»

Nemško sodišče od Googla zahteva umik žaljivih autocompletov

Izkaže se, da gre za citat iz serije Lost.

vir: The Internets
ITworld.com - Nemčija jemlje spoštovanje osebnostnih pravic in zasebnosti precej resno, in prav to se kaže v nedavni odločitvi zveznega sodišča v Frankfurtu, ki od Googla zahteva umik določenih žaljivih predlogov za samodokončanje iskalnega gesla (Autocomplete) iz svojega iskalnika. K sreči ne vseh, ampak samo tiste, ki jih od njega preko sodišča izrecno zahtevajo nemški državljani.

Nemški poslovnež, identificiran samo s kraticami R.S., je že leta 2010 ugotovil, da Google ob vpisu njegovega imena predlaga še besedi "scientologija" in "prevara", četudi naj s tem ne bi imel nič. Nastajala pa naj bi mu znatna osebna in poslovna škoda. Seveda je najprej Google prosil za umik...

7 komentarjev

V Pakistanu prepovedali VPN

vir: Heise
Heise - Pakistanska agencija za nadzor telekomunikacij (PTA) je izdala navodilo vsem ponudnikom dostopa do interneta (ISP) v državi, da preprečijo povezovanje uporabnikov na zasebna virtualna omrežja (VPN). Podlago za zahtevo imajo v lani sprejeti zakonodaji, ki nalaga prestrezanje telekomunikacij a so jo ISP-ji pomanjkljivo izvajali, saj je bil dostop do šifriranih VPN-jev (EVPN), ki jih ni mogoče nadzorovati, še vedno mogoč. Ocenili so, da je zato edini način, da prepovedo kar vsakršno rabo VPN.

Poleg tega je v Pakistanu prisotna tudi stroga cenzura, saj je veliko spletnih strani nedostopnih, včasih tudi iz povsem banalnih razlogov, kot je recimo Rolling Stone. V ISP-ju pojasnjujejo, da so iz Islamabada prejeli zahtevo po blokadi določenega bloga (tegale), a ker je niso mogli selektivno udejanjiti, so blokirali kar celotno domeno. Tako je že...

14 komentarjev

Italijansko sodišče: Google mora odstraniti žaljive predloge iz funkcije samodokončaj

Tudi v Sloveniji bi se lahko kdo obregnil ob predloge.

vir: ZDNet
ZDNet - Milansko sodišče je potrdilo predhodno razsodbo, da mora Google iz predlogov, ki se ob uporabi funkcije Samodokončaj (Autocomplete) pri iskanju uporabniku ponudijo kot možnosti za dokončanje vnosa iskalnega niza, odstraniti žaljive. Odvetnik Carlo Piana pojasnjuje, da sta se ob vpisu imena njegove stranke (ki ostaja anonimna) v Googlu ponudili kot možnosti za dokončanje niza truffatore (prevarant) in truffa (prevara).

Google se je skliceval na doktrino varnega pristana, saj so po njihovih besedah zgolj servirali vsebino uporabnikov interneta. Funkcija Samodokončaj namreč iskalne nize dopolnjuje z najpogostejšimi frazami predhodnih iskanj. Piana je uspel dokazati, da Google vsebino ustvarja in ne zgolj servira, pri čemer mu je bilo v pomoč dejstvo, da Google z avtomatskimi metodami že

9 komentarjev

Bing kopira Googlove iskalne rezultate

Google - Torsoraphy, popravljeno na Tarsorrhaphy

Slo-Tech - Google je razkril, da je po daljši tajni operaciji prišel do ugotovitve, da se Bing, ko ima sam težave z iskanjem smiselnih in uporabnih rezultatov nadvse rad opre na Google, kar se po Googlovih besedah lahko smatra vsaj za goljufanje, če se že ne more opredeliti kot nelegalna dejavnost.

Med svojim rednim opazovanjem konkurence so namreč v zadnjih časih opazili vse večje prekrivanje rezultatov, ki jih vračata Bing in Google, hkrati pa se je še večkrat zgodilo, da sta oba dva iskalnika prikazala isti prvi zadetek. Eden izmed očitnejših indikatorjev je bil tudi, da je Bing brez popravljanja očitno napačno vnesene iskalne besede za prvi zadetek vrnil isti zadetek kot Google, ki je uporabnika obvestil o napaki in ga samodejno popravil.

Ker je Google ponosen na dejstvo, da imajo, po...

28 komentarjev

Španija: Google ni odgovoren za vsebino na YouTube

The New York Times - Špansko zvezno sodišče je zavrglo tožbo zoper YouTube, ki jo je vložila španska komercialna televizija Telecinco, podružnica italijanskega medijskega konglomerata Mediaset, ki ga obvladuje družina Berlusconi. V njej so YouTubu očitali kršenje avtorskih pravic zaradi posnetkov, ki jih na strani objavljajo uporabniki. Madridsko sodišče je potrdilo doktrino varnega pristana, ki ščiti strani, na katere uporabniki objavljajo vsebino, vse dokler redno brišejo avtorsko zaščiten material, na katerega so opozorjene. V Googlu so razumljivo nad razsodbo navdušeni in dodajajo, da gre za jasno zmago interneta in pravil, ki veljajo na njem. Telecinco je že napovedal pritožbo na razsodbo.

V ZDA to ureja Digital Millennium Copyright Act, ki omejuje pravno odgovornost strani na brisanje vsebin, na katere jih opozorijo imetniki avtorskih pravic, ki so tako sami odgovorni za patruljiranje po spletu. V Evropi je uzakonjena podobna rešitev, a so imela sodišča več interpretacij. Posebej veliko prahu je...

2 komentarja

YouTube osvežuje storitve

engadget - Čeprav naj bi bilo poletje obdobje, ko so zaposleni na dopustih, storilnost pa v večini nekoliko manjša, to očitno ne velja za YouTube. Pred dnevi so namreč splavili novo storitev, YouTube Leanback, ter dodobra prenovili mobilni portal, namenjen, jasno, mobilnim telefonom in njim podobnim napravam. Slednji je seveda osnovan okrog standarda HTML5 (Flash se le počasi prebija v mobilni svet) ter je zdaj mnogo bolj podoben polni strani.

Obenem je po funkcionalnosti praktično povozil nativne aplikacije tako za iPhone, Android kot ostale platforme. Vmesnik je prenovljen in tako mnogo bolj prijazen uporabi na napravah z na dotik občutljivimi zasloni. Bolje so podprti priljubljeni videi ter ocenjevanje videoposnetkov, pri YouTubeu pa...

3 komentarji

Googlovi zaposleni obsojeni zaradi spornega posnetka na Google Video

Google - Neki italijanski učenci iz Torina so leta 2006 na Google Video naložili videoposnetek, v katerem se spravljajo na avtističnega sošolca. Posnetek je presegal vse meje dobrega okusa, zaradi česar so ga le nekaj ur po prejemu obvestila italijanske policije na Googlu odstranili. Poleg tega so sodelovali s policijo pri identifikaciji tistega, ki je posnetek naložil na splet. Storilka in nekaj ljudi iz posnetka je bilo kasneje obsojenih na 10 mesecev družbenokoristnega dela. Pričakovali bi, da se zgodba tu konča, a ni bilo tako.

Javni tožilec iz Milana je štiri Googlove uslužbence - to so David Drummond, Peter Fleischer, George Reyes in Arvind Desikan) - obtožil razžalitve in kršitve italijanskega zakona o varstvu zasebnosti. Omenjeni zaposleni so leta 2008 zapustili Google. Seveda nihče izmed njih ni imel ničesar opraviti s spornim posnetkom, saj se niso pojavili v njem, niso ga posneli, niso ga naložili niti ga pregledali pred ali po objavi.

Zato je toliko bolj presenetljivo, da je...

21 komentarjev

Google pozna tudi številke kreditnih kartic

Slashdot - Nekateri ljudje se očitno ne zavedajo, da je internet javen prostor in da se vsaka, še tako zakotna spletna stran slej ko prej znajde v iskalnikih. In ker se tega ne zavedajo, včasih na spletnih straneh neprevidno objavijo marsikaj. Ali pa za to "poskrbijo" nesposobni sistemski administratorji.

Pri iskanju takšnih podatkov si lahko potencialni nepridipravi pomagajo z Googlom, o čemer smo že pisali. Na eWeeku pa so tako objavili še en iskalni niz, ki ga lahko vpišete v Google. Če namreč vpišete ustrezen niz bo Google našel kar nekaj dokumentov z številkami kreditnih kartic.

Eden izmed dokumentov vsebuje tudi skoraj 100 strani dolg seznam verjetno ukradenih številk, ki je bil iz originalnega strežnika sicer že umaknjen. Ker pa Google omogoča ogled vsebine dokumenta iz vsebine iskalnikovega pomnilnika, tim. Google cache, so takšni dokumenti žal še kar nekaj časa dosegljivi.

Previdnost torej nikoli ni odveč.

10 komentarjev