»

Po treh desetletjih izšel pcc 1.0

Heise - Po več kot treh desetletjih bolj in manj intenzivnega razvoja je izšla prva stabilna verzija C-prevajalnika Portable C Compiler (pcc). Razvoj se je začel v 70. letih in čeprav pcc ni nikoli zlezel do stabilne različice, je dolgo časa predstavljal prvi izbor prevajalnikov za C-programe v Unixu. Mnogo kasnejših prevajalnikov v 80. letih je bilo osnovanih na pcc, dokler ga ni leta 1994 zamenjal GNU C Compiler (gcc), ki pa je bil izdan pod drugo licenco.

To je tudi ena izmed glavnih prednosti pcc-ja, ki je izdan pod licenco BSD in ne GPL. Poleg tega pcc odlikujejo tudi visoka prenosljivost,...

24 komentarjev

Pri Facebooku napisali svoj PHP prevajalnik

Postopek prevajanja s HipHopom

vir: ReadWriteWeb
ReadWriteWeb - Pri Facebooku so danes objavili, da njihovi inženirji delajo na prevajalniku, ki prevaja PHP kodo v C++. Osemmesečni projekt nosi ime HipHop for PHP in bo izdan pod odprtokodno licenco, obljublja pa precejšnje pospešitve izvajanja PHP aplikacij.

HipHop se obnaša podobno kot ostali prevajalniki, saj naprej opravi analizo kode in vseh deklaracij, zatem dodeli ustrezne tipe vsem objektom na koncu pa zgenerira vmesno kodo. Od ostalih se pa razlikuje v tem, da v je v primeru HipHopa ta vmesna koda v C++. Tule potem v prevajanje vskoči g++ in prevede rezultat z dodatnimi optimizacijami v strojno kodo.



O rezultatih prevajanja trenutno še ni veliko znanega, pri Facebooku pa pravijo, da je uporaba prevajalnika pri njih zmanjšala obremenitev...

53 komentarjev

XtreemFS: še en odprtokodni distribuirani datotečni sistem

Slo-Tech - Kot kaže se odpirajo tudi oblaki, oziroma tehnologija, na kateri je oblake mogoče zgraditi. Prejšnji mesec so namreč razvijalci objavili različico 1.0 distribuiranega datotečnega sistema XtreemFS.

Datotečni sistem, katerega razvoj je financirala EU, omogoča distribuirano upravljanje s podatki v omrežju (npr. oblaku) ter enostavnejši dostop do lokalnih datotek preko interneta. Datotečni sistem omogoča RAID 0 preko različnih računalnikov in podvojevanje (replikacijo) datotek preko omrežja. Omogoča tudi šifriranje podatkov ter kontrolo dostopa. Sistem je optimiziran za uporabo preko počasnih in ne povsem zanesljivih internetnih povezav.

Programska koda je izdana pod odprtokodno licenco GPL 2, teče pa v uporabniškem prostoru (ang. user space). Strežniški del sistema teče pod Linuxom ali Solarisom (razvijalci so pripravili tudi posebno Linux distribucijo XtreemOS) odjemalec pa je na voljo za Linux in Windows, podpora za Mac OS pa je v pripravi.

3 komentarji

Nadzor in zasebnost v informacijski družbi

Slo-Tech - Konec lanskega leta je izšla druga knjiga Mateja Kovačiča z naslovom Nadzor in zasebnost v informacijski družbi.

Naslov dovolj zgovorno opiše glavno tematiko, ki jo knjiga obravnava zelo široko. Bralec je deležen multidisciplinarnega pristopa k obravnavi tematike, ki obsega filozofski, sociološki, pravni in tehnični vidik nadzorovanja in zasebnosti v sodobni družbi. Tako so v knjigi obdelani pravica do zasebnosti in informacijske...

64 komentarjev

MandrakeSoft umika najnovejši XFree86

Slashdot - Pred kratkim je začela veljati nova licenca za grafični strežnik XFree86, kar utegne imeti silno negativne posledice na nadaljnji razvoj odprtokodnih sistemov, kjer odprta implementacija X predstavlja osnovo domala vseh operacijskih sistemov z grafičnim vmesnikom. Tako je MandrakeSoft iz Mandrake Linuxa 10, ki ga pravkar razvija, umaknil XFree86 in ga namerava zamenjati s starejšo različico 4.3, ki je bila izdana pod drugačnimi licenčnimi pogoji. Uporabniki se seveda na veliko pritožujejo, ker ima novi XFree86 nekatere pomembne novosti, med drugim podpira več strojne opreme, a imajo razvijalci MandrakeSofta povsem zvezane roke. Podrobnosti.

4 komentarji