»

Symbian se dokončno poslavlja

Nokia 808 PureView

vir: Fierce Mobile Content
Fierce Mobile Content - Da bo Nokia nekoč opustila Symbian, je bilo jasno praktično vsem takoj ob najavi, da bodo za svoje pametne mobilne telefone uporabljali Microsoftov Windows Phone. Sprva se je sicer napovedovalo, da bo Symbian v določenih vlogah živel naprej, zadnje čase pa mu je najbolje kazalo v nekoliko ugodnejših napravah, namenjenih predvsem razvijajočim-se trgom, kjer kupci niso zmožni plačati nekaj 100 dolarjev za mobilni telefon. A za ta namen je Nokia razvila še ugodnejši in strojno manj zahteven Asha OS, to pa je zaprlo še zadnja vrata Symbiana.

Zdaj so pri Nokii povedali, da bodo ukinili...

69 komentarjev

Urejevalnik HTML5 iz IBM-a Maqetta odprtokoden

E-week - IBM je na konferenci IBM Impact 2011 predstavil novo odprtokodno orodje Maqetta, ki je namenjeno pripravi vsebin v formatu HTML5. Gre za WYSIWYG-urejevalnik s podporo za HTML5, ki je napisan v HTML, tako da teče na vsakem računalniku v kateremkoli modernem brskalniku brez potrebe za namestitev dodatne programske opreme ali vtičnikov za brskalnike. Ker je program popolnoma odprtokoden, lahko vsakdo sname njegovo izvorno kodo in prilagodi svojim potrebam.

Odprtokoden je od 11. aprila, ko ga je IBM doniral Fundaciji Dojo. Slednja že skrbi za več odprtokodnih iniciativ, med njimi RequireJS, CometD, EmbedJS, Persevere, Wink Toolkit in OpenCoweb. Seddaj so pridobili še Dojo, ki je bil...

3 komentarji

Symbian ni več odprtokoden

vir: Heise
Heise - Nokia je spremenila licenco operacijskega sistema za svoje pametne telefone Symbian, ki odslej ne bo več odprtokoden, ampak zaprtokoden lastniški, licenciran pod Nokia Symbian License. Konec marca so namreč po ukinitvi Symbianovih strani kodo znova postavili na internet, a je pregled licence pokazal, da ta ne ustreza odprti kodi. V sporočilu za javnost so sedaj potrdili, da se beseda odprt, ki so jo uporabili za predstavitev nove prihodnosti Symbiana, ne nanaša na odprtokodnost, ampak odprtost za sodelovanje s podjetji. Symbian je tako zaprtokoden.

Povsem nedostopna koda le ne bo, saj bodo dostop do nje še vedno imeli registrirani razvijalci. Nokia za vsakega posebej odloči, ali ustreza...

34 komentarjev

Nokiin prehod na Windows Phone ne bo nujno neboleč

Slo-Tech - Pri Nokii so objavili nekatera tveganja, za katera menijo, da so popolnoma realna možnost pri prehodu s Symbiana na Microsoftov Windows Phone 7. Nedvomno je najava o zamenjavi zmanjšala zanimanje v Symbianovo platformo, kar je povsem logično, a se težave skrivajo še drugje. Po mnenju predstavnikov iz Espooja bi lahko prehod trajal predolgo, da bi Nokia še vedno ostala pomemben tekmec na področju mobilnih telefonov. Obenem bi se lahko izkazalo, da bi bila možnost prilagajanja operacijskega sistema lastnim potrebam neuresničena oz. vsaj nepomembna prednost pred ostalimi izdelovalci mobilnikov z Windows Phone 7.

Obenem bi se lahko izkazalo, da bi bile pričakovane možnosti za prihodke...

6 komentarjev

Nokia komercialne licence Qt-ja predaja podjetju Digia

vir: engadget
engadget - Nokia je z najavo partnerstva z Microsoftom šokirala velik del sveta, predvsem pa razvijalce, ki so do sedaj razvijali aplikacije za Symbian in MeeGo. Pred nekaj leti je Nokia za večjo popularnost predvsem slednjega imela vizijo, da bi združili razvojna okolja in razvijalcem omogočili, da bi ena sama različica programa delovala na obeh operacijskih sistemih. V ta namen so leta 2008 kupili norveško podjetje Trolltech, poznano predvsem po svojemu programskemu orodju Qt. S prehodom na Windows Phone 7 bo Qt seveda postal praktično neuporaben, saj ga bo za razvoj zamenjal Silverlight.

Posledično ni presenečenje, da se bo Nokia Qt-ja znebila, saj bodo vse komercialne licence, poslovne storitve in obstoječe aktivne uporabnike Qt-ja prenesli pod okrilje podjetja Digia. Pri Nokii so povedali,...

19 komentarjev

Nokia prevzema razvoj Symbiana, E7 prihaja decembra

Nokia E7 v dveh barvah, odprta in zaprta

vir: engadget
engadget - Nokia E7, poslovnim uporabnikom namenjen mobilni telefon s fizično tipkovnico QWERTY, na katerem bo tekel Symbian^3, za razliko od podobnega modela z MeeGo-jem (N9) na police trgovin prihaja že 10. decembra, le nekaj dni pred začetkom obdobja obdarovanj po svetu. S tem mobilnim telefonom so pri Nokii končno izdelali naslednika poslovnežem namenjene serije Communicator, kakor so se izrazili kar sami predstavniki finskega mobilnega giganta. Mobilni telefon bo, poleg fizične tipkovnice QWERTY, za upravljanje vseboval še 4-palčni na dotik občutljiv zaslon.

Za nadgradnje operacijskega sistema Symbian^3, ki bo tekel na mobilniku, bo v prihodnosti skrbela kar Nokia sama, kar bo veljalo za celoten njen nabor s Symbianom opremljenih mobilnikov. The Symbian Foundation namreč ukinja razvoj operacijskega sistema oz....

32 komentarjev

Symbian še ni mrtev

Nokia N97 - težavni pametni mobilnik

vir: engadget
engadget - Čeprav je spletna stran Symbian-Guru včeraj zaprla svoja vrata, Nokia ne namerava izgubiti boja z ostalimi tekmeci na področju pametnih mobilnih telefonov. To je povedal Anssi Vanjoki, vodja oddelka za mobilne rešitve pri Nokii, ter dodal, da je Nokia nevaren tekmec že zdaj in ne bojna ladja, ki se počasi obrača (in nato naredi toliko večjo škodo ostalim). Po njegovih besedah je zdaj glavni cilj Nokie posvečanje kakovosti, s tem pa vračanje ugleda izdelovalca najboljših mobilnih telefonov. Obenem želijo ponovno vrniti žar v svojo bazo oboževalcev, ki pa je z zaprtjem Symbian-Guruja doživela velik udarec.

Do zaprtja je po besedah administratorjev, Rickyja Caddena in Rite El Khoury, prišlo zaradi razočaranj Nokie, tudi z...

56 komentarjev

Odpiranje Symbiana se je začelo

Symbian

vir: CNet
CNet - Nokia, ki je odkupila celoten delež Symbiana in skupaj s Samsungom, LGjem, SonyEricssonom in ostalimi vzpostavila Symbian Foundation, je že nekaj časa nazaj predstavila namero popolnoma odpreti operacijski sistem Symbian. Prvi koraki v tej smeri so se že začeli, saj je bil pravkar predstavljen prvi odprtokodni program, ki ga je izdelal kar Symbian Foundation. Prvi paket, OS Security Package, je, podobno kot bo celoten sistem, licenciran pod EPL licenco (Eclipse Public Licence) namesto prej standardne, zaprte SFL licence (Symbian Foundation Licence).

OS Security Package je varnostni paket za operacijski sistem, ki razširi kriptografske zmogljivosti...

69 komentarjev