»

Evropski mobilni promet spet dve uri potoval prek Kitajske

Slo-Tech - V četrtek je internetni promet, ki je bil namenjen do evropskih mobilnih operaterjev, približno dve uri potoval na Kitajsko v China Telecom. Ob 11.43 po slovenskem času je AS21217, ki pripada švicarskemu podjetju Safe Host, začel napačno oznanjati, da je najkrajša pot do več kot 70.000 usmerjevalnikov, ki skrbijo za 368 milijonov naslovov IP. China Telecom ima za svoj AS4134 dogovor o izmenjavi prometa s Safe Hostom, zato je začel nemudoma oglaševati te iste poti, namesto da bi jih (zaradi očitne napake) zavrgel.

V praksi to pomeni, da je promet na številne evropske IP-je potoval skozi Kitajsko, čeprav tam ni imel kaj početi. Podobni incidenti so se že dogajali, saj so posledica pomanjkljive zaščite sistema BGP, ki temelji na zaupanju. China Telecom ima zgodovino podobnih podvigov, saj vsakokrat z veseljem razglasijo vse...

6 komentarjev

Večina brezplačnih VPN-jev vodi do Kitajske

Slo-Tech - Poleg besede igre (games) je VPN (navidezno zasebno omrežje) najpogostejši generični iskalni termin. Zlasti na mobilnih napravah so aplikacije za VPN med najpriljubljenejšimi, saj imajo na stotine milijonov uporabnikov po celem svetu. Hkrati to pomeni, da ne manjka niti ponudbe - obstaja na desetine aplikacij, ki obljubljajo VPN. Toda VPN pomeni, da ves svoj internetni promet preusmerimo prek strežnikov ponudnika VPN, čemur pa ljudje presenetljivo posvečajo zelo malo pozornosti. Raziskovalci so zato podrobneje pogledali najpogostejše aplikacije za VPN in ugotovili, da v glavnem vodijo na - Kitajsko.

Analizirali so 20 brezplačnih aplikacij za VPN, ki so na voljo v App Store (za iOS) in Play Store (za Android) v ZDA in Veliki Britaniji. Omejili so se na...

81 komentarjev

Kitajska operaterjem naročila blokado VPN-jev

Bloomberg - Kitajska vztraja pri zaostrovanju cenzure na internetu, saj bodo domačim uporabnikom povezovanje v internet prek navideznih zasebnih omrežij (VPN) onemogočili 1. februarja prihodnje leto. Takšna navodila so dobili operaterji, ki so jih sicer že v začetku leta seznanili s prihajajočimi spremembami, a tedaj še brez točnih datumov. VPN je na Kitajskem eden način za dostop do interneta brez cenzure.

Konec januarja je Kitajska napovedala, da bodo morali ponudniki VPN-jev odslej pridobiti posebna dovoljenja, da bodo smeli svoje storitve ponujati na Kitajskem. VPN-je na Kitajskem uporabljajo podjetja, ki jih potrebujejo za normalno poslovanje in imajo za to posebna dovoljenja, ter tehnološko pismeni domači uporabniki, česar pa kitajske oblasti ne odobravajo....

28 komentarjev

Netflix bo preganjal VPN in druge trike

Slo-Tech - Netflix je od minulega tedna sicer na voljo skoraj po celem svetu, a to ne pomeni, da lahko povsod gledamo vse vsebine. Dostopnost je še vedno geografsko omejena, zato nekateri uporabniki kljub uradni dostopnosti Netflixa v njihovi državi še vedno vztrajajo pri uporabi posredniških strežnikov ali navideznih zasebnih omrežij (VPN), ki so bili pred širitvijo Netflixa edini način za dostop. Netflix je uradno sicer nasprotoval tovrstnemu goljufanju, a so ga potihoma tolerirali. To se ima spremeniti, so zapisali v uradni izjavi.

Zavedajo se, da vse vsebine niso dostopne povsod, kar predstavlja omejitev na poti k cilju, ki je postati globalna televizija. Ovire niso tehnološke, temveč pravne, zato Netflix tu čudežev ne more delati. Pogajanja pač...

52 komentarjev

Iran nadaljuje odklapljanje z interneta

Reuters - Iran misli povsem resno z načrti o uvedbi nacionalnega omrežja, ki bo nadomestilo mednarodni internet, o čemer smo poročali avgusta. Ko so nekaj podobnega napovedovali lansko leto, jim nihče ni verjel, a nacionalno omrežje je medtem postalo resničnost.

Včeraj zvečer je namreč iranska vlada sporočila, da bo v prehodnem obdobju do nadaljnjega onemogočila dostop do Googla in Gmaila. CNET poroča, da imajo vladne službe in druge javne službe že dostop do nacionalnega intraneta, priklop celotnega prebivalstva pa se bo zgodil kmalu. Takrat bo postal celoten mednarodni internet nedostopen.

V Iranu je že sedaj cenzura huda in večina tujih spletnih strani ni dostopna, omejujejo pa tudi uporabo posredniških strežnikov in navideznih zasebnih...

20 komentarjev

Videokonferenčni sistem kot točka vdora v podjetje

vir: The H
The H - Varnostni strokovnjaki pri podjetju HD Moore so v tromesečni raziskavi poskenirali približno 3% vseh IP naslovov na Internetu, iščoč javno dostopne videokonferenčne sisteme po protokolu h.323. Našli so jih blizu 5000 - vse od ustrezno opremljenih sejnih dvoran v podjetjih, finančnih inštitucijah, pa pravnih pisarnah in raziskovalnih ustanovah. Večinoma je šlo za sistema podjetja Polycom, ki v privzeti konfiguraciji sprejemajo klice s poljubnega naslova (auto-answer).

Tekom raziskave so lahko potihoma nadzorovali številne sestanke, kvaliteti zvoka in slike pa naj bi bile obe odlični. V nekaterih primerih so lahko z zoomiranjem na ključne dokumente ali na tipkovnico razbrali sistemska gesla in...

12 komentarjev

Kitajski vzporedni kibersvet

Slo-Tech - Večkrat pišemo o kitajskem nadzoru nad internetom in cenzuro, ki ju z namenom omejevanja pretoka informacij po državi izvajajo na več načinov - blokirajo priljubljene strani, kot so Gmail, YouTube, Twitter, onemogočajo navidezna zasebna omrežja, cenzurirajo telefonske pogovore itd. Še zlasti so kitajskim oblastem trn v peti socialna omrežja, kot so Twitter, YouTube, Facebook in podobna, ki omogočajo hitro širjenje informacij in idej. Ker bi bila javnost zgolj nad blokado ogorčena, so problem rešili z vzpostavitvijo pravega malega paralelnega internetnega sveta.

Kot piše The Diplomat, so kitajske oblasti za vsako priljubljeno spletno stran našle nadomestek. Tako namesto Facebooka Kitajci uporabljajo Renren (nad katerim se navdušujejo...

46 komentarjev

V Pakistanu prepovedali VPN

vir: Heise
Heise - Pakistanska agencija za nadzor telekomunikacij (PTA) je izdala navodilo vsem ponudnikom dostopa do interneta (ISP) v državi, da preprečijo povezovanje uporabnikov na zasebna virtualna omrežja (VPN). Podlago za zahtevo imajo v lani sprejeti zakonodaji, ki nalaga prestrezanje telekomunikacij a so jo ISP-ji pomanjkljivo izvajali, saj je bil dostop do šifriranih VPN-jev (EVPN), ki jih ni mogoče nadzorovati, še vedno mogoč. Ocenili so, da je zato edini način, da prepovedo kar vsakršno rabo VPN.

Poleg tega je v Pakistanu prisotna tudi stroga cenzura, saj je veliko spletnih strani nedostopnih, včasih tudi iz povsem banalnih razlogov, kot je recimo Rolling Stone. V ISP-ju pojasnjujejo, da so iz Islamabada prejeli zahtevo po blokadi določenega bloga (tegale), a ker je niso mogli selektivno udejanjiti, so blokirali kar celotno domeno. Tako je že...

14 komentarjev

Kitajska blokira navidezna zasebna omrežja

Guardian - Kitajski veliki požarni zid, ki učinkovito skrbi za cenzuro interneta na Kitajskem, do letos ni blokiral navideznih zasebnih omrežij (VPN). To je bila tako ena izmed možnosti, da so tehnološko bolj vešči uporabniki lahko obšli požarni zid in dostopali do blokiranih strani. Marca je začela Kitajska postopno blokirati protokole za VPN, primež pa se je v zadnjih mesecih še utrdil. Raba VPN postaja nevarno početja, ki lahko podjetja in posameznike pripelje v težave.

Od 6. maja po izkušnjah ljudi največji kitajski internetni ponudnik China Telecom blokira VPN. Dostop do strani prek VPN v tujih državah je postal "nestabilen" in móten, kar priča o krepitvi cenzure. Prizadete so predvsem...

17 komentarjev

Amazon izdal Virtual Private Cloud

PC World - Virtualne zasebne mreže, ki so bolj poznane pod imenom Virtual Private Network oziroma VPN, se pogosto uporabljajo v podjetjih saj omogočajo zaposlenim dostop do sicer ločene infrastrukture, kot da bi se zaposleni nahajali v prostorih podjetja in do infrastrukture dostopali lokalno.

S pomočjo VPN-a pa lahko sedaj podjetja povežejo tudi svojo infrastrukturo z Amazon-ovimi oblačnimi storitvami, brez da bi bilo potrebno spreminjati že obstoječe tehnologije. Tehnične podrobnosti same inicializacije za večino Slo-Techovih bralcev verjetno ne bodo zanimive, zato bomo podrobnejše informacije prepustili izvornemu viru.

2 komentarja

Kako izgleda internet na Kitajskem

Slashdot - O svobodi na Kitajskem pri brskanju po internetu je bilo prelitega že mnogo črnila, skupni imenovalec pa ostaja kitajski požarni zid, ki skrbi, da Kitajci ne stikajo po straneh, ki oblastem niso povšeči. Če vas zanima, kaj in kako točno vidijo Kitajci, si lahko prenesete vtičnik za Firefox, ki vam omogoča to doživeti. Počasno nalaganje strani, čakanje v nedogled, nepojasnjena nedosegljivost določenih strani so sintagme, s katerimi najverneje opišemo tako izkušnjo, poroča Slashdot. Ker vtičnik preusmerja promet na kitajski proxy, ni nujno, da bo deloval dolgo.

13 komentarjev

Amnesty International obtožuje IT podjetja pomoči represivnim režimom

ZDNet - ZDNet poroča, da organizacija Amnesty International obtožuje IT podjetja, da represivnim režimom omogočajo dostop do infrastrukture namenjene kršitvam človekovih pravic. Po mnenju britanske Amnesty International ter organizacije Internet surveillance monitoring, ta podjetja s kršitelji človekovih pravic tudi sodelujejo.

Z represivnim kitajskim režimom so v preteklosti tako že sodelovali Microsoft, ki je pomagal zapreti blog oporečnika Zhao Jinga, kitajska različica Googlovega iskalnika prikazuje cenzurirane rezultate, Yahoo je pomagal pri razkritju identitete in posledično aretaciji novinarja Shija Taoja (omenjeni oporečnik je bil obsojen na deset let težke delovne ječe), Cisco in Sun pa sta po mnenju Amnesty International kitajskim oblastem pomagala vzpostaviti sistem filtriranja oziroma cenzure interneta.

Cisco je sodelovanje s kitajskim režimom že zanikal, priznava pa, da le-ta uporablja njihovo tehnologijo. Predstavnik Cisca je za ZDNet povedal, da oni samo proizvajajo...

9 komentarjev

BlakcICE na tapeti

The Register - Le nekaj dni po tem, ko je podjetje ISS blatilo konkurenčni (open source) izdelek oz. opozarjalo na lukjno, pa se je na tapeti znašel sam: izdelki serije BlackIce (požarni zidovi) so ranljivi na posebej prirejene ICMP paketke ('ping'), ki lahko program sesujejo ali pa izvedejo poljubno kodo -- med drugim lahko recimo odpre vrata za kakega trojanca. Če si lastite katerega od njihovih izdelkov, pa brž sem.

0 komentarjev