»

Hekerji ameriškim mejnim organom ukradli fotografije potnikov

Slo-Tech - Hekerji so uspeli ukrasti podatke o več deset tisoč ljudeh, ki so letos vstopili v ZDA. Kot so potrdili v US CBP (Customs and Border Patrol), so 31. maja letos izvedeli za vdor, ki se je pripetil njihovemu partnerju. Zagotavljajo, da njihovi sistemi niso bili kompromitirani in da so bili v zlonamernem hekerskem napadu prizadeti le sistemi neimenovanega partnerja. Dodajajo, da je bil ta predhodno brez dovoljenja prenesel zajete posnetke registrskih tablic in fotografij potnikov. Napadalci so uspeli dobiti te podatke. Vsi podatki se nanašajo na en sam kopenski mejni prehod ZDA z Mehiko za obdobje poldrugega meseca. Fotografij potnih listov in drugih osebnih podatkov hekerji niso uspeli odnesti.

To ni prvi ali edini tovrstni primer. Minuli mesec smo namreč

10 komentarjev

Hekerji vdrli v več sto računov na Instagramu

Slo-Tech - V zadnjih dneh je več sto uporabnikov Instagrama ugotovilo, da so jim hekerji vdrli v račun, a pri tem niso povzročili večje škode. Spremenili so jim uporabniška imena in profilne fotografije, poleg tega pa so zamenjali tudi elektronske naslove in telefonske številke, da so otežili prevzem računov. Po drugi strani pa niso izbrisali nobenih fotografij ali dodali novih.

Primerov je več, nekateri so se javili na Twitterju, drugi so odprli tudi teme na Redditu. Na Talkwalkerju so zaznali 5000 tvitov o vdoru, ki jih je objavilo 899 računov na Twitterju, kar priča o več sto, potencialno pa več tisoč vdorih. Instagram, ki ima več kot...

20 komentarjev

Donald Trump bi prek Twitterja in FB sledil vsem prosilcem za vizo

vir: Reuters
Reuters - Ameriško zunanje ministrstvo je pripravilo nov predlog za dodatna varnostna preverjanja vseh prosilcev za vizo za ZDA. Med spremembami je tudi desant ameriških organov pregona na digitalna družbena omrežja. Glede na predlog bodo prosilci za vizo morali ZDA dostaviti tudi:
- uporabniška imena vseh računov na digitalnih družabnih omrežjih, ki so jih uporabljali v zadnjih petih letih,
- vse telefonske številke in elektronske naslove, ki jih še uporabljajo,
- izčrpno biografijo za zadnjih 15 let življenja prosilca.

Začuda pa prosilcem ne bo potrebno dati gesla za dostop do uporabniških računov. Kakorkoli, novi pogoji ne bodo veljali za vse prosilce za vizo. Na udaru bo le približno pol odstotka vseh prosilcev (kar pa v nominalnih številkah še vedno pomeni 65...

17 komentarjev

Napad na Citigroup izkoristil trivialno luknjo

The New York Times - Prejšnji teden smo poročali, da so hekerji napadli strani ameriške banke Citigroup in odtujili osebne in osnovne finančne podatke (CVV-kod kartic niso dobili) številk približno 200.000 uporabnikov, kar predstavlja en odstotek vse komitentov banke. Uradnih podatkov o škodi tedaj ni bilo in jih ni niti danes, so pa na splet priplavali podatki o vrsti ranljivosti, ki so jo hekerji izkoristili. Izkazalo se je, da je bila za napako kriv površno spisana spletna stran, proti kateri je bila Sonyjeva zaščita kot Fort Knox, kot se je izrazil eden izmed bralcev Slashdota.

Hekerji so se na najprej kot običajen uporabnik prijavili na spletno stran, ki je bila namenjena njihovim komitentov, kar ni težko....

61 komentarjev

Hekerji vdrli v Square Enix in odtujili e-naslove strank

Guardian - Naslednje podjetje, ki se mora po Sonyjevih težavah spopasti s hekerskim vdorom in odtujitvijo podatkov, je japonski razvijalec iger Square Enix, ki ga poznamo po franšizah Final Fantasy, Deus Ex in Tomb Raider. V izjavi za javnost so namreč priznali, da so pretekli teden doživeli vdor, ob katerem so se hekerji dokopali do osebnih podatkov strank in prosilcev za zaposlitev.

Pojasnjujejo, da so hekerji nepooblaščeno dostopili do strani Eidosmontreal.com in še dveh drugih njihovih strani, od koder so dobili dostop do osebnih podatkov 25.000 strank in 350 prosilcev za zaposlitev. Prvim so po zagotovilih podjetja odtujili zgolj elektronske naslove, ki niso bili povezani z nobenimi drugimi...

9 komentarjev

PlayStation Network še vedno izključen, vložena tožba zoper Sony

Le kakšne bodo dolgoročne posledice napada za Sony?

vir: Ars Technica
CNet - Nadaljujejo se na eni strani razglabljanje vseh, ki imajo količkaj časa, kje ga je Sony polomil in kaj bi moral storiti zavoljo vdora v sistem PlayStation Network (PSN), in na drugi strani Sonyjevi poizkusi, da bi omejil škodo, popravil storitev in jo vnovič zagnal. Znano je, da so hekerji pridobili dostop do imen, naslovov, elektronskih naslovov, rojstni podatkov in gesel za storitev uporabnikov PSN, medtem ko Sony še vedno ne more potrditi ali ovreči možnosti, da so hekerji dobili tudi dostop do bančnih podatkov, vključno s številkami kreditnih kartic več kot 75 milijonov uporabnikov.

Internetno občinstvo izliva žolč nad Sony, ker so čakali nekaj dni, preden so jasno povedali za vdor in ugasnili PSN. Zaradi tega je 36-letni Kristopher Johns iz Alabame vložil tožbo zoper Sony, v kateri podjetje...

30 komentarjev

Vdor v podatkovne baze pri Epsilonu, prizadeti Kroger, JPMorgan Chase in drugi

Slashdot - Podobno kot McDonald'sovemu podizvajalcu lanskega decembra je tudi podjetju Epsilon ušlo nekaj osebnih podatkov o svojih strankah. V petek so namreč javnost obvestili, da so napadalci pridobili dostop do njihovih podatkovnih baz. Epsilon upravlja baze za več podjetij, med drugim tudi za Kroger, JPMorgan Chase, Capital One, Marriott Rewards, McKinsey in New York & Company, ki so vsa med prizadetimi.

Kompromitirane baze podatkov vsebujejo zgolj imena in elektronske naslove strank, zatrjujejo v Epsilon. Škoda je tako omejena le nanje, medtem ko drugih osebnih podatkov napadalci niso dobili. Kroger in JPMorgan Chase sta svoje stranke o vdoru že obvestila po elektronski pošti in jih hkrati opozorila, naj ne odpirajo pošte od nepoznanih oseb, če bi jo dobili. Drugih posledic naj...

1 komentar

McDonald's izgubil osebne podatke

Slo-Tech - Seznamu podjetij, ki so jim ušli osebni podatki, se je pridružil tudi McDonald's. Za pripravo spletnih strani in promocij so sodelovali s podjetjem Arc Worldwide, ki je skrb za bazo podatkov o strankah zaupal podizvajalcu. Temu so hekerji vdrli v sistem in odtujili podatke o nekaterih strankah McDonald'sa.

V podjetju so povedali, da je šlo zgolj za podatke, ki so jih stranke posredovale prostovoljno. Šlo naj bi za imena, priimke, naslove, elektronske naslove in podobno, ne pa za kakršne koli finančne ali bančne podatke. Kljub temu gre za vreden paket informacij, ki ga bodo spamerji rade volje odkupili. McDonald's ni želel povedati, kje se je napad zgodil in ali so odtujeni podatki zgolj iz ZDA ali pa tudi iz katere druge države. So pa zapisali, da že sodelujejo z organi pregona pri iskanju krivcev.

9 komentarjev

Pošta Slovenije na spletu objavila seznam "varnih poštnih predalov"

Seznam varnih poštnih predalov

Slo-Tech - Pošta Slovenije že nekaj časa ponuja storitev moja.posta.si, ki omogoča prejemanje računov, položnic in drugih dokumentov po elektronski poti, mogoče pa je tudi plačevanje računov. Kljub temu da zagotavljajo visoko varnost in zaupnost podatkov, so na spletu objavili kar seznam trenutno odprtih predalov.

Seznam vsebuje elektronske naslove in imena ter priimke (oziroma imena pravnih oseb) imetnikov varnih poštnih predalov. Seveda gre za osebne podatke, katerih javna objava brez ustreznega soglasja posameznikov ni dovoljena.

Ob tem je zanimivo tudi to, da Pošta Slovenije v svojem pravnem obvestilu svojim strankam zagotavlja, da njihovih osebnih podatkov ne bodo uporabili ali komurkoli...

83 komentarjev

V Britaniji "ušel" seznam članov Britanske nacionalne stranke

Schneier.com - Da v Britaniji zaupni dokumenti in osebni podatki pogosto uhajajo v javnost, smo se že kar navadili. A pred dobrim tednom dni v javnost niso ušli podatki kakšne državne ustanove, pač pa seznam 12801 člana in kontakta Britanske nacionalne stranke.

Britanska nacionalna stranka velja za skrajno desničarsko stranko, njeni člani pa ne smejo biti zaposleni v nekaterih javnih ustanovah. Zato je objava seznama za marsikaterega teh članov precej neprijetna, čeprav je po drugi strani res, da so na seznamu članov tudi nekateri novinarji in "antifašisti", ki so se infiltrirali v organizacijo. Po poročanju BBC so nekateri razkriti člani tudi že prejeli grožnje.

Po mnenju nekaterih pa tokrat ni šlo za hekerski vdor od zunaj, prav tako pa tudi ne za napako niti za malomarnost, pač pa naj bi seznam objavil nekdo od znotraj.

Kako skrbno pa so varovani seznami članov slovenskih političnih strank?

5 komentarjev