»

Borza: HTC-jevi znanje, znamka, nepremičnine niso vredni nič

Bloomberg - Dogajanje na borzah je pogosto iracionalno, kar pravzaprav ni nič novega. A vseeno je vsako toliko časa zanimivo pogledati, kdaj trgi močno pretiravajo v eno ali drugo smer. To pot je na tapeti HTC, ki ga je po mnenju investitorjev najbolje zapreti, razkosati in prodati.

Tajvanski HTC ima v zadnjem času res težave z izgubo, ko iščejo novo tržno nišo, a to ni pravilo. Edino leto 2013 je HTC zaključil z izgubo, slabo pa kaže tudi letos, sicer pa so poslovali pozitivno. Delnice podjetja HTC so letos izgubile že dve tretjini vrednosti, kar prinaša nekatere zanimive posledice. Tržna kapitalizacija podjetja trenutno znaša 47 milijard novih tajvanskih dolarjev, podjetje pa je imelo ob koncu polletja 47,2 novih milijard tajvanskih dolarjev denarnih sredstev. To pomeni, da investitorji vse ostalo premoženje v podjetju -...

29 komentarjev

HTC z rekordno izgubo

Slo-Tech - Tajvanski proizvajalec pametnih telefonov HTC je v zadnjem četrtletju ustvaril rekordno izgubo, so sporočili iz podjetja. V treh mesecih je izguba znašala 8 milijard novih tajvanskih dolarjev (231 milijonov evrov), medtem ko so v enakem obdobju lani ustvarili za dve milijardi evrov dobička. Tudi v prvem letošnjem četrtletju so poslovali še pozitivno, in sicer z dobičkom v višini 330 milijonov evrov.

Razlog za hudo poslabšanje izida je padec prodaje, tako da so tudi iz poslovanja ustvarili 5,1 milijarde novih tajvanskih dolarjev izgube. Prihodki od prodaje so znašali 33 milijard novih tajvanskih dolarjev, medtem ko so bili v enakem obdobju lani dvakrat višji. Njihov vodilni pametni telefon One M9 se ne prodaja, kot bi si...

53 komentarjev

Tajvanski minister okregan zaradi podpore Appla

Ministrov poziv k trošenju.

vir: The Verge
The Verge - Tajvanski minister za informacijsko družbo, Hu Yu-wei je bil nedavno okregan zaradi izražanja podpore tujemu podjetju, namesto da bi bil podprl nacionalnega šampiona. Na svojem facebook profilu je namreč pozval ljudi, da naj "pomagajo ekonomiji s povečanjem svoje potrošnje", ter dal za zgled sebe - z nakupom sveže Applove igračke (na sliki).

Tovrstni medklici v teh težkih časih niti niso tako redki. Yu-weiju je bilo sicer kar hitro žal, saj so se nad njega družno spravili tako domači mediji kot kolegi iz vlade (ter seveda lokalna twittosfera), ki so vsi izpostavili težavni položaj domačega proizvajalca HTC, ter zato še toliko večjo nujo, da ga lokalni veljaki podprejo. Kot je slikovito dodal en časopis, bi bilo skrajno...

9 komentarjev

HTC je prevzel proizvajalca grafičnih čipov S3 Graphics

X-Bit Labs - Pred leti je bilo podjetje S3 uporabnikom osebnih računalnikov mnogo bolj poznano, kot danes, ko kraljujeta praktično le še nVidia in AMD, seveda pod nadzorom pravega kralja z vidika tržnega deleža grafičnih čipov, Intela. Dolgih 10 let nazaj je S3 prevzela VIA, ki je njihove grafične čipe v zadnjem času uporabljala skorajda izključno v svojih majhnih, varčnih platformah do velikosti Mini-ITX. Podjetje S3 Graphics je z včerajšnjim dnem dobilo novega lastnika, to pa je nekoliko presenetljivo postal HTC, dobro znani proizvajalce mobilnih telefonov. Prodaja je vredna 300 milijonov dolarjev, od česar bo slabo polovico, 147 milijonov dolarjev, prejela VIA, preostanek pa drugi lastnik podjetja S3, WTI Investment International, s pomočjo katerega je VIA dokapitalizirala S3 leta 2005.

Razlog za HTC-jev nakup se najverjetneje skriva predvsem v naboru patentov, ki jih ima v lasti...

11 komentarjev

HTC-jevo prvo letošnje četrtletje je bilo rekordno

Android je Motorolo vrnil med žive, HTC pa postavil na zemljevid splošne javnosti

vir: Bloomberg
Bloomberg - Tajvanski HTC je še eno četrtletje zaključil rekordno. Tokrat je šlo za prvo četrtletje v letošnjem letu, v katerem se je v primerjavi z enakim obdobjem v letu poprej zaslužek skorajda potrojil, saj je znašal 14,8 milijarde tajvanskih dolarjev oz. 513 milijonov ameriških dolarjev. Analitiki so za to obdobje napovedovali zaslužke v višini 12,8 milijarde tajvanskih dolarjev, v prvem četrtletju leta 2010 pa so zaslužili vsega 5 milijard tajvanskih dolarjev. Skupaj z zaslužki so bili odlični tudi prihodki, ki so tokrat znašali 104,2 milijarde tajvanskih dolarjev, s čimer so pri HTC-ju za 10 milijard presegli lastne napovedi (pričakovali so okroglih 94 milijard), za milijardo manj pa so presegli napovedi Bloombergovih analitikov...

0 komentarjev

Applov dobiček rekorden

vir: Apple
Apple - Apple je objavil poslovne rezultate za preteklo četrtletje, ki se je končalo 25. decembra 2010. V treh mesecih pred tem datumom so zabeležili prihodke v višini 26,7 milijarde dolarjev, kar je za 70 odstotkov več kot v enakem obdobju leto pred tem. Dobiček se je s 3,4 milijarde dolarjev povzpel na rekordnih šest milijard dolarjev, kar je Applov rekord. Bruto marža je znašala 38,5 odstotka, prodaja na trgih izven ZDA pa bila zaslužna za 62 odstotkov prihodkov.

V tem obdobju je Apple prodal 4,13 milijona računalnikov Mac, kar je za četrtino več kot leto poprej, in 16,24 milijona iPhonov, kar je za 86 odstotkov več. Tabličnih računalnikov iPad so prodali 7,33 milijona. V sedanjem četrtletju...

206 komentarjev

AMD in Google z dobičkom

Gibanje delnic AMD-ja in Googla v zadnjem kvartalu

ComputerWorld - Svoje poslovne rezultate za prvo letošnje četrtletje sta objavila še AMD in Google. Poškilimo najprej v Sunnyvale, kjer so zabeležili 257 milijonov dolarjev dobička, medtem ko je AMD v enakem obdobju lani nabral 416 milijonov dolarjev izgube. To je že drugo zaporedno dobičkonosno četrtletje za AMD, ki je pred tem tri leta kot po tekočem traku prideloval minus. Skupni prihodki od prodaje so v preteklem kvartalu znašali 1,57 milijard dolarjev, kar je za tretjino več kot lani. Za rekordno četrtletje (izjemen dobiček v četrtletju pred tem je posledica izplačila v tožbi zoper Intel) je odgovorna dobra prodaja procesorjev in novih DirectX 11 grafičnih kartic.

Dobro je šlo tudi Googlu, ki je presegel napovedi analitikov in zbral 1,96 milijarde dolarjev dobička pri 6,77...

13 komentarjev

Intelov dobiček se je podeseteril

CNet - Intel je objavil poslovne rezultate za preteklo četrtletje, ki so več kot odlični. V zadnjih treh mesecih so zabeležili za 10,6 milijarde dolarjev prihodkov in 2,3 milijarde dobička. To je desetkrat več kot v kvartalu poprej, ko je njihov dobiček znašal le 234 milijonov dolarjev. Intelova bruto marža se je povzpela na 65 odstotkov, kar je 12 odstotnih točk več kot v enakem obdobju leto prej. V celotnem letu 2009 je njihov čisti dobiček znašal 4,4 milijarde dolarjev. Omenimo, da so morali lani plačati 1,45 milijarde dolarjev globe EU in 1,25 milijarde dolarjev AMD-ju v poravnavi.

Za letošnje leto pričakujejo prihodke v višini 9,7 milijarde dolarjev z bruto maržo 61 odstotkov.

39 komentarjev

Intelov poslovni izkaz nad pričakovanji

CNet - Intel je včeraj objavil poslovne rezultate za tretje četrtletje, ki so pozitivno presenetili analitike in v zeleno barvo odeli vse pomembnejše tehnološke borzne indekse v ZDA. V omenjenem obdobju so zabeležili 9,4 milijarde dolarjev prihodkov, kar je več od pričakovanj, a za osem odstotkov manj kot v enakem obdobju lani (10,2 milijarde dolarjev). S tem so ustvarili za 1,9 milijarde dolarjev dobička, kar je za pet odstotkov manj kot v enakem obdobju lani, a 300 milijonov dolarjev več od predvidevanj. V zadnjem letošnjem kvartalu kanijo prodati za 10,1 milijarde dolarjev izdelkov, predvsem na račun gospodarskega okrevanja in božične nakupovalne sezone.

9 komentarjev

Poslovni rezultati Transmete

X-Bit Labs -

Podjetje Transmeta je prejšnji konec tedna objavilo poslovne rezultate prvega fiskalnega četrtletja letošnjega leta. Kot so analitiki že dalj časa napovedovali, je podjetje poslovalo z izgubo. Neto dohodki od prodaje so znašali 6 mio dolarjev, medtem ko so lani znašali 6,1 mio v zadnjem in 4,1 mio dolarjev v prvem četrtletju. Izgube so znašale 20,1 mio dolarjev ali 0,15 dolarja na delnico. Izguba se je v primerjavi z lanskim leto zmanjšala; lani v prvem četrtletju 30,9 in v zadnjem 21,7 mio dolarjev.

Še besedica o pričakovanjih. Podjetje načrtuje okrog pet milijonov dolarjev prihodkov v tem četrtletju, izguba pa naj bi se spustila na 0,13 dolarja na delnico. Več o tem.

0 komentarjev