»

Heise našel sistem Všeč mi je, ki ne posreduje podatkov Facebooku

Heise - Na spletnih straneh so se sorazmerno z vedno večjo priljubljenostjo Facebooka razširili tudi gumbi Všeč mi je, ki omogočajo bralcem enostavno objavo strani, ki so jim všeč, na njihovem profilu. Tehnično je to izvedeno prek zunanjega vtičnika, tako da spletna stran ne vidi imena in profila uporabnika, ki ga prikazuje v oknu, četudi je ta prijavljen v Facebook. Problem pa je pri odtekanju informacij v drugo stran, saj Facebook točno vidi, katere strani uporabnik obišče, četudi sploh ne klikne Všeč mi je.

Nemška spletna stran Heise, ki spada pod okrilje priljubljene strani c't, je problem...

25 komentarjev

Nov val click-jacking napadov na Facebook

Slo-Tech - Click-Jacking je zlovešča tehnika kraje uporabnikovih klikov. Nepridipravi na spletno stran vstavijo skriti okvir (<iframe>), praviloma nad kakšno povezavo ali simbol za predvajanje videoposnetka. Uporabnik potem nevede klikne na okvir, kar ga ponese na kako tretjo spletno stran, sproži klik oglasa, oziroma - zadnje čase - na veliko nabija "všeč mi je" števce na socialnem omrežju Facebook. Kot poroča H-Online, naj bi samo na nemškem Facebooku številni posnetki na ta način zbrali po več tisoč "všeč mi je" glasov dnevno. S tem so vidno prikazani v facebook feedih uporabnikov, kar na zloveščo stran prinese še več klikov in s tem oglaševalskega denarja oz. v primeru okužbe z virusi še česa drugega. Zvijača se sicer začne z objavo senzionalistične...

28 komentarjev

Izposoja filmov prek Facebooka

The New York Times - Warner Brothers je začel ponujati izposojo filmov prek omrežja Facebook, s čimer je potrdil, da se zaveda njegove pomembnosti, in hkrati napovedal konkurenco Netflixu in iTunes. Za zdaj si lahko uporabniki sposodijo samo en film, in sicer Vitez teme, ki ga plačajo z uporabo virtualne valute v Facebooku. Kasneje nameravajo omogočiti še izposojo drugih filmov.

Gre za poizkus, da bi videli, kolikšno zanimanje in povpraševanje po filmih vladata med Facebookovimi uporabniki. Trenutno se namreč virtualna valuta v Facebooku uporablja za nakupe dobrin v igrah, kot sta Farmville in Mafia Wars. Virtualna valuta se kupi v Facebooku s kreditno kartico po ceni dolar za deset enot. Za izposojo filma bo potrebno odšteti tri dolarjev oziroma 30 enot virtualne...

8 komentarjev

Facebook ponuja sistem komentarjev za spletne strani

Wired News - Facebook je spletnim stranem ponudil nov način komentiranja prispevkov. Če se odločijo zanj, morajo na svojo stran zgolj vstaviti nekaj vrstic kode v JavaScriptu in komentarji bodo tekli prek Facebookovega sistema. To pomeni, da ne bodo potrebovale lastnega sistema za upravljanje komentarjev bralcev, ampak bo vse skupaj neločljivo povezano na Facebook.

Bralci se bodo morali za komentiranje prijaviti s svojim računom Facebook ali Yahoo ID, da bodo lahko oddali komentar. Na ta način bo poskrbljeno, da komentar resnično oddaja živa oseba in ne avtomatiziran sistem. Komentarji se bodo po želji (privzeta možnost je da, jo je pa za vsak komentar posebej moč izklopiti) skupaj s člankom objavili tudi na Facebookovem profilu komentatorja.

Prednosti za spletne strani so večja promocija na omrežju Facebook, saj se bodo povezave nanje širile po profilih na...

34 komentarjev

Facebook prehitel Yahoo, sedaj tretja najpopularnejša stran

TechCrunch - Znani so podatki o obisku strani za november in ti razkrivajo, da je Facebook prehitel Yahoo po številu obiskovalcev in postal tretja najbolj obiskana spletna stran na svetu. V podjetju Comscore, ki meri obiskanost strani, so namerili 648 milijonov različnih obiskovalcev (unique visitors) za Facebook in 630 milijonov za Yahoo. Oktobra sta bili podjetji poravnavi znotraj statistične negotovosti, sedaj pa je prednost Facebooka očitna in statistično pomembna. Prvi ostaja Google z 970 milijoni, drugi pa Microsoft z 869 milijoni obiskovalcev.

Facebook se tako vse od svojega nastanka po lestvici le vzpenja. Pred poldrugim letom se je prebil na četrto mesto, od koder je izrinil Wikipedijo. Po številu prikazanih oglasov je Yahoo prehitel že zdavnaj, saj jih Facebook...

0 komentarjev

Lamebook preventivno toži Facebook

TechCrunch - Jonathan Standefer in Matthew Genitempo iz Austina v Teksasu sta aprila lani zagnala spletno stran Lamebook, ki je parodija na priljubljeno družabno stran Facebook. Na njej lahko uporabniki s svetom delijo posrečene statuse, slike, komentarje in druge domislice s Facebooka, ki se jim zdijo huronsko smešni. Gre za jasno parodijo, a Facebook nad humoristi ni navdušen, zato so jim marca 2010 poslali zahtevo o prenehanju uporabe imena Lamebook (angl. cease and desist letter). To ni presenetljivo, saj je Facebook napovedal izkoreninjenje vseh strani z obliko imena -book.

Skrbniki strani Lamebook odgovarjajo, da stran ščiti prvi amandma ameriške ustave, saj z jasno nakazano parodijo ne kršijo...

7 komentarjev

Pol milijarde uporabnikov na Facebooku

Hexus - Čeprav so uporabniki s Facebookom nezadovoljni, vodstvu strani kaže dobro pri doseganju cilja, da bi bili nekoč vsi prebivalci Zemlje povezani prek Facebooka. Pred dnevi so namreč dosegli mejnik, ko se je na socialno spletno stran registriral 500-milijonti uporabnik. Za zadnjih 20 odstotkov oz. za preskok od 400 do 500-milijontega uporabnika so potrebovali zgolj pol leta.

Kljub nezadovoljstvu uporabnikov je Facebook vseeno druga najpopularnejša spletna stran na svetovnem spletu, takoj za Googlom. Prav ta popularnost da misliti, da bo zaradi eksponentne rasti Facebook že kmalu imel milijardo uporabnikov. Vseeno pa bodo daleč od pokritosti celotnega sveta, katerega populacija znaša okrog 6,7 milijarde. S trenutnim dosežkom je povezanih le 7,5% prebivalstva Zemlje.

Ob objavi, da je na Facebook registriranih 500 milijonov uporabnikov, je Mark Zuckenberg, CEO Facebooka, javnosti predstavil še Facebook Stories, ki uporabnikom omogoča deljenje daljših zgodb. Do sedaj so lahko delili le...

24 komentarjev