»

Google nekoliko povečal dobiček

vir: Google
Google - Google je razkril svoje poslovanje v minulem četrtletju, v katerem so zabeležili višje prihodke od pričakovanj in nekoliko nižji dobiček. Delnica je zato ostala približno tam, kjer je bila.

V zadnjih treh mesecih je Google ustvaril 15,96 milijard dolarjev prihodkov, kar je za 22 odstotkov več kot v enakem obdobju lani. Dobiček iz poslovanja podjetja se je znašal 4,26 milijarde dolarjev, kar je 23 odstotkov več kot lani, a še vedno tri odstotke manj od napovedi in pričakovanj analitikov. Nekoliko ga je najedla prodaja Motorole Lenovu, saj je moral ob tej transakciji Google navzdol prevrednotiti njeno vrednost za 68 milijonov dolarjev, še za približno 800 milijonov dolarjev pa so razdelili lastnih delnic. Čisti dobiček je tako znašal 3,42 milijarde dolarjev.

Google razdeli svoje prihodke v...

9 komentarjev

Potop Twitterjevih delnic

Slo-Tech - Borzno dogajanje ni glavna tema te strani, a kdor se je danes ozrl po ameriški tečajnici, se je gotovo popraskal po glavi, kaj neki se je zgodilo Twitterju. Na prvi pogled brez kakršnegakoli razloga je delnica tega tehnološkega podjetja izgubila 18 odstotkov, kar je ogromno, a to ni prvi tovrstni potop tega podjetja.

Twitterjeve delnice so se sesedle pod 32 dolarjev, kar je najnižja vrednost v zgodovini. Spomnimo, da je podjetje začelo kotirati 7. novembra lani z otvoritvenim tečajem 45,10 dolarjev. Delnica je že ves čas izjemno volatilna, saj se je vmes povzpela na 73 dolarjev, sedaj pa je 57 odstotkov niže. Mimogrede, kdor je Twitter kupil v javni ponudbi, je še vedno v črnih številkah, saj je znašala vpisna cena 26 dolarjev.

To ni prvič, da je Twitterju zmanjkalo tal pod nogami....

6 komentarjev

Intel z nekoliko nižjim dobičkom

Intel - Prodaja osebnih računalnikov pada že osmo četrtletje, kar povzroča precej nelagodja v Intelu, ki v tem segmentu ustvaril večino svojih prihodkov. Analitiki so z zaskrbljenostjo pričakovali poslovne rezultate prvega letošnjega četrtletja, ki je prineslo zmeren padec dobička.

Dobiček se je v zadnjih treh mesecih skrčil za 4,8 odstotka na 1,95 milijarde dolarjev, kar celo nekoliko nad pričakovanji analitikov. Prihodki od prodaje so dejansko zrasli za poldrugi odstotek in dosegli 12,8 milijarde dolarjev. Bruto marža je dosegala 59 odstotkov. Razmere se, kot kaže, umirjajo, saj je padec prodaje računalnikov znašal med 1,7 in 4,4 odstotka (odvisno od ocen). Intel tako za trenutno četrtletje napoveduje nadaljnje zvišanje...

17 komentarjev

Alibaba večja od Amazona in Ebaya skupaj

Forbes - Amazon je doslej veljal za največjega spletnega trgovca na svetu, a je primat izgubil. Internetni mastodont, ki je pohrustal vrsto navadnih prodajaln in trgovin, letno proda za več kot 50 milijard dolarjev izdelkov (lani 48 milijard dolarjev, v prvem letošnjem polletju pa že 26 milijard). A Amazon deluje na zahodnih trgih, medtem ko ima na Kitajskem absolutno prevlado Alibaba. In ta bo letos, če bo šlo tako naprej, zasenčila Amazon in vso ostalo konkurenco.

Kot so povedali v Alibabi, naj bi v prihodnjih petih letih prodali za tri bilijone juanov izdelkov (350-400 milijard evrov). Izračunali so, da so lani prodali približno toliko kot Amazon, letos pa naj bi ga s bilijonom juanov krepko presegli. Levji delež k tem prihodkom predstavlja Taobao, ki je Alibabina glavna znamka. Taobao ima na področju prodaje med fizičnimi...

12 komentarjev

Yahoo povečal dobiček, a oglaševalski prihodki še vedno padajo

The Wall Street Journal - Yahoo je v prvem letošnjem četrtletju, ki se je končalo 31. marca, posloval uspešneje kot v enakem obdobju lani, so sporočili iz Sunnyvala. Prihodki so se sicer povečali za vsega odstotek na 1,22 milijarde dolarjev, pri čemer je zaskrbljujoč nadaljnji upad oglaševanja (najpomembnejši prispevek, to je prikazovanje spletnih oglasov, je vnovič izgubil štiri odstotke), a to je prva rast po treh sušnih letih. Kljub temu je Yahoo zabeležil kar za 28 odstotkov višji čisti dobiček kot v enakem obdobju lani, in sicer se je povzpel na 286 milijonov dolarjev.

Na prvi pogled so številke videti...

7 komentarjev

Amazon pozitivno presenetil analitike

Amazon, prihodki od prodaje

ZDNet - Spletni prodajalec Amazon je drugem četrtletju letošnjega leta presenetil analitike ter z dobičkom in prihodki presegel pričakovanja. Sporočili so, da so v zadnjih treh mesecih pridelali 9,91 milijarde dolarjev prihodkov, kar je 51 odstotkov več kot v enakem obdobju lani in šest odstotkov nad pričakovanji. Čisti dobiček je znašal 191 milijonov dolarjev, kar je osem odstotkov manj kot v enakem obdobju lani, a nad pričakovanji za letos. Četrtletje so končali z dvema milijardama denarnih sredstev. Delnica podjetja je po objavi rezultatov pridobila 12 odstotkov.

Glavni prodajni hit je seveda Kindle, ki je še posebej popularen v verziji Kindle 3G with Special Offers. Ta stane 140 dolarjev in kupcem...

9 komentarjev

Apple krepko presegel pričakovanja

vir: CNet
Apple - Apple je objavil poslovne rezultate za preteklo četrtletje, ki je po Applovem štetju tretje v fiskalnem letu. Poslovali so krepko nad pričakovanji analitikov, tako da so prihodki in dobiček višji od napovedanih. Delnica je včeraj po koncu trgovanja (after hours) pridobila skoraj pet odstotkov.

Prihodki so v zadnjih treh mesecih znašali 28,57 milijarde dolarjev, kar je 15 odstotkov bolje od pričakovanj in 64 odstotkov več kot v enakem obdobju lani. Približno tretjino prihodkov Apple ustvari v obeh Amerikah, četrtino v Evropi in 22 odstotkov v Aziji in Pacifiku.

Dobiček se je povzpel na 7,31 milijarde dolarjev, kar je za...

48 komentarjev

Nortelovi patenti prodani za 4,5 milijarde dolarjev

ComputerWorld - Ko je kanadski Nortel pristal v stečaju, se je začela razprodaja vsega, kar je bilo kaj vredno. Pri tem se za velike denarje prodajajo tudi nematerialne dobrine. Najprej je Microsoft za 7,5 milijona dolarjev odkupil več kot 660 tisoč prostih naslovov IPv4, kasneje pa je Google dal ponudbo v vrednosti 900 milijonov dolarjev za nakup 6000 patentov, ki jih je imel Nortel v lasti. Zaradi velika zanimanja je Nortel razpisal dražbo, na kateri so iztržili še bistveno več.

Konzorcij podjetij Apple, EMC, Ericsson, Microsoft, RIM in Sony ponuja 4,5 milijarde dolarjev za te patente in se kaže, da jih bodo tudi dobili. Nakup morajo potrditi le še ameriška in kanadska sodišča, tako da naj bi bil...

4 komentarji

Groupon bo v IPO-ju poskusil zbrati 750 milijonov dolarjev

The New York Times - Kot smo napovedali, je Grouponova javna ponudba delnic pred vrati. Nič ne bo z rekordnimi številkami (omenjala se je vrednost 25 milijard dolarjev), saj naj bi Groupon nameraval zbrati vsega 750 milijonov dolarjev, so zapisali v prijavi na SEC (ameriški ATVP). To vrednost podjetja postavlja na okoli 30 milijard dolarjev, saj bodo ponudili le manjši delež delnic. Za izvedbo postopka bodo skrbeli Morgan Stanley, Goldman Sachs in Credit Suisse.

Groupon je znan kot največji ponudnik ugodnih enodnevnih ponudb za skupinske nakupe izdelkov in storitev prek interneta. V lanski dokapitalizaciji so njegovo vrednost ocenili na 1,3 milijarde dolarjev, letos na 4,75 milijarde dolarjev, pred kratkim pa so zavrnili snubitveno ponudbo...

0 komentarjev

Dell ob enaki prodaji skoraj potrojil dobiček

CNet - Dell je objavil poslovne rezultate za pravkar izteklo četrtletje, v katerem so z dobičkom pozitivno presenetili analitike. Prihodki so znašali 15 milijard dolarjev, kar je za odstotek več kot v enakem obdobju lani in tri odstotke manj od pričakovanj. Kljub temu so zavoljo zniževanja stroškov dosegli dobiček, ki je presegel pričakovanja. S 945 milijoni dolarjev so za 177 odstotkov izboljšali lanski rezultat.

Večino prometa ustvari Dell s korporacijskimi partnerji. Prihodki od prodaje velikim podjetjem so znašali 4,5 milijarde dolarjev, malim in srednjim podjetjem 3,8 milijarde dolarjev in javnemu sektorju 3,8 milijarde dolarjev. Fizičnim osebam so prodali za tri milijarde dolarjev...

2 komentarja

Dellov poslovni izid nad pričakovanji, govorice o prevzemu AMD-ja

Slo-Tech - Dell je objavil poslovne rezultate za četrto četrtletje in celotno fiskalno leto 2011. Prihodki so v zadnjem kvartalu znašali 15,7 milijarde dolarjev, na letni ravni pa 61,5 milijarde dolarjev, kar je za 16 odstotkov več kot leto pred tem. Čisti dobiček se je povzpel na rekordno raven v zadnjih petih letih in je v zadnjem četrtletju dosegel 927 milijonov dolarjev. V celotnem letu so zabeležili 2,6 milijarde dolarjev dobička ali 84 odstotkov več kot leto poprej in bistveno nad pričakovanji analitikov.

Za dobre rezultate imajo zasluge predvsem podjetja, ki so njihove stranke. Prodaja velikih podjetjem je zrasla za 12 odstotkov (na 4,7 milijarde dolarjev v zadnjem kvartalu), prodaja...

16 komentarjev

Adobe rekordno

Delničarji so manj zadovoljni, saj je delnica letos izgubila petino vrednosti

vir: ComputerWorld
ComputerWorld - Adobe je objavil poslovne rezultate za zadnje četrtletje fiskalnega leta 2010, v katerem so poslovali rekordno. Prihodke so v primerjavi z enakim obdobjem lani povečali ta tretjino in z vrednostjo 1008 milijonov dolarjev prvikrat presegli milijardo. V celotnem letu so zbrali 3,8 milijarde dolarjev prihodkov, kar je za 29 odstotkov več kot leta 2009.

Dobiček je letos v zadnjem kvartalu znašal 269 milijonov dolarjev, medtem ko so lani pridelali v tem času 32 milijonov dolarjev izgube. Celoletni dobiček je dosegel 774 milijonov dolarjev, kar je točno 100 odstotkov več kot lani.

Izvršni direktor Shantanu Narayen dober rezultat pripisuje rasti povpraševanja po izjemno širokem naboru Adobovih izdelkov, ki je eden najširših v IT-svetu.

1 komentar

Dell povečal dobiček

BuisnessWeek Online - Dell je objavil rezultate za tretje letošnje četrtletje, ki so pozitivno presenetili analitike. Njihov dobiček je znašal 822 milijonov dolarjev oziroma 45 centov na delnico (skoraj pol več od pričakovanj), kar na letni ravni postavlja kazalnik P/E na okoli 7-8. K dobremu rezultati so obilno prispevali nižje nabavne cene, višje povpraševanje, saj podjetja začenjajo masovno menjati opremo za novejšo z Windows 7 in novim Exchangeom, in rahlo zvišanje bruto marže z 18,3 na 20 odstotkov, saj cen nižanjem nabavnih cen navkljub niso pretirano zniževali, pojasnjuje finančni direktor Brian Gladden.

Prihodki od prodaje so znašali 15,4 milijarde dolarjev, kar je petino več kot v enakem obdobju lani, medtem ko je dobiček poletel za 144...

3 komentarji

Microsoftov dobiček za polovico višji

Gibanje cene delnice Microsofta v zadnjem tromesečju

vir: Microsoft
Microsoft - Microsoft je objavil poslovne rezultate za preteklo četrtletje, ki so za podjetje iz Redmonda vzpodbudni. Zabeležili so prihodke v višini 16 milijard dolarjev, kar je za 22 odstotkov več kot v enakem obdobju lani. Povišal se je tudi njihov dobiček, ki je znašal 4,5 milijarde dolarjev, kar je 48 odstotkov več kot lani in rahlo nad pričakovanji analitikov.

Eden najbolj zaslužnih za pozitiven rezultat je Windows 7, ki je izšel lani. Do danes so prodali že več kot 175 milijonov licenc zanj. Samo iz programa Windows so pridelali 4,5 milijarde dolarjev prihodkov in 3 milijarde (dve tretjini celotnega) dobička. Uspešna je bila še poslovna enota, kamor sodi Office, ki je ob pobranih 5,3 milijarde dolarjev zbrala 3,3 milijarde dolarjev dobička. To nujno pomeni, da so na nekaterih področjih...

2 komentarja

Google v prvem kvartalu izvrstno

Googlovi prihodki

vir: CNet
CNet - Google je objavil poslovne rezultate za prvo letošnje četrtletje in presenetil analitike. Njihovi prihodki so znašali 5,51 milijarde dolarjev, kar je za šest odstotkov več kot v enakem obdobju lani in zgolj tri odstotke manj kot v zadnjem lanskem kvartalu. Odebelil se je tudi dobiček, ki je znašal 1,42 milijarde dolarjev, medtem ko je znašal v zadnjem lanskem četrtletju ta pičlih 382 milijonov dolarjev. Googlov izvršni direktor je številke z nasmehom komentiral kot dobro četrtletje, še posebej z obzirom na siceršnje ekonomsko dogajanje. Kot pravi, njihova prioriteta ostaja dolgoročno investiranje, s katerim želijo vzdrževati prihodnjo rast svojega posla. Približno...

0 komentarjev