njegova koda izjemno dovršena, saj meri pol megabajta in je napisana v več programskih jezikih, kar je za črve sila neobičajno.

Prav zaradi tega so že od samega začetka špekulirali, da je bil lansiran s posebnim namenom....

26 komentarjev

Mozilla odkrite ranljivosti bogateje nagrajuje

Mozilla.org - Mozilla je doslej odkrite ranljivosti v Firefoxu nagrajevala s 500 dolarji, sedaj pa so razpisano nagrado povišali na 3000 dolarjev. Poleg že prej vključenega brskalnika Firefox Web, so odslej zajeti tudi Firefox Mobile in še nekaj novih izdelkov. Odkrivanje neznanih ranljivosti je bilo že prej in še ostaja donosen posel, vreden dosti več od piškavih 500 dolarjev. Četudi vnemar pustimo nelegalne možnosti, ko je prodaja ranljivosti zainteresiranim kupcem, ki bodo za dobro odšteli mnogo več, ostane mnogo legalnih potov, kako iz njih iztržiti čim več. Poleg publicitete, ki so jo prijavitelji deležni od medijev, mnogi na varnostnih luknjah sedijo do raznih tekmovanj v vdiranju, kjer so na voljo lepe nagrade (npr. Pwn2Own). Mozilla upa, da bo z novo politiko prepričala odkritelje ranljivosti, da jih kmalu javijo.

5 komentarjev

Najbolj luknjičav Apple

TG Daily - Secunia je objavila polletno poročilo (PDF-datoteka) o ranljivostih v izdelkih različnih proizvajalcev, ki so bile odkrite letos. Neslavno prvo mesto je pripadlo Applu, a to ni edina plat medalje.

Deset proizvajalcev z največ ranljivostmi je odgovornih za 30 odstotkov vseh odkritih ranljivosti. Da bi dobili zgodovinski pregled, so pri Secunii teh deset preučili za nazaj do leta 2005 in narisali graf. Ugotovili so, da so bili na prvih treh mestih ves čas Oracle, Apple in Microsoft, le nekoliko so se izmenjevali v vodstvo. Letos vodečemu Applu sledi Oracle, tretji je Microsoft. Zanimivo je, da povečanemu vlaganju v varnost navkljub nobeno izmed teh podjetij ni uspelo zmanjšati števila odkritih ranljivosti - nasprotno, krepko je raslo.

Druga plat medalje pa pravi, da je večina Applovih ranljivosti bolj teoretične...

35 komentarjev

Poganjanje Windows brez administratorskih pravic varneje

Ars Technica - Omenjeni napotek je skorajda že stara lajna računalnikarjev, a kaj ko se ga uporabniki ne držijo. Za poganjanje sistema z administratorskimi pravicami ni pametnih razlogov (še zlasti po uvedbi funkcije Run as), saj se tako morebitna nesnaga bolj neovirano razširi po sistemu. Na BeyondTrust so opravili analizo (PDF), ki te nasvete podkrepi s številkami. Ugotovili so, da pri poganjanju sistema brez administratorskih privilegijev izzveni:

  • 90 odstotkov odkritih kritičnih ranljivosti Windows 7
  • 100 odstotkov ranljivosti v Microsoft Office iz leta 2009
  • 94 odstotkov ranljivosti v vseh verzijah IE in 100 odstotkov ranljivosti v Internet Explorerju 8, oboje iz leta 2009
  • 64 odstotkov vseh lani odkritih ranljivosti v Microsoftovih izdelkih.

To pomeni, da si lahko življenje zelo...

58 komentarjev