»

YouTube širi svojo ponudbo filmov za izposojo

The New York Times - Pred dobrim letom dni je YouTube začel ponujati storitev ogledov filmov, nekaterih brezplačno drugih na pósodo proti plačilu izposojevalnine. Storitev ni bila posebej popularna, ker je bila izbira filmov bolj skromna in predvsem ni odražala ponudbe v kinematografih in na televizijskih kanalih. To se ima spremeniti, saj je YouTube napovedal razširitev repertoarja filmov.

Z dodatnimi 3000 naslovi ga bodo podvojili. Sklenili so namreč dogovore z velikimi studii, kot so Sony, Universal Pictures in Warner Brothers, tako da se bodo med njimi znašli tudi novi in udarni naslovi (naprimer Izvor, Kraljev govor ipd.). Izposoja novih filmov bo stala 3,99 dolarja, starih pa dolar manj. Po plačilu bodo imeli...

2 komentarja

Google kupil BeatThatQuote in Next New Networks

Google - Google je za začetek tedna objavil nakup dveh podjetij. Neposredno so kupili britansko podjetje BeatThatQuote, ki se ukvarja z iskanjem cen oziroma različnih najugodnejših ponudb za nakup izdelkov na internetu. Ustanovljeno je bilo leta 2005 in je do danes ustvarilo kumulativno izgubi dveh milijonov funtov ob prometu 8,5 milijona funtov. Stran tekmuje z večjima tekmecema Go Compare in Compare the Market. Google je za BeatThatQuote odštel 37,7 milijona funtov.

Prek YouTuba pa je Google kupil Next New Networks. Slednje producira izvirne video vsebine in pomaga avtorjem distribuirati svoje filme. S prevzemom želi Google nadgraditi YouTube iz storitve, kjer se večidel objavljajo kratki, domači posnetki, v storitev, kjer svoje mesto najde tudi...

2 komentarja

Več kot milijarda ogledov na YouTube dnevno

Heise - Googlov YouTube je dosegel pomemben mejnik, saj si posnetke, ki gostujejo na njem, dnevno ljudje ogledajo več kot milijardokrat. Pred tremi leti, ko je to stran Google kupil, je bila ta številka desetkrat nižja, dnevno pa so uporabniki naložili 65.000 novih posnetkov. Po besedah izvršnega direktorja YouTuba so za velik uspeh strani ključni trije dejavniki: hitrost, s katero so posnetki dostavljeni gledalcem, uveljavitev tako imenovane Clip-kulture, ko je skorajda samoumevno, da si popestrimo dan z ogledom kakšne smešnice ali videospota z YouTuba, in odprta platforma z možnostmi, ki temu pritičejo.

Mimogrede, prvi posnetek je bil na YouTube naložen 23. aprila 2005, dogaja pa se v živalskem vrtu. Od takrat se je stran oddaljila od prvotnega poslanstva, tj. omogočanja uporabnikom, da delijo svoje posnetke. Na YouTube najdemo vse vrste zaščitenega avtorskega materiala, za kar se skrbniki strani trdo pogajajo z veliki založbami in mastno plačujejo. Kljub temu Neameričane še vedno...

13 komentarjev

Warner Music se vrača na YouTube

The Register - Po devetmesečnem postu se vsebine, za katere licence drži Warner Musi, spet smejo vrniti na YouTube. Konec lanskega leta sta namreč podjetji prenehali sodelovati, saj nista mogli najti skupnega jezika - Warner naj bi zahteval prevelike tantieme. Kaj je to pot drugače?

Bojda bo imel Warner večji nadzor in večji delež pri dohodkih iz oglaševanja. Nov dogovor daje Warnerju pravico, da na posebnih kanalih, namenjenih njihovim avtorjem, predvaja svoje reklame, in da ostreje nastopi proti uporabnikom, katerih izdelkih vsebujejo Warnerjevo glasbo. Prav tako bodo YouTube izpulili večino prihodkov od svojih izdelkov. Vsebine naj bi se vrnile na YouTube že do konca leta.

5 komentarjev

Bo YouTube začel posojati filme?

Extremetech - Spletna stran YouTube je bila sprva zastavljena kot središče, kjer bi uporabniki lahko objavili in delili lastne video posnetke, a je kmalu postala vse kaj več kot to. Vedno večje količine avtorsko zaščitenih vsebin, ki so se nalagale nanjo, so vznejevoljile velike založbe. Trenutni status quo vzdržujejo pogodbe z veliko četverico (Warner Music, Sony, UMG in EMI), ki YouTube vsako leto stanejo milijone dolarjev, in odstranjevanje zvoka pri posnetkih, za katere avtorji nimajo pravic.

YouTube je ugledal novo tržno nišo, poroča ExtremeTech. Začeli so pogajanja z Lions Gate Entertainment, Sony Pictures in Warner Brothers o novem poslovnem modelu posojanja filmov. Uporabniki bi tako za majhno pristojbino prenesli film s spleta in si ga ogledali, podobno kot pri iTunes. To bi pomenilo, da bi YouTube uporabnikom prvikrat v zgodovini zaračunal kak cent za ogled vsebin. Ideja ni tako nora, kot se zdi na prvi pogled, saj YouTube lastniku Google še vedno ne nosi dobička, kot bi ga ta želel....

22 komentarjev

Bosta Sony in YouTube sodelovala?

CNet - Kot poroča ArsTechnica, se Sony in YouTube dogovarjata, da bi Sony dovolil YouTube na svoje spletne strani naložiti nekaj filmov v vsej dolžini. Kakšnih natančnejših informacij še ni, prav tako obe podjetji ne dajeta uradnih izjav. Prejšnji teden je Disney sklenil dogovor z YouTubom, tako da so sedaj na spletu na voljo njihove krajše vsebine, a to ni natančno to, kar bi YouTube iskal. Stran se bo po napovedih Credit Suisse letos spopadla s pol milijarde dolarjev izgube (240 milijonov prihodkov in 711 milijonov odhodkov), tako da mrzlično išče poti, kako v malho spraviti kakšen nadomestni dolar. Če bo posel s Sonyjem uspel, bodo začeli konkurirati strani Hulu, ki pa je omejen na ZDA. Počasi, počasi se tudi založniki začnejo zavedati novih časov in novih način distribucije vsebine.

4 komentarji